Dwingelderveld-lezing ‘Nationale Parken van de toekomst’

Natuurmonumenten – J. Ensink

Iedereen die de provincie Drenthe (een beetje) kent, weet dat er prachtige natuurgebieden zijn. De heidevelden, bossen en beekdalen zijn wijd en zijd bekend en bij velen geliefd.

Drie van deze gebieden hebben de letters NP voor hun naam; Nationaal Park. Dat zijn het Drentse Aa-gebied, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld.

Tijdens deze Dwingelderveld-lezing gaat het over de betekenis van die letters. Voor de natuur, voor omwonenden, bezoekers en ondernemers. De lezing is op donderdag 9 november van 19.30 – 21.30 uur in het Dorpshuis in Dwingeloo. Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Aanmelden kan via https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-dwingelderveld/agenda/dwingelderveldlezing-over-nationale-parken-van#2023-11-09T19:30 of aan de balie van bezoekerscentrum Dwingelderveld aan de Benderse 22 in Ruinen

Grenzeloze natuur, van zand naar veen

Jori Wolf (landschapshistoricus bij Staatsbosbeheer) vertelt over hoe de zuid Drentse zandgronden met bossen en heidevelden overlopen in de veenmoerassen en rietlanden van noordwest Overijssel. Oftewel, wat de samenhang is tussen de Nationale Parken Drents-Friese Wold, Dwingelderveld en Weerribben-Wieden. Omdat de natuur nou eenmaal geen grenzen kent. Hoe waardevol die landschappen zijn en wie daar allemaal van profiteren. Hoe je die rijkdom aan natuur en cultuurgeschiedenis kunt herkennen in het landschap. Waarom je dit alles wilt bewaren voor de toekomst. Haar verhaal levert een schat aan informatie en inspiratie aan iedereen die graag in dit landschap vertoeft, of het nou voor een midweek is of voor een heel leven.

Werken in en aan Nationale Parken

Catrien Scholten (provincie Drenthe, secretaris Stuurgroep Nationale Parken) weet als geen ander hoe er in en aan de Nationale Parken gewerkt wordt. De aanwezigheid van zoveel natuur en een aantrekkelijk landschap in hun woon- en werkomgeving is voor veel mensen heel belangrijk. De Nationale Parken zijn onmisbaar, niet alleen voor planten en dieren! Wie de mensen zijn die hier samenwerken, bestuurlijk, ambtelijk, of dagelijks in het veld en hoe dat geregeld is, wordt ook duidelijk tijdens de lezing. Tot slot werpt Catrien ook een blik in de toekomst, in de hoop dat de Nationale Parken gekoesterd (blijven) worden door betrokken mensen.

Dit vind je misschien ook leuk...