Lionsclub Wolvega organiseerde voor leerlingen een vlottenrace

Foto: Lenus van der Broek

Veel tijd om bij te komen van het rallyweekend hebben de leden van de Lionsclub Wolvega e.o. niet, want op vrijdag 16 juni staat het volgende evenement alweer op de kalender: de vlottenrace op de Spokeplas in Noordwolde. De race is bedoeld om kinderen bewust te maken van de hoeveelheid plastic in de zeeën en oceanen, en het gevaar die dat plastic oplevert voor mens en dier. De wethouders Roelof Theun Hoen van Weststellingwerf en wethouder Libbe de Vries van Opsterland opende dit evenement.

Elf basisscholen in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland namen met ruim 300 leerlingen namen deel. Zij bouwden op school kleine vlotten van plastic afval, bijvoorbeeld plastic flessen en melkpakken. Eigenlijk alles van plastic wat maar wil drijven. Ter plaatse bouwden de scholieren een groter vlot, ook van plastic afval. Er werd met de grotere vlotten een race gehouden. De winnaars van de race gingen niet met lege handen naar huis. De vlottenrace is geïnspireerd door het onderzoek vlot ‘Sterke Yerke’, ligplaats Harlingen, dat aandacht vraagt voor onder meer de plastic soep in de Waddenzee.

Solarboten

De Sterke Yerke-organisatie was 16 juni ook aanwezig in Noordwolde, net als de Reddingsbrigade, de waterscouting, de Maritieme Academie, de brandweer en het scheepvaartmuseum. Het Linde College uit Wolvega en het Stellingwerf College uit Oosterwolde gaven een demonstratie met hun zelfgebouwde solarboten. “We hopen dat collega-Lionsclubs uit het Noorden dit initiatief willen overnemen. Het gaat ons niet lukken om dit evenement elk jaar te organiseren. Het zou mooi zijn als er elk jaar op een andere locatie in Noord-Nederland een vlottenrace is, om aandacht te vragen voor de plastic soep. Wij hebben het draaiboek al liggen”, aldus lionslid John Maijer.

Dit vind je misschien ook leuk...