Gemeente Weststellingwerf sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Burgemeester André van de Nadort en directeur Alex van Pel van Meld Misdaad Anoniem (MMA) ondertekenden op 20 december een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee sluit de gemeente Westellingwerf zich aan bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Anonieme meldingen komen hierdoor ook bij de gemeente terecht.

Van de Nadort is blij met deze samenwerking: “Inwoners en ondernemers zijn de oren en ogen van onze samenleving. Zij zien of horen weleens iets over criminele zaken, maar durven dit helaas niet altijd te melden. Bijvoorbeeld omdat het om een bekende gaat of uit angst voor de gevolgen, zoals wraak. Hierdoor worden er minder meldingen gedaan. Door ons als gemeente aan te sluiten bij Meld Misdaad Anoniem, hopen we inwoners en ondernemers te stimuleren en te helpen om criminaliteit op een veilige, anonieme manier te melden.”

Meldpunt Meld Misdaad Anoniem

Bij het meldpunt van Meld Misdaad Anoniem kunnen inwoners en ondernemers volledig anoniem zaken melden waarbij zij vermoeden dat er criminaliteit in het spel is. Zoals drugshandel, mensenhandel, geweld, ondermijning of woonfraude. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en maakt geen onderdeel uit van de politie. Het meldpunt stuurt de melding door naar een of meer partners waar zij mee samenwerken zoals de politie, de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de netbeheerder of de gemeente. Dit doen ze alleen als de melding concreet is en de anonimiteit van de melder kan worden gegarandeerd. Voor gemeenten kunnen meldingen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld bij de aanpak van ondermijning en criminaliteitsbestrijding. Gemeenten ontvangen deze meldingen alleen als zij zijn aangesloten op het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Dat is in Weststellingwerf nu het geval.

Friese aanpak ondermijning

Weststellingwerf is niet de enige Friese gemeente die zich aansluit bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. De aansluiting bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem komt voor uit een gezamenlijke aanpak tegen ondermijning van alle 18 Friese gemeenten, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân die in juli 2022 is vastgelegd in een intentieverklaring.

Misdaad Anoniem Melden?

Melden kan 24 uur per dag online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Melden kan ook telefonisch via telefoonnummer 0800-7000. Op werkdagen van 08.00-22.00 uur en in het weekend van 09.00-17.00 uur. Meldingen via mail of post worden niet behandeld, maar gelijk vernietigd.

Dit vind je misschien ook leuk...