Historische dorpsfilms over Wolvega en Scherpenzeel staan online. Dit is er onder meer in te zien
Dankzij de samenwerking van het Fries Film & Audio Archief en de Oudheidkamer Weststellingwerf zijn nu vijf historische Stellingwerver films online te bekijken. De films zijn in de jaren ‘60 van de vorige eeuw gemaakt en bevat niet eerder gedigitaliseerde beelden uit Scherpenzeel en een nieuwe hoge kwaliteitskopie van de Dorpsfilm Wolvega.
Gerestaureerd
In 2021 heeft de Oudheidkamer Weststellingwerf haar filmcollectie in beheer gegeven aan het Fries Film & Audio Archief. De 8mm films zijn door de medewerkers en vrijwilligers van het archief bekeken en gerestaureerd, waarna ze gedigitaliseerd konden worden. De films zijn nu online te bekijken.
Basisscholen, winkels en bedrijven
De Adolfs dorpsfilm van Wolvega was al eerder digitaal beschikbaar als videokopie, maar is nu vanaf de originele 8mm film spoel gedigitaliseerd. De film geeft een tijdsbeeld van het dorp anno 1964. De cameraman neemt kijkers onder meer mee langs alle basisscholen, te zijn zien ambtenaren die aan het werk zijn in het gemeentehuis, er zijn beelden van verschillende woonwijken en van winkels en bedrijven van die tijd.
Scherpenzeel
De filmcollectie van de Oudheidkamer bevat ook vier films over Scherpenzeel en omgeving. Voor zover bekend zijn deze 8mm spoelen niet eerder gedigitaliseerd. Drie van de vier films zijn in kleur. Te zien zijn onder meer het dorp in de winter, met alle sneeuwpret die daarbij hoort. Aan bod komen ook verschillende feestdagen en evenementen zoals Sinterklaasfeest op de scholen in de omgeving, sportdagen/wedstrijden en een wandelvierdaagse. Deze films geven een intiem beeld van het pittoreske dorp, haar gemeenschap en bedrijvigheid. Ze laten daarnaast het boerenleven in deze omgeving zien. De collectie bevat ook een Ouden van Dagentocht uit 1967 gemaakt door Jan Barnier. Van de andere Scherpenzeel films is niet bekend wie de maker is.
Filmhistorie
Met de digitalisering en presentatie van deze films wordt een stukje filmhistorie uit de Stellingwerven bewaard voor toekomstige generaties. Een gebied waar waarschijnlijk nog veel meer dorpsfilms zijn gemaakt. Mensen of organisaties die in het bezit zijn van historische films uit deze regio zijn welkom om met hun film-videocollecties bij het Fries Film & Audio Archief of bij de Oudheidkamer Weststellingwerf om langs te komen.
Bron: MediahuisNoord