Start campagne tegen criminaliteit in sociale huurwoningen

‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Het is één van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen criminaliteit in sociale huurwoningen. Gemeente Weststellingwerf sluit zich aan bij deze campagne.

Voor criminele activiteiten zijn woningen onmisbaar, bijvoorbeeld om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Vaak vindt dergelijke criminaliteit plaats in sociale huurwoningen. Criminelen benaderen bewoners rechtstreeks om kamers of ruimtes af te staan. De campagne stimuleert de bewustwording van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden.  

Het meldpunt richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op de sociale huursector. Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem: ”Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven huurders toegang tot een woning in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar.”

Hulp bewoners onmisbaar 

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. Tegelijkertijd zijn ze ook bang voor de gevolgen van hun melding. Het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. De campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen. 

Meld Misdaad Anoniem

Zie jij verdachte signalen rondom een woning of kwetsbare huurder? Meld dit anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en geen onderdeel van de politie. Jaarlijks melden 20.000 mensen anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. Hiermee worden dagelijks zaken opgelost en criminelen, wapens en drugs opgespoord. De anonimiteit van de melder staat altijd op de eerste plaats.

Dit vind je misschien ook leuk...