Negatief zwemadvies voor zwemlocatie De Driesprong te Langelille

Voor de officiële zwemlocatie De Driesprong te Langelille in de gemeente Weststellingwerf geldt per 26 juli 2023 een negatief zwemadvies. Het advies is ingesteld vanwege de aanwezigheid van blauwalgen. 

De Fryske Útfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft het zwemadvies ingesteld namens de provincie Fryslân. Op de waarschuwingsborden bij de zwemgelegenheid staat aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt. 

Blauwalgen 

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij warm weer kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Als je met blauwalgen in contact komt, heb je een verhoogde kans op jeuk, hoofdpijn, irritatie van ogen en slijmvliezen en maag- en darmklachten. Ook honden kunnen ziek worden van blauwalgen.

Risico’s op infecties verkleinen

Contact met natuurwater brengt altijd risico’s met zich mee. Om het risico op een infectie te verkleinen kun je het volgende doen:

·        Spoel je na het zwemmen goed af onder de douche.

·        Probeer zo weinig mogelijk water in te slikken.

·        Zwem niet als je wondjes hebt.

Officiële zwemwaterlocaties 

De FUMO adviseert om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Dit jaar zijn er in Fryslân 53 officiële zwemwaterlocaties, waar Wetterskip Fryslân en de FUMO regelmatig de waterkwaliteit en de veiligheid controleren. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vind je op:

·        de informatieborden bij de zwemwaterlocaties;

·        www.zwemwater.nl;

·        de zwemwaterapp voor iOS of Android.

Heb je vragen? 

Bel de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 of stuur een e-mail naar zwemwater@fumo.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...