Tuindorpschool Wolvega viert 100-jarig bestaan

Foto: Lenus van der Broek

Deze week viert OBS Tuindorpschool in Wolvega het 100-jarig bestaan. Op maandagmorgen was de start. De leerkrachten hadden voor deze opening de kleren van vroeger aan, wat bij de kinderen bijzondere aandacht trok. Per groep werden de kinderen ontvangen. 

100 jaar Tuindorpschool

Op 15 mei 1923 werd de Tuindorpschool officieel geopend. Het eerste schoolhoofd is meester J.H. Warning uit Noordwolde. Het is dankzij hem dat de Lindenlaan niet de Kastanjelaan heet, zoals eerder het plan was. In een brief attendeerde Warning de gemeente op het feit, dat er aan de straat geen kastanjeboom te vinden was. ,,Wel belooft de weg naar school een fraaie Lindenlaan te worden.” 

Nadat duidelijk was dat de school zou verhuizen, stond het karakteristieke gebouw een tijd op de nominatie om gesloopt te worden. In 2009 verzamelden buurtbewoners handtekeningen tegen de eventuele sloop van het beeldbepalende pand. Tegenwoordig is de oude school een monument en een locatie voor begeleid wonen van Zorggroep de Stellingwerven. 

Er was ook een tijd dat de Tuindorpschool opgeheven dreigde te worden, omdat er te weinig leerlingen waren. Op het dieptepunt gingen er hoogstens nog 60 kinderen naar de school. Maar de nieuwbouw van het Scheeneplan in Wolvega was de redding: het leerlingenaantal steeg naar ruim 80 leerlingen. Op 30 september 1998 werd het 75-jarig bestaan groots gevierd.

In 2007 kwamen er vanuit de Lindewijk zo veel kinderen bij, dat er een tekort aan ruimte op de scholen dreigde. Het was daarom de bedoeling dat de Tuindorpschool samen met de Sint Franciscus in één gebouw zou komen, ín de Lindewijk. Het zou een multifunctioneel wijkgebouw met een ‘zorgboulevard’ worden. Dat is uiteindelijk anders gelopen. 

Op 29 september 2010 sloeg wethouder Jelmer van der Zee de eerste paal van het nieuwe gebouw aan wat nu de Grote Vuurvlinder is. Iets meer dan een jaar later, op 17 november 2011 verrichtte Van der Zee de officiële opening van brede school de Vlindertuin geopend, met daarin naast de Tuindorpschool kinderopvang de Speellinde en de peuterspeelzaal de Vliervlinders. Op dit moment kijkt de school naar mogelijkheden om uit breiden. 

Diverse activiteiten

Deze week besteedt de school op verschillende manieren aandacht aan dit jubileum. De histotolk, vrijwilligers van het ‘t Kiekhuus en de Oudheidkamer nemen de kinderen mee terug in de tijd. Daarnaast zullen de kinderen ervaren hoe het was om les te krijgen 100 jaar geleden, hiervoor is een speciaal lokaal ingericht.

Aanstaande vrijdag sluit de week af, alle kinderen gaan optreden voor hun ouders/opa’s en oma’s in de Olde Steense. Dit is vanaf 10.45u – 11.15u. Op zaterdag 30 september is er in de school vanaf 10.30u een reünie. Buiten zijn verschillende activiteiten voor en door kinderen.

Dit vind je misschien ook leuk...