Sippy Tigchelaar houdt lezing over ‘Schippersvrouwen’

Sippy Tigchelaar hield voor de leden van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Steggerda e.o.(OSS),  voorheen 55+Soos, een boeiende lezing met  prachtige verhalen over haar boek Schippersvrouwen. Ook kwam aan de orde het varen door de Linde met de vele meanders, wat moeilijk varen was met een zeilschip.

Wanneer het over de binnenvaart gaat, blijft de rol van de schippersvrouw meestal onderbelicht. Toch is zij van onschatbare waarde geweest. Samen met haar man, en vaak ook hun kinderen, hield ze het schip in de vaart. Hoe beleefden vrouwen aan boord van skûtsjes en andere vrachtschepen de schipperij?

Het was een hard bestaan, zonder veel aandacht voor verdriet en emoties. In de kleine roef van het schip kwamen de kinderen ter wereld, kookte de schippersvrouw het eten en deed ze de was. Ook was ze vaak verantwoordelijk voor de boekhouding en het onderwijzen van de kinderen. Bij het aanleggen van het schip had de schipper de hulp van zijn vrouw nodig, en was het ‘alle hens aan dek’. De vrouwen stonden ook op deze manier hun mannetje. In dit boek vertellen vijftien sterke vrouwen hun indrukwekkende levensverhalen.

Sippy Tigchelaar was werkzaam bij de NOS en Omrop Fryslân en versloeg vele tientallen jaren het skûtsjesilen. Medeschrijver Alice Booij was werkzaam in de journalistiek en de communicatie en is betrokken bij het Fries Scheepvaart Museum.
FOTO’S: Lenus van der Broek

Dit vind je misschien ook leuk...