* Heb je een podiumaktiviteit die je graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan een berichtje met alle benodigde informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

Verhalenavond 26 november weer ‘gewoon’ in huiskamers, musea, cafés en dorpshuizen

RegioOp 26 november 2021 is er weer een Verhalenavond en vanaf 1 juli kunnen vertellers zich aanmelden. Het thema van dit jaar is ‘Taal fan myn hert’, een breed thema waar een scala aan verhalen over te vertellen is en dat is precies wat de organisatie van Verhalenavond beoogt. Honderden vertellers in heel Fryslân op bijzondere locaties. Ontmoeten, dat is waar we naar verlangen en dat is waar Verhalenavond in uitblinkt. Tijdens Verhalenavond worden namelijk verhalen verteld op heel diverse locaties zoals kerken, bibliotheken, musea, huiskamers, kelders, plekken waar je normaal gesproken misschien niet zo snel naar binnen gaat. Locaties waar je je buren tegen het lijf kunt lopen, maar ook onbekende mensen. Waar de verhalen uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan, waardoor zelfs mooie vriendschappen kunnen ontstaan. Verhalenavond is er voor iedereen want iedereen heeft een verhaal. Het hoeven echt geen literaire vertellingen te zijn, maar gewoon een verhaal zoals je die aan een ander vertelt op bijvoorbeeld een verjaardag. Verhalen over een bijzondere gebeurtenis, over de omgeving waarin je bent opgegroeid of over een geheim, dat niemand kent... Het verhaal hoeft niet lang te zijn. Integendeel, een verhaal van maximaal 8 minuten is perfect want dan kan de verteller meerdere keren het verhaal brengen en zo krijgen meer mensen de kans om ernaar te luisteren. ‘Verhalen met het thema 'Taal fan myn hert' kunnen gaan over je moederstaal en je afkomst, herinneringen aan de kindertijd,  een vurige passie die je hebt voor iets of over liefde voor een speciale taal’, aldus Janneke de Haan, artistiek leider van Verhalenavond. Vanaf 1 juli kunnen inwoners van Fryslân zich aanmelden via verhalenavond.nl. Alle vertellers komen t.z.t met een locatie op de website te staan zodat het publiek tijdens Verhalenavond een route langs verhalen kan maken. Verhalenavond is een productie van Pier21. 

* Opera Spanga speelt CARMEN

29, 31 juli en 3, 5 en 7 augustus, 20.15 uur

Spanga - Tot en met zaterdag 7 augustus 2021 brengt Opera Spanga de populairste opera aller tijden: Bizet’s Carmen. Carmen heeft honing aan haar kont. Waar ze ook gaat, mannen èn vrouwen kijken haar likkebaardend na. Het lijkt of ze wel vaart bij het idee dat Jan en alleman met haar het bed wil delen. Het lijkt er zelfs op dat ze haar leven perfect onder controle heeft. Maar wanneer we door haar mooie buitenkantje heen kijken, zien we dat ze overkookt. We zien blinde paniek. We zien angst om niet aantrekkelijk gevonden te worden, angst om echt iets aan te moeten gaan met de mensen om zich heen. En met zichzelf. Ze vreest om haar grootste verslaving - de eenzaamheid, dat alles verslindende holle gevoel van binnen - te moeten opgeven. Carmen baant zich wankelend een weg door het leven, ze houdt zichzelf ternauwernood staande door onverzadigbare flirtpartijtjes. Tegelijkertijd drijft Jose's liefde voor Carmen hen beiden de afgrond in.

De voorstellingen vinden plaats in Spanga, gemeente Weststellingwerf, Friesland, op de grens van Overijssel. 

Locatie: Lindedijk 11, Spanga

Data: t/m 7 augustus

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 55.00 ( t/m 32 jr € 22.50)

Meer info: www.operaspanga.nl

* Vincent van Amsterdam & Esther Kuiper in Hotel Tjaarda, Oranjewoud

26 en 28 juli en 2 augustus

Oranjewoud - Vincent van Amsterdam (accordeon) en Esther Kuiper (mezzosopraan) geven een tuinconcert in Hotel Tjaarda, met op het programma muziek van onder meer Mahler en Tsjaikovski. Mahler heeft zijn Lieder eines fahrenden Gesellen eerst voor piano en zangstem geschreven en later zelf georkestreerd. Tijdens dit concert hoort u een unieke combinatie van beide versies. Hierna volgt de Chamber Suite van Solotarjov. Solotarjov is een 20e-eeuwse componist met een zeer romantische ziel. In de Chamber Suite met zes korte verhalen en sprookjes haalt Solotarjov zijn inspiratie uit het werk van componisten als Chopin en Tsjaikovski. Tot slot zal een selectie van bekende en minder bekende liederen van Tsjaikovski klinken.

Locatie: Hotel Tjaarda, Oranjewoud

Datum: 26 en 28 juli en 2 augustus

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 25.00 

Meer info: www.musico.nl/concerten

* Live In Het Park met Alice Springs & Rapalje

28 juli, 20.00 uur 

Steenwijk - Alice Springs is de party folk act van Nederland! Met meer dan 1000 shows laat Alice Springs je al 10 jaar meebrullen op de grootste festivals en feesttenten zoals Oerrock, Glemmer, Dicky Woodstock en Veenhoop Festival. Met een dikke show van opzwepende folk/feestsongs in compleet eigen stijl knallen de violen en banjo’s je letterlijk om de oren: Cotton eyed joe, Whiskey in the jar, Little lion man en Thank god I’m a country boy. LET’S FOLK! De muzikanten van Rapalje met hun wilde haardossen en middeleeuwse kilts creëren door hun enthousiasme en gedrevenheid een vlammende energie. Rapalje laat door middel van gevoelige ballades, vurige liederen en temperamentvolle Keltische melodieën een flinke vonk overslaan op hun publiek. Een concert van Rapalje is als een tijdreis met herkenbare losbandigheid en ruwe levenswijze.

Locatie: Park Rams Woerthe, Steenwijk

Datum: 28 juli 

Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 5.-

Meer info: www.demeenthe.nl

# Tjako van Schie in RondoM, Wilhelminaoord

31 juli, 20.00 uur 

Wilhelminaoord - Een Zomeravondconcert op 31 juli in RondoM Wilhelminaoord waarin pianist Tjako van Schie diverse werken speelt en vertelt over de gespeelde werken. Reserveren gewenst in verband met beperkt aantal plaatsen! Reserveren kan via 0653681895 of tjschum@gmail.com. Entree incluis gratis koffie/thee/drankje/hapje

Locatie: RondoM, Wilhelminaoord

Datum: 31 juli 

Aanvang 20.00 uur 

Entree: € 17.50 (t/m 12 jr € 15.00)

Meer info: www.rondomusicmanagement.nl

* Tour de Paodia in Iduna, Het Bolwerk & Neushoorn (geannuleerd!)

1 augustus, vanaf 12.00 uur 

Drachten - In één dag bands zien optreden in de drie Friese popzalen en tussen de drankjes door ook nog werken aan je conditie? Op zondag 1 augustus kan dat! Dan start vanaf 12:00 de tour de poadia bij jouw popzaal naar keuze! De tour de poadia is een samenwerking tussen de Friese poppodia Bolwerk, Iduna en Neushoorn waarbij de deelnemers in een dag al fietsend elke zaal aan zullen doen en hier een talentvolle artiest/band uit het Hit The North traject kunnen zien optreden. Ontstaan als ludieke actie om in coronatijd de verbinding tussen de podia aan te geven is de tour poadia in 2020 voor het eerst verreden door de programmeurs van de drie zalen. De vele positieve reacties heeft die programmeurs nu doen besluiten de tocht van 95km dit jaar voor iedereen toegankelijk te maken waarbij je naast de Friese popzalen dus ook nog toffe bands kan ontdekken! Voor het bandprogramma is het ESNS project Hit The North benaderd om drie acts aan te leveren. Voor het Bolwerk zal dit folk & country artiest Timo de Jong zijn, Iduna wordt aangedaan door Americana vertolker Jonathan Rhodes met zijn band en in Neushoorn zullen punkrockers Cloudsurfers het podium betreden. Elke act zal driemaal een korte set spelen: eenmaal voor deelnemers die gestart zijn bij de eigen locatie en daarnaast nog een set voor de fietsers van de andere podia. Hierdoor zal er om 12u tegelijk gestart worden met de tour de poadia in zowel Drachten, Leeuwarden als Sneek. Een heuse driepodiatocht door het Friese landschap! 
Timo de Jong
Timo de Jong maakt country- , folk en rock ‘n rollmuziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderd keer op, waaronder drie keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden.
Jonathan Rhodes
Jonathan Rhodes maakt ongerepte Americana uit Hollandse klei. Met een sound die leunt op
roots en blues neemt Rhodes zijn publiek mee over stoffige landweggetjes naar het diepst van
zijn hart. Up-tempo rootsrock komt samen met onverwachte akoestische ballads waardoor je de
hele reis op het puntje van je stoel blijft zitten. Rhodes is een verhalenverteller die graag speelt met de spanning tussen tijdelijke rages en eeuwige waarde. Het resultaat zijn liedjes met ruwe randen die vooral eerlijk zijn. Denk aan Jason Isbell, Justin Townes Earle en Luke Winslow-King.
Cloudsurfers
Cloudsurfers is een gevaarlijk lekkere mix van zonnige surf en stevige punk. Manische gitaarpassages en grungy vocals worden voortgestuwd door een vlammende ritmesectie. Cloudsurfers combineert het onberekenbare van Pulp Fiction met het zweet van Oh Sees en de garagepop van Together Pangea: that’s a pretty fucking good milkshake!
Tickets: € 10,- per deelnemer. Te verkrijgen bij de locatie waar je wilt starten Koop je tickets bij het podium waar je wilt starten!

Locatie: Iduna Drachten, Bolwerk Sneek, Neushoorn, Leeuwarden

Datum: 1 augustus

Aanvang: 12.00 uur

Entree: € 10,-

Meer info: www.iduna.nl

* Live In Het Park met Phil Bee

4 augustus, 21.00 uur 

Steenwijk - Phil Bee speelt al 30 jaar op internationale podia (van Memphis tot Warschau) met zijn blues- en soul bands. In de ‘Blue Eyed Blues & Soul Tour’ neemt Phil je mee naar de jaren 60/70 met eigen versies van covers én eigen nummers van één van zijn 16 albums. Een vleugje Joe Cocker is nooit ver weg, maar het is veel meer dan dat. Rauw, ongepolijst en ondersteund door een super strakke band van Nederlandse topmuzikanten. Hij won diverse Dutch Blues Awards voor beste zanger, beste CD en beste band. Het ‘grote mainstream’ en meteen ook miljoenenpubliek heeft kennisgemaakt met Phil Bee in het muziekprogramma ‘We Want More’ (SBS6). Phil Bee – vocals | Guy Smeets – gitaar | Niels van der Steenhoven – gitaar | Pascal Lanslots – Hammond en overige toetsen | Arie Verhaar – drums | Marco Ooninckx- bass | Natasja den Toom – (backing) vocals

Locatie: Park Rams Woerthe, Steenwijk

Datum: 4 augustus

Aanvang: 21.00 uur

Entree: € 5.-

Meer info: www.demeenthe.nl

* Macbeth + Comedy of Errors, Shakespeare Theater, Diever

vanaf 6 augustus t/m 11 september (alle voorstellingen waren uitverkocht, afhankelijk van de ontwikkelingen komen er meer kaarten)

Diever - De kortste komedie èn tragedie in één voorstelling als jubileum voor 75 jaar Shakespeare in Diever. 
Al sinds 1946 wordt Shakespeare op hoog niveau en met veel succes in Diever gespeeld. 75 jaar openluchttheater en dat wordt gevierd. Eigenlijk vorig seizoen al, maar de banken bleven noodgedwongen leeg. Nu het theater weer, want daar gaan we wel van uit, open mag, gaat dit jubileum in de zomer op een heel bijzondere wijze gevierd worden. Er worden namelijk twee van Shakespeares stukken in één voorstelling gespeeld: zijn kortste tragedie (Macbeth) en zijn kortste komedie (Comedy of Errors).Voor deze bijzondere jubileumuitvoering zijn beide stukken ingekort. Maar wel zo dat de toeschouwer zelf kan ervaren hoe grappig Macbeth en hoe verdrietig de Comedy of Errors kan zijn. Omdat we ons aan de geldende corona voorschriften willen houden heeft dit gevolgen voor het aantal toeschouwers. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen dat er 200 zijn, maar het is goed mogelijk dat we in de zomer kunnen opschalen naar meer.
Samengevat
De Comedy of Errors is een hilarische reeks misverstanden rond twee paar tweelingen met dezelfde naam, die niet van elkaar weten dat ze zich gelijktijdig op dezelfde plek bevinden. Macbeth heeft de koning vermoord, zijn lijfwachten doodgestoken en dat allemaal omdat vreemde wezens hem hebben voorspeld dat híj koning zal worden. Maar twijfel blijft. En spijt ook. Bij elke nieuwe moord die nu moet volgen. Want eens bloed, altijd bloed, steeds meer bloed. Macbeth verzucht dan ook: “ Ik zou willen dat ik mezelf kon vergeten.” 
Locatie: Shakespeare Theater, Diever

Data: 6, 7, 11, 13, 14, 18, 20, 21, 25, 27, 28 augustus en 3, 4, 10,11 september 

Aanvang: 20.30 uur (matinee 21 augustus 14.30 uur)

Entree: € 30,- 

Meer info: www.shakespearetheaterdiever.nl 

* Duo Brackman - Le Coultre in de Dorpskerk, Beetsterzwaag

7 augustus, 13.30 en 16.00 uur 

Beetsterzwaag - Zaterdagmiddag 7 aug. 2021 klinken twee Top-concerten door Muziektalent onderweg naar de top, het Duo Brackman - Le Coultre, viool en altviool, in de historische Dorpskerk van Beetsterzwaag. Het eerste concert begint om 13:30 uur en om 16:00 uur begint het tweede concert door deze vooraanstaande violisten Tim Brackman (o.a. prijswinnaar Nationaal Vioolconcours Oskar Back 2018) en Floor Le Coultre (o.a. Jong Talent van het jaar 2011). Zij bundelen hun krachten in een unieke samenstelling. Hun jarenlange samenwerking in verschillende kamermuziek ensembles leidde tot het ontdekken van het repertoire voor twee violen en viool & altviool. Van Bach tot Bartók, van hoofs tot volks en van klassiek tot modern. De briljante klank van de viool afgewisseld met de donkere warmte van de altviool. De muziek wordt afgewisseld met toelichtingen door Tim & Floor. 
Programma-details (onder voorbehoud): P. Hindemith: Kanoniches vortragsstücke no.1; W. A. Mozart: duo voor viool/altviool in G groot kv. 423; S. Prokofiev: Sonate voor twee violen op. 56 in C groot; B. Bartok: Selectie uit 44 duo's voor twee violen; J. S. Bach: selectie uit 15 inventies voor viool/altviool bwv 772/786. I.v.m. de corona-maatregelen volgen wij de aanwijzingen van de Noodverordening Friesland. Deze regels zijn o.a.: bezoekers houden anderhalve meter afstand; het binnen-lopen wordt in strikte (volg)orde gedaan; het naar buiten lopen gaat in omgekeerde volgorde; er worden maximaal 40 kaartjes verkocht voor losse stoelen; de zitplaatsen worden ter plekke toegewezen, dus geen vrije keuze; er wordt geen koffie, thee, noch fris geschonken; geen toilet-bezoek. De concerten worden georganiseerd door Cultbee (St. Cultuur Beetsterzwaag), met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. 

Locatie: Dorpskerk, Beetsterzwaag

Datum: 7 augustus

Aanvang: 13.30 en 16.00 uur

Entree: € 15.- (t/m 18 jr gratis)

Meer info: www.cultbee.nl

* Theeconcert met Charlotte Houberg en Joachim Eijlander in Park Rams Woerthe

8 augustus, 15.00 uur 

Steenwijk - Op de zondagmiddag luisteren naar het Theeconcert van sopraan Charlotte Houberg en cellist Joachim Eijlander.
Het is een klassiek concert met prachtige bekendere en onbekende muziek voor cello en sopraan, bestaand of gearrangeerd. Zo spelen zij bijvoorbeeld van Vivaldi Concert 2 mandolines Andante, van Bach Air Orchestral suite no. 3 en van Tavener Akhmatova songs. Sopraan Charlotte Houberg heeft, nadat ze haar conservatoriumstudie Cum Laude afsloot, in 2016 haar debuut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij The Theatre of the World van Louis Andriessen olv Reinbert de Leeuw. Inmiddels heeft ze diverse operarollen op haar naam zoals Amor (Cadmus et Hermione), Zerlina (Don Giovanni),  Bess (Porgy & Bess), Frasquita (Carmen) en in 2022 Donna Anna (Don Giovanni). Zij zong als solist met oa met het Rotterdam Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw kamerorkest, Sinfonia Rotterdam het Gelders Orkest. Afgelopen jaren was zij te zien in de producties ‘Zwanenmeer’ en ‘Eentje Buitenbeentje’ van Holland Opera waarmee ze door Nederland, Duitsland en Denemarken toerde en stond zij op het podium met ‘Maestro Jules onthult’. Ze is een veelgevraagd solist in oratoria en gaf liedrecitals in oa het Concertgebouw Amsterdam en Tivoli Vredenburg. Joachim Eijlander treedt op als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Joachim verbindt zijn muziek met dansers, visual artists en met wetenschappers in inspirerende gezamenlijke optredens om zo een breder geinteresseerd publiek te inspireren. Hij heeft opgetreden met ensembles en musici als het Borodin kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen. Hij werkte samen met componisten Henri Dutilleux, György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens. Joachim bracht diverse albums uit: Bach suites (2015), Sequentia (2017) en Dark Fire (2020). Alle albums uiterst lovende reacties van de internationale pers, Dark Fire kreeg onlangs een 10 in Luister. 

Locatie: Park Rams Woerthe, Steenwijk

Datum: 8 augustus

Aanvang: 15.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.demeenthe.nl

* Live In Het Park met The Radiators

4 augustus, 21.00 uur 

Steenwijk - Het bruisend middelpunt van The Radiators is zanger Jan-Marc Schreur. The Radiators bestaan verder uit Frank Bergkamp (toetsen, zang), Klaas Beute (drums, zang) en Hylco de Boer (bas, zang). The Radiators spelen een mix van Classic Rock & Nederpop en trekken de aandacht met een heel eigen geluid. Hun muziek golft van De Dijk (de gelijkenis van de stem van zanger Jan-Marc met de stem van Huub is verbluffend!) naar Elvis Presley, Lynyrd Skynyrd, Lee Towers, Eric Clapton, Johnny Cash, Polle Eduard, The Rolling Stones, Het Goede Doel, The Doors, B.B. King, The Proclaimers, Joe Cocker & The Scene. Om maar even een paar namen te noemen…

Locatie: Park Rams Woerthe, Steenwijk

Datum: 11 augustus

Aanvang: 21.00 uur

Entree: € 5.-

Meer info: www.demeenthe.nl

* Arjen Lubach met Stand Up & Voorlezen in het Posthuis Theater, Heerenveen (uitverkocht, wachtlijst)

12, 13 en 14 augustus, 19.00 en 21.00 uur 

Heerenveen - Voor het voorjaar van 2021 had cabaretier en presentator Arjen Lubach een uitgebreide theatertournee gepland staan, maar een vleermuis in China strooide roet in het eten. In de hoop dat theaters ooit weer zullen bruisen zoals ze vroeger deden, bleef Arjen werken aan nieuw materiaal voor op het podium. Net als in de zomer van 2020 probeert hij in de zomer van 2021 zijn grappen en verhalen uit op nietsvermoedende theaterbezoekers die ook wel weer eens toe zijn aan een uitje. Een uur lang ruw comedy-materiaal, waarvan sommige grappen misschien maar één keer te horen zullen zijn, en anderen uit kunnen groeien tot klassiekers als ‘Beter (dan Baudet) in bed’ (genomineerd voor de Annie MG Schmidt-prijs 2019). Gegarandeerd uniek.

Locatie: Posthuis Theater Heerenveen

Datum: 12, 13 en 14 augustus

Aanvang: 19.00 en 21.00 uur

Entree: € 28.50

Meer info: www.posthuistheater.nl 

* Kaartverkoop negende editie Oranjewoud Festival van start

19 t/m 22 augustus

Oranjewoud - De kaartverkoop voor het Oranjewoud Festival is al geruime tijd gestart. De negende editie van het evenement duurt van 19 tot en met 22 augustus. Het festival bestaat dit jaar uit drie zones met elk een eigen programmering en karakter, dat zijn de Play Zone, Expedition Zone en de Comfort Zone. Op het programma staan meer dan honderd concerten, familievoorstellingen, meedoe-activiteiten en kunstinstallaties. De Londense vocale groep The Swingles opent donderdagavond 19 augustus de nieuwe Comfort Zone, het Duitse jazzpianoduo Becker en Krajenski opent op diezelfde avond de Play Zone in de verlichte Overtuin. De Salon, een maxi huiskamerconcert en talkshow ineen, beleeft dit jaar zijn uitgestelde première. Coen Verbraak en Lex Bohlmeijer ontvangen dagelijks gasten zoals schrijver en journalist Natascha van Weezel, voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer, nobelprijswinnaar Ben Feringa en violist Christiaan Bor. Tussendoor klinkt muziek door onder anderen het Dudok Quartet, sopraan Elisabeth Hetherington en Het Reizend Muziekgezelschap. Ook staan locatiespecifieke producties op het programma, zoals de Nacht van het Park en het Zonsopkomstconcert. Het nieuwe podium de Comfort Zone bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein bestaat uit een overdekte huiskamer met banken en fauteuils. Er kan geluisterd worden naar klassieke muziek van internationale artiesten. De bossen, tuinen en locaties zoals de ecokathedraal vormen het fundament van de Expedition Zone en bestaat uit avontuurlijke concerten. De Overtuin, tegenover Landgoed Oranjewoud, is ook nu weer de plek van de Proeftuin en een Kinderproeftuin. Dit jaar worden deze twee samengevoegd tot de Play Zone met muziek van verschillende genres, een uitgebreid kinderprogramma en een gevarieerd aanbod van eten en drinken. Zondag 22 augustus eindigt het festival ook met twee concerten. Die dag besluit de Comfort Zone met een concert van Rembrandt Frerichs en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Artvark Saxophone Quartet & Drums United sluiten de Play Zone af. Voor de kaartverkoop zie oranjewoudfestival.nl.

* Festival Veenhuizen 2021

20 en 21 augustus

Veenhuizen - Laat je op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus verwonderen door klassieke muziek en verhalen tijdens Festival Veenhuizen. Festival Veenhuizen is een uniek zomerfestival vol klassieke muziek en verwante genres: ontdek topmusici en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen van het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Tegen het decor van historische gebouwen, statige lanen en wondermooie natuur verrijst zich een intiem festival met concerten, pop-up optredens, wandelingen en gezellige plekken voor een hapje en een drankje. Veenhuizen is een plek met veel verhalen. De voormalige Kolonie van Weldadigheid heeft een rijke geschiedenis en is zelfs genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Raak gevangen door muziek in een omgeving die meer dan anderhalve eeuw afgesloten was van de rest van de wereld. Bezoek optredens op historische locaties, maak een literair-muzikale wandeling of word verrast door een concert vanaf je terrasstoel. Festival Veenhuizen blaast de verhalen van het dorp nieuw leven in. Het programma van deze derde editie wordt samengesteld door Fuse, de Nederlandse topformatie die bekend is als huisband van Podium Witteman. Voor Festival Veenhuizen maakt het zestal een avontuurlijk programma, een mix van ervaren muzikanten en aanstormende talenten die bruisen van de creativiteit. Met voor ieder wat wils: van de mooiste klassieke muziek en jazz tot wereldse volksmuziek, dans, poëzie en spannende kruisbestuivingen.

Locatie: Diverse lokaties in Veenhuizen

Datum: 20 en 21 augustus 

Aanvang: diverse tijden

Entree: per concert, diverse prijzen variërend van gratis (pop-up concerten) tot € 40,-

Meer info: www.festivalveenhuizen.nl

* Familievoorstelling "Vreemde Vogels" bij Buitengoed Fredeshiem in De Bult (Steenwijk)

26, 27 en 28 augustus en 2, 3 en 4 september 20.15 uur 

Steenwijk - Een unieke theaterervaring midden in de natuur. Een kleurenspektakel in de ondergaande zon. Een familievoorstelling voor jong en oud, gebaseerd op het boek ‘Johannes de Parkiet’ van Mark Haayema . ‘Vreemde Vogels’ is het allemaal. Johannes is een parkiet die zijn vertrouwde kooitje moet inruilen voor een grote volière, waarin steeds meer vreemde vogels opduiken. Hij ziet een bonte stoet van kleurrijke vogel voorbijtrekken tegen het decor van bomen. Een orkest van vogels zorgt voor de muzikale ondersteuning. Zo ontstaat een even adembenemende als ontroerende en grappige voorstelling. “Wennen is iets wat je gewoon moet doen. Je kunt heel hard roepen dat je niet wilt wennen, maar het gebeurt toch. En voor je het weet, weet je niet beter en ben je gewend.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 
Deze familievoorstelling is te zien op vier locaties in het buitengebied van Enschede, Zwolle, Harderwijk en Steenwijk, met medewerking van Landschap Overijssel. Het boek ‘Johannes de Parkiet’ won in 2019 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Locatie: Buitengoed Fredeshiem, De Bult (Steenwijk)

Datum: 29,30 en 31 juli 

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 25.-

Meer info: www.demeenthe.nl

* Unieke opera Premiere in Selatuinen Appelscha

28 en 29 augustus, 20.00 uur 

Appelscha - Na dertig jaar zomerconcerten nog een allerlaatste keer vlammen met een groots opgezette muziekvoorstelling in de openlucht. Zo hadden Ingrid Cornelisse en Anton van der Veer van tuintheater Selatuinen in Appelscha zich hun lustrumjaar in 2019 voorgesteld. Corona besliste anders, alle voorbereidingen ten spijt ging de opera Reintje de Vos niet door. “Maar inmiddels zijn de zangers en musici alweer druk aan het repeteren. In het laatste weekend van augustus komt Reintje dan eindelijk naar De Bult.” De openluchtopera markeert het einde van drie decennia zomerconcerten in Selatuinen. “We vinden het mooi geweest, we willen onszelf wat meer bewegingsvrijheid gunnen in de zomer”, aldus Anton. “Maar we stoppen niet zomaar”, vult Ingrid aan. “We gaan eruit met een knal.”

Vertrouwde stemmen

Die knal is de gloednieuwe opera Reintje de Vos, op maat geschreven voor Selatuinen. Hans Erik Dijkstra componeerde de muziek bij de eigentijdse bewerking van de middeleeuwse fabel en zal zelf als pianist het Animando Blaaskwartet aanvoeren. De cast bestaat uit acht professionele zangers uit de opera- en musicalwereld: bekende gezichten zoals de sopranen Mirjam Cornelisse - zus van - en Hannie Slingerland, maar ook aanstormende talenten als Diede Timmers en Jelle Gulmans. “Het zijn allemaal artiesten die hier vaker hebben opgetreden en waarmee we bevriend zijn geraakt. Iedereen wilde graag een rol hebben in de slotvoorstelling”, vertelt Ingrid. “Het verhaal van Reintje leent zich er bij uitstek voor.” Naast de acht solisten heeft ook het twintigkoppige koor een belangrijk aandeel in de opera. Het voornemen was om een projectkoor samen te stellen met koorzangers uit de eigen regio, maar dat lukte niet door corona, aldus Ingrid. “Voor amateurs is de  voorbereidingstijd nu te kort, vond mijn zus Mirjam. Ze heeft daarop allerlei oud-collega’s van de Reisopera geronseld en die zeiden allemaal enthousiast ja.”

Bloed en bloot

Wat het publiek van Reintje de Vos kan verwachten? Een eigentijds actie-opera, volgens Anton. “Met veel bloed en een beetje bloot. En karakters die geen van allen deugen, net als in de echte wereld. Reintje en de andere dieren houden ons een spiegel voor, maar dan op de operamanier uitvergroot. De zangers zingen in het Nederlands, dus het is voor jong en oud goed te volgen.” De handelingen blijven niet beperkt tot het theaterpodium, maar zullen een flink deel van de tuin in beslag nemen, weet Ingrid. “Dat stond al in het script, maar komt nu goed van pas. We moeten alleen nog even puzzelen hoe we de toeschouwers op verantwoorde afstand plaatsen.”

Kaartverkoop

Voorlopig staan twee voorstellingen van Reintje de Vos gepland: op zaterdag- en zondagmiddag (28 en 29 augustus). Omdat de kaartverkoop goed loopt, sluit Ingrid een derde voorstelling op de voorafgaande vrijdag niet uit. “We hopen er stiekem op. Een hele trits sponsors uit de omgeving heeft ervoor gezorgd dat we de productie op poten kunnen zetten. Alle entreegelden gaan weer naar de uitvoerenden. Dus hoe meer publiek hoe beter.” Info: reintjedeopera.nl en reintjedeopera facebook

Locatie: Selatuinen, de Bult 3, Appelscha

Datum: 28 en 29 augustus (en generale op 27 augustus)

Aanvang: 14.00 uur 

Entree: € 20.-

Meer info: reintjedeopera.nl

Kijk voor meer  activiteiten op:   Vanplan.nl  of  Zuidoostfriesland.nl  

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.