Gemeente Weststellingwerf gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen aan De Brogge in Wolvega

Foto: Lourens Looijenga

Het pand aan De Brogge 6-14 in Wolvega is geschikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het pand wordt wel eerst opgeknapt. Als de werkzaamheden klaar zijn, worden er 25 tot 30 personen opgevangen.

Het college van burgemeester en wethouders besloot in oktober geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen in het leegstaande pand aan De Brogge te huisvesten. Het college gaf aan dat ze gingen onderzoeken of opvang van Oekraïense vluchtelingen wel mogelijk is.
In november is het pand geïnspecteerd door de gemeente, brandweer en GGD. Hieruit bleek dat het pand geschikt is, maar er wel aanpassingen nodig zijn. Zo moeten er onder andere extra wc’s en douches worden geplaatst. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met Woningstichting Weststellingwerf, de eigenaar van het pand. In december heeft burgemeester Van de Nadort een delegatie uit de buurt gesproken. Zij reageerden positief op het plan.

Wat is de planning?

Het voornemen van de gemeente is om in januari een definitief besluit te nemen om Oekraïense vluchtelingen in het pand aan De Brogge op te vangen. De gemeente huurt het pand dan tijdelijk van Woningstichting Weststellingwerf. Voor de opvang van het aantal personen op deze locatie vraagt de gemeente een omgevingsvergunning aan. Ondertussen wordt het pand opgeknapt. De gemeente verwacht dat deze werkzaamheden in april klaar zijn. Dan kunnen de Oekraïense vluchtelingen komen. Hoelang zij hier zullen blijven, is afhankelijk van de oorlog.

Hoeveel mensen worden er opgevangen?

De gemeente vindt de leefbaarheid erg belangrijk. Daarom worden er 25 tot 30 personen opgevangen. Er zijn in totaal 17 kamers. 15 kamers daarvan worden ingericht als slaapkamer. De gemeente wil de andere 2 kamers inrichten als gemeenschappelijke ruimte en kantoor.

Foto: Lourens Looijenga

Dit vind je misschien ook leuk...