* Heeft u een bericht dat u graag wilt delen met de bezoekers van de website van radio Centraal, stuur deze informatie dan in een kort berichtje naar redactie@radiocentraal.com en zo mogelijk plaatsen we het voor u op de site.

# Voedselbank krijgt 500 pakken koffie van Lions en Rotary

24 januari 

Oosterwolde - De Rotaryclub en Lions Ooststellingwerf hebben 283.116 Douwe Egberts koffiepunten en vreemd geld opgehaald tijdens hun inzamelingsactie in december en januari. De punten zijn goed voor 500 pakken koffie. De pakken worden gedoneerd aan de Voedselbank. Ondanks dat het 60.000 minder punten zijn dan vorig jaar, noemen de clubs de inzamelingsactie zeer geslaagd. Koffie is een product dat nauwelijks wordt gedoneerd aan de Voedselbank, omdat het lang houdbaar is. Daarom is het dus een zeer welkom product.

Oud en vreemd geld

Ingeleverd oud en vreemd geld betrof in totaal 12,1 kilo. Iedere kilo levert 50 euro op. Daarmee is het gewicht van vorig jaar geëvenaard. Met de opbrengst worden staaroperaties in derdewereldlanden bekostigd. Aangezien het ingezamelde bedrag van de actie door Wilde Ganzen met 50 procent wordt verhoogd, kunnen 30 personen in de Derde Wereld worden geholpen door de opbrengst in Ooststellingwerf. Rotary en Lions kijken met voldoening terug op de actie en zijn de gulle gevers dankbaar.

Bron: Nieuwe Ooststellingwerver

# Veel belangstelling voor interessante thema-avond over Biodiversiteit

23 januari 

de Hoeve - De GroenLinks thema-avond, die dit keer in het teken stond van biodiversiteit, de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups en de lancering van project “11229” is heel goed bezocht. GroenLinks Weststellingwerf maakt zich al langere tijd zorgen over de achteruitgang van de biodiversiteit in onze leefomgeving en wil hieraan graag een positieve bijdrage leveren. Wethouder Mariska Rikkers bedankte GroenLinks voor de uitnodiging en om de gelegenheid te hebben als gemeente te kunnen vertellen welke activiteiten plaatsvinden om de biodiversiteit in Weststellingwerf te versterken. Vervolgens presenteerden enthousiaste sprekers zeer boeiende verhalen. 

Ton Spijkerman en Piet Idserda van Stichting Boermarke hielden een presentatie over hun aanpak waarmee de eikenprocessierups met 80% is verminderd in het proefgebied in de gemeente Westerveld. Het initiatief van dit project is ontstaan bij de boeren die de noodzaak zagen voor ecologisch bermbeheer.

Het succes van de aanpak is het stimuleren van natuurlijke vijanden onder anderen met behulp van nestkasten, bloemenzaad en bloembollen. Een belangrijke tip: “Stop met het voeren van koolmezen in april, dan kunnen zij de eikenprocessierupsen eten, want die lusten deze vogels graag met huid en haar.” 

Frans Kloosterman belichtte het belang van vogels en gaf ons een kleurrijk inkijkje in de waardevolle activiteiten van de Bond van Friese Vogelwachten. Hij lichtte ook een tipje van de sluier over de campagne “Kuikens in het land, poesje in de mand”. Vooral s ’nachts gaan poezen, die in het buitengebied wonen, op stap en roven zij de jonge kuikens van de weidevogels. Kloosterman benadrukte ook het belang waarom de waterstand omhoog dient te gaan. Het evenwicht - in het Fries ‘Lykwicht’- in de natuur is verstoord. Daar waren alle sprekers het over eens. 

Bert van Lubek presenteerde in vogelvlucht het beleid van de gemeente Weststellingwerf “Biodiversiteit daar gaan we voor”. Sinds 2004 bestaat het project “Dorpen in het groen” en sinds 2012 is de gemeente actief om met concrete natuurvriendelijke maatregelen de eikenprocessierups te bestrijden. De gemeente heeft 17.000 eikenbomen in parken en langs wegen en daaruit zijn het afgelopen jaar 8489 nesten van de eikenprocessierups verwijderd. De verwachting is dat met verschillende natuurvriendelijke maatregelen de biodiversiteit versterkt wordt en de problemen met de eikenprocessierups zullen verminderen. Samenwerken met elkaar is daarbij van groot belangrijk.

 

Als dank kregen de sprekers een nestkast gemaakt van larikshout door Vogelwacht Oldeholtpade e.o. Na de pauze lanceerde raadslid Gaby Thijssen het idee voor het project “11.229”. Dit zijn evenveel nestkasten als dat er wooneenheden in Weststellingwerf zijn. De aanwezigen gingen vervolgens in tafelgroepen met elkaar in gesprek over ideeën hoe, wat en met wie kunnen we aan de slag. De opgedane kennis van deze avond en de vele suggesties zullen verder worden uitgewerkt in een plan. Overwogen wordt een stichting op te richten die biodiversiteit en het beheren van de eikenprocessierups meer onder de aandacht van de inwoners wil brengen met praktische tips, acties en projecten zoals het bouwen van nestkastjes. 

Vrijwilligers die mee willen denken en doen zijn van harte welkom.

 

# Steeds weer lekke gasleidingen door aanleg glasvezel Wolvega

23 januari 

Wolvega - Sinds in Wolvega is gestart met de aanleg van glasvezel heeft de brandweer van Wolvega meerdere keren in actie moeten komen voor lek geraakte gasleidingen tijdens de werkzaamheden. Donderdag alleen al drie keer.

Sinds begin november heeft de brandweer ruim tien meldingen ontvangen van een gaslek ergens in Wolvega. Een groot deel hiervan is direct te linken aan het aanleggen van glasvezel. Ook in Steggerda en omgeving, waar sinds kort is gestart met het aanleggen van glasvezel, heeft de brandweer van Noordwolde al enkele keren een gaslek moeten dichten.

Gasleiding doormidden

In Wolvega moest de brandweer donderdag drie keer in actie komen. Even na 08:00 uur in de Jacob Marisstraat, rond de middag in de Peter Paulus Rubensstraat en aan het einde van de middag in de Wagnerstraat, waar een gasleiding doormidden is geraakt toen men er met de schep tegenaan kwam.

Wagnerstraat afgesloten

In alle gevallen heeft de brandweer het lek provisorisch gedicht met tape, waarna het lek is afgedicht met zand. Nutsbeheerder Liander is vervolgens ter plaatse gekomen om het lek definitief te dichten. Uit veiligheidsoverwegingen is een deel van de Wagnerstraat donderdagmiddag afgesloten, omdat er een flinke uitstroom van gas zou zijn geweest.

Hoewel er bij de aannemers tekeningen beschikbaar zijn waarop de hoogte van de leidingen is aangegeven, blijkt deze hoogte vaak niet te kloppen.

Bron: Stellingwerf

# Moppereend in de bibliotheek tijdens Voorleesontbijt

22 januari 

Wolvega - In de bibliotheek van Wolvega zijn woensdagmorgen de Nationale Voorleesdagen van start gegaan met het voorlezen van het Prentenboek van het Jaar, Moppereend, door burgemeester André van de Nadort.

23 kinderen van Dorpsschool De Blesse en ‘t Holtpad hebben geboeid geluisterd naar het verhaal over Moppereend, geschreven door Joyce Dunbar en Petr Horácek. Het verhaal gaat over eend die mopperig is. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste, dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met Hond. Niet met varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus niemand wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt.

Terwijl de kinderen genoten van hun broodje las de burgemeester, op een interactieve manier, het boek voor. Er kwamen leuke reacties uit de groep. Daarna werd er nog geluisterd naar het liedje over Moppereend en konden de kinderen even mee bewegen door te stampen, boos te kijken en te grommen. Bij het naar huis gaan was er voor alle kinderen een mandarijntje en een voorleestasje, mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en De Versterking, met een mini editie van het boek Moppereend en een vingerpopje van Eend. Het Voorleesontbijt werd gesponsord door de Poiesz. De Nationale voorleesdagen worden jaarlijks georganiseerd. Dit om het belang van voorlezen, zeker bij jonge kinderen, extra aandacht te geven.

Bron: Stellingwerf

# Vermilion doet seismisch onderzoek

22 januari 

Slijkenburg - De gemeente verleent een geluidsontheffing aan Vermilion voor het uitvoeren van seismisch onderzoek in Slijkenburg, Scherpenzeel, Munnekeburen en Langelille. Het onderzoek geeft Vermilion een (3D-)beeld van de ondergrond.

Dit beeld helpt geologen om lagen te onderscheiden waar mogelijk aardgas of aardwarmte aanwezig is. De daadwerkelijke aanwezigheid van aardgas of aardwarme kan er niet uit worden afgelezen. Daarvoor is een proefboring nodig.

De geluidsontheffing voor het seismisch onderzoek betekent niet dat Vermilion een proefboring mag doen. Als het onderzoek aantoont dat er mogelijk aardgas of aardwarmte in de ondergrond is, moet het bedrijf nieuwe procedures doorlopen om toestemming voor een proefboring uit te voeren. Het beleid van de gemeente ten aanzien van gaswinning blijf negatief.

Bron: Stellingwerf

# Kunstenaars maken kans op Hannie Mein Kunstprijs

21 januari 

Wolvega/Oosterwolde/Havelte - Professioneel werkende kunstenaars uit de Stellingwerven en de gemeente Westerveld kunnen zich vanaf heden aanmelden voor de Hannie Mein Kunstprijs 2020.

Het doel van de HMK is het kunstklimaat een impuls geven. Allereerst alleen in de Stellingwerven, nu met uitbreiding naar de gemeente Westerveld. Fotograaf Ton Broekhuis werd in 2018 uitgeroepen tot winnaar. Beeldhouwer Jan Slot won de publieksprijs. De HMK vindt dit jaar in oktober plaats. De tentoonstelling wordt gehouden in de Hannie Mein Galerie in HomeCenter in Wolvega. Thema is KNUP. De kunstenaars mogen maximaal drie recente werken insturen voor de expositie, die wordt beoordeeld door een onafhankelijke vakjury. Aanmelden kan vóór 1 juni via e-mail: kunstenaar@hanniemein.nl.

Bron: Stellingwerf

# Ministers geven groen licht voor aangepast nominatiedossier

20 januari 2020

Noordwolde - Het aangepaste nominatiedossier voor de inschrijving van de Koloniën van Weldadigheid op de werelderfgoedlijst van UNESCO is klaar. Het is maandag in de Vlaamse Weldadigheidskolonie Wortel overgedragen aan Vlaams minister Mattias Diependaele (onroerend erfgoed) en de Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen). Voorzitter en Drents gedeputeerde Cees Bijl van de hiervoor verantwoordelijke Nederlands-Vlaamse Stuurgroep boden het dossier aan. Mattias Diependaele zal het dossier nu mede namens de Nederlandse minister indienen voor internationale besluitvorming door UNESCO. Begin juli 2020 wordt dat internationale besluit verwacht op de zitting van het Werelderfgoedcomité in Fuzhou (China).

Potentieel werelderfgoedwaardig

De Koloniën van Weldadigheid zijn ’s werelds eerste, meest grootschalige en langst functionerende voorbeelden van binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding. Ruim een miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Tijdens het Werelderfgoedcomité in Bahrein in 2018 werd al geoordeeld dat de Koloniën van Weldadigheid potentieel werelderfgoedwaardig zijn. Met een zogeheten ‘referral-besluit’ werden Nederland en België uitgenodigd om het dossier aan te passen en opnieuw voor te leggen. Dat gebeurt nu.

Samenwerking met adviesorgaan versterkt dossier

Het dossier is nu nog sterker dan het al was. Het is aangepast na een intensieve wetenschappelijke dialoog met het adviesorgaan van UNESCO, ICOMOS. Eerdere kritiek is omarmd, en het dossier is nog grondiger onderbouwd met bewijslast. Door meer te focussen op die plekken waar uit zowel de beginperiode als de late 19e eeuw zoveel mogelijk landschapselementen en gebouwen zijn overgebleven, is de begrenzing gewijzigd. Er worden nu vier van de zeven Koloniën voorgedragen, zowel vrije als onvrije (Frederiksoord, Wilhelminaoord/Oostvierdeparten Noordwolde en Veenhuizen in Nederland en Wortel in Vlaanderen). Alle oorspronkelijke zeven Koloniën van Weldadigheid blijven echter wel samenwerken in het uitdragen van hun geschiedenis van armoedebestrijding, een samenwerking waaraan de beide ministers eind 2019 al hun steun gaven.

De kracht van twee landen

Indiening van het dossier gebeurt nu door de Vlaamse minister, terwijl Nederland het oorspronkelijke dossier in 2017 indiende. Dit omdat een land vanaf dit jaar nog maar een dossier tegelijk ‘in behandeling’ mag hebben. In Nederland zijn na de Koloniën van Weldadigheid ook nog de Waterlinies en de Limes ingediend, terwijl een land bij UNESCO sinds kort maar één nominatie tegelijkertijd op de agenda mag hebben. Vlaanderen heeft geen andere werelderfgoednominatie lopen en dient nu in.

Bron: Stellingwerf

# Oud Olyphia-trainer Chris de Wagt (34) overleden

20 januari 2020

Noordwolde - In zijn woonplaats Sneek is Chris de Wagt zondag overleden. De voetbaltrainer van onder meer Olyphia en oud-profvoetballer was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 34 jaar. De Wagt speelde tussen 2005 en 2010 als verdediger meer dan 100 officiële wedstrijden voor Cambuur, de club waar hij als twaalfjarige terecht was gekomen. Hij sloot zijn profloopbaan in 2010 af na een korte periode bij FC Oss. Daarna speelde de in Sneek geboren De Wagt nog zes seizoenen bij ONS Sneek, waarmee hij in 2013 kampioen werd. De Wagt volgde een universitaire studie geschiedenis, maar zijn ambities lagen in het trainersvak.

Hoofdtrainer bij Olyphia

Hij was hoofdtrainer bij Olyphia en ONS. Olyphia speelde in de tweede klasse. In 2017 werd De Wagt op parttimebasis jeugdtrainer bij SC Heerenveen. Met het beloftenteam van die club werd hij in zijn eerste seizoen kampioen. In 2018 kreeg hij een fulltime aanstelling en liep mee met de toenmalige hoofdtrainer Jan Olde Riekerink. In de zomer van dat jaar werd een agressieve vorm van botkanker (Ewing Sarcoom) bij De Wagt vastgesteld.

Hij onderging bijna een jaar chemokuren in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Afgelopen december bleek De Wagt uitbehandeld te zijn. Hij laat een vrouw en twee jonge kinderen achter.

Bron: Stellingwerf

# ‘Behoud dekkend aanbod van technisch onderwijs’

20 januari 2020

Wolvega - In Wolvega was de aftrap van Sterk Techniek Onderwijs in de regio Heerenveen, Wolvega en Gorredijk. Vorig jaar werd het projectplan van de samenwerkende scholen en bedrijven goedgekeurd en sleepten zij een miljoenen subsidie in de wacht. Het geld is bedoeld om het techniekonderwijs in de regio een flinke impuls te geven.

Bij Carrosseriefabriek HEIWO in Wolvega werden de plannen voor de komende jaren gepresenteerd. Dat gebeurde in het bijzijn van leerlingen van het Nordwin College, Kei College en het Terra College. Zij vertelden over de projecten waarbij zij samenwerkten met het mbo. Dat is precies één van de zaken die de aandacht hebben bij STO: het verstevigen van de doorlopende leerlijnen tussen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo.

Daarnaast is het de bedoeling dat er de komende tijd nieuw onderwijsaanbod wordt ontwikkeld en dat medewerkers uit het bedrijfsleven en van de scholen zich verder specialiseren in de nieuwste technologieën.

Dekkend aanbod technisch onderwijs

Met deze plannen en acties wil STO zorgen dat er een dekkend aanbod van technisch onderwijs in de regio behouden blijft. De samenwerkende organisaties streven naar gelijkblijvende leerlingenaantallen in de technische profielen in het beroepsgerichte vmbo. Dat is een stevige ambitie in tijden van een dalend aantal leerlingen.

De verkregen subsidie wordt gebruikt om op de scholen tijd vrij te maken om het onderwijs verder te ontwikkelen en duurzame contacten met het bedrijfsleven te leggen en te onderhouden.

Bron: Stellingwerf

 

# Alle vrijwilligers van het Repair Café Steenwijkerland kregen een insigne opgespeld 

18 januari 2020                  

Steenwijk - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Repair Café Steenwijkerland kregen alle vrijwilligers een insigne opgespeld door de voorzitter En worden daarmee welkom geheten als lid in de ORDE VAN HET THEELEPELTJE.

Dit als blijk van waardering voor het werk en het enthousiasme van alle vrijwilligers. Vrijwilligers die mensen blij gemaakt hebben met een glimlach, een vriendelijk woord, een helpende hand, een geslaagde reparatie en niet te vergeten het enthousiasme waarmee zij 2 keer per maand aanwezig zijn om samen met de klant te kijken of de ingebrachte reparatie nog te herstellen is. 

 

Amos Os, bedenker van de Orde van het theelepeltje had de volgende filosofie:

Een theelepeltje is heel klein en het vuur is enorm, maar we zijn met miljoenen en ieder van ons heeft wel een theelepeltje.
Ik zou wel de Orde van het Theelepeltje willen oprichten van mensen die dezelfde houding hebben als ik: niet weglopen, geen brieven schrijven! Maar daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een effectieve oplossing van problemen. En ik zou hen willen vragen een klein theelepeltje op hun revers te dragen, zodat we elkaar herkennen als leden van dezelfde beweging, dezelfde broederschap, dezelfde orde, De Orde van het Theelepeltje

# Vrijwilligers Voedselbank op de koffie bij World Servants

18 januari 2020

Wolvega - De koffie-ochtend van de Voedselbank in de zaal van buurman World Servants kreeg vrijdagochtend op verzoek van een aantal vrijwilligers een wat andere invulling door een presentatie van Jan van der Leest over het reilen en zeilen binnen deze non-profit organisatie. In die zin bijzonder, omdat een aantal voormalige World Servants vrijwilligers in 2011 de eerste aanzet gaven tot de oprichting van Voedselbank Weststellingwerf en beide stichtingen samen met Gered Gereedschap gehuisvest zijn in het bedrijvencomplex van dhr. Piet Kapenga. Uit deze interessante presentatie en de vele vragen die werden gesteld werd duidelijk dat het motto ‘Bouwen aan Verandering ‘ veel facetten kent voor zowel de gemeenschap waar een project wordt gerealiseerd als de uitgezonden vrijwilligers. ‘Een ervaring voor je verdere leven’ aldus de inleider, die met een kleine persoonlijke attentie en een donatie aan de stichting werd bedankt voor zijn gewaardeerde bijdrage en de gastvrijheid die de voedselbank op deze locatie steeds geniet. Tevens werd deze ochtend gebruikt om de bij AH, Poiesz en Jumbo de Jong ingezamelde koffiepunten te tellen voor de actie vanuit Lions Nederland. De verwachting is dat de bijna 250.000 punten dit voorjaar goed zijn voor zeker 400 pakken koffie.

# Dierenartsencentrum heeft nu ook dokter voor reptielen

17 januari 2020

Noordwolde/Oosterwolde - Dierenartsencentrum de Stellingwerven heeft het team van gezelschapsdierenartsen uitgebreid, waardoor nu ook de meer bijzondere diersoorten zoals reptielen en vogels van harte welkom zijn op het consult. Fredie Aal, gezelschapsdierenarts, heeft zowel in haar studie als in haar loopbaan veel ervaring opgedaan met de behandeling van deze beestjes. ‘Het is de afwisseling in dieren wat mijn vak zo uitdagend maakt’, aldus Fredie Aal. ‘De anatomie en de leefomstandigheden van bijvoorbeeld een reptiel, zijn totaal anders dan die van bijvoorbeeld een hond, dat vraagt om een andere aanpak en behandeling.’ Schildpadden, slangen, hagedisachtigen, vogels en kippen zijn naast honden, katten en konijnen graag geziene gasten op het consult van de dierenarts.

Eigenaren van deze dieren kunnen zowel in Noordwolde als in Oosterwolde terecht voor behandeling en advies.

Bron: Stellingwerf

# Kledingverhuur en dagbesteding Hobbels opent haar deuren

16 januari 2020

Wolvega - Op zaterdag 25 januari opent op ludieke wijze kledingverhuur en dagbesteding Hobbels om 10.30 uur haar deuren in het voormalige pand van rijwielhandel Smale aan de Grindweg 122A in Wolvega. Aansluitend is er tot 16.00 uur open huis. Moeder en dochter Janneke en Nienke Bierenbroodspot hebben besloten hun professie als zelfstandige te gaan uitoefenen binnen Dagbesteding Hobbels. De dagbesteding biedt plaats aan 14 mensen met een licht verstandelijke handicap en aan mensen die uitdagingen ervaren op de arbeidsmarkt. Janneke is 35 jaar werkzaam als verpleegkundige, Nienke ruim 7 jaar als agogisch medewerker.

Ervaring

‘De ervaring in de gezondheidszorg passen wij binnen Hobbels toe in de vorm van het aanbieden van dagbesteding aan mensen met een licht verstandelijke beperking, psychische problematiek en mensen met een vorm van ASS (Autistisch Spectrum Syndroom)’, vertelt Nienke.

Participeren en socialiseren

‘Wij bieden hulp en ondersteuning bij individuele hulpvragen met als doel: het participeren en socialiseren in de maatschappij. Binnen de dagbesteding bieden wij mensen aan om te groeien en te ontwikkelen binnen hun eigen mogelijkheden. Wij zullen op de werkplek theaterkostuums en bijbehoren accessoires gaan maken en herstellen. Ook kleine accessoires als (theater)rekwisieten zullen worden gemaakt. Bij ons zal worden gewerkt met naald en draad, maar ook met lijm en vilt, eigenlijk alles wat met theater en feestkostuums te maken heeft.’ Naast productie voor verhuur en verkoop binnen Hobbels werken zij in opdracht voor andere theaters of toneelgezelschappen.

Theaterkleding

De hele familie Bierenbroodspot is een theaterfamilie met theater- en musicalgroep JOP als thuisbasis. De enorme hoeveelheid theaterkleding van JOP en de liefde om theaterkleding te maken heeft de dames doen besluiten de dagbesteding volledig te richten op het maken van theaterkleding en rekwisieten en dat te combineren met kledingverhuur op het gebied van theater-, feest- en galakleding. Dus ook voor het huren van carnavalskleding kan de belangstellende bij Hobbels terecht.

Bron: Stellingwerf

 

# Meriant zet je brein in beweging met RGM methode

16 januari 2020

Wolvega - De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een methode die op een vrolijke en muzikale manier het brein in beweging zet. Door deze aanpak worden meerdere hersengebieden tegelijk geactiveerd, waardoor het brein fitter blijft. Bij neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, MS, beginnende dementie of hersenletsel boekt de methode positieve resultaten. Meriant beidt deze methode vanaf nu ook aan.
Hoe de methode werkt
Door gebruik te maken van ritme, muziek en beweging ontstaan er nieuwe verbindingen in de hersenen. De oefeningen vragen fysiek weinig van iemand, maar wel veel concentratie. RGM kent een rustige opbouw. Elke keer komt er een beweging bij of gaat de muziek een tandje sneller. Hierdoor kunnen deelnemers hun eigen mogelijkheden steeds stapsgewijs uitbreiden. Het is eigenlijk een soort hersengymnastiek; door de nieuwe verbindingen wordt de ‘mentale conditie’ versterkt en verbeterd.
Voor wie
Deelnemers merken vooral het effect op het cognitieve vlak, zoals verbetering van het geheugen en de denksnelheid. Ook gaat de spraak weer vooruit en krijgen ze vaak meer energie. RGM wordt momenteel ingezet binnen (academische) ziekenhuizen, revalidatiecentra en verzorgingstehuizen. Meriant biedt de Ronnie Gardiner Methode nu ook aan. Om kennis te maken met de methode start Meriant met een gratis workshop. Behandeling bij Meriant is niet noodzakelijk, iedere oudere die denkt baat te hebben bij deze methode is welkom:


Maandag 27 januari 2020 van 10.30-11.30 uur in de Ontmoetingsruimte van LindeStede, Steenwijkerweg 49 in Wolvega. 


* Aanmelden van deelnemers kan tot en met 22 januari bij Janneke Kats (logopedist) via 06-23000201 of j.kats@meriant.nl. Lotte en Janneke verzorgen de gratis workshop en de lessen daarna. Deze lessen starten, onder voorbehoud van voldoende deelname, maandag 3 februari, ook bij LindeStede van 10.30-11.30 uur. De 10 lessen zijn op de maandag en kosten eenmalig 80 euro.

 

# Projecten vragen geld uit provinciaal fonds

16 januari 2020

Noordwolde - Het Iepen Mienskipsfûns Zuidoost Fryslân van de provincie Fryslân verstrekt in de derde ronde subsidie aan 23 initiatieven vanuit de mienskip. In totaal gaat er bijna € 400.000,- naar leefbaarheidsprojecten in deze regio. 

Woensdagavond hield Zuidoost Fryslân in ’t Buurthuus in Noordwolde een projectenpitch. Negen initiatiefnemers kregen de kans in vijf minuten hun project te presenteren aan het adviesplatform. Ook werd gehoord waar de aanvragers op moeten letten bij het indienen van een subsidieaanvraag. Uit Weststellingwerf werden drie plannen toegelicht: uitbreiding Dorpshuis De Bult in Ter Idzard, exploitatie voormalig schoolgebouw Triangel Steggerda en het Mystery project brandstofloze motor van Wardenier. Het platform vroeg bij de projecten wat nadere toelichting en adviseert de provincie over eventueel een bijdrage.

Stichting MOM zet ouders in hun kracht

De stichting Moeders Ondersteunen Moeders (MOM) gaat workshops organiseren waarmee ze moeders (en vaders) van kinderen met een beperking in hun kracht zetten. Doel is dat moeders sterker worden, elkaar weten te vinden en informatie uitwisselen zodat het makkelijker wordt om een kind met een beperking op te voeden en te begeleiden in diens leven. Voor dit project ontvangt de stichting € 3.000,-. Het project kost € 7.992,-.

Iepen Mienskipsfûns

Vanaf januari 2020 kunnen initiatiefrijke Friezen weer subsidie aanvragen uit het IMF. Voorwaarde is een initiatief voor het verbeteren van de leefbaarheid in wijk, dorp of stad. Deze eerste subsidieronde loopt tot en met 6 februari (17.00 uur).

www.streekwurk.frl/imf.

# De Samenwerking houdt Boijl van eerste plaats weg bij Wampex Vledder

14 januari 2020

Boijl/Elsloo - Van de beste zes teams van de 31e Wampex Vledder kwamen er liefst vier uit Boijl. De overwinning was voor De Samenwerking uit Elsloo. Na de derde plaats van vorig jaar ging de winst ditmaal wel naar Elsloo.

Op de tweede plaats eindigde Off the Roadtrippers uit Boijl, gevolgd door de plaatsgenoten van Jagermeistertje Boijl en autobedrijf Ouwerkerk 1. Op de zesde plaats eindigde het tweede team van Ouwerkerk. De brandweer Noordwolde eindigde op de negentiende plaats. Alsof hij er gewoon bij was. Met dat gevoel liepen de organisatoren, vrijwilligers en ook deelnemers vrijdagavond en –nacht rond tijdens de 31e editie van de Wampex in Vledder. Maar Anne Kemkers was er niet. De grote animator van de Wampex overleed begin februari vorig jaar plots. Zijn gemis liet zich in de eerste Wampex zonder hem gelden en riep daarom logischerwijs ook de nodige emoties op.

Bijzondere editie

Een bijzondere editie dus van de 31e Weekend Amphibious Expedition (Wampex). Het evenement werd voor het eerst in drie decennia gehouden zonder Anne Kemkers. De deelnemers aan de Wampex zullen het gemis gevoeld hebben, maar veel tijd om daar echt bij stil te staan kregen zij niet. De deelnemers hadden het druk met het te voet afleggen van een ruim 30 kilometer lang parcours door bossen, over sloten en andere waterwegen, en over natte landerijen waarbij (natuurlijke) hindernissen overwonnen moesten worden. En onderweg kregen ze ook nog eens denkopdrachten van uiteenlopende aard die met elkaar als team opgelost moeten worden.

Net boven het vriespunt

De (weers)omstandigheden waarin deze tocht gelopen moet worden, bepalen normaliter grotendeels de zwaarte van de tocht. En die vielen dit jaar behoorlijk mee. Met een temperatuur van net boven het vriespunt en droog waren in ieder geval de weersomstandigheden ideaal. Dat het dan toch nog een ‘pittige tocht’ werd, had volgens Wieger Visser van de Wampex-organisatie vooral te maken met ‘de combinatie van de afstand en de moeilijkheidsgraad van de opdrachten en hindernissen’. “Die maakten het toch behoorlijk zwaar. De deelnemers kregen het behoorlijk voor de kiezen. Een aantal teams slaagde er dan ook niet in om op eigen kracht de Weekend Amphibious Expedition door de omgeving van Vledder uit te lopen.”

Error Inside

De eerste van de negentig teams, totaal goed voor 540 deelnemers, startte vrijdagmiddag even na vijf uur vanuit de brandweerkazerne in Vledder. De eer om als eerste van start te gaan voor de urenlange tocht door de duisternis, was dit jaar weggelegd voor het team Error Inside uit Vledder. De winnaar van de editie 2019 kreeg net als alle andere teams enkele ‘natte’ hindernissen te verwerken. Menigeen liep natte voeten op bij de ‘touwladdertrap’ over het water waarbij in een soort schommelbeweging de overkant gehaald moest worden. En ook bij de hindernis waarbij hangend aan een touw de overkant van het water gehaald moest worden, haalden niet alle deelnemers met droge voeten de overzijde. De Wampex-lopers met claustrofobie kregen het voor de kiezen bij het klimmen via een touw door een nauwe buis. En wie hoogtevrees had, werd op de proef gesteld bij de tokkelbaan in het donker.

Kop snert

Voor lang niet iedereen was de 31e Wampex dus een ‘makkie’. Er waren zelfs teams die in plaats van de geplande 32 kilometer, een tocht hadden gemaakt van ruim 40 kilometer. Niet alle natte, bezwete en vermoeide deelnemers bereikten dus de finish. Met hulp kwamen zij uiteindelijk aan bij de brandweerkazerne in Vledder waar traditioneel een traktatie wachtte in de vorm van een kop snert.

Bron: Stellingwerf

# Sjoerd Looijenga conservator museum Cuby & the Blizzards

14 januari 2020

Noordwolde – Oud-Noordwoldiger Sjoerd Looijenga uit Drouwen is de nieuwe conservator van het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo. Met hem gaat het museum aan de Voorstreek een periode in waarin het bezoekersaantal weer moet worden opgekrikt. De benoeming van Looijenga (60) werd zondagmiddag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vrienden- en vrijwilligersmiddag van het museum in zaal Hofsteenge in Grolloo. Hij was jarenlang bij RTV Drenthe werkzaam als presentator en vormgever. Momenteel doet hij o.a. de communicatie bij onder meer de Ronde van Drenthe en het SIVO Festival. In het verleden was hij ook voorzitter van de stichting Noordwolde-Week en bestuurslid bij Radio Weststellingwerf Centraal.

Expositie

Looijenga volgt zijn oud-RTV Drenthe-collega Albert Haar op, die afgelopen zomer liet weten te gaan stoppen. De inwoner van Zuidwolde is bijna negen jaar een drijvende kracht achter het museum geweest, maar was ook nauw betrokken bij de grote expositie ‘Windows of my eyes’ over Cuby & the Blizzards die van januari tot juni 2016 te zien was in het Drents Museum in Assen.

Minder bezoekers

Volgens voorzitter Lukas Koops van de Stichting Blues in Grolloo nam in 2019 het bezoekersaantal voor het eerst af sinds het museum in 2010 de deuren opende. Koops: ,,In de afgelopen jaren kon het museum jaarlijks op ongeveer 4000 bezoekers rekenen. In 2019 stapten er zo’n 600 mensen minder over de drempel.” Sjoerd Looijenga en zo’n 40 vrijwilligers uit het hele land hebben kortom de taak om daar verandering in te brengen. Daarbij helpt ook Wouter Bessels. De digitaal redacteur van Dagblad van het Noorden gaat voor de Stichting Blues in Grolloo audio- en videomateriaal van de band inventariseren en archiveren.

Breder genre

Het museum wil in de nabije toekomst een iets andere koers gaan varen en zegt niet alleen de bluesmuziek van Cuby & The Blizzards centraal te gaan stellen, maar een breder genre gaan belichten. De huidige expositie ‘We Want More!’ - over de fans, liefhebbers en verzamelaars van Cuby & the Blizzards - wordt met een seizoen verlengd.

Bron: Stellingwerf

# Het college van B&W drinkt een maand lang geen alcohol

30 december 2019
Doe jij ook mee met IkPas?
Het college van burgemeester en wethouders doet mee met de campagne IkPas. Dit betekent dat zij de hele maand januari hun alcoholgebruik op pauze zetten. Samen met inwoners uit de gemeente willen zij de uitdaging aangaan om deze periode niet te drinken. Word bewust van de keuze: wel of geen alcohol?

Waarom meedoen met IkPas?

Burgemeester André van de Nadort is enthousiast over de campagne IkPas. Daarom drinkt ook hij 30 dagen geen alcohol. “Als gemeente stimuleren wij een gezonde leefstijl van onze inwoners. Ik hoop dat de actie van IkPas er toe leidt dat we ons bewuster zijn van de gewoonte om alcohol te drinken. En dat alcohol niet vanzelfsprekend hoeft te zijn. Maar vooral ook dat we ons bewust zijn van onze voorbeeldrol voor jongeren”, aldus André van de Nadort. Geen alcohol drinken brengt ook voordelen met zich mee. Veel deelnemers van IkPas ervaren positieve lichamelijke veranderingen. Ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid.

Zoveel mogelijk mensen laten mee doen met IkPas

Het college van burgemeester en wethouders drinkt zelf een maand geen alcohol, maar roept ook collega’s en inwoners op om dit te doen. André van de Nadort: “Op het gemeentehuis zetten we zelf ook een mini campagne op voor de medewerkers. Op ludieke wijzen attenderen we hen op IkPas en stimuleren we ze om ook een maand lang niet te drinken. We hopen dat iedereen elkaar motiveert en dat de lijst met medewerkers die mee doen heel lang wordt!”

Weststellingwerf scoort boven Fries gemiddelde met terugdringen alcoholverkoop bij jongeren

IkPas is één van de manieren om alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. De gemeente zet zich actief in om beschikbaarheid van alcohol voor jongeren terug te dringen. Een alcoholvrije omgeving zorgt er simpelweg voor dat het alcoholgebruik onder minderjarigen daalt. Recent onderzocht Platform Nuchtere Fries of jongeren onder de 18 jaar in Friesland makkelijk aan alcohol kunnen komen. 17-jarige mysterykids testten dit op verschillende locaties zoals supermarkten, cafés, buurthuizen en sportkantines. Ook al zijn er steeds meer alcoholverstrekkers die geen alcohol aan minderjarigen geven, toch blijkt dat ze nog vrij makkelijk aan alcohol komen. In Weststellingwerf is het nalevingspercentage 60%. Dit betekent dat bij 60% van de aankooppogingen geen alcohol is verkocht. Het gemiddelde nalevingspercentage in Friesland is 37%.

  • Facebook
  • Instagram