# Corona in Friesland - 8 april | Onduidelijkheid over groepsimmuniteit en aantal patiënten op ic gedaald

8 april 

Friesland - In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van woensdag 8 april.

Friesland, Groningen en Drenthe zijn nog altijd gevrijwaard van een groot aantal coronabesmettingen. RIVM-baas Jaap van Dissel schetst de keerzijde; zó worden we nooit immuun. Van Dissel praatte de Tweede Kamer woensdag in Den Haag bij over de recente ontwikkelingen. Hoewel de opnamecurves afzwakken groeit de onzekerheid over het virus. ,,We moeten nog veel leren. We kennen dit virus pas vier maanden.’’ Een grote zorg is de immuniteit. Iemand die zwaar ziek wordt bouwt een sterke afweer op. Veel mensen worden echter licht verkouden. De afweer die ze opbouwen tegen Covid-19 is gering. Zijn ze dan immuun? Kunnen ze een ander niet meer besmetten? En voor hoe lang? ,,We weten het niet.’’ Van Dissel noemde dit ,,een belangrijke vraag’’. Medici en virologen hebben nog geen idee wanneer iemand met milde klachten niet meer besmettelijk is. Ze zijn koortsachtig op zoek naar antwoorden. Tot woensdag zijn er in Nederland in totaal 2248 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er 147 meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7735. Het laatste etmaal kwamen daar 308 patiënten bij. In Nederland zijn tot nu tot 20549 bevestigde besmettingen gemeld.

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden gaat niet door

De estafettetocht van Maarten van der Weijden door de Friese wateren, gaat in augustus niet door. Dat heeft zijn foundation woensdagmiddag bekendgemaakt. Van der Weijden stelt dat het geen eenvoudige beslissing was om het evenement te cancelen. ,,Het liefst had ik ook dit jaar veel geld opgehaald voor kankeronderzoek en -projecten. Maar eerlijk gezegd, dat voelt gewoon niet goed'', aldus de langeafstandszwemmer. Het coronavirus zal de wereld en Nederland ook in de zomer nog in de greep houden, verwacht Van der Weijden. Zelfs als het dan onder controle is. ,,Mensen hebben hun dierbaren verloren, zijn zelf nog aan het aansterken. Hoe zeer de kankerpatiënt mij ook aan het hart gaat, dat weten jullie, ik vind dat onze aandacht daar de komende maanden naar uit moet gaan.'' ,,Daarmee ben ik de kankerpatiënten niet vergeten'', vervolgt hij. ,,Ik realiseer mij dat de druk die corona op onze gezondheidszorg heeft gelegd, ook voor hen heftig is geweest. Omdat bijvoorbeeld een behandeling of operatie moest worden uitgesteld. Omdat je misschien je dierbaren niet kon zien in een toch al zware periode. Of zelfs een dierbare niet kon steunen in de laatste fase van zijn of haar leven. Dat raakt mij diep.''

HCL legt corona-archief aan, want later is dit geschiedenis

Het Historisch Centrum Leeuwarden is begonnen met de aanleg van een corona-archief. Foto’s, posters, briefjes en nog veel meer wordt opgeslagen voor later. ,,Er wordt momenteel geschiedenis geschreven’’, laat het HCL weten. Met andere instellingen wordt daarom een groot digitaal archief opgebouwd. Inwoners van Leeuwarden die bijzonder materiaal hebben, kunnen dit sturen naar het HCL: postbus 21000 8900 JA Leeuwarden. Mailen kan ook naar historischcentrum@leeuwarden.nl .

De Leeuwarder Courant werkt ook samen met het HCL, door fotograaf Jacob van Essen de coronagevolgen in Leeuwarden te laten vastleggen. Het HCL hoopt hiervan volgend jaar een expositie samen te stellen.

'We draaien De Snollebollekes voor patiënten'

Het werk is zwaar en loslaten is moeilijk, maar longverpleegkundige Femke beleeft bij ziekenhuis Nij Smellinghe ook mooie momenten. ,,Dan sta ik ook met tranen in de ogen.’’ Femke (23) werkt nu drie jaar in het Drachtster ziekenhuis. Daarvoor was ze actief in de thuiszorg. Ze is naar eigen zeggen in een bijzondere situatie beland. Bij Nij Smellinghe zijn twee corona-afdelingen opgetuigd: één voor bevestigde coronapatiënten en een afdeling voor verdachte patiënten. Femke werkt op beide afdelingen en ook op een afdeling voor niet-coronapatiënten. Het zijn lange en soms zware dagen. Toch maakt de verpleegkundige de tijd vrij om over haar werk te vertellen. 

CBS: bijna 1,4 miljoen flexwerkers met onzeker dienstverband

De coronacrisis kan makkelijk veel banen raken in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ruim 72 procent van de flexibele werknemers vorig jaar een minder zeker dienstverband. Dat komt neer op bijna 1,4 miljoen flexwerkers. Meer dan de helft van hen was jonger dan 25 jaar en het merendeel studeerde nog.

Het gaat om mensen met korte tijdelijke contracten, uitzendcontracten, oproepcontracten of wisselende uren. Hun werk is maar voor een korte periode gegarandeerd of het aantal uren dat ze in een week kunnen werken staat niet vast. Ze lopen daardoor meer risico op baan- en inkomensverlies wanneer het slechter gaat bij het bedrijf waar ze werken.

Het statistiekbureau heeft op dit moment nog geen gegevens over de daadwerkelijke gevolgen van de coronacrisis voor flexwerkers, maar kan wel wat zeggen over de baanzekerheid van verschillende beroepen. Binnen de beroepen die door de coronamaatregelen niet of nauwelijks kunnen worden uitgeoefend vormen kelners en barpersoneel de grootste groep werknemers met een onzeker dienstverband. Ook in andere beroepen die veel voorkomen in de horeca, zoals koks en keukenhulpen, zijn veel werknemers oproepkracht.

Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te worden

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldde RIVM-expert Jaap van Dissel woensdag aan de Tweede Kamer. Er lopen allerlei onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand worden tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken blijkt "dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen", zegt Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt. Het is dan maar de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn, maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, stelt Van Dissel.

Als mensen wel immuun zijn, is het overigens nog maar de vraag voor hoelang. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal "jaren" stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.

Ic-chef Gommers: voorzichtig kijken naar 'groene fase'

Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt "ongelooflijk snel" af, ziet Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de "groene fase", waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt. "Ik ben absoluut opgelucht", zei de ic-arts woensdag in de Tweede Kamer over de meest recente cijfers. Die laten zien dat er nog steeds meer corona-patiënten op de ic bij komen dan verlaten, maar dat de nettostijging per dag "veel harder afneemt dan we gedacht hadden op basis van prognoses". Als de maatregelen nu versoepeld worden, dreigt echter weer een enorme toename, vreest Gommers. De afname van het netto aantal nieuwe patiënten betekent ook voor Nederland dat de zogenoemde crisisfase minder snel in zicht komt. Nu geldt voor de ic-afdelingen de 'gele fase', waarin de capaciteit is verdubbeld en zorgverleners voor meer patiënten tegelijk moeten zorgen dan normaal. Gisteren lagen zo'n 1424 corona-patiënten op de intensive care. Als dat aantal zakt naar zevenhonderd, komen we weer in de groene fase, aldus Gommers.

Uitgestelde zorg

Als er minder corona-patiënten op de intensive care liggen, moeten ziekenhuizen ook de niet-coronazorg weer oppakken. Dat kan pas op het moment dat de ic-zorg volledig binnen de ic-kamers plaatsvindt. Nu zijn daar ook uitslaap- en operatiekamers voor nodig. Er komt straks een "stuwmeer van uitgestelde zorg", omdat ic-afdelingen op de pauzeknop hebben moeten drukken vanwege de coronacrisis. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. "Ergens daar tussenin willen we nog op vakantie", zei Gommers. "En rust om dit alles te verwerken. Dat gaat botsen met elkaar en er ontstaat een groot risico op burn-outs bij onze collega's."

De crisis heeft er ook toe geleid dat er "heel strenge regels" zijn afgesproken over bezoek op de intensive care, zegt Gommers. Alleen als een naaste komt te overlijden "mag je er bij zijn, vaak met meer dan één". Hij hoopt in de komende weken die regels opnieuw te wegen. "Want het is ondoenlijk, onmenselijk bijna hoe streng we moeten zijn."

Bron: NDC

# Omrin organiseert Nationale Bijentelling voor thuis

9 april

Op zaterdag 18 april en zondag 19 april vindt de jaarlijkse Nationale Bijentelling plaats. Omrin, sinds februari 2019 aangesloten bij het Bijenpact van Silence of the Bees, organiseert en faciliteert een bijentelling voor het hele gezin in eigen tuin. Een leuke buitenactiviteit voor jong en oud, zonder contact met anderen te hebben.

Bijentelpakket

Op de website van Omrin is meer informatie te vinden over de bijentelling. De eerste 50 aanmeldingen van de bijentelling krijgen een speciaal bijentelpakket toegestuurd met onder meer een telformulier, bloemzaden en informatie over de verschillende soorten bijen. De aanmeldingen gaan hard en hierbij geldt OP=OP. Met de bijentelling kunnen deelnemers ook meedoen aan de fotowedstrijd door een leuke foto of selfie in te sturen van het bijen tellen.

Bijenpact

Omrin wil een actieve rol spelen in het verbeteren van de biodiversiteit op haar locaties en daarbuiten, want zonder biodiversiteit geen circulaire economie. Bijdragen aan alle kringlopen, ook die in de omgeving en natuur. Het bijen tellen is een terugkerende activiteit en onderdeel van het door Omrin in februari 2019 ondertekende Bijenpact.

# Ooststellingwerf stelt rookverbod in

9 april

Oosterwolde - Op advies van de brandweer heeft de gemeente Ooststellingwerf besloten om per direct een rookverbod in te stellen. Dit betekent dat in Ooststellingwerf per direct geen vuur gestookt mag worden, ook niet als daarvoor eerder een ontheffing is verleend. In de eigen tuin mag vuur stoken mag wel. Het is verboden te roken in bossen, op heide, veengronden en in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan. Dit rookverbod wordt ingesteld zolang fase 2 van kracht is. In fase 2 is het risico op een natuurbrand groter. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Ooststellingwerf (APV) is het verboden in de open lucht vuur te stoken. Dit verbod geldt vanwege de actuele weersomstandigheden nu ook voor het gebruik van kaarsen, fakkels, sfeervuren (zoals terrashaarden en vuurkorven) en voor koken, bakken en braden in alle buitengebieden, recreatiegebieden, agrarische terreinen, parken, bermen en oevers met gras, planten en gewassen. Het is de afgelopen tijd erg droog geworden in de natuur. Vanwege de aanhoudende hitte en droogte vormen open vuur en roken een groot risico op brand en is de kans aanwezig dat er een snel uitbreidende natuurbrand ontstaat.

Bron: NDC

# Provincie zet met gemeenten schouders onder veilig fietsen

9 april

REGIO - De provincie Fryslân trekt samen met de Friese gemeenten de komende jaren 4 miljoen euro uit voor fietsveiligheid.

Hierbij kan het gaan om het verbeteren van de veiligheid op drukke fietspaden, scheiden van fiets- en landbouwverkeer en het aanpassen van kruispunten. Met de subsidieregeling Fyts!mpuls heeft de provincie Fryslân in totaal 2 miljoen beschikbaar gesteld om mee te investeren aan gemeentelijke projecten die de veiligheid voor fietsers bevorderen. De gemeenten dragen minimaal de andere helft bij aan deze investeringen.

Vergevingsgezind

Landelijk is een trend zichtbaar dat steeds meer fietsers betrokken raken bij ongevallen. Het gaat vaak om eenzijdige ongevallen. Door een fietspad ‘vergevingsgezind’ te maken kan het risico daarop mogelijk worden verkleind. Bijvoorbeeld door de witte kantstreep iets verder van de berm te plaatsen. Wie over die streep fietst, komt dan niet meteen in de berm terecht.

Ook vraagt de provincie om bij de besteding van de middelen rekening te houden met de oudere fietser. De seniore fietser is relatief vaak betrokken bij een verkeersongeval. Door in het ontwerp rekening te houden met hoe oudere fietsers reageren in het verkeer, kan het comfort en veiligheid op fietspaden en kruispunten worden verbeterd. Denk hierbij aan duidelijke geleiding op het fietspad, geen hellingen bij kruispunten en scheiding van ander verkeer.

Snelfietspaden

In samenwerking met de gemeenten werkt de provincie ook aan het ontwikkelen van snelfietsroutes. Daarvoor heeft de provincie ruim 10 miljoen euro beschikbaar. Snelfietsroutes maken het fietsen van langere afstanden aantrekkelijker. Een veilig en breed fietspad moeten zorgen dat mensen eerder op de fiets naar het werk of school gaan. Naar verwachting liggen er in 2023 vier snelfietsroutes klaar voor gebruik.

# Jongeren via vlog uitgedaagd om gezond te koken

9 april

Verschillende schoolklassen in Noord-Nederland zijn in de afgelopen maanden bezig geweest met projecten waarin gezond en duurzaam voedsel centraal stond. De uitkomsten van al deze projecten zouden de leerlingen presenteren tijdens het IVN Voedselcongres op vrijdag 17 april. Helaas kan dit congres, dat IVN Noord organiseerde in opdracht van de Jong Leren Eten Makelaars, niet doorgaan. Gelukkig is gezonde en duurzame voeding een onderwerp dat ook prima geschikt is om thuis mee aan de slag te gaan. Daarom is er een alternatieve opdracht bedacht: een kookchallenge. Nu duidelijk is dat alle scholen gesloten blijven tot en met de meivakantie heeft IVN Noord besloten deze challenge niet langer exclusief aan te bieden aan de scholen die zich aangemeld hadden voor het congres, maar aan alle VO-scholen in de drie noordelijke provincies. We hopen namelijk dat zoveel mogelijk jongeren deze uitdaging aangaan!

De kookchallenge

We dagen leerlingen uit om een gezonde en duurzame maaltijd te bereiden voor hun ouders/verzorgers, broers en/of zussen. Kortom: voor iedereen met wie ze nu zoveel tijd in huis doorbrengen. Juist in een tijd als deze blijft het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten en voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. De extra uitdaging: leerlingen leggen hun eigen kookkunsten vast in een filmpje van maximaal 10 minuten. Wij zijn op zoek naar het meest creatieve, gezonde en duurzame recept, vastgelegd in een interessant en duidelijk filmpje. De winnaar krijgt een kookworkshop cadeau. Van wie? Dat blijft nog even een verrassing....

Vlog met tips en trics 

Via een vlog van Sarah worden jongeren uitgedaagd voor de kookchallenge. Sarah legt in haar vlog uit waar je allemaal op moet letten bij het koken van een gezonde en duurzame maaltijd. Maar benoemt ook de punten waar je op moet letten bij het filmen. Sarah is een jonge, veelzijdige en enthousiaste theatermaker, die bekend is met de doelgroep. Het recept dat zij tijdens het opnemen van de vlog heeft klaar gemaakt, is terug te vinden op de site van het Voedingscentrum. Naast de voorbeeldvlog van Sarah is er ook een checklist beschikbaar voor de leerlingen. Handig om te gebruiken bij zowel het koken als het maken van het eigen filmpje.

Meedoen met jouw klas? 

Ben jij docent in het voortgezet onderwijs in één van de drie noordelijke provincies? En wil je met jouw klas deelnemen aan deze kookchallenge? Meld je dan aan via de website van IVN. Hier kan je ook alvast de vlog van Sarah zien. Na aanmelding ontvang je de overige benodigde documenten. 

# Schoolexamens gaan ook in crisistijd door

8 april

Wolvega - Het Linde College in Wolvega is t/m 28 april gesloten in verband met de coronacrisis. Toch worden in de sporthal van de middelbare school examens gemaakt. Het centraal examen is afgelast. De schoolexamens gaan wel door en de periode waarin dit mag, is verruimd. In een brief liet minister Slob de scholen weten dat leerlingen die dit jaar eindexamen doen, op school mogen komen om toetsen te maken. Daar zijn wel allerlei voorwaarden aan verbonden. Voor het afnemen van de schoolexamens gelden de richtlijnen van het RIVM. Wanneer een leerling ziek is of klachten heeft, mag hij/zij niet op school komen.

Nieuw toetsrooster

Alle examenleerlingen ontvingen via de mail informatie over het nieuwe toetsrooster. De schoolexamens voor de klassen vmbo 3 basis en kader op het Linde College zijn uitgesteld naar een ander moment dit schooljaar of na de zomervakantie. Op 21 april wordt duidelijk of de scholen na de meivakantie (6 mei) weer open kunnen.

Bron: NDC

# Leeuwen- en tijgeropvang wekt groene stroom op

8 april

Makkinga - Leeuwen- en tijgeropvang FELIDA uit Nijeberkoop heeft zich aangesloten bij het postcoderoosproject Makkinga. De opvang gaat hiermee volledig over op duurzame energie. Het project is een initiatief van Energiecoöperatie De Eendracht, in 2012 opgericht door inwoners van Makkinga en inmiddels in heel Ooststellingwerf actief. De Eendracht zet collectieve energiebesparingsprojecten en zonne-energieprojecten op. ECoop, onderdeel van de landelijke stichting Buurkracht, ondersteunt bij de uitvoering van de postcoderoosprojecten van De Eendracht.

Mienskipenergie

“Om de dieren goed te kunnen verzorgen, verbruikt onze opvang flink wat energie, zo’n 30.000 kWh per jaar. De afgelopen jaren hebben we al diverse energiebesparende maatregelen toegepast. Zo is door verbeteringen aan de vriezers het stroomverbruik fors gedaald. Onze deelname aan postcoderoosproject Makkinga, samen met buurtgenoten, is de volgende stap. Dat ons energieverbruik nu mienskipsenergie wordt, voelt meer dan goed.” aldus Simone Schuls van FELIDA.

Certificaten

Postcoderoosprojecten zijn lokale initiatieven waarbij bewoners samen zonne-energie opwekken op een gedeeld dak in de buurt. In deze projecten werken mensen uit een dorp of buurt samen door via de coöperatie te investeren in zonnepanelen. De panelen worden geplaatst op een groot dak dat daarvoor door de coöperatie gehuurd wordt. Mensen en bedrijven uit de omgeving van dat dak kunnen meedoen door certificaten van deelname te kopen. Zo profiteren zij van de Postcoderoosregeling die de overheid daarvoor opgezet heeft. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Door op deze manier de stroom voor eigen verbruik op te wekken, betalen deelnemers daarover 15 jaar lang geen energiebelasting; die krijgen ze namelijk terug.

Haule, Makkinga en Ravenswoud

Momenteel heeft Energiecoöperatie De Eendracht drie postcoderoosprojecten lopen. In Haule is het dak sinds vorig jaar gestart en zijn geen certificaten meer beschikbaar. In Ravenswoud is inmiddels 75% is verkocht. De verkoop in Makkinga zit nu op ruim de helft.

Bron: NDC

# Miniscule wormpjes pakken eikenprocessierups aan

7 april

Boijl - De gemeente Weststellingwerf gaat de eikenprocessierups preventief te lijf. Dinsdag 14 april start hoveniersbedrijf Timmerman uit Uffelte in opdracht van de gemeente met een biologische bestrijdingsactie op ruim 4500 eiken in Boijl, Oosterstreek, Noordwolde, Zandhuizen, Vinkega, Steggerda, De Blesse, Blesdijke, De Hoeve, Oldeholtpade, Nijeholtpade, Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde, Wolvega, Sonnega en Oldetrijne.

Wormpjes

Het gaat om een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt door de eikenbomen te besproeien met nematoden (miniscule wormpjes). De nematoden infecteren de jonge rups, waardoor die sterft. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mens, dier en natuur. Met deze biologische methode haalt de gemeente gemiddeld 90% van de plaag bij de behandelde bomen weg. De gemeente Weststellingwerf bestrijdt de eikenprocessierups inmiddels een aantal jaren op deze manier. Met ruim 4500 eiken worden er dit jaar veel meer eiken behandeld dan voorgaande jaren. Toen werden er gemiddeld 1300 eiken behandeld. Dit jaar worden ook veel bomen in Wolvega, waaronder de woonwijk De Heide, preventief behandeld.

Brandharen

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Na zonsondergang

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Op plekken waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. In de avonduren of ’s nachts besproeit de hovenier de bomen met de nematoden. Dit gebeurt na zonsondergang, omdat de wormpjes niet tegen zonlicht kunnen. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde wordt deze herhaald.

Dichte spinsels

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder en komt in de maanden april tot en met juli voor in eikenbomen in verschillende delen van het land. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

# Toch weer beroepszaak over bebouwing Blughut-terrein

6 april

Oldeberkoop – De Stichting de Grijpvogel heeft een succesje behaald bij de Raad van State. De plannen die de stichting had voor het bebouwen van het voormalige Blughut-terrein in Oldeberkoop zijn bij het college van B&W en de raad gesneuveld. De gemeenteraad had op 26 februari 2019 unaniem geen enkele behoefte om na tien jaar discussie een ‘weloverwogen beslissing’ uit 2016 terug te draaien en maakte er verder weinig woorden meer aan vuil bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Wolvegasterweg 10’. OoststellingwerfsBelang noemde het plan Zethoven ‘een mooie invulling van het terrein’. En alle fracties waren het daar mee eens. Statige villa’s passen volgens de PvdA op die entree van het dorp het beste. Vooral het draagvlak in het dorp woog voor de gemeenteraad zwaar. De stichting legde zich er echter niet bij neer en stapte naar de rechter.

Niet ontvankelijk

De bezwaren van de stichting tegen het bestemmingsplan in Oldeberkoop werden op 3 december 2019 door de Raad van State niet ontvankelijk verklaard. De stichting zou geen belanghebbende zijn, want de stichting is geen gebruiker en geen rechthebbende op het perceel. Dat oordeel werd geveld in een zogenaamde vereenvoudigde behandeling, zonder dat de stichting werd gehoord.

Direct belang

De stichting vocht die aanpak op 10 maart met succes aan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting voerde via voorzitter Frans Wuijts daar aan dat zij wel degelijk direct belang heeft bij de vraag op welke wijze er op deze plek gebouwd mag worden. Het college van B&W van Ooststellingwerf had immers eind 2015 de stichting als (markt-)partij formeel de gelegenheid gegeven een bouwplan in te dienen.

Nieuwe zitting

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de bezwaren gegrond verklaard en de uitspraak van 3 december is daarmee vervallen. En dus krijgt de beroepsprocedure tegen het besluit van de gemeente alsnog een vervolg in de vorm van een nieuwe zitting bij de Raad van State. Door de coronacrisis is onduidelijk wanneer dat dan is, in ieder geval niet meer in april.

Huurwoningen

De stichting vindt dat ze een veel beter plan heeft (18 huurwoningen voor met name senioren) dan het plan voor twee villa’s en een appartementencomplex van de Zethoven Bouwplan Groep. In het nieuwe woningbouwplan van de gemeente zijn de 18 woningen niet opgenomen. De raad heeft dat plan op 17 december bekrachtigd.

Bron: NDC

# Verkeer N381 rijdt door nieuwe tunnel

7 april

Donkerbroek - Sinds donderdag rijdt het verkeer over de N381 door de nieuwe tunnelbak van ’t West in Donkerbroek.

In de nacht van woensdag op donderdag zette aannemer Heijmans het verkeer om naar de nieuwe rijbaan. Nu wordt de weg in de andere tunnelbak klaargemaakt voor de nieuwe, dubbelbaans situatie. Onder het viaduct Drie Tolhekken zijn zwerfkeien verwerkt in de strook langs de rijbaan. Deze stenen zijn gevonden tijdens de werkzaamheden. De stenen zijn ook gebruikt bij de taludbestrating onder de brug bij de Tjonger. Zo worden vrijkomende materialen hergebruikt.

Bron: NDC

# Jubileumeditie Corso Frederiksoord gaat definitief niet door

7 april

Frederiksoord - De knoop is doorgehakt. Het Corso Frederiksoord gaat dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen.

Voorzitter Joost Ottink laat weten dat het besluit genomen is in goed overleg met de corsogroepen. Het jaarlijkse evenement stond gepland in het tweede weekend van september. Besloten is om deze 60ste editie een jaar door te schuiven. „Het corso niet door laten gaan was geen gemakkelijke beslissing. Belangrijk voor het dagelijks bestuur is de gezondheid van bouwers, vrijwilligers en het publiek. Samen met argumenten als solidariteit naar andere corso organisaties, is dit de juiste juiste beslissing ”, aldus Ottink.

Echt groot Corsojaar

De voorbereidingen waren al in volle gang. Er is een jubileumcommissie samengesteld met enthousiaste plannen om 60 jaar corso invulling te geven. Historische filmpjes en foto’s zijn verzameld om getoond te worden. Een groot deel van het programma was bekend bij de diverse commissies. De corsogroepen hebben hun onderwerpen in november en gepresenteerd op de uitwerking van het thema ‘Corso 60 jaar - Vermaak oe!’. „Wij begrijpen dat veel mensen teleurgesteld zijn, maar volgend jaar wordt het een ‘echt groot’ Corsojaar”, stelt Ottink. Het bestuur zal in overleg met groepsleiders, commissies en de organisatie van het Flodderfeest bekijken van zij in september nog een activiteit kunnen organiseren, zoals bijvoorbeeld een (variant op de) mozaïek-route. Deze route loopt rondom de dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek, waarbij mozaïeken van bloemen langs de weg staan.

Bron: NDC

# Faillissement Hulpmiddelencentrum treft gebruikers niet

6 april

Oosterwolde - Het faillissement van het Hulpmiddelencentrum (HMC) is in de rechtbank van Rotterdam is uitgesproken. HMC geeft aan dat ze een financiële buffer heeft om voor de komende elf weken haar taak uit te blijven voeren. Ooststellingwerf heeft het contract met HMC gezamenlijk afgesloten met Heerenveen, Opsterland en Weststellingwerf. Ooststellingwerf heeft, naast een contract met HMC, een contract met een tweede leverancier: Welzorg. Welzorg kan het HMC tot 1 oktober 2020 ondersteunen met leveringen, zodat de gemeente in staat is om inwoners op een passende manier van een hulpmiddel te voorzien. Hulpmiddelen die dus niet meer door HMC geleverd kunnen worden, worden dan geleverd door Welzorg.

Momenteel loopt er een Europese aanbestedingsprocedure waarbij een nieuwe overeenkomst met een leverancier wordt afgesloten per 1 oktober. Ook deze aanbestedingsprocedure wordt gezamenlijk met Weststellingwerf, Opsterland en Heerenveen uitgevoerd. De hulpmiddelen van inwoners zijn eigendom van de gemeente en blijven in bruikleen bij inwoners staan. Inwoners hoeven dus niet bang te zijn dat het hulpmiddel na het faillissement van HMC moet worden ingeleverd. Reparaties aan de hulpmiddelen worden blijvend uitgevoerd. Een inwoner met pech kan op reguliere wijze contact opnemen met het HMC.

Bron: NDC

# Meer bloemen in de tuinen in Zuidoost-Friesland om kwetsbare insecten aan te trekken

6 april

Om meer bloemen in de tuinen van particulieren te krijgen, start collectief ELAN in Zuidoost-Friesland met het aanbieden van inheemse zaadmengsels. Hiermee wordt de tuin, de berm of braakliggende grond aantrekkelijk voor insecten, zoals de wilde bij.

Het gaat om een zaadmengsel van zo’n 10 gram, waarmee ongeveer vijf vierkante meter aan bloemen ingezaaid kan worden. Het bestaat uit 30 zaden, in het bijzonder van flora die geschikt is voor de wilde bij. ELAN Zuidoost Friesland is de collectieve agrarische natuurvereniging in Zuidoost Friesland met 370 deelnemers. Het collectief raadt mensen aan in mei te zaaien, dan duurt het vervolgens 4 tot 6 weken voordat de eerste bloemen bloeien. De zakjes met het zaadmengsels zijn te bestellen via de website van ELAN Zuidoost-Friesland en te verkrijgen bij zes boerderijwinkels in de regio.

Bron: NDC

# Geen paasvuren in de gemeente Weststellingwerf tijdens Pasen

6 april

Wolvega – De gemeente Weststellingwerf heeft besloten het ontsteken van paasvuren rond de Paasdagen niet door te laten gaan, dit in verband met de coronacisis. Ook het vervoer naar de locaties van paasbulten is stopgezet.

Bron: NDC

# Grote inzet vrijwilligers Gered Gereedschap Wolvega

5 april

De vrijwilligers van Gered Gereedschap Wolvega maakten afgelopen jaar maar liefst 29 bestellingen gereedschap klaar om naar projecten in ontwikkelingslanden te sturen. Alles samen gaat het om 4653 kilo gereedschap. Wolvega is een van de vijfentwintig werkplaatsen van Gered Gereedschap Nederland. Naar Kameroen, Uganda, Malawi en Tanzania zijn diverse materialen verzonden, zoals veel naaimachines en materiaal voor de beroepen van metselaars, metaalbewerkers, automonteurs en timmerlieden. Ook wordt energie gestoken in diverse opleidingen voor manen en vrouwen in ontwikkelingslanden.

Het werk van Gered Gereedschap Nederland begint met de concrete aanvragen voor gereedschap van scholen en ontwikkelingsorganisaties in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Via een uitgebreid aanvraagformulier wordt aangegeven welk gereedschap nodig is en waarom. De basis van Gered Gereedschap Wolvega wordt gevormd door zo’n 26 vrijwilligers, die gezamenlijk de inzameling, het reviseren en repareren en verzenden van het gereedschap verzorgen. In goede samenwerking hebben zij per week gemiddeld 150 uur gewerkt, totaal ruim 6500 uur in 2019. De vrijwilligersgroep kent weinig verloop en de sfeer is er, naar eigen zeggen, heel goed. Er wordt op 3 vaste dagdelen aan de zendingen gewerkt: maandag-, dinsdag- en donderdagochtend. “Zonder de inzamelpunten en het spontaan afgegeven gereedschap zou ons werk onmogelijk zijn, wij danken alle bedrijven, scholen en particulieren voor de bijdragen die zij ook in 2019 hebben geleverd. Graag noemen wij expliciet de bedrijven die ons steunen met een inzamelpunt: - De wereldwinkel in Oosterwolde - De Praxisvestigingen in Drachten, Heerenveen, Meppel, Kampen, Zwolle, Hoogeveen, Coevorden, Emmeloord, Wolvega, Urk, Oosterwolde, IJsselmuiden, Sneek en Dedemsvaart - Kringloopwinkel Emmaus Koudum - Bouwmarkt Chris Mayer Wolvega - Fysiosport Wolvega - Brattinga ijzerwaren in Joure”, aldus voorzitter Anna van Lang. Door het coronavirus is de werkplaats gesloten en blijven de vrijwilligers voorlopig thuis. 

Bron: NDC

# Kuunderbrêge nieuwe naam brug over de Tjonger

4 april

Kuunderbrêge is de nieuwe naam voor de brug over de Tjonger in Langelille. Vorig jaar is de nieuwe brug officieel geopend door wethouders Jack Jongebloed (gemeente Weststellingwerf) en Jos Boerland (gemeente De Fryske Marren). Bij de opening is een prijsvraag opgezet voor een nieuwe naam om de brug nog herkenbaarder te maken. Uit ongeveer 35 naamsuggesties van inwoners hebben de gemeenten unaniem gekozen voor Kuunderbrêge.

Nieuwe naam brug

De winnende naam is ingezonden door Vincent Kamperveen. Hij ontving namens beide gemeenten een bos bloemen en een cadeaubon. Sinds vrijdag 3 april hangen de borden met de nieuwe naam op de brug. De naam Kuunderbrêge geeft niet alleen een fysieke overgang over de Tjonger aan, maar ook de overgang van het taalgebied. De naam combineert namelijk de Stellingwerfse naam voor de Tjonger (Kuunder) met de Friese benaming voor brug (brêge).

Brug passend in het landschap

De brug, met een doorvaart van 10 meter breed en 3 meter hoog, heeft een heel ander aanblik dan de vorige brug. FARSK ontwierp deze slanke, open brug, passend in het landschap. Bij het ontwerp keek FARSK in het bijzonder naar het landschap. In het gebied is de verkaveling van weer en ribben – water en land – duidelijk te zien. Dat komt onder andere terug in de balustrade. Ook in het reliëf in de staanders zitten speelde accenten. “Zo is er steeds weer wat te ontdekken in de brug. Je snapt hem niet in een keer”, aldus architect Jakob Bosma uit. De brede betonnen staanders van de vorige brug zijn vervangen door slanke, kegelvormige pilaren in een donkere kleur. Daarmee krijgt de rivier optisch meer ruimte. Voor de recreatievaart betekent dit dat er ook meer overzicht is. Daarnaast heeft de brug, in overleg met de IJswegencentrale, kluunvoorzieningen voor schaatsers.

# Vrolijke draaiorgelklanken bij woonzorgcentra

4 april

Het bestuur van de Vereniging Draaiorgelvrienden Weststellingwerf heeft het idee opgepakt om in deze tijd van het coronavirus de bewoners van de woonzorgcentra te verrassen met wat vrolijke draaiorgelklanken van de Grote Dorus. In Weststellingwerf zijn dat WilgenStede, LindeStede, BerkenStede, Sickenga Oord, Lycklama Stins in Wolvega en Krommestede in Noordwolde. WilgenStede beet het spits af. Sommige instellingen moeten nog reageren. Ook gaat de Grote Dorus nog naar een paar woonzorgcentra in de omliggende gemeenten.

Bron: NDC

# Koloniën van Weldadigheid ontvangen Europees erfgoedlabel

2 april

Frederiksoord - De vier bezoekerscentra van de Koloniën van Weldadigheid hebben op 31 maart het European Heritage Label ontvangen. De Koloniën van Weldadigheid ontvangen de prijs met name voor hun educatieve activiteiten gericht op jongeren. De vier bezoekerscentra, waaronder Museum de Proefkolonie in Frederiksoord en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen, worden geprezen voor het gezamenlijk uitdragen van de geschiedenis van de koloniën. In Europa zijn erin totaal 48 erfgoederen met het Europese erfgoedlabel. In Nederland hebben het Vredespaleis, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.

Werelderfgoed

De Koloniën van Weldadigheid zijn dit jaar opnieuw voorgedragen voor een wereldwijde erkenning als UNESCO-werelderfgoed. Twee jaar geleden, toen de Maatschappij van Weldadigheid precies twee eeuwen bestond, zijn de Koloniën voor het eerst formeel voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. Die poging strandde. Icomos, een comité van deskundigen dat UNESCO adviseert, zag niet in dat de zeven voormalige Koloniën één geheel vormen.

Bron: NDC

# Sportclubs in actie voor middenstand in (o.a.) Wolvega en Appelscha

2 april

Wolvega / Appelscha - De lokale middenstand is erg belangrijk voor sportverenigingen. Als sponsor bieden zij de clubs altijd veel steun, maar nu staan de ondernemers zelf onder grote druk. Het coronavirus en alle maatregelen hebben veel consequenties voor de middenstanders. Veel winkeliers en horeca maken zich hierdoor grote zorgen over hun financiën en het voortbestaan van hun zaak. Daarom komen veel Friese sportclubs in actie. Ook clubs uit Wolvega kunnen meehelpen. Het Friese actiebureau Clubplan heeft een sponsoractie opgezet waarmee de sportverenigingen in deze moeilijke tijd iets terug kunnen doen voor hun sponsors. Een 1-2-tje om de lokale bestedingen in Wolvega een boost te geven zodra de corona-maatregelen toelaten dat alle middenstanders straks de deuren weer kunnen openen. Samen met de lokale middenstand wordt een speciaal sponsorboekje gemaakt voor Wolvega. Dit boekje staat vol met waardebonnen van de middenstanders. Ondernemers bepalen zelf wat zij op hun waardebon zetten, maar net wat hun straks het beste kan helpen als alle winkels, horeca, kapsalons enz. weer open mogen. Alle inwoners uit Wolvega en omgeving kunnen zo’n boekje bestellen via de actielink van de clubs. Zodra de maatregelen toelaten dat alles weer opengaat krijgt iedereen het boekje thuisgestuurd en kunnen de bonnen worden ingeleverd bij de middenstand. Tegelijkertijd heeft de crisis ook verstrekkende financiële gevolgen voor veel sportverenigingen zelf. De opbrengst van de sponsorboekjes gaat daarom naar hun, in ruil voor de hulp van de clubs voor hun sponsors. Met deze actie wil de organisatie iedereen uit Wolvega en omstreken aanmoedigen op hun bestedingen lokaal te doen als dat straks weer kan. Niet bij de grote, landelijke webshops, maar bij de eigen middenstand. Sportverenigingen die hun sponsors willen steunen met deze actie kunnen zich aanmelden op www.sponsoractie.nl/friesland/clubs Middenstanders die gebruik willen maken van deze actie kunnen zich aanmelden via www.sponsoractie.nl/wolvega of www.sponsoractie.nl/appelscha

Bron: NDC

# Maispercelen krijgen dit jaar weer een rand met zonnebloemen

2 april

Wolvega - De zonnebloemactie waarbij een rand van zonnebloemen rondom de maispercelen wordt gezaaid was vorig jaar een groot succes. Daarom gaat de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (VANL) Weststellingwerf de actie dit jaar herhalen. De leden van VANL kunnen gratis zonnebloemzaden bestellen, maar ook LTO-leden die geen lid zijn van VANL kunnen meedoen. Het zonnebloemzaad is officieel zaaizaad. Het kan dus gewoon in de zaaimachine van de mais. De buitenste bak van de zaaimachine vullen met zonnebloemzaad en vervolgens na één rondgang om het perceel de zaaibak weer leeg maken en maiszaad in doen. Zonnebloemen kunnen niet tegen de bespuiting die bij mais plaatsvindt, dus de buitenste rand moet niet gespoten worden. Daarom heeft het ook geen zin om zonnebloemzaad te mengen met maiszaad. De agrariërs in Weststellingwerf zoeken telkens naar manieren om iets extra’s te doen voor klimaat en milieu. Zonnebloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn ook goed voor de bijen en de vogels. Vorig jaar hebben maar liefst 48 deelnemers  zich aangemeld en samen verzorgden zij 80 kilometer rand. De agrariërs hopen dit jaar op een succesvolle groei zodat iedereen, zowel mens als dier, deze zomer kan genieten van de zonnebloemen.

Bron: NDC

# Nij Smellinghe en ZuidOostZorg werken samen in zorg voor coronapatiënten

2 april

Drachten - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en ouderenzorgorganisatie ZuidOostZorg gaan vanuit de bestaande samenwerking een deel van de zorg voor coronapatiënten samen vormgeven. Het betreft het starten van een afdeling voor coronapatiënten die gerichte vervolgzorg krijgen in Marrewyk na hun verblijf in het ziekenhuis Nij Smellinghe.

Zorgorganisaties ondersteunen in de zorg

De afdeling wordt ingericht in de naastgelegen revalidatielocatie Marrewyk van ZuidOostZorg.  Marrewyk heeft nu 10 bedden beschikbaar en zal op termijn zo’n 34 bedden in totaal beschikbaar kunnen hebben. De coronapatiënten kunnen hier, wanneer zij in het ziekenhuis uitbehandeld zijn, revalideren of de laatste zorg ontvangen. ZuidOostZorg komt daarmee tegemoet aan het dringende beroep dat ook op zorgorganisaties anders dan ziekenhuizen wordt gedaan om te ondersteunen in de zorg voor coronapatiënten.

Revalideren of laatste zorg

Met gerichte vervolgzorg wordt enerzijds patiënten bedoeld die aan de beterende hand zijn. Zij hebben vaak nog wel in meer of mindere mate (para)medische zorg nodig die door het zorg- en behandelteam van Marrewyk geboden kan worden. Het doel is daarbij om mensen zodanig aan te laten sterken dat zij zich thuis weer kunnen redden. Anderzijds kan het hier, naast revalidatie, ook gaan om coronapatiënten die helaas niet meer kunnen genezen. Het doel is om deze patiënten een zo goed en waardevol mogelijk einde van het leven te geven. Voor deze patiënten gelden bezoekmaatregelen op maat, zoals die ook op andere locaties van ZuidOostZorg gelden. Uitgangspunt daarbij is een waardig levenseinde voor zowel de patiënt als zijn of haar familie.

Marrewyk logische keuze

De keuze voor Marrewyk is gemaakt op basis van de ligging ten opzichte van het ziekenhuis en een uitgebreide hygiëne- en infectiepreventiecheck. Vanuit Marrewyk worden korte en geïsoleerde looproutes van en naar het ziekenhuis gemaakt. Patiënten worden daar behandeld, verzorgd en begeleid door het zorg- en behandelteam van ZuidOostZorg. Op de locatie gelden dezelfde (bezoek)maatregelen als in Nij Smellinghe en de locaties van ZuidOostZorg. De voorschriften van het RIVM worden in Marrewyk strikt nageleefd, zodat cliënten, patiënten, bezoekers en medewerkers geen extra risico lopen op besmettingsgevaar

Cliënten Marrewyk krijgen nieuwe plek

De cliënten die tot op heden hun zorg en behandeling in Marrewyk ontvingen, krijgen in goed overleg een nieuwe plek aangeboden binnen of buiten ZuidOostZorg. Medewerkers van ZuidOostZorg die op de tijdelijke coronalocatie gaan werken zullen uitsluitend daar werken. Zij werken niet meer op andere locaties of afdelingen van ZuidOostZorg.

Bron: NDC

# Fotowedstrijd It Fryske Gea gaat tweede ronde in

2 april

Olterterp - Met de bekroning van drie foto’s is het eerste seizoen van de jubileum-fotowedstrijd Kiek’es! van It Fryske Gea afgerond. De winterserie is gewonnen door Piet Blokland uit Vrouwenparochie. Hij won met zijn inzending ‘Springtij Buitendijks’ een weekendje weg in een huisje van Buitenleven Vakanties. Andries Dijkstra uit Noordwolde kreeg de tweede prijs met ‘Pleats Cuba yn it skitterende febrewaris ljocht!’ en Hanneke Hamstra uit Surhuisterveen werd derde met ‘Genieten in bos Bakkeveen’.
It Fryske Gea bestaat dit jaar 90 jaar. De jarige natuurbeschermingsorganisatie nodigde bezoekers van haar gebieden uit hun mooiste momenten te delen. Maar liefst 147 mensen stuurden dat ene speciale, unieke moment van afgelopen winter in.

Vak- en publieksjury

De vakjury mocht de 147 inzendingen van de afgelopen wintermaanden terugbrengen naar tien genomineerden. ‘We ontvingen echt geweldig mooie foto’s, soms gemaakt met professionele apparatuur en soms gemaakt met een mobieltje. We zagen grappige momenten, bijzondere lichtval, mooie dieren en prachtige vergezichten. Het viel natuurlijk niet mee om een keuze te maken. Maar het is gelukt en we zijn blij dat het publiek kon kiezen uit een breed palet van hoge kwaliteit!’, aldus jurylid Fokje Posthumus. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de tien nominaties. Piet Blokland kreeg de voorkeur van 22% van de stemmers.

Nieuw seizoen gestart!

Het tweede seizoen van Kiek’es! is inmiddels gestart. Het voorjaar! Posthumus: ‘Dit voorjaar heeft voor iedereen een heel andere betekenis gekregen door het Corona-virus. We hopen natuurlijk op mooie plaatjes, maar de richtlijnen van de overheid zijn belangrijker. Daarom kiezen we ervoor, naast foto’s van onze natuurgebieden, ook lentefoto’s van de natuur in eigen omgeving toe te staan. Belangrijk is in elk geval dat de foto dit voorjaar is gemaakt!’. Wie een uniek lentemoment met een camera wil insturen, kan het tot en met 31 mei zelf plaatsen op de website van It Fryske Gea via www.itfryskegea.nl/kiek-es. De prijsuitreiking van de voorjaarswedstrijd vindt plaats in juni.

Kiek’es! het jubileumjaar rond

Ook de zomer en de herfst komen uiteraard nog aan bod in dit jubileumjaar van It Fryske Gea. De inzendingstermijn voor de zomer start op 1 juni en die voor de herfst op 7 september. Gezien de toenemende belangstelling voor het fotograferen in de natuur verwacht de jury ook de volgende seizoenen veel inzendingen

# Gas­win­ning bij Ees­veen kan door­gaan

1 april

Vermilion Energy kan gas blijven winnen bij Eesveen. De beroepen van zo’n achttien bezwaarmakers tegen het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. De minister stemde in met een winningsplan van Vermilion voor gaswinning uit het gasveld in de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld. Met het winningsplan is voortzetting van de winning uit de huidige gasput mogelijk, maar kan ook een tweede put op dezelfde locatie in gebruik worden genomen.

Vergelijking met Groningen

De bezwaarmakers - waaronder omwonenden en de colleges van burgemeester en wethouders van Westerveld en Steenwijkerland – zijn bang voor schade door de gaswinning. Ze wijzen in hun bezwaren dan ook vaak op de gaswinning uit het Groningenveld. De Afdeling bestuursrechtspraak benadrukt dat de gaswinning uit het kleine gasveld Eesveen niet vergelijkbaar is met die uit het Groningenveld waar het gaat om onder meer omvang, bodemdaling en risico op aardbevingen.

Bodemdaling

De bezwaarmakers vrezen schade door daling van de bodem als gevolg van de gaswinning. Maar uit onderzoeken blijkt dat de bodem waarschijnlijk zo’n 5 millimeter zal dalen. Uit een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) blijkt dat de nadelige gevolgen daarvan beperkt zullen zijn. Mocht de bodemdaling onverhoopt toch meer worden dan 10 millimeter, dan moet er een nieuw winningsplan komen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak kon de minister daarom instemmen met het gaswinningsplan.

Bevingen

Daarnaast wijzen de bezwaarmakers op de risico’s op en schade van aardbevingen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de kans op een aardbeving erg klein is en dat als die aardbeving plaatsvindt, de maximale sterkte daarvan net onder 2.5 op de schaal van Richter blijft. Het SodM heeft op basis van het rapport van TNO geadviseerd dat de nadelige gevolgen van bevingen beperkt zullen zijn. De minister heeft dan ook mogen concluderen dat de kans op schade door aardbevingen klein is, en heeft ook daarin geen reden hoeven zien om de gaswinning bij Eesveen te weigeren.

Bron: NDC

# Gratis luxe paasmaal voor voedselbank

1 april

Wolvega - De mensen die in Weststellingwerf op de voedselbank zijn aangewezen, krijgen binnenkort een uitgebreid paasmaal. Ben Lagerhuis, Watze de Vries en de Ronde Tafel zorgen voor een driegangen menu. ‘Het zijn op dit moment voor iedereen moeilijke tijden. Dat geldt zeker voor de meest kwetsbare mensen onder ons’, aldus Ben Lagerhuis. De horecaondernemer vindt het belangrijk om vanuit maatschappelijke betrokkenheid mensen te ondersteunen die dat goed kunnen gebruiken. Watze de Vries, zijn buurman aan het Centrumplein, denkt er net zo over.

Schrijnende situatie

Door de coronacrisis wordt het voor de voedselbank moeilijker om aan eten en voedselprodukten te komen. Voor de mensen die daar gebruik van moeten maken of er van afhankelijk zijn, dreigt een schrijnende situatie.

Oude gemeentehuis

Ben Lagerhuis en Watze de Vries kwamen op het idee tijdens hun overleg over de invulling van het oude gemeentehuis. De verbouw van het karakteristieke pand is volop bezig. Restaurant ‘Ben Lagerhuis’ is door de gevolgen van virus gesloten voor de buitenwereld. Ben Lagerhuis staat zelf in de keuken om zijn gerechten bij de mensen thuis te kunnen bezorgen.

Tweehonderd maaltijden

Het idee ontstond om vanuit het Lagerhuis een paasmaaltijd voor de gebruikers van de voedselbank te bereiden. Het gaat ongeveer om 200 maaltijden. Serviceclub De Ronde Tafel was enthousiast over het idee en zegde medewerking toe. Als mensen in Wolvega of Noordwolde niet in staat zijn naar de voedeselbank te komen, wordt het gratis paasmaal bezorgd.

Elkaar versterken

Lagerhuis: ‘Als ondernemers willen we samen optrekken om elkaar te versterken en in Wolvega iets neer te zetten waar mensen blij van worden, elkaar te ontmoeten, te genieten en te beleven de hele week door. Daar staan we voor en daarbij willen we lokaal initiatieven nemen en of ontplooien samen met andere ondernemers en de inwoners van Wolvega of gemeente Weststellingwerf.’

Bron: NDC 

# Gemeenten komen ondernemers tegemoet bij innen belasting

1 april

Oosterwolde/Wolvega/Drachten - De OWO-gemeenten (Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland) helpen ondernemers/ZZP-ers met een liquiditeitsprobleem, waarbij de belangrijkste boodschap is ‘uitstel en verder spreiden van betaling, maar niet afstel.’ Door het gebruik van latere of gespreide betaling kan er druk ontstaan op de liquiditeit van de gemeenten. De impact van de maatregelen is pas achteraf te meten. Het niet opleggen van de toeristenbelasting slaat een gat in de begroting voor elke van de drie gemeenten.

Betalingsregeling

Eind maart vind de eerste inning van de gemeentelijke belastingen plaats. De gemeenten gaan soepel om met de betaling hiervan. Een betalingsregeling is mogelijk op eigen verzoek en er wordt maatwerk afgesproken. Automatische incasso’s lopen gewoon door. Er worden voorlopig geen nieuwe belastingaanslagen opgelegd voor de reclamebelasting en de (water-) toeristenbelasting voor ondernemers. De overige belastingsoorten zoals OZB, afval en riool worden wel opgelegd en komen ook in aanmerking voor een betalingsregeling of automatische incasso over tien maanden.

Kwijtschelding

Als een ZZP-er een BBZ uitkering krijgt , bestaat de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Met een deurwaarderskantoor is de afspraak dat de ondernemers geen bezoek ontvangen van deurwaarders ter inning van openstaande vorderingen.

Bron: NDC

# Himmelwike 2020: volop online vertier voor kinderen

31 maart  

Door de coronacrisis gaan alle Himmelwikes dit jaar niet door. Als alternatief geeft Omrin het jaarlijkse zwerfafvalproject, met meer dan 8000 leerlingen van 100 scholen in 7 Friese gemeenten, online een vervolg. Met onder meer een zwerfafvalchallenge, afvalquiz, chat en bouw- en kleurplaat biedt Omrin op de website www.himmelwike.nl urenlang vertier voor basisschoolkinderen. 

Van grijper naar afvalquiz

Op de website kunnen kinderen terecht voor toffe knutseltips, leuke video’s, een leerzame afvalquiz en een online zwerfafvalchallenge. Bij deze challenge is het de bedoeling dat kinderen een kunstwerk maken van of over (zwerf)afval. De leukste inzendingen maken kans op 50 euro aan speelgoed. In het jaar dat de Himmelwike 20 jaar bestaat gaan de kinderen dus niet met een grijper en afvalzak de wijk in, maar is er online wel van alles te beleven.

Doe nu mee met de online Himmelwike! Dan gaan we, zodra het mag, weer echt aan de slag!

# Nieuw bos op de plaats van gekapte zieke essen

31 maart  

De essentaksterfte, een schimmelziekte onder essen, heeft in het zuidoosten van Friesland veel essen getroffen. Ze zijn gekapt, maar nu wordt er 11 hectare bos ingeplant op verschillende locaties in de omgeving van Oranjewoud, Haule, Zandhuizen en Tijnje. Staatsbosbeheer kapt de zieke essen omdat deze zieke bomen plotseling kunnen omvallen en dus gevaarlijk zijn. Vorig jaar is er al gestart met het opnieuw inplanten van bomen op de plekken waar zieke essen stonden, zoals in de omgeving van Nijeholtpade. Nu is het de beurt aan de omgeving van Oranjewoud, Haule, Zandhuizen en Tijnje. Het was de bedoeling om de bomen al eerder te planten, maar door de vele regenval zag Staatsbosbeheer zich genoodzaakt het planten uit te stellen tot deze week. In totaal zullen er op de vier locaties bijna 40.000 bomen en struiken met de hand worden ingeplant. Om de grond kaal en gereed te maken voor het inplanten wordt er een bosklepelmachine ingezet. Deze machine maalt de bovenste laag van de grond fijn. Er wordt een mix van boomsoorten gebruikt zoals de els, zomer- en wintereik, berk, beuk en linde en struiksoorten zoals lijsterbes, egelantier en vogelkers geplant.

# Radio Centraal Weststellingwerf van waarde voor de lokale gemeenschap

30 maart  

Noordwolde - Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ervaren dat Radio Weststellingwerf Centraal met de invulling van haar programmering voor de lokale gemeenschap van Weststellingwerf van waarde is. Vanuit die waardering ondersteunen b. en w.  en de raad dat Radio Weststellingwerf Centraal toestemming krijgt van het Commissariaat voor de Media om die rol ook de komende vijf jaar te vervullen. Op 16 april neemt de gemeenteraad een besluit.

Argumenten

De raad dient aan het Commissariaat een gemotiveerd advies uit te brengen over de aanvraag voor de aanwijzing van RWC als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Weststellingwerf. Het Commissariaat neemt pas een besluit nadat de gemeenteraad heeft geadviseerd over de vraag of de aanvrager voldoet aan de eisen die de Mediawet 2008 stelt. Dit betekent dat de gemeenteraad in zijn advies de bovenstaand geformuleerde vragen duidelijk en gemotiveerd met ja of nee moet beantwoorden. In aansluiting op de statuten van Radio Weststellingwerf Centraal zijn de inwoners van de gemeente Weststellingwerf op representatieve wijze participerend binnen Radio Weststellingwerf Centraal.

Bron: NDC 

 

# Alles over Corona bij radio Centraal

29 maart  

Noordwolde - Radio Centraal maakt, in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf, twee keer per week een live radioprogramma over de stand van zaken m.b.t. het Corona virus in Weststellingwerf. Iedere zondag en woensdag brengen we de luisteraars op de hoogte van bijvoorbeeld het aantal besmettingen, de gevolgen voor de inwoners, en vooral: wat u wel en niet moet doen. Burgemeester André van de Nadort is vaste gast in dit programma. Voorts komt er wekelijks een update van het crisisteam van de gemeente. Heeft u zelf vragen? Geef die door op telefoonnummer 0561 432222 of stuur een mail naar info@radiocentraal.com. Het programma wordt live uitgezonden op elke zondag om 13:00 uur (herhaling om 16:00 uur) en woensdag om 12:00 uur (herhaling om 16:00 uur). Volg ons op FM 105.0, FM 107,4 Ziggo: 104.1 FM of via Ziggo kanaal 41 (Nieuws-TV)

# Wees extra alert op aanrijdingen met reeën, ook al is het rustiger op de snelweg

29 maart  

Noordwolde - Hoogeveen - Als de wintertijd wordt omgezet naar de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, begint de jaarlijkse piek in het aantal fatale aanrijdingen met reeën. De periodes waarin reeën zich wat meer verplaatsen, vallen dan samen met zowel de ‘ochtend- als avondspits’. Vereniging Het Ree adviseert automobilisten om extra goed op te letten op de provinciale en gemeentelijke wegen. Ook al is het wegverkeer door het vele thuiswerken rustig geworden, betekent dat niet dat dit gevaar er nu niet is. Rijkswaterstaat waarschuwde vorige week juist extra dat wilde dieren nu juist een extra risico vormen. ,,Waar het langsrazende verkeer normaal gesproken klein en middelgroot wild afschrikt, komt er nu veel minder vaak een voertuig langsgereden", aldus Rijkswaterstaat.

Dieren wanen zich veilig

Weggebruikers moeten ondanks de relatief lege snelwegen alert zijn, vindt Rijkswaterstaat.,,Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen, als zij zich veilig wanen, plotseling oversteken. Let dus tijdens je rit goed op de weg én op de berm om de kans op een aanrijding te voorkomen."

Jonge bokken worden verjaagd

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer tienduizend reeën om in het verkeer. In het voorjaar vallen de meeste slachtoffers. Dan gaan de reeën namelijk terug naar hun eigen territorium, nadat ze in de winter vaak in groepen bij elkaar leefden. De oude reebokken verjagen de jonge reebokken, waardoor die op zoek gaan naar een eigen leefgebied. Daarbij steken ze geregeld wegen over, vooral in de schemerperiodes of de nacht. Na een eventuele aanrijding dient u te parkeren naast de weg, met uw stadslicht en achterlicht aan. Bel de politie (0900-8844) om uw locatie door te geven en wacht op de politie of faunabeheerder. De gemiddelde financiële schade voor een automobilist bedraagt zo’n 2500 euro.

Bron: NDC

# Burgemeester: ‘kinderen, wees een held’

26 maart  

Wolvega - Op de website van de gemeente richt burgemeester André van de Nadort zich in een brief tot de kinderen in Weststellingwerf. Lees hieronder wat de burgemeester schrijft.

Wees een held

Jij weet vast al veel over het coronavirus. Want dat is toch de reden dat jij niet naar school kunt. En je even niet op bezoek kunt bij opa en oma. De minister-president vertelde in zijn toespraak dat we in Nederland bijna allemaal het coronavirus gaan krijgen. Vooral mensen die ouder zijn dan 70 kunnen erg ziek worden. Als jij het virus krijgt, ben je waarschijnlijk alleen maar verkouden.

Ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn dokters en verpleegkundigen heel druk met het helpen van hele zieke mensen met van het coronavirus. Deze mensen hebben veel verzorging nodig. De dokters en verpleegkundigen lopen door hun werk zelf ook risico om ziek te worden. Ook maken ze mee dat sommige zieke mensen sterven. Toch gaan ze door en doen ze wat ze kunnen. Zij zijn echte helden! Het lastige is dat het coronavirus heel besmettelijk is. Zelfs zonder dat je het weet, kun je het virus aan iemand doorgeven. We willen in Nederland voorkomen dat teveel ernstig zieke mensen tegelijk naar het ziekenhuis moeten. Want de ziekenhuizen en dokters kunnen niet iedereen tegelijk helpen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt en zoveel mogelijk thuis blijft.

Held

Jij kunt ook een held zijn. Hoe doe je dit? Hou je aan de regels. Hou afstand, ook bij het buiten spelen. En was je handen als je weer thuiskomt. Blijf binnen wanneer je keelpijn hebt, moet hoesten, niezen of koorts hebt. Voor het stoppen van het coronavirus hebben wij jou nodig! Je kunt ook een held zijn voor andere mensen. Want voor zieken en oudere mensen die thuis moeten blijven, zijn deze weken best wel saai. Heb jij een idee hoe je deze mensen kunt helpen of verrassen? Denk aan boodschappen doen, maar bijvoorbeeld ook aan een leuke kaart of tekening of …

Ik weet zeker dat jij ook een held bent. En lukt dat even niet, omdat al het nieuws je bang maakt? Dat geeft niets, want zelfs de beste helden hebben helpers. Praat erover met je ouders, je meester of juf of iemand anders die je vertrouwt. En vertel ook waarom je je zo voelt. Dat helpt echt! Samen houden we de moed erin en kunnen we deze crisis aan!! 

Groeten van de burgemeester,

André van de Nadort

Bron: NDC 

  • Facebook
  • Instagram