Ethan Kloppenburg uit Noordwolde wint Eco-marathon op TT Circuit. ‘Voor ieder teamlid was dit volkomen nieuw. Om dan zo’n auto neer te zetten is echt prachtig’

Met de auto van Amsterdam naar Griekenland en terug op één kilogram waterstof? Ethan Kloppenburg uit Noordwolde laat samen met zijn team zien dat het mogelijk is. Met een efficiëntie van 486 kilometer op 1m3 waterstof, wat neer komt op 5407 kilometer op één kilogram waterstof, won Eco-Runner Team Delft de Eco-marathon op het TT-circuit in Assen. Tijdens de internationale competitie draait om zo ver mogelijk te rijden met zo min mogelijk brandstof. Op het TT Circuit Assen kregen de teams vier pogingen om een zo goed mogelijk resultaat te neer te zetten. Ethan Kloppenburg: ‘We gingen woensdag wat minder hard uit de startblokken dan gehoopt. De uitvoerige technische keuring nam meer tijd in beslag dan vooraf gedacht. Daardoor konden we donderdag pas het circuit op. Na wat testrondes wisten we donderdag aan het einde van de dag gelukkig al een fantastische poging neer te zetten.’ Op de slotdag kwam de leidende positie van het Eco-Runner team niet meer in gevaar en wist het team haar efficiëntie zelfs nog verder te verbeteren.

Eco-Runner Team Delft
Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team bestaande uit 23 studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studieachtergronden, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt. Ethan Kloppenburg, Chief Engineer, is dit jaar eindverantwoordelijke voor al de technische aspecten van het project. Sinds september is het huidige team bezig geweest met de Eco-Runner XII, de nieuwste waterstof aangedreven stadsauto. ‘Het is prachtig om te zien hoeveel er geleerd wordt in zo’n jaar. Voor ieder teamlid was dit volkomen nieuw. Om dan zo’n auto neer te zetten is echt prachtig.’ zegt Kloppenburg.

Wereldrecordpoging
Het jaar zit er voor de Delftse studenten nog niet op. Over een maand doen ze een wereldrecordpoging. Bij het RDW testcentrum, naast Lelystad Airport, willen ze kijken hoeveel kilometers ze kunnen rijden op één tank waterstof. Vorig jaar legde het team met een beperkte hoeveelheid waterstof van 350 gram bijna 1200 kilometer af. Het huidige team heeft het doel om dit te overtreffen.

Bron: MediahuisNoord

Dit vind je misschien ook leuk...