Gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland treden toe tot DataFryslân

Met de ondertekening van de Deelnemersovereenkomst op 18 oktober 2023 zijn de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland lid geworden van coöperatie DataFryslân. Het merendeel van de Friese gemeenten is nu lid van de coöperatie die tot doel heeft om menselijke- en kunstmatige intelligentie te ontwikkelen op basis van Friese data.

Volgens DataFryslân-directeur Rudolf Simons is met de toetreding van deze drie gemeenten een groot en belangrijk deel van de provincie lid geworden van de coöperatie. Het is een mooie en belangrijke stap in de samenwerking. ,,Door gezamenlijk en op ethische wijze data in te zetten wordt op een slimmere manier, op basis van feiten, informatie vertaald naar maatschappelijke behoeften die de leefomgeving ten goede komen.”

Ook de drie burgemeesters zijn blij met de samenwerking. Burgemeester André van Nadort van Weststellingwerf. ,,Besluiten nemen op basis van data is de toekomst. Door lid te worden van DataFryslân krijgt gemeente Weststellingwerf toegang tot een schat aan Friese data die direct ten goed komt aan de gemeente.” Volgens burgemeester Jack Werkman van Ooststellingwerf zijn gemeenten allemaal uniek in de wijze waarop zij besluiten nemen. ,,Kunstmatige intelligentie die ontwikkeld is op basis van Friese normen en waarden is daarbij van onschatbare waarde. Dat is wat DataFryslân onze gemeente brengt.” 

Burgemeester Andries Bouwman van Opsterland: ,,Vooral de manier waarop DataFryslân ethische overwegingen maakt bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie geeft vertrouwen. Het feit dat nagenoeg alle Friese gemeenten betrokken zijn geeft dat ook.” De toetreding van deze drie gemeenten geeft opnieuw een boost aan de rol van DataFryslân als facilitator van strategisch samenwerken aan de digitale transformatie van de provincie Fryslân. De publieke dienstverlening wordt verbeterd, bestuur en besluitvorming wordt gebaseerd op objectieve data en we streven er actief naar dat iedereen in de provincie eigenaar blijft van zijn eigen data. De essentie van de coöperatie is dat de verschillende maatschappelijke organisaties met die doelen voor ogen intensief samenwerken.

Naast deze drie gemeenten zijn ook gemeenten Leeuwarden, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, Smallingerland en Heerenveen lid van DataFryslân.

Dit vind je misschien ook leuk...