Friese Milieu Federatie leidt op tot Energieboswachters

De energietransitie heeft een grote impact op ons Friese landschap, maar ook op de omliggende natuur en biodiversiteit. Daarom organiseert de Friese Milieu Federatie (FMF) de Training Energieboswachter, die 10 april 2024 van start gaat. Tijdens deze training krijgen de deelnemers tools en informatie die nodig zijn om de ecologische impact van zon- en windprojecten te beoordelen. De training biedt een waardevolle kans voor Friezen om bij te dragen aan de ontwikkeling van energieprojecten die niet alleen energie leveren, maar ook de omgeving levendig maken.

De energievraag is nog nooit zo hoog geweest, dit vraagt om een duurzame energieaanpak. Het aantal energieprojecten zal daarom de komende jaren blijven stijgen. Suzanna Bekkema, projectleider van de Training Energieboswachter, benadrukt het belang van natuurinclusieve ontwikkeling van energieprojecten: “Het is van belang om natuur en landschap vanaf de start van projectontwikkeling mee te nemen. Dit biedt volop kansen om een positieve impact op de natuur te realiseren. Als Energieboswachter kun je hierin een waardevolle rol vervullen.”

De Training Energieboswachter richt zich op iedereen die betrokken is bij lokale natuur- en milieuorganisaties, energiecoöperaties, burgerinitiatieven, dorpsbelangen en organisaties die zijn aangesloten bij de FMF. Deelnemers worden opgeleid tot burgerexperts voor natuurinclusieve zon- en windparken. Deskundigen van de FMF en gastsprekers zullen de cursisten voorzien van de nodige tools en informatie om zon- en windprojecten te beoordelen op hun ecologische impact. Zo kunnen Energieboswachters actief bijdragen aan een natuurinclusieve energietransitie in Fryslân.

De training omvat in totaal zeven trainingsavonden, bestaande uit drie verdiepende kennissessies en een praktijkopdracht. Deelnemers zullen tijdens de training veel ecologische kennis opdoen over de meerwaarde die zon- en windparken kunnen bieden. Ook krijgen ze handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. De eerste sessie vindt plaats op 10 april 2024. De FMF hoopt dat Fryslân op 5 juni van dit jaar een nieuwe groep gemotiveerde Energieboswachters mag verwelkomen!

Kijk hier voor meer informatie en om in te schrijven voor de training: https://www.fmf.frl/training-energieboswachter/.

FOTO: Sandor Löwik

Dit vind je misschien ook leuk...