Gemeente start met bestrijding eikenprocessierups

Foto: Silvia Hellingman

Gemeente Weststellingwerf start binnenkort weer met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. 7985 eikenbomen worden besproeid met nematoden: minuscule wormpjes. Deze nematoden infecteren de rupsen waardoor ze sterven. Het sproeien zorgt tijdelijk voor geluidsoverlast maar: nu even geluidsoverlast, in de zomer geen jeuk meer!

Het besproeien van eikenbomen met nematoden is een natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden en niet schadelijk voor mensen, dieren en de natuur. De preventieve bestrijdingsmethode blijkt bovendien erg succesvol: in bijna alle bomen die vorig jaar behandeld zijn, zijn geen nesten van de eikenprocessierups meer gevonden.

Werkwijze

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Op plaatsen waar bijvoorbeeld veel fietsers langskomen, wordt de rups preventief bestreden. De bomen worden in de avonduren of ’s nachts besproeid: de nematoden kunnen namelijk niet tegen zonlicht. Twee weken na de eerste bestrijdingsronde wordt de behandeling herhaald en worden de bomen nog een keer besproeid.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Roel Timmerman B.V. Meer informatie over de bestrijding is te vinden op de website van de aannemer.

Overzicht straten en plaatsen

Bekijk hier het overzicht van straten en plaatsen waar we de eikenprocessierups bestrijden.

Voorkomen gezondheidsklachten

Een volgroeide eikenprocessierups heeft brandharen die bij zowel mensen als dieren zeer vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen geven zoals jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en luchtwegen.

Klik hier voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Dit vind je misschien ook leuk...