Wethouder Hoen geeft startsein voor herinrichting Driewegsluis

Wethouder Roelof Theun Hoen gaf gisteren, 23 november 2023, het startsein voor de herinrichting van het oostelijk eiland van de Driewegsluis. Met een elektrische kraan groef hij een stuk grond af voor het maken van de natuurlijke oever. Aannemer Van Aalsburg uit Hellouw voert de werkzaamheden uit.

Wethouder Hoen: ‘‘De Driewegsluis wordt omgetoverd tot een aantrekkelijk gebied voor toeristen en recreanten. Daarnaast behouden en versterken we de aanwezige natuur. Ik ben blij dat de herinrichting nu van start gaat.’’

Plannen oostelijk eiland

Op het oostelijk eiland wordt een natuurlijke oever gecreëerd en een slenk en poel gegraven. Bij de slenk wordt een vlonder aangelegd. Daarnaast komt er een plek voor kinderen om te spelen. En komt er bij de fietsbrug een op- en afstap voor boten.

Werkzaamheden

Aannemer Van Aalsburg is gestart met opruimwerkzaamheden en het afzagen van bomen. Daarna volgen de grondwerkzaamheden. Ook wordt het ingedroogde bagger dat afgelopen maart uit de haven is ontgraven, vervoerd naar de zuidkant van het eiland. De grond en het ingedroogde bagger wordt gebruikt om het eiland op te hogen.

Bijzonder aan het project is dat 50% van de machines waarmee het werk wordt uitgevoerd, elektrisch is. Hierdoor voldoet het project aan de stikstofeisen.

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden zijn naar verwachting halverwege februari 2024 klaar, voor het vaar- en broedseizoen. Daarna worden er nog nieuwe houten speeltoestellen geplaatst. Ook wordt er een sanitair gebouw in het midden van eiland gebouwd. Eind 2024 wil de gemeente starten met fase 2, de herinrichting van het westelijke eiland.

Foto’s: Lenus van der Broek

Dit vind je misschien ook leuk...