KWF gaat het anders doen. Oude, vertrouwde collectebus wordt ingeruild voor een collectebord
Gingen de collectanten voorheen met een KWF collectebus de deuren langs, vanaf dit jaar gebruiken de collectanten een collectebord met QR-code. Het KWF-collecteteam in Weststellingwerf stopt binnenkort.
Hiervoor in de plaats kunnen collectanten zich aanmelden bij Word collectant | KWF Kankerbestrijding. De nieuwe collectanten kunnen een gratis app downloaden waarin ze hun collectebord kunnen bestellen en ze hun te collecteren wijk/straat kunnen aanvinken.
Wijkhoofden
Rinkje Smitstra, de huidige voorzitter van het KWF collecteteam: ‘Onze dertig wijkhoofden verdeelden de collectebussen onder alle 220 collectanten en na de collecteweek werd het geld kosteloos bij de Rabobank geteld. De Rabobank is hier in 2020 mee gestopt, waarna we nog één jaar het geld bij de Geldmaat hebben gestort. Dit ging goed, maar bracht wel kosten voor het KWF met zich mee.’
Muntgeld verdwijnt
Smitstra: ‘En al viel het in Weststellingwerf wel mee, maar ook wij hadden wijken zonder wijkhoofd. Landelijk gezien is het vinden van een coördinator of een wijkhoofd steeds moelijker. En tel daarbij op dat het muntgeld langzamerhand verdwijnt. Dit allemaal was voor het KWF een reden om over te stappen van een collectebus naar een collectebord. Met het downloaden van een daarbij horende app, kun je zelf je straten uitzoeken en na het collecteren ben je klaar. Daarbij zijn wijkhoofden en coördinatoren niet meer nodig.’
Lastige beslissing
‘Onze collectanten hebben in de meeste gevallen al jaren gecollecteerd en deden dit vaak met een reden’, zegt Smitstra. ‘Bijna allemaal krijgen we met kanker te maken en dit motiveert mensen om zich, soms wel 40 jaar, in te zetten voor onderzoek naar kanker, voorlichting en goede zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker. Maar 80% van onze, vaak wat oudere collectant, ziet het collecteren met een collectebord voor zich zelf niet zitten. Daarom heeft het bestuur de beslissing genomen om de KWF collecte niet meer als team te organiseren. Omdat ons collecteteam elk jaar rond de 15.000 euro ophaalde, was dit wel een lastige beslissing. Toch hoor ik ook nieuwe geluiden, van jongere mensen die de betrokkenheid met het KWF voelen. Die er, vaak ook met eigen motivatie, voor willen gaan.’ De KWF-collecte valt altijd in de eerste volle week van september, dit jaar van 4 tot en met 10 september.
Bron: MediahuisNoord