Fietspontjes over de Tjonger en de Linde na kleine aanpassingen weer in gebruik

In maart en april vonden er twee incidenten plaats bij het pontje over de Tjonger tussen Oldelamer en Rotstergaast en het pontje over de Linde tussen Oldetrijne en Oldemarkt. De gemeenten Weststellingwerf, De Fryske Marren en Steenwijkerland hebben de fietspontjes daarom aan de ketting gelegd. Uit voorzorg is er een veiligheidsanalyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de fietspontjes veilig zijn. De gemeenten gaan toch een aantal aanpassingen doen, zodat de fietspontjes nog veiliger worden. Rond begin augustus kunnen de fietspontjes weer gebruikt worden.

Aanbevelingen veiligheidsanalyse

Een onafhankelijke veiligheidsexpert heeft de veiligheidsanalyse uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar wet- en regelgeving, de technische staat van de pontjes en aspecten ten aanzien van keuring en onderhoud. Uit de analyse blijkt dat beide pontjes geen zichtbare gebreken hebben. Ook hebben de fietspontjes geen grote afwijkingen ten opzichte van andere fietspontjes in Nederland. In het rapport worden wel een aantal aanbevelingen gedaan om de veiligheid nog beter te maken. Gemeente Weststellingwerf gaat deze aanpassingen samen met de gemeente De Fryske Marren en de gemeente Steenwijkerland uitvoeren. Zo gaan de gemeenten kettinkjes aanbrengen aan de voor- en achterzijde van de pontjes, zodat een (duo)fiets of driewieler niet het water in kan rollen. Ook worden de informatieborden aan de oeverzijden aangepast. Daarnaast wordt er een voorziening gemaakt om uit het water te kunnen klimmen, mocht iemand in het water vallen. Tot slot gaan de gemeenten een logboek bijhouden voor het onderhoud en de keuringen.

Fietspontjes weer in gebruik

De gemeenten verwachten dat de fietspontjes rond begin augustus weer gebruikt kunnen worden, als de aanpassingen dan klaar zijn. Tot die tijd is er voor beide locaties een omleidingsroute. Je kunt richting de gemeente De Fryske Marren het beste de route via de Lemsterweg naar Echtenerbrug volgen. Je kunt aan de overkant van de Linde, tussen Oldetrijne en Oldemarkt, komen via de brug bij de Driewegsluis.

Dit vind je misschien ook leuk...