Oude camera van Hans Kuiper voor het DAN

Hans Salverda hield in Et Karkien in Blesdijke een interessante lezing over het werkzame leven van kunstschilder/fotograaf Hans Kuiper (1855-1937). Salverda liet tijdens de uiteenzetting ook werken zien van Kuiper.

Tijdens de lezing werd ook een oud fototoestel van Hans Kuiper getoond. De camera was in bezit van de inmiddels overleden Andries Meijer. De familie heeft besloten de camera met toebehoren af te staan aan Dorpsarchief Noordwolde (DAN). Bestuurslid Jan Doodhagen was aangenaam verrast met deze schenking.

Hans Kuiper werd in 1855 in Diever geboren. Hij overleed op 82-jarige leeftijd als gevolg van een ongeluk in Blesdijke. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Noordwolde, waar hij aan de weg naar Frederiksoord ter hoogte van het Westersche Veld een veelzijdig bedrijf had. Zo stond hij bekend als winkelier, vergunninghouder, kastelein, boer, fotograaf en kunstschilder van portretten, boerderijen en landschappen. De grootste bekendheid verwierf hij in de omgeving als fotograaf en kunstschilder.

Bijschrift foto 1: Hans Salverda (links) en Jan Doodhagen
FOTO: Lenus van der Broek

Dit vind je misschien ook leuk...