Voorlichtingsbijeenkomst over veilig buitengebied

Na de presentatie van het bord in MFC de Wier in Ureterp volgde de themabijeenkomst Samen voor een veilig buitengebied. In Weststellingwerf was er op woensdagmiddag 14 februari bij Brandsma Spanga een lunchbijeenkomst voor ondernemers in het buitengebied.

Daar werd ingegaan op vragen als: hoe herken je signalen van ondermijning? Wat moet je doen en waar kun je melding doen? Ook vertegenwoordigers van de brandweer, politie, RIEC Noord-Nederland en Platform Veilig Ondernemen waren aanwezig, net als de nieuwe vertrouwenspersoon van LTO Noord.

Om in de gaten te kunnen houden wat er in het buitengebied gebeurt, hebben de OWO-gemeenten (Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland) samen een drone aangeschaft. ,,Daarmee voeren we controles uit. Zo zijn de twee hennepplantages in de buitenlucht ontdekt”, vertelde burgemeester Van de Nadort.

In het buitengebied is het goed wonen, ondernemen en recreëren. Helaas komt de veiligheid van het buitengebied steeds meer onder druk te staan door de toename van criminele activiteiten. Door de uitgestrektheid van het buitengebied kunnen criminelen er vaak ongezien hun gang gaan.

Boerenbedrijven en overige ondernemers in het gebied kunnen te maken krijgen met stalbrand, diefstal van kostbare GPS-apparatuur, een verhuurde loods die gebruikt wordt als drugslab of andere ondermijnende criminaliteit. Hoe herken je signalen van ondermijning? Wat moet je doen en waar kun je melden? Alleen als we samen in actie komen kunnen we stappen maken tegen (georganiseerde) criminaliteit. Ook kon er kennis gemaakt worden met de nieuwe vertrouwenspersoon van LTO Noord.

Dit vind je misschien ook leuk...