Portret ereburger Johan Veenstra feestelijk onthuld

Vrijdag 15 december werd het portret van ereburger Johan Veenstra feestelijk onthuld door burgemeester André van de Nadort. De Stellingwerver schrijver en verteller uit Nijeholtpade is benoemd tot ereburger van gemeente Weststellingwerf als blijk van waardering voor zijn werk en inzet. Johan Veenstra is een buitengewoon en uniek ambassadeur voor de Stellingwerfse taal, de gemeente Weststellingwerf en haar inwoners. Zijn portret is toegevoegd aan de galerij ereburgers bij de raadzaal in het gemeentehuis van Weststellingwerf.

De 77-jarige Johan Veenstra woont al zijn hele leven in Weststellingwerf. Ruim 50 jaar schrijft en vertelt hij in de streektaal het Stellingwerfs. De verhalen van Johan Veenstra zitten vol met humor, maar ontroeren ook. Bovenal karakteriseren zijn verhalen de Weststellingwerfse identiteit.  

Johan Veenstra droeg jarenlang een verhaal voor bij Omrop Fryslân, onder de naam Stellingwarver Stiekelstokkies. Ook schrijft hij columns voor de Leeuwarder Courant. Volgens zijn eigen telling heeft hij 3.271 keer een spreekbeurt in het Stellingwerfs gegeven. Johan Veenstra heeft veel prijzen gewonnen. In 2001 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk in en voor het Stellingwerfs. Eind 2020 won hij de Rink van de Veldeprijs met zijn boek ‘Vroeger is veurgoed veurbi’j’. Het was voor het eerst dat deze prijs werd toegekend voor een boek dat in een streektaal is geschreven. In juni 2021 ontving hij de Zilveren Anjer uit handen van prinses Beatrix.

Johan Veenstra werd in de raadsvergadering van 29 maart 2021 al verrast met zijn benoeming tot ereburger. Hij was aanwezig om de maand van de streektaal in de raadsvergadering af te sluiten. Burgemeester André van de Nadort overhandigde hem de oorkonde met de officiële vermelding van zijn ereburgerschap. Door de coronamaatregelen kon dat toen helaas niet gevierd worden. Daarom gebeurd dat nu alsnog, bij de onthulling van zijn portret. 

Fotograaf Rob de Wind heeft het fotoportret gemaakt van de nieuwste ereburger. De foto is gemaakt bij de Scheenesluis, één van de favoriete plekjes van Johan Veenstra. Het is het eerste fotoportret in de galerij. De voorgangers van Veenstra zijn allemaal geschilderd door schilder Anton Verheij. 

Het ereburgerschap is een bijzondere blijk van waardering voor personen die lange tijd met publieke erkenning hebben bijgedragen aan de Weststellingwerver gemeenschap en beeldvorming van de gemeente. Met de benoeming van Johan Veenstra heeft de gemeente Weststellingwerf nu zeven ereburgers. Zijn voorgangers zijn burgemeester Remco Heite, wethouder Arend Heida, arts Pieter Hendrikus Brons, burgemeester Hendrik Huisman, raadslid Johannes Mooij en burgemeester Hendrik L. Dedden.

Dit vind je misschien ook leuk...