Old Forward viert het 125-jarig bestaan in 4 dagen

Het weer kon niet beter, de sfeer was geweldig, er was een prachtig feest en allemaal blije gezichten. Vier dagen lang vierde voetbalclub Old Forward uit Wilhelminaoord feest vanwege het 125-jarig bestaan. Old Forward is één van de oudste verenigingen van het Noorden en leeft. “Daar mogen we best trots op zijn”, volgens voorzitter Johan Bergsma.

Bergsma sprak deze woorden tijdens de officiële viering
van de verjaardag van de club in Ons Dorpshuis in
Wilhelminaoord. De avond was speciaal voor leden,
sponsoren en genodigden. “Het is een vereniging waar je
jezelf mag zijn en altijd welkom bent”. En dat is volgens Bergsma ook de kracht van Old Forward. De voorzitter kreeg bijval van verschillende oud leden van Old Forward. “Ik ben al jaren niet meer in Wilhelminaoord geweest. Maar nu ik er weer ben voelt het alsof ik nooit ben weggeweest.” Zo vertelde een oud lid van Old Forward tijdens het jubileum. “En dat is ook precies wat we willen”, zo zegt voorzitter Bergsma.

Riemer van der Velde

Tijdens de receptie had de club oud-voorzitter Riemer van der Velde van SC Heerenveen en oud-Heerenveen spelers Ronnie Venema en Jeffrey Talan uitgenodigd om hun belevenissen te delen met het publiek. Voor Ronny Venema was het extra bijzonder. Hij is ooit zijn voetbalcarrière bij Old Forward begonnen, voetbalde daarna voor SC Heerenveen en BV Veendam en is tegenwoordig verantwoordelijk voor de voetbalschool van SC Heerenveen. Natuurlijk ging het over de profclub uit Heerenveen. Volgens van der Velde maakte Heerenveen met de huidige selectie geen enkele kans tegen Twente in de play-offs. Hij had gelijk. Heerenveen ging zondag roemloos ten onder met 4-0.

Riemer van der Velde had voor het bestuur van Old Forward nog wel een boodschap. “Ik hoor vaak van amateurverenigingen dat ze geen vrijwilligers kunnen vinden. Kijk ook eens naar dorpsgenoten die geen binding met de voetbalclub hebben. Die willen meer dan je denkt.” Hij daagde voorzitter Johan Bergsma van Old Forward dan ook uit om deze tactiek toe te passen.

Samenwerking met clubs in Westerveld

Het was voor de voorzitter van Old Forward ook het moment om een nauwere samenwerking tussen verschillende amateurclubs in de gemeente Westerveld aan te kondigen. Het gaat om Old Forward, BEW Vledder, Wapserveen, VV Uffelte en Diever Wapse. Niet om te fuseren, maar elkaar te versterken. “Samen weten we meer en weten we ook beter de paden te bewandelen. Bijvoorbeeld bij inkoop of bij de aanvraag van subsidies. Het gaat er om dat je elkaar helpt. Met deze samenwerking zetten we daarin een stap.”

Afgeladen feesttent

Vrijdag was voor de leden en familieleden. Ze vermaakten zich met leuke spelletjes. Daarna een barbecue voor ruim 170 personen en als afsluiting een feest met muziek in de feesttent. Zaterdag was voor de jeugd. De jongsten kregen een voetbalclinic voorgeschoteld. Ze leerden trucjes met de bal van een heuse balvirtuoos. De oudere jeugd vermaakte zich met paintball. ’s Avonds speelde Old Forward samen met buurtclubs als Olyphia uit Noordwolde, VV Wapserveen en BEW Vledder onderlinge wedstrijden. De afsluiting: een groot feest met DJ Maarten in de feesttent. “We bestaan natuurlijk als club 125 jaar. Maar dat wilden we graag met de omgeving en andere clubs vieren. Dat is gelukt. Samen hebben we er in de feesttent een prachtige avond van gemaakt. Er wordt nog over gesproken. Beter kan niet.”.

Rode draad tijdens het feest is ook het weerzien met oude bekenden. Old Forward is een vereniging met een rijke historie. Ooit ontstaan als vermaak voor de tuinhazen, zoals de leerlingen van de tuinbouwschool in Frederiksoord werden genoemd. In de jaren dertig van de vorige eeuw kwam daar verandering in. Toen mocht iedereen meedoen. Eén van de beste voetballers die vanuit de tuinbouwschool meedeed moet wel Oranje international Bep Bakhuys zijn geweest. Zijn naam werd genoemd in oude kranten uit die tijd. Er is niemand meer die hem ooit heeft zien spelen, maar de verhalen zijn er nog steeds. Jan Mos uit Ruinerwold is 89. Hij was jarenlang lid van Old Forward. Samen met zijn vrouw kwam hij zaterdag kijken naar de expositie in de kantine van Old Forward. Hij wilde niet langer wachten. “Ik heb Bep Bakhuys nooit zien spelen. Daar ben ik te jong voor. Maar ik weet dat er in het verleden altijd werd gezegd dat hij snoeihard kon schieten. Hij heeft ooit een doelpaal door midden geschoten.”

Dikke Verhalen

Mos was op de zondagochtend ook gast tijdens de ‘Dikke Verhalen’. Een goed gesprek waarbij de sterke verhalen vanuit het verleden centraal stonden. Maar ook de voetbaljaren in het Sterrebos in Frederiksoord en de derby’s tegen bijvoorbeeld buurtclub BEW uit Vledder. Mos vertelde dat hij in het verleden op zaterdag de veewagen van zijn vader moest schoonmaken. Met deze wagen werden de selectie en het bestuur van Old Forward op zondag naar uitwedstrijden gebracht. “Dat kun je je nu niet meer voorstellen.” Als Old Forward thuis speelde in het Sterrebos, dan moesten eerst de schapen uit het veld worden gehaald en het paard verplaatst. De thee voor in de pauze werd gemaakt in hotel Frederiksoord. En met melkbussen werd water aangevoerd om je als voetballer na de tijd te kunnen wassen. De series op Hemelvaartsdag was jarenlang een traditie voor de regio om naar voetbal te komen kijken. De dag werd in het O&O-gebouw, tegenwoordig het dorpshuis, in Wilhelminaoord met bal afgesloten.

Tijdens de ‘Dikke Verhalen’ vertelde oud speler en al jaren hoofdsponsor van Old Forward, Hilco Broekman, dat hij waarschijnlijk de eerste speler van de club was die een gele kaart kreeg toen de gele en rode kaarten werden ingevoerd in het voetbal. Welke wedstrijden de leukste waren? Die tegen buurtclubs als BEW en Wapserveen. Iets waar supporter Jan Veldhuizen uit Wilhelminaoord zich heel druk over kan en kon maken. Veldhuizen komt al jaren kijken bij de club uit het koloniedorp. “Tegen BEW zijn de mooiste. Ik sta dan vaak samen met André Tazelaar langs de kant. Mijn familie wil dan niet naast ons staan. We zijn zo fanatiek. Als we verliezen, dan weet ik zeker dat ik aan de beurt ben de week er na bij

mijn collega’s uit Vledder. En als we winnen heb ik een mooie week.” Voor de deelnemers aan de Dikke Verhalen stond er na de tijd een lunch klaar en konden ze neuzen in oude documenten en foto’s van Old Forward in de stand van historische vereniging Fledderkerspel.

Ook nu weer kwam de saamhorigheid binnen de vereniging naar voren als sterk punt. Je speelde voor de club en je bleef ook. En als je al vertrok naar een andere vereniging, dan kwam je altijd weer terug.

Vledderveen heeft weer voor even een voetbalclub

De afsluiting van het feest was zondagmiddag. De ‘Toppers van Toen’ speelden weer tegen elkaar in de vorm van walking football. Veelal spelers in de leeftijd ver boven de 50. Walking football kan je tot op hoge leeftijd spelen. Je hebt te maken met strenge regels. Hardlopen mag niet, de bal mag niet te hoog worden gespeeld en slidings zijn uit den boze. Het waren allemaal oud-voetballers die meededen. De sterren van toen van BEW, Wapserveen, Old Forward en Vledderveen. Deze laatste club bestaat al niet meer. “Vledderveen had zelfs een speciaal shirt gemaakt met opdruk”, zo zag ook Johan Bergsma. “Ze hadden er allemaal lol in. En wie denk je dat er gewonnen heeft? Vledderveen. Dat hebben ze gevierd.” De bezoekers en voetballers zijn lang gebleven. Het weer werkte in deze ook goed mee.

Inmiddels is het terrein weer opgeruimd. De expositie met veel oude foto’s en filmpjes is ingepakt. Alle leden, sponsoren en betrokken hebben een jubileumsjaal gekregen. Voor Bergsma en commissieleden is er nu weer wat rust. “Ik heb genoten. Ik weet zeker dat de andere commissieleden dat ook hebben gedaan. Net als alle bezoekers. Het 125-jarig jubileum vier je goed of je viert het niet. Wij hebben voor het eerste gekozen en we hopen dat ze er over tien of twintig jaar nog over spreken.”

Actie voor dug-outs

Old Forward voerde tijdens de feestdagen actie voor nieuwe dug-outs. De huidige dug-outs van steen met een betonnen dak wil de club graag vervangen. Via giften is een deel van de nieuwe dug-outs al binnen. “Dat moet lukken. We hebben geen entree gevraagd en de consumptieprijzen hebben we laag gehouden. Dat konden we ook doen omdat we voor het feest gespaard hebben. Maar we willen wel graag wat blijvends terug doen. En dat is de realisatie van nieuwe dug-outs. We hebben de eindbalans nog niet opgemaakt. Maar ik denk dat we het gaan halen. En anders voeren we nog even actie. Investeren in de dug-outs is investeren in de club. Net als de vervanging van de veldverlichting door led. Old Forward heeft de 125 jaar bereikt. Ik voorspel je dat er nog veel jaren bij komen. En mocht het nodig zijn, dan werken we samen met buurtclubs. Net als in de jeugd met VV Wapserveen. Alleen door samen te werken kunnen we zorgen voor een mooie toekomst. Op naar het volgende jubileum!”

Dit vind je misschien ook leuk...