Mini symposium ouderenmishandeling
Woensdag 15 juni was het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Er wordt op die dag jaarlijks wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen ouderen. Helaas is dat nodig.
Uit landelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 20 ouderen van 65 jaar en ouder ooit te maken krijgt met ouderenmishandeling. Hans Stroeve, Jurre Engelsman en Ingeborg Massier, vonden het tijd worden om hier op brede schaal aandacht voor te vragen binnen de gemeente Weststellingwerf. Hans, Jurre en Ingeborg zijn Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld bij de gemeente Weststellingwerf. Zij zochten de samenwerking op met de maatschappelijk werkers van Meriant.
Samen besloten zij om een mini symposium te organiseren om hun kennis rondom ouderen mishandeling te delen. Onder de deelnemers waren bewindvoerders, verzorgenden, verpleegkundigen, begeleiders, huishoudelijke medewerkers, gebiedsteam medewerkers, managers, praktijk ondersteuners en beleidsmedewerker. “Misschien mis ik er nog een paar, zegt Ingeborg. Ik ben zo blij met deze gemêleerde opkomst. Op deze manier kunnen we de kennis in de hele zorgketen rondom ouderen delen. Als we met elkaar samenwerken staan we sterker in het stoppen van ouderenmishandeling.”
Het symposium werd geopend met een pakkend filmpje waarin direct al 4 verschillende vormen van ouderenmishandeling aan de orde kwamen. Wethouder Mariska Rikkers heette de deelnemers welkom. De presentatie werd verzorgd door Edith Hassing, Angela Faro en Marleen Jellesma van Meriant. Zij stonden stil bij de verschillende vormen van ouderenmishandeling en gaven handvatten om het gesprek aan te gaan. Edith zegt: “Ouderenmishandeling ontstaat vaak vanuit goed bedoelde zorg en niet opzettelijk. Een veranderende situatie, toenemende mantelzorgzwaarte kunnen leiden tot ontspoorde mantelzorg.” De deelnemers waren erg positief over het symposium en hopen dat dit een vervolg gaat krijgen.