FNV: Staking bij FrieslandCampina Meppel

Medewerkers van de FrieslandCampina locatie in Meppel leggen vanaf dinsdagavond 9 mei tot en met woensdagavond 10 mei het werk 24 uur neer. De vakbonden eisen onder andere een beter loonbod van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Die liet vorige week een ultimatum met eisen voor een eerlijke cao verlopen.

De zuivelbedrijven willen niet verder gaan dan 8% salaris erbij dit jaar. Dat kan en moet beter, vindt de FNV. De inflatie in 2022 was 10% en de eerste maanden van dit jaar gemiddeld ruim 6%. De vakbond wil daarom een loonsverhoging die dit compenseert. Daarnaast moeten de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook wil de FNV een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen
De zuivelwerkgevers noemen een hogere loonstijging onverantwoord. Zij zeggen dat ze die niet kunnen terugverdienen. Onzin, zegt Ron Vos. ‘Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt. Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden. Terwijl de lonen in 15 jaar tijd de inflatie maar net hebben kunnen bijhouden. Alles bij elkaar opgeteld is er voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen.’

De komende tijd meer acties
Over verdere acties bij zuivelbedrijven kan de FNV-bestuurder nog even niets zeggen. Vos: ‘Maar reken er maar op dat er meer zullen volgen de komende tijd. Als de zuivelbedrijven niet naar ons willen luisteren dan gaan wij door met actievoeren.’

Zo’n 12.000 werknemers
Bij het zuivelbedrijf in Meppel werken 235 werknemers, er worden hoogwaardige melkpoeders voor de zakelijke markt gemaakt. Deze worden door afnemers verwerkt tot eindproduct. Van babyvoeding tot soep- en sausmixen en van taartmixen tot opgeschuimde melk. In de hele Nederlandse zuivelindustrie gaat het om zo’n 12.000 werknemers bij 25 bedrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...