Groep 5/6 van de Fredericusschool ontbijt samen met de burgemeester

Vrijdagmorgen hebben negentwintig kinderen uit groep 5/6 van de Fredericusschool in Steggerda ontbeten met burgemeester André van de Nadort. De burgemeester stond hoogstpersoonlijk klaar om de leerlingen te ontvangen op het gemeentehuis in Wolvega. Het Burgemeestersontbijt is een vast onderdeel van het Nationale Schoolontbijt. Aandacht voor het welzijn en gezondheid van kinderen staat centraal. Burgemeester Van de Nadort: ‘Ik vind het belangrijk dat elk kind goed en gezond kan ontbijten.’

Gezond eten

Het ontbijt werd verzorgd in samenwerking met bakkerij ’t Stoepje. De kinderen hadden veel om uit te kiezen. Er was volkorenbrood, volkoren bolletjes, volkoren krentenbollen met gezond beleg zoals 100% pindakaas, komkommer en tomaat. Ze konden ook kiezen voor yoghurt met muesli. Het ontbijt is samengesteld naar de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. 

Vragen aan de burgemeester

De burgemeester at ook mee. Hij kwam bij iedere tafel zitten, zodat alle kinderen de mogelijkheid kregen om hem vragen te stellen. De kinderen hadden gisteren met de juf al vragen voorbereid, al kwamen er vandaag ook nog wat extra vragen bij. Hoe word je burgemeester of wat is het lastigste werk van een burgemeester? De burgemeester vertelde dat hij niet altijd weet hoe zijn dag er uit ziet. Sommige dingen staan in zijn agenda, maar als er bijvoorbeeld ergens brand is dan moet hij direct in actie. Het favoriete dier van de burgemeester is een hond. Naast alleen maar vragen, werden er ook leuke gesprekken gevoerd. Hierdoor weet de burgemeester dat de kinderen het erg belangrijk vinden dat het fietspad waarover zij naar school fietsen goed en veilig is. 

Na het ontbijt gingen de kinderen naar de raadzaal en zagen waar de burgemeester zit als er vergadering is. Daar is een mooie groepsfoto gemaakt. Niet alleen gezond eten maar ook bewegen is belangrijk. Daarom sloten de kinderen de ochtend af met een wall-sit challenge.  

Onderdeel Nationaal schoolontbijt

Het Burgemeestersontbijt vindt een week lang plaats, in samenwerking met gemeentes en scholen. Het komt vanuit de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt, dat sinds vorig jaar in een nieuwe vorm plaatsvindt. Het is een kans voor bakkers om hun ambacht te laten zien en om samen met de burgemeester het belang van een gezond ontbijt met volkorenbrood te onderstrepen.

Dit vind je misschien ook leuk...