Nationale Herdenking 2023

Foto: Lenus van der Broek

Op 4 mei herdenken we burgers en militairen die sinds 10 mei 1940 voor onze vrijheid zijn gevallen. En ook hen die die door oorlogshandelingen of terreur in onder andere voormalig Nederlands lndië zijn omgekomen. Het thema van de Dodenherdenking is dit jaar ‘Leven met oorlog’. In de gemeente Weststellingwerf zijn diverse herdenkingsbijeenkomsten. Jij en u bent van harte uitgenodigd om bij een van deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. 

In onze gemeente houden we herdenkingsbijeenkomsten in Wolvega, Nijeholtwolde, Spanga en Noordwolde. Bekijk hieronder per dorp het programma.

Programma Wolvega

19.25 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Wolvega aanwezig zijn? Om 19.25 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats (ingang Hortensiastraat). 

19.35 uur – 20.30 uur: stille tocht en kransleggingen

We starten met een stille tocht langs de graven van burgers en militairen. De officiële kranslegging wordt daarna gedaan door wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp. De kranslegging is bij de graven van de zeven geallieerden die op 16 december 1943 als bemanning van een bommenwerper zijn neergestort in de landerijen aan de Sas in Oldetrijne.

Familieleden van slachtoffers leggen daarna kransen en bloemen bij het Nederlands-Indië monument. Leerlingen van OBS St. Fransiscus lezen een gedicht voor en leggen ook bloemen neer. Op hetzelfde moment is er een officiële kranslegging bij het Nederlands-Indië monument.

Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

Tijdens de herdenking is er muzikale begeleiding van muziekvereniging De Harmonie.

20.30 uur

Einde herdenking.

Programma Nijeholtwolde

19.00 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Nijeholtwolde aanwezig zijn? Om 19.00 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang. Tijdens de herdenking gaat Thijmen Krikke ‘The Last Post’ blazen. 

19.05 uur – 19.30 uur: officiële kranslegging 

De officiële kranslegging wordt gedaan door wethouder Heidi den Hartigh. De kranslegging is bij het verzetsmonument. Ook leggen L. Baas namens het verzet, leerlingen van openbare basisschool De Lamer en het plaatselijk belang een krans neer bij het monument. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

19.30 uur

Einde herdenking.

Programma Spanga

19.45 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Spanga aanwezig zijn? Om 19.45 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij het monument aan de Zeedijk (tussen Slijkenburg en Schoterzijl). 

20.00 uur – 20.30 uur: officiële kranslegging 

De officiële kranslegging wordt gedaan door wethouder Hanneke Zonderland. Leerlingen van ‘De Aventurijn’ leggen ook een krans bij het monument. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

20.30 uur

Einde herdenking. 

Tijdens de herdenking is de weg (Zeedijk en Stadburen) afgesloten voor al het verkeer.

Programma Noordwolde

19.30 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Noordwolde aanwezig zijn? Om 19.30 uur mogen belangstellenden zich verzamelen op het het parkeerterrein voor de Rabobank aan de Hoofdstraat Oost. 

19.45 uur – 20.30 uur: stille tocht en kranslegging

We starten met een stille tocht naar de begraafplaats. 

De officiële kranslegging wordt gedaan door burgemeester André van de Nadort. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

20.30 uur

Einde herdenking.

Dit vind je misschien ook leuk...