Promotie glipt SCO door de vingers. AVO wint in Assen en speelt komend seizoen in hoofdklasse

Het is SCO niet gelukt promotie naar de hoofdklasse in de zaal af te dwingen.

AVO uit Assen rekende zaterdag in een beslissend tweeluik verrassend af met de ploeg uit Oldeholtpade. Sporthal De Marsdijk in Assen was het strijdtoneel voor de beslissende play-off wedstrijd. Vijfhonderd toeschouwers hadden zich in dikke rijen op de tribunes genesteld om hun favorieten naar de zege te schreeuwen en zorgden voor veel sfeer. Het bezoekende SCO nam een supportersschare van zo’n vijftig fans mee.

De heenwedstrijd in Wolvega was geëindigd in een 23-23 gelijkspel. AVO scoorde destijds met nog twee seconden op de klok de gelijkmaker via Leon Schoenmaker, die daarmee een psychologische tik uitdeelde aan de tegenstander.

Underdogpositie

Voorafgaand aan de return manoeuvreerde AVO-coach Harold Veldkamp zich nadrukkelijk in de underdogpositie. ,,Zij moeten, wij mogen”, liet de oefenmeester weten. ,,SCO heeft een selectie met meer ervaren spelers en krijgt voor komend seizoen de nodige versterking. Wij willen uiteraard ook graag, maar hebben een hele jonge ploeg. Het zal spannend worden.”

En dat werd het zeker. In de eerste helft heersten beide verdedigingen. Dit kwam duidelijk in de score naar voren want bij rust was het 6-6. Een ongewoon lage score. In de tweede helft brak de thuisploeg het duel open. Het schot begon te vallen en daarmee werd het beslissende gaatje geslagen: 12-8. Dit tot grote vreugde van het gepassioneerd meelevende thuispubliek. Een vak met veertig fanatieke fans begeleidde elke score met een orkaan van geluid en zette zelfs af en toe de wave in.

Late gelijkmaker blijkt cruciaal

De kopjes gingen nadrukkelijk hangen bij SCO dat met lede ogen moest toezien hoe de wedstrijd, en daarmee de zo vurig gewenste promotie, uit haar handen glipte. Een minuut voor tijd zag ook Veldkamp in dat het niet meer mis kon gaan en begon high-fives uit te delen met de spelers op de bank. De eindstand werd 16-11 in het voordeel van AVO. Cruciaal in deze serie was de late gelijkmaker in de heenwedstrijd.

,,Dat gelijkspel voelde voor ons al als een overwinning”, analyseerde Schoenmaker meteen na afloop. ,,Vandaag hebben we het in de tweede helft af kunnen maken en schrijven geschiedenis.’

Dit vind je misschien ook leuk...