Wandelroute Stellingenpad

Van Wolvega wandel je in deze achtste etappe van het Stellingenpad in 23,8 kilometer naar Oldeberkoop, wat je kunt kennen van de jaarlijkse kunstroute Open Stal.

Wegbeschrijving

  • De route start bij Knooppunt 62 op de kruising van de Steenwijkerweg en de Domeinenweg tussen De Blesse en Wolvega.
  • Het gehele Stellingenpad is te wandelen door de knooppunten te volgen.
  • De volgorde is als volgt: 62, 84, 85, 53, 14, 10, 19, 13, 16, 82, 87, 81, 84, 97, 90, 88, 68, 62, 91, 28, 27
  • Knooppunt 27 in Oldeberkoop is het eindpunt van deze etappe.

Wandelroute van 2023 – Het Stellingenpad 

Het Stellingenpad is uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2023 in de Benelux. In Gent werd de verkiezingsuitslag feestelijk bekendgemaakt. De jury noemde het Stellingenpad ‘rustig en bijzonder door het unieke gebied dat nog onontdekt is’.

De route bestaat uit 15 etappes door Zuidoost Friesland, de westrand Drenthe en de kop van Overijssel. De langste wandelroute is ruim 28 kilometer en de kortste wandeling is 10 kilometer.

Benieuwd naar de routes van het pad? Kijk op de site van Het Andere Friesland: Stellingenpad. Ook kun je de wandelgids kopen bij de Tourist Info in Noordwolde en The Readshop in Wolvega. Het bijzondere van deze mooie wandelroute is dat de hele wandelroute de knooppunten volgt. Bij etappe nummer 7 loop je van Ossenzijl naar Wolvega via de Rottige Meente, ook loop je langs de Blessebrugschans. Deze schans is gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog als verdedigingswerk. Er zijn verschillende schansen die als verdedingslinie uitgebouwd zijn tot Friese Waterlinie. 

waren er in de Tachtigjarige Oorlog ook al verdedigingswerken met aarden wallen: ‘schansen’. Die schansen lagen op de schaarse, strategische doorgangen door de natte hoogvenen en laagvenen. Die linie van verdedigingswerken strekte zich als stelsel uit van Slijkenburg vlak bij de Kuinre aan de  Zuiderzee tot in Drenthe (Een-west) en Frieschepalen. Die oude verdedigingslinie is verder uitgebouwd tot Friese Waterlinie.

Dit vind je misschien ook leuk...