# Laatste nestjes eikenprocessierupsen worden verwijderd in Steggerda

27 juli 

Steggerda De laatste nestjes met eikenprocessierupsen aan de Buitenweg in Steggerda worden verwijderd. Een paar maanden geleden werden deze rupsen in de eikenbomen besproeid met nematoden (minuscule wormpjes). Het verwijderen van de nestjes door het opzuigen van de daar aanwezige rupsen, is een laatste behandeling. De aanwezig rood/witte linten worden ook verwijderd. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het Hoveniersbedrijf Martijn Kok uit Steenwijkerwold.

Bron: NDC 

# Kogel is door de kerk: Unesco benoemt Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord tot werelderfgoed

26 juli 

Regio De champagne kan ontkurkt: de voormalige Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord zijn maandagmiddag door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Eigenlijk zouden de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en het Belgische Wortel zondag al officieel worden toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco . Door een uitlopende vergadering werd de beslissing uitgesteld naar maandag. Nu kan de vlag alsnog uit.

Geen zorgen

Met de benoeming tot werelderfgoed treden de Koloniën toe tot een select gezelschap monumenten, steden en natuurgebieden die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. De afgelopen jaren was het spannend of het daadwerkelijk zou lukken, maar door de positieve adviezen voorafgaand aan de vergadering kon het bijna niet misgaan. Dat ging het ook niet. Gisteren al voorspelde oud-burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld, een van de initiatiefnemers voor de Unesco-status, dat het maandag eindelijk goed zou komen. ,,We zijn hier sinds 2003 mee bezig, een dag meer of minder maakt dan niet meer uit.’‘

Armen verheffen

De Koloniën van Weldadigheid vormden een grootschalig maatschappelijk experiment van de idealistische generaal Johannes van den Bosch (1780-1844). Hij richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op met als doel de arme bevolking te ‘verheffen’ uit hun situatie, door ze een eigen woning en een stukje grond te bieden op het platteland. Hier zouden ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De Koloniën werden nooit het succes dat Van den Bosch voor ogen had, maar je zou kunnen zeggen dat de Maatschappij een voorloper was van de verzorgingsstaat die wij nu kennen. Maandagmiddag plaatste de Unesco ook de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed onder de naam ‘Hollandse Waterlinies’.

Bron: NDC 

# EHBO Noordwolde geeft in september beginnerscursus

26 juli 

Noordwolde - De EHBO-vereniging Noordwolde houdt een ledenwerfactie. In september wordt er gestart met een beginnerscursus. Om die te promoten stond het bestuur zaterdagmorgen op het Manauplein in Noordwolde. De vereniging acht het van belang dat iedereen iets van eerste hulpverlenen moet afweten. ‘Het gebeurt vaak dat als er wat gebeurt, men niet weet hoe te handelen of zo te handelen dat er niet meer schade optreedt.’ De cursus wordt in de maand september in Noordwolde gegeven op de zaterdagochtenden van 9.00 tot 13.00. Het aanmeldformulier staat op de website van de vereniging: www.ehbonoordwolde.nl, of schrijf een e-mail: secretaris@ehbonoordwolde.nl

Bron: NDC 

 

# Aantal nieuwe coronabesmettingen stabiliseert in Friesland na week van explosieve stijging

23 juli 

Regio  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Friesland stabiliseert, nadat vorige week het aantal besmettingen meer dan verzesvoudigde. Er waren de afgelopen zeven dagen 1468 positieve tests, tegen 1467 een week eerder. De laatste dagen dalen de besmettingscijfers. „Dat is een gunstig teken, al is het afwachten of de dalende trend doorzet”, aldus de GGD in haar weekoverzicht. Het aantal coronatesten daalde in een week tijd van 13.004 naar 8385. Met name onder jongeren in de leeftijd 12 tot 30 jaar liep het aantal testen terug, van 6500 naar 3600. Onder de positief geteste inwoners waren 380 dertigers, veertigers en vijftigers en 64 zestigplussers (tegen 33 de week ervoor). In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 20 mensen positief. Het aandeel jongeren tussen de 18 en 30 jaar in de besmettingscijfers neemt af, nu betreft het ongeveer de helft van alle gevallen, terwijl dat vorige week nog twee derde van alle gevallen was. Wel was er een toename onder jeugd van 12 tot 18 jaar (272 personen). Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. De Friese ziekenhuizen meldden deze week dat er acht mensen liggen op Covid-afdelingen en één coronapatiënt op de intensive care. De weken hiervoor lag slechts een enkeling in het ziekenhuis.

Prikken zonder afspraak

Op de vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum kan sinds maandag zonder afspraak een prik worden gehaald. Hier maakten tot nu toe 1061 mensen gebruik van. In Dokkum was de toeloop het grootst, met 505 spontane vaccinaties. Zonder afspraak prikken op deze locaties kan tot half augustus, dan gaan die locaties dicht. Een tweede prik moet dan dus gehaald worden op een andere locatie. Afspraakloos prikken kan sinds begin juni al in de vaccinatiebus. Deze heeft inmiddels op 13 plaatsen gestaan, waarbij 1088 eerste prikken zijn gezet. Het totaal aantal prikken zonder afspraak staat daarmee op ruim 2100. Dinsdag stond de bus op het Cambuurplein in Leeuwarden. Hier haalden 95 mensen een prik, onder wie meer dan vijftien voetballers van SC Cambuur.

Vaccinatiecijfers en totaal in Friesland

De afgelopen week zijn 39.666 vaccinaties gezet, tegen 44.622 vorige week. In totaal zijn nu 586.891 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Friesland. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Friesland zo’n 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 250.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Friesland in aanmerking voor een vaccin. De 1468 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 46.996. In de afgelopen zeven dagen is er één sterfgeval doorgegeven aan GGD Fryslân.

Gemeenten

In tien van de achttien Friese gemeenten stegen de besmettingscijfers. De meeste nieuwe besmettingen zijn geregistreerd in Leeuwarden (265), Súdwest-Fryslân (210) en Smallingerland (180). Procentueel was Ameland de grootste daler (van 54 naar 8 positieve tests). De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 264 (212), Súdwest-Fryslân 210 (258), Smallingerland 180 (195), De Fryske Marren161 (201), Heerenveen 153 (168), Opsterland 103 (94), Waadhoeke 69 (38), Ooststellingwerf 60 (46), Achtkarspelen 58 (59), Tytsjerksteradiel 51 (29), Noardeast-Fryslân 43 (41), Harlingen 39 (24), Weststellingwerf 35 (22), Terschelling 15 (7), Dantumadiel 14 (17), Ameland 8 (54), Schiermonnikoog 3 (0) en Vlieland 2 (2)

Bron: NDC 

# Spoorbrug Witte Paarden weer open voor verkeer

22 juli 

Appelscha De nieuwe spoorbrug tussen Witte Paarden en Baars is sinds vrijdag 23 juli vanaf 16.00 uur weer geopend voor verkeer. De vervanging van deze brug was noodzakelijk om het zware verkeer en landbouwverkeer ongehinderd doorgang te verlenen. In februari van dit jaar werd gestart met de werkzaamheden. De klus is dus binnen een half jaar geklaard. De brug is ongeveer 24 meter lang, heeft een breedte van 6 meter en een gewicht van ongeveer 70 ton. Als het goed is kan de spoorbrug toch wel weer 100 jaar mee. In de oude situatie was de bovenleiding van de spoorbaan aan het brugdek bevestigd. Nu loopt de bovenleiding vrij onder het brugdek door. Hierdoor ligt het nieuwe brugdek nu hoger. De kruisingen zijn daardoor ook iets hoger te liggen. De officiële opening volgt later.

Bron: NDC 

# Ooststellingwerf MKB vriendelijkste gemeente van Friesland

22 juli 

Ooststellingwerf De gemeente Ooststellingwerf is verkozen tot MKB vriendelijkste gemeente van Friesland. MKB Nederland maakte vrijdag de uitslag van de landelijke verkiezing bekend. Ooststellingwerf eindigde op plaats 19, daarmee als hoogste van alle Friese gemeenten en na de stad Groningen de nummer twee van Noord-Nederland. MKB Nederland organiseert elke twee jaar de verkiezing MKB vriendelijkste gemeente. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf waarderen aan de hand van vragenlijsten hun gemeente. De verkiezing ging over 2020 en bevatte deze keer extra vragen over hoe de gemeenten omgingen met de effecten van corona onder hun ondernemers. Wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf is ontzettend trots op deze waardering. ‘In een jaar van corona deze waardering krijgen vanuit het MKB maakt me heel blij. We hebben hier als organisatie hard voor gewerkt, samen met de ondernemers.’ Gemeente Ooststellingwerf werkt onder andere binnen het programma ‘Een prachtig en krachtig winkelgebied Oosterwolde’ nauw samen ondernemers en vastgoedeigenaren om het winkelgebied in Oosterwolde te ontwikkelen tot een sterke regionale koopvoorziening. Ook zijn veel vrije bedrijfslocaties ingevuld en zijn mooie ontwikkelingen te zien in Haulerwijk en Appelscha. Het mag blijken dat deze regio in Noord-Nederland goed in beeld is en blijft groeien. Tijdens de coronacrisis heeft de gemeente haar ondernemers met raad en daad bijgestaan, is een klankbordgroep opgericht voor frequent overleg, maar is vooral veel aandacht besteed aan informatie en communicatie.

Bron: NDC 

# Appelstap dit jaar in aangepaste vorm

21 juli 

Appelscha Appelstap gaat door dit jaar, maar wel in een wat aangepaste vorm. De organisatie van de tocht, die normaal gehouden wordt voor het goede doel, ziet vanwege corona geen mogelijkheid om duizenden deelnemers te verwelkomen. Daarom is de tocht dit jaar alleen voor mensen met een beperking en hun begeleiders. Geen legio aan afstanden, maar alleen de vijf kilometer route, die er normaal ook speciaal is voor deze doelgroep. Om niet in grote groepen terecht te komen, starten er dit jaar elk half uur groepen van beperkte grootte en er is een limiet in het aantal deelnemers. Entertainment is er ook, leuke activiteiten om de deelnemers te vermaken en te verrassen. En er is ook een tussenstop met een versnapering of even een toiletbezoek. De exacte startplaats is nog onbekend, maar die zal in of nabij Appelscha zijn en wordt nader bekend gemaakt. Mensen die tot de doelgroep behoren kunnen zich aanmelden via een zorgaanbieder of (speciaal)onderwijs. De organisatie is weer in handen van de Lionsclub Ooststellingwerf, die dit jaar ook de kosten van het evenement voor hun rekening neemt. Voor informatie, zie: www.lionsooststelingwerf.nl. De tocht wordt op zaterdag 10 september afgelegd.

Bron: NDC 

# A32 is vrijdagavond en zaterdag tussen Steenwijk en Havelte afgesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden

20 juli 

Regio De A32 tussen Steenwijk en Havelte, in de richting naar Meppel, is van vrijdag 23 juli 20.00 uur tot zaterdag 24 juli 23.00 uur afgesloten. Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van voegovergangen, het maaien van de berm, herstellen van schades aan het asfalt, de verlichting, de vangrail en het opnieuw aanbrengen van de markering. Gele borden geven ter plaatse de omleidingsroutes aan. Verkeer moet rekening houden met een extra reistijd van 10 tot 30 minuten.

Bron: NDC 

# Weer juridisch succes voor Vermilion

20 juli 

Noordwolde Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat gasproducent Vermilion Energy de wettelijke geluidsnormen niet heeft overschreden tijdens de booractiviteiten op de mijnbouwlocatie aan de Schapendrift in Noordwolde eind 2019. Verder is er onvoldoende bewijs dat Vermilion niet adequaat heeft gereageerd om overlast voor de omgeving zo goed mogelijk te beperken. Daarmee is er volgens het OM binnen de grenzen van de verleende omgevingsvergunning gehandeld. Het OM heeft daarom besloten Vermilion niet te vervolgen. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legde Vermilion Energy in november 2019 een last onder dwangsom op vanwege de overlast bij de gaswinning aan de Jokweg bij Noordwolde. Volgens de toezichthouder had het Canadese gaswinningsbedrijf de geluidsnormen wel overschreden. De boorlift die buizen oppakte en verplaatste veroorzaakte een geluid dat volgens omwonenden wel leek op een luchtalarm.

Succesje

Het is het tweede juridisch succesje voor Vermilion in korte tijd. Vorige week had het OM al bekend gemaakt dat Vermilion ten onrechte als verdachte is aangemerkt in twee strafrechtelijke onderzoeken over de omgevingsvergunningen voor de mijnbouwlocaties Wapse en Vinkega. Het bedrijf haalde bij proefboringen miljoenen kuubs gas uit beide velden, voordat het ministerie officieel toestemmening had gegeven om gas te winnen. Maar volgens het OM valt niet aan te tonen dat Vermilion in strijd met de geldende milieuvergunning heeft gehandeld.

Bron: NDC 

# Drukte bij de Driewegsluis in Nijetrijne door mooi weer

18 juli 

Nijetrijne Er is drukte op de Friese wateren en dat is ook merkbaar bij de Driewegsluis in Nijetrijne. De Linthorst Homansluis is één van de belangrijkste vaarverbindingen tussen Overijssel en Friesland. De brug- en sluiswachter laat dagelijks een paar honderd pleziervaartuigen door deze sluis. De passantenhaven bij de Driewegsluis is goed bezet en de aanwezige camperplaatsen zijn bijna altijd bezet. Door de coronacrisis blijven veel vakantiegangers in eigen land. Daardoor is er voor botenliefhebbers bijna geen boot meer te huur.

Ontwikkeling Driewegsluis

Gemeente Weststellingwerf wil de Driewegsluis aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten. Om dit te bereiken heeft de locatie meer en betere voorzieningen nodig. Vorig jaar heeft adviesbureau Eelerwoude op verzoek van de gemeente een variantenonderzoek gedaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden uitgekomen waarmee de Driewegsluis aantrekkelijk kan worden gemaakt om naartoe te gaan en te recreëren. De planning is:

  • Voorjaar 2021: concept-ontwerp definitief

  • Rond zomer 2021: besluit gemeenteraad over het ontwerp

  • Najaar/winter 2021: start voorbereiding uitvoering

Bron: NDC 

# GGD Fryslân start met prikken zonder afspraak

17 juli 

Regio GGD Fryslân start vanaf maandag met het aanbieden van ‘prikken zonder afspraak’ op de vaccinatielocaties in Appelscha, Dokkum, Franeker en Koudum met een mRNA vaccin. De locaties zijn een maand lang geopend voor hen die nog geen afspraak hebben, om de drempel voor de eerste prik te verlagen. Na een maand zijn deze priklocaties niet meer nodig vanwege de toenemende vaccinatiegraad en sluiten zij de deuren. Op locatie zijn deskundigen aanwezig om voorlichting te geven of vragen te beantwoorden. Op de locaties wordt – naast de registratie van de eerste prik – direct een vervolgafspraak gemaakt voor een tweede prik op een priklocatie in Leeuwarden, Drachten, Sneek of Heerenveen, deze locaties blijven langer geopend. Het aanbod ‘prikken zonder afspraak’ is nadrukkelijk en alleen geldig voor mensen die nog geen afspraak hebben gemaakt en dus hun eerste prik nog niet hebben ontvangen. Het is niet mogelijk om zonder afspraak voor een tweede prik naar de locatie te komen.

Kijk voor meer informatie en exacte openingstijden per locatie op ggdfryslan.nl/prikkenzonderafspraak

Bron: NDC 

# Aandacht voor de Culturele Sector in Weststellingwerf

17 juli 

Wolvega Op donderdagavond 15 juli zijn in de bibliotheek Wolvega de prijswinnaars bekendgemaakt van de teken- en schilderwedstrijd die de Kijkzaal Wolvega had uitgeschreven. Waar men hoopte op dertig werken, eindigde de teller op 155 kunstcreaties. Wethouder Roelof Theun Hoen presenteerde bij de prijsuitreiking het boek ‘Ruimte voor kunst en cultuur in coronatijd’. Het boek geeft volop aandacht aan de culturele sector van de gemeente Weststellingwerf. Inwoners kunnen het boek gratis op halen op verschillende plaatsten in de gemeente zoals het gemeentehuis en de bibliotheek.

Kunst en cultuur leeft in Weststellingwerf

Het boek ‘Ruimte voor kunst en cultuur in coronatijd’ gaat over de moeilijke tijden van culturele organisaties en culturele initiatieven. Want veel organisaties zijn hard geraakt tijdens de crisis. Met dit boek vraagt de gemeente aandacht voor de bijzondere culturele activiteiten in Weststellingwerf. Daarbij is gekozen voor een breed palet aan culturele initiatieven, inclusief de werken van de deelnemers en winnaars van de wedstrijd. Maar het boek geeft zeker niet een volledig beeld aan van alle activiteiten die er zijn in onze gemeente. Er zijn nog veel meer mooie initiatieven.

Impuls aan culturele sector

De gemeente hoopt dat het boek een impuls geeft aan de culturele sector en de culturele activiteiten. “De culturele organisaties nodigen alle inwoners uit om te komen kijken en deel te nemen aan de culturele activiteiten,” aldus wethouder Hoen. “Wij hopen met dit boek ook bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de culturele infrastructuur van Weststellingwerf. Dus doe mee aan culturele activiteiten. Want deelname aan kunst en cultuur stimuleert, geeft verbinding en raakt de creativiteit.”

Gratis boek

De gemeente biedt het boek gratis aan. Inwoners kunnen het boek op diverse locaties in de gemeente ophalen. Zo liggen de boeken bij de bibliotheek in Wolvega en Noordwolde, maar ook bij het gemeentehuis in Wolvega. Ook is het verkrijgbaar bij de Oudheidkamer en andere plaatsten in de gemeente.

     

# Ben je inwoner van de gemeente Weststellingwerf? Dan ben je van harte welkom in De Dorpskamer!

16 juli 

Wolvega / Noordwolde Ben je inwoner van de gemeente Weststellingwerf? Dan ben je van harte welkom in De Dorpskamer!

Een gezellige plek in de buurt

Je vindt De Dorpskamer in Wolvega en Noordwolde. Iedereen kan bij De Dorpskamer binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje of een luisterend oor. Het is ook een plek voor nieuwe ontmoetingen en waar je mee kan doen aan activiteiten.

Gratis en geen aanmelding nodig

Aanmelden is niet nodig, je mag zo naar binnen lopen. Je hoeft ook niks te betalen als je naar De Dorpskamer komt. De Dorpskamer is een samenwerking tussen Welzijn aan Huis, Zorggroep Liante en de gemeente Weststellingwerf.

Adres De Dorpskamer Wolvega                                                     Adres Dorpskamer Noordwolde

Locatie: Welzijn aan Huis                                                                 Locatie: Krommestede
Adres: Kerkstraat 14, Wolvega                                                        Adres: De Kwekerije 24, Noordwolde

Openingstijden:                                                                                  Openingstijden:              

Zaterdags van 10.00 tot 12.30 uur                                                 Woensdags van 10.00 tot 16.00 uur     

                

# De schop gaat in de grond in De Wieden tussen Muggenbeet en De Leeuwte. Bijzondere natuur in het laagveenmoerasgebied wordt vanaf volgend jaar beter beschermd

15 juli

Steenwijkerland Rijplaten, graafmachines en grondtransport in het gebied. Vanaf september 2022 ziet het er even wat anders uit in De Wieden tussen Muggenbeet en De Leeuwte. De schop gaat in de grond. Er moeten maatregelen worden uitgevoerd om de bijzondere natuur in het gebied te beschermen en te versterken. Deze week is bekend geworden dat aannemer Boskalis de werkzaamheden in opdracht van de provincie gaat uitvoeren.

Meer leefgebied voor moerasvogels

De Wieden vormt samen met de Weerribben het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Het is een groot waterrijk gebied met riet, moeras, natte graslanden en bos. Projectleider Gerco Dam geeft in een persbericht aan dat er veel bijzondere planten en dierenleven: ‘Het is een geliefd gebied voor broedvogels zoals de purperreiger, bruine kiekendief en de grote karekiet. En als je goed luistert kun je het hoempende geluid van de schuwe roerdomp horen. Het verspreidingsgebied voor deze broedvogels is in de loop van de tijd drastisch afgenomen. Hierdoor staat het voortbestaan van bepaalde soorten onder druk. Dat geldt ook voor de grote vuurvlinder. Daarom maken we meer leefgebied voor ze.’

Van Suezkanaal tot De Wieden

Aannemer Boskalis voert projecten uit over de hele wereld. Zo waren ze onlangs nog in het nieuws door de succesvolle berging van het vastgelopen containerschip in het Suezkanaal. Maar ook waren ze verantwoordelijk voor de Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermeer. Hier zijn ze inmiddels gestart met de aanleg van nog twee eilanden. ‘Elk project heeft zo zijn eigen uitdagingen’, aldus projectleider bij Boskalis Peter Kuiper. ‘In De Wieden bestaat die uitdaging bijvoorbeeld uit de drassige ondergrond en de kwetsbare natuur in het gebied. Hierdoor kunnen we niet met zwaar materieel werken om grond af te graven om nieuwe moerasgrond te ontwikkelen. We gaan komend jaar verder uitwerken hoe we dat precies aan gaan pakken.’

Natura 2000

Overijssel telt 24 natuurgebieden die zo bijzonder zijn, dat ze zijn aangewezen als Natura 2000-gebied.

Bron: NDC 

# Met structurele subsidie krijgt Nobilis schouderklop

15 juli

Fochteloo Voor het eerst was zaterdag de Dag van de Prentkunst bij Nobilis in Fochteloo in de buitenlucht. 21 marktkramen waren er opgesteld. In totaal werden over de hele dag 269 bezoekers geteld. Dat was ruim meer dan de voorgaande jaren. Wethouder voor cultuur Esther Verhagen zorgde tijdens de door haar verrichte opening voor het belangrijkste nieuws van de dag. Voordat zij de natuurfoto van Judith Bouma-Litjens onthulde met hulp van de fotografe zelf en Nobilis-voorzitter Peter O. Gerrits hield ze een openingswoord, waarin ze de loftrompet stak over de tomeloze inzet van de 25 vrijwilligers van de stichting, maar ook over professionele manier van werken van Nobilis. Ook sprak ze waarderend over het werk van Sierd Geertsma, wiens tentoonstelling in Fochteloo op hetzelfde moment door haar werd geopend. Zij roemde de samenwerking tussen Museum Drachten, de Sierd Geertsma Stichting en Stichting Nobilis om in gezamenlijkheid een activiteiten- en tentoonstellingsprogramma te ontwikkelen in het jaar dat Geertsma 125 jaar geleden geboren is. Geertsma, geboren en getogen in Appelscha, woonde en werkte als kunstenaar in Appelscha. Aan het eind van haar openingswoord maakte ze bekend dat de gemeente Ooststellingwerf heeft besloten om een structurele subsidie toe te kennen. Het bedrag van 1000 euro is nog bescheiden van omvang, maar wordt wellicht later nog aangepast. ‘Het belangrijkste effect van de jaarlijkse steun is dat daardoor het gemakkelijker wordt de museumregistratie binnen te halen’, aldus Verhagen. Haar verhaal werd met luid applaus ontvangen. Daarna maakte ze samen met de voorzitter een rondgang over de prentkunstmarkt. Ondertussen ontving Pieter Jonker de familie Geertsma en een delegatie van Museum Drachten op de tentoonstelling. Hij stond stil bij de samenwerking en vertelde over zijn eerste ontmoeting met Geertsma veertig jaar geleden, toen hij voor de Stellingwarver Schrieversronte een kalender uit mocht geven met werk van Geertsma en samen met Museum Drachten in Oosterwolde een tentoonstelling mocht organiseren. De voorzitter liet weten dat deze dag volgend jaar een vervolg moet krijgen.

Bron: NDC 

 

# Voedselbos Blesdijkerheide onderscheiden met het Groene Lintje 2021

10 juli

Munnikeburen In het kader van Wereld Milieu Dag werden drie genomineerden in het zonnetje gezet met bloemen en een oorkonde en werd namens GroenLinks Weststellingwerf het Groene Lintje 2021 uitgereikt aan René Kremers van het Voedselbos Belsdijkerheide. Deze feestelijke onderscheiding vond op 9 juli plaats bij de winnaar van vorig jaar, Natuur & Milieu Educatie centrum de RietNymf in Munnekeburen. De juryleden citeerden om beurten uit het juryrapport: “De jury spreekt haar lof uit over René Kremers uit Oldetrijne die de gok waagde en besloot een bestaand dennenbos om te gaan bouwen tot voedselbos op basis van schimmels. Daar zijn heel wat creatieve en innovatieve stappen voor nodig. Het enthousiasme waarmee René te werk gaat, is aanstekelijk voor anderen om mee te gaan doen. Zijn kennis en ervaring in de traditionele landbouw zijn hierbij heel behulpzaam.

De jury vindt het Voedselbos een prachtig schoolvoorbeeld dat laat zien dat een andere manier van landbouw mogelijk is. De biodiversiteit wordt versterkt door het achterwege laten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daardoor vervult het voedselbos ook een voorbeeldfunctie voor huidige en toekomstige generaties. Van de nood is een deugd gemaakt door op een creatieve en innovatieve manier pixelfarming te introduceren. Inwoners worden betrokken en kunnen deelgenoot/pachter worden van kleine percelen. Duurzame kringloop landbouw draagt ook bij aan een positief imago van boeren. Het is ook een bron van verloren kennis voor iedereen. De relatie tussen de driehoek Natuur, Boer en Burger komt heel duidelijk in beeld door de bijzondere en dappere aanpak van René Kremers”. Kremers verdient het Groene Lintje 2021 omdat hij vol passie, op een bijzondere wijze alle aspecten van duurzaamheid met elkaar verbindt. De jury prijst de overtuigende visie die René Kremers heeft op een zelfvoorzienend systeem en zijn intrinsieke motivatie voor verandering en de durf om een dennenbos om te bouwen tot een voedselbos.  

Uit de inzendingen koos de jury drie genomineerden die in het zonnetje werden gezet. De andere twee genomineerden zijn: “Bijenholtwolde” Bermenproject van bewoners in Nijeholtwolde en de Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogels van kunstenaar O.C. Hooymeijer in Spanga.  

“De jury prijst de wijze waarop het burgerinitiatief Bermenproject van bewoners in Nijeholtwolde tot stand is gekomen. Het komt uit de bevolking, uit de buurt zelf. Het gebruik van inheemse wilde bloemen, op kleine schaal, is niet alleen voor de bijen maar ook voor vlinders heel belangrijk. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust wat een klein stukje bloemrijke berm aan verbetering van de biodiversiteit te weeg kan brengen. Het bermenproject is een geweldig voorbeeld dat anderen stimuleert om ook actief te worden. Dit blijkt o.a. uit een kort introductie filmpje over de genoemde stappen om een “Buurtproject voor Biodiversiteit” te realiseren. Dit filmpje ter inspiratie voor anderen is gemaakt in juli 2020. Het was een feest om onlangs door de buurt te rijden en overal bloemrijke bermen te zien met verzorgde bordjes erbij met de tekst: “Samen voor biodiversiteit: Let op! Niet maaien. Bloemrijke berm. Buren initiatief.” Sigrid Hamelink maakt ook regelmatig een verslag voor de buurt over de stand van zaken.

De jury is zeer positief over de betrokkenheid van de oudere en jongere bewoners uit de buurt die meedoen aan het project en de sociale samenhang die dat teweegbrengt. Belangrijk in het creëren van een duurzame wereld is dat groen en sociaal in Nijeholtwolde hand in hand gaan,” aldus de jury.  

“Grote waardering heeft de jury voor de inzet en creativiteit waarmee OC Hooymeijer zijn Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogels heeft gerealiseerd en de wijze waarop wandelaars en fietsers actief en creatief daarbij worden betrokken. De hut is verrassend en vernieuwend in een oase van rust en bezinning. De vogelkijkhut brengt jong en oud de liefde bij voor de niet-bestaande vogels en de natuur daaromheen. Daar vertoeven levert altijd gespreksstof op, ook over vogels die je kent en draagt bij aan kennisoverdracht. De beleving is totaal iets anders dan in een traditionele vogelkijkhut. Het is een prachtige verbinding met kunst en schrijverschap. Bezoekers worden ook uitgenodigd zelf te schrijven en verzinnen en tekenen hun eigen vogel. De jury is van mening dat de Vogelkijkhut van OC Hooymeijer met heel veel betrokkenheid en passie is gerealiseerd en de functie van deze bijzondere vogelkijkhut een belangrijke bijdrage levert aan een sociale en groene duurzame wereld.” GroenLinks Weststellingwerf reikt jaarlijks het Groene Lintje uit aan particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten voor natuur en milieu. GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en geeft graag een pluim aan diegenen die dat ook belangrijk vinden.

# Impuls voor lokale economie, gezondheid en dorpen na corona

10 juli

Ooststellingwerf Ooststellingwerf trekt 431.000 euro uit voor een impuls aan de lokale samenleving om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De gemeente heeft hiervoor geld gekregen van het Rijk. Het college houdt een deel van het bedrag beschikbaar om later in het jaar gerichte extra maatregelen te kunnen nemen. Maatregelen waren tot nu toe vooral gericht op het verzachten van het (financiële) leed voor ondernemers, instellingen, verenigingsleven en inwoners op korte termijn. Nu wil de gemeente de samenleving weer op gang helpen en de gevolgen van corona zoveel mogelijk herstellen.

Urgente zaken

Deze eerste impuls van 431.000 euro springt in op de meest urgente zaken en kansen. Hiervan wordt 61.000 euro gestoken in het eenmalig verdubbelen van de budgetten die dorpen en wijken krijgen voor maatschappelijke initiatieven en vrijwilligersorganisaties. 105.000 Euro is voor een impuls aan de lokale economie, werk en inkomen, zoals het beter bereiken en helpen van inwoners en ondernemers die in financiële problemen zijn geraakt door corona.

In totaal 265.000 euro gaat naar investeringen in gezondheid, zorg en ondersteuning. Extra aandacht is er voor ouderen en mantelzorgers. Sinds corona is van veel inwoners de gezondheid achteruitgegaan. Voor hen is er een leefstijlcheck. Verder worden (lokale) initiatieven, activiteiten, cursussen en instanties die bijdragen aan gezondheid, in beeld gebracht. Na de leefstijlcheck krijgen deelnemers een voucher voor een lokale activiteit of cursus, gericht op gezondheid.

Signalen en ideeën uit de samenleving

De investeringen zijn bepaald op basis van signalen en ideeën uit de samenleving over wat nodig is en waar mogelijkheden liggen. Deze komen van kleine en grotere ondernemers, van instellingen, verenigingen, dorpen en individuele inwoners. Er is ook gekeken naar een duidelijke relatie met de gevolgen van corona. Het college gaf voorrang aan maatregelen die een dringende nood verzachten en een langer effect hebben. Ook wil het college dat het geld zo direct mogelijk terecht komt bij inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en ondernemers en koos voor maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar en realiseerbaar zijn.

Bron: NDC 

# Doortrappen wil aantal verkeersslachtoffers terugbrengen naar 0. Nieuwe fietsroute start bij De Steense

9 juli

Wolvega Wethouder Jack Jongebloed opent maandag 12 juli bij zwembad De Steense een nieuwe Doortraproute in Weststellingwerf. De gemeente werkt hierin samen met de provincie Fryslan, Fietsschool Fietsersbond en Beweegteam Weststellingwerf. Deze route is onderdeel van het project Doortrappen. Dit betekent dat de route zo toegankelijk mogelijk is gemaakt voor (oudere) fietsers. Na de opening start een groep fietsers met de Doortraproute.

Fietsrondjes

Doortrappen is ontwikkeld op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het hoofddoel is om het aantal slachtoffers in het verkeer terug te brengen naar 0. Doortraproutes in Nederland zijn fietsrondjes van ongeveer 20 tot 30 kilometer die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen. De routes zijn uitgezet voor de oudere fietser.

Fietstocht

De route binnen Weststellingwerf start bij zwembad de Steense en is 21 kilometer lang. Na de opening is er een fietstocht voor oudere fietsers onder begeleiding van een fietsdocent en buurtsportcoach Rosé Buskermolen. De fietsgroep van Wolvega doet ook mee. Zij fietsen elke week een langere en een kortere route.

Bron: NDC 

# Sandra Korthuis wordt waarnemend burgemeester van gemeente Ooststellingwerf

9 juli

Ooststellingwerf Sandra Korthuis wordt de nieuwe waarnemend burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. Ze werd op het provinciehuis beëdigd door commissaris van de Koning Arno Brok. Korthuis (1959) begint op 1 augustus 2021 en blijft aan tot de nieuwe burgemeester benoemd is. De procedure voor een nieuwe burgemeester start na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Harry Oosterman stopt na 16 jaar als burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. De in Witteveen (Drenthe) woonachtige Korthuis is op dit moment nog commissaris bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en Rova NV. De functie bij de NOM legt ze neer om eventuele ‘ conflicts of interest ’ met de nieuwe functie te voorkomen. Door de jaren heen was Korthuis actief voor de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Rotterdam. Ook was ze lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze is lid van de VVD. Voor Ooststellingwerf is het de eerste keer dat er een vrouw als burgemeester is. Met de benoeming van Korthuis heeft Friesland zeven vrouwelijke burgemeesters (van de achttien).

Bron: NDC 

# 'Gemeenten waarderen mantelzorgers onvoldoende'

9 juli

Regio Gemeenten moeten rijksgeld dat zij krijgen voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers meer daadwerkelijk voor dat doel gebruiken. Dat vindt belangenvereniging MantelzorgNL. Mantelzorgers verlenen vrijwillig zorg aan familie of andere naasten en maken daarbij kosten. Nederland heeft zo’n vijf miljoen mantelzorgers. De onbetaalde uren en kosten die zij jaarlijks maken vertegenwoordigen een waarde van 22 miljard euro, becijferde een onderzoeksbureau in maart voor MantelzorgNL. De belangenvereniging heeft nu laten omrekenen hoeveel waarde de inzet van mantelzorgers per gemeente is. Voor Súdwest-Fryslân worden bijvoorbeeld de kosten voor de maatschappij geraamd op tussen de 172 en 236 miljoen euro, als de mantelzorgers door professionals vervangen moeten worden. Naar schatting zijn daar 27.000 mantelzorgers actief. Van hen zijn zo’n 2400 overbelast.

Tegenover de enorme besparing aan maatschappelijke kosten staat slechts een schamele ondersteuning, vindt MantelzorgNL. Voor Súdwest-Fryslân is bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 800.000 euro rijksbudget beschikbaar voor waardering en ondersteuning. MantelzorgNL ziet dat door tekorten in het sociaal domein in veel gemeenten dit geld niet één op één voor de  mantelzorgondersteuning wordt aangewend, maar kan dit niet tot een exact bedrag herleiden. Gemeenten zijn hiertoe ook niet verplicht, omdat het budget niet is geoormerkt. ,,Vaak wordt mij gevraagd of er vanuit het rijk budget bij moet voor mantelzorgondersteuning”, reageert bestuurder Liesbeth Hoogendijk in een persbericht. ,,Maar zolang de budgetten die hier wél voor bedoeld zijn, niet worden ingezet, voeren we een onmogelijke discussie.”

Bron: NDC 

# Het Fonds start eind augustus. Adviescommissie geeft punten aan ideeën

9 juli

OoststellingwerfHet Fonds krijgt ook dit jaar een vervolg. De gemeente heeft 178.500 euro subsidie beschikbaar gesteld, waarvan 60.000 euro voor kleine initiatieven en 118.500 euro voor grote projecten. Van 30 augustus tot en met 17 september kunnen initiatiefnemers een idee indienen. Wethouder Esther Verhagen: ‘We vinden het belangrijk dat mensen met elkaar in contact komen.’ In het afgelopen jaar zijn er, ondanks de coronapandemie, projecten gestart, waaronder het project De Haeren, een ketel voor verhalen. Dit is een kunst/cultuur project van de Kunstwerfplaats, waarbij persoonlijke verhalen worden opgehaald bij bewoners van het Haerenkwartier in Oosterwolde. Deze persoonlijke verhalen bij elkaar leiden tot een kunstwerk van en door de wijk. Op basis van vastgestelde criteria geeft de adviescommissie, net als voorgaande jaren, punten aan de ingediende ideeën van initiatiefnemers. Op basis van de ranking van de adviescommissie besluit B&W vervolgens welke projecten subsidie krijgen.

Bron: NDC