Wolvega herdenkt oorlogsslachtoffers

Zo`n driehonderd mensen waren aanwezig bij de jaarlijkse dodenherdenking op de algemene begraafplaats in Wolvega. Christelijke brassband Euphonia zorgde voor de muzikale begeleiding. Scouting de Linde voor de erewacht, Burgemeester André van de Nadort en vertegenwoordigers van verschillende krijgsmachtonderdelen en veteranen waren aanwezig. De jongen Amos Woudstra droeg een gedicht over oorlog voor namens de kinderen van de Scholtenschool. Na de last post werd 2 minuten stilte gehouden waar aansluitend het Nederlands, Canadees, Australisch, Engels Volkslied werd opgevoerd en werden er kransleggingen gedaan bij de verschillende graven van de geallieerden militairen, Nederlandse militairen die omkwamen bij de tweede wereldoorlog en Nederlands-Indië en het verzet.

Burgemeester Andre van de Nadort hield een betoog over de april-mei staking, waarbij zo’n 500.000 mensen protesteerden tegen de Duitse bezetting en met geweld werden onderdrukt. Hij benadrukte dat er nog steeds totalitaire regimes zijn die dezelfde tactieken gebruiken. De jonge leeftijd van de militairen maakte veel indruk op hem. Hij herinnerde aan de pijn van oorlog in landen als Myanmar, Syrië, Soedan, Oekraïne en Gaza, en benadrukte het belang van open dialoog om discriminatie en intimidatie te voorkomen in een gepolariseerde samenleving.

Sergeant der Infanterie Dirk Dubling, voorzitter van het 4 en 5 mei comité, benadrukte het belang van vrijheid en het bewaken ervan door te blijven vechten. Hij vertelde over het trainen van Oekraïense militairen in Duitsland en hoe zij vechten voor vrijheid. Dubling waarschuwde voor krachten die onze vrijheid willen beperken en vergeleek wegkijken van de oorlog in Oekraïne met wegkijken tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Hitler Polen binnenviel.

FOTO’S: Lenus van der Broek

Dit vind je misschien ook leuk...