Gemeente opgeroepen opnieuw stelling te nemen tegen opslag kernafval

De gemeente moet zich opnieuw uitspreken tegen de ondergrondse opslag van kernafval. Dat schrijft Gerard Brinkman, campagneleider Kernenergie WISE Nederland. De bouw van twee extra kerncentrales staat in het regeerakkoord. Dat betekent dat er dus ook weer gekeken zal worden naar de mogelijke ondergrondse opslag van kernafval. Brinkman: ‘Dan zou de diepe ondergrond van uw gemeente hiervoor in aanmerking kunnen komen.’


Eindberging
Voor de opslag van het radioactief afval van de huidige kerncentrale Borssele wordt al langer eindberging in zoutkoepels of de Boomse kleilaag overwogen. In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet zal zorgen voor “veilige, permanente opslag van kernafval”. Volgens het voorstel van de Europese Commissie moeten lidstaten voor 2050 een eindberging in gebruik hebben genomen, wanneer ze van groene financiering gebruik willen maken. Uiteindelijk moet het afval definitief worden weggestopt in diepe, bewegingsloze aardlagen. Het is de bedoeling dat het daar eeuwig blijft.


Proefboringen
In 2011 waren er ook concrete plannen voor een tweede kerncentrale in Nederland. Destijds heeft Weststellingwerf zich per motie uitgesproken tegen de ondergrondse opslag van kernafval. In 2014 werd er voorzichtig gesproken over proefboringen bij Steggerda naar een laag ‘Boomse klei’. Die plek werd genoemd in een rapport van TNO. Brinkman wil dat de raad zich nogmaals, net als ruim tien jaar geleden, uitspreekt tegen de mogelijke komst van een kernopslagfaciliteit op het eigen grondgebied. Vanuit de kerncentrale in Borssele, de enige in Nederland, komt elk jaar ongeveer een minicontainer aan kernafval per jaar. Met de nieuwe centrales wordt dat ongeveer zeven keer zoveel. Ook zou de gemeenteraad de regering moeten opgeroepen om eerst definitief te besluiten over de opslag van het kernafval, voordat er een beslissing wordt genomen over de komst van twee nieuwe kerncentrales. Voordat die centrales draaien zitten we waarschijnlijk dik in de jaren dertig, maar er ligt al vijf miljard euro overheidsgeld klaar om de eerste stappen te zetten.
Bron: MediahuisNoord

Dit vind je misschien ook leuk...