Zeldzame vleermuizen waargenomen in agrarisch gebied Zuidoost-Friesland

In 2024 is het agrarisch collectief ELAN Zuidoost-Friesland begonnen met het monitoren van vleermuizen in houtwallen en -singels die deelnemen aan agrarisch natuurbeheer. De monitoring leverde verrassende resultaten op, met de ontdekking van zeven vleermuissoorten, waaronder twee zeldzame soorten en een soort die het moeilijk heeft in Nederland.
De twee zeldzame soorten zijn de Gewone grootoorvleermuis en de Meervleermuis. De Gewone grootoorvleermuis huist in gebouwen en jaagt langs singels en wallen. De Meervleermuis heeft een internationale populatie in Friesland en jaagt boven open water, grasland en bosranden. Dit verklaart het voorkomen langs de singels en wallen in het zuidelijk deel van het werkgebied van ELAN.
De meest waargenomen soort was de Gewone dwergvleermuis, gevolgd door de Rosse vleermuis, die vooral jaagt boven water en in moerassen. Het talrijke voorkomen van de Rosse vleermuis tussen de singels en wallen is opvallend, mogelijk omdat deze soort in holle bomen verblijft, maar de exacte verblijfplaatsen zijn onbekend. Aangezien deze soort in Nederland achteruitgaat, is het belangrijk om deze te beschermen.
De monitoring wordt uitgevoerd door Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek en Landschapsbeheer Friesland, met tellingen langs zeven routes van 2,5 km in juli en september. Het doel van de monitoring is om inzicht te krijgen in het voorkomen van vleermuizen en, indien nodig, gericht beheer uit te voeren om een geschikte biotoop voor vleermuizen te bieden.
Bijschrift foto: Rosse vleermuis
FOTO: Saxifraga – Jaap Schelvis