Gemeentehuis Weststellingwerf kleurt oranje

Gemeente Weststellingwerf is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties, Orange the World. Daarom kleurt het gemeentehuis in Wolvega ’s avonds en ‘s nachts oranje gedurende de campagne, van 25 november tot 10 december.

Thema 2023: veilig, altijd en overal 

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de internationale campagne Oranje the World opgezet. In 2023 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, online, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. 

Overheidsgebouwen oranje

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of object door overheden is sinds 2014 een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. In Nederland wordt sinds 2016 deelgenomen aan de campagne.

Sluit je ogen niet

Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich of ze zijn bang dat ze niet worden geloofd. Wethouder Hanneke Zonderland vindt dat dit onderwerp zeker de aandacht verdient. “Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Sluit je ogen niet maar ga in gesprek met de betrokkenen of verwijs naar hulpverlenende organisaties.”

Dit vind je misschien ook leuk...