Duurzame energie voor gemeentehuis

Gemeente Weststellingwerf verduurzaamt met verschillende maatregelen het gemeentehuis in Wolvega. Zo zijn er solar carports geplaatst, nieuwe warmtepompen geïnstalleerd en is er een warmte- en koudeopslag aangelegd. ‘‘Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar het bespaart ons ook veel energie en daarmee kosten’’, vertelt wethouder Roelof Theun Hoen.

Woensdag 10 januari werden de solar carports op het parkeerterrein van het gemeentehuis opgeleverd. Op de carports liggen 408 zonnepanelen die 20% van de huidige energiebehoefte van het gemeentehuis duurzaam opwekken. Hiermee vermindert over de totale levensduur (25 jaar) van de zonnepanelen de uitstoot met maar liefst 2.936.500 kg CO2. Dit staat gelijk aan een jaarlijkse CO2 uitstoot door energieverbruik van meer dan 800 woningen.

Gemeentehuis verwarmen en koelen met ondergrondse opslag
Daarnaast is er in het najaar van 2023 een ondergrondse warmte- en koudeopslag (WKO) gecreëerd in de bodem rondom het gemeentehuis. Een WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Tijdens de zomer wordt warmte in de grond opgeslagen. In de winter wordt dit warme water gebruikt door de nieuwe warmtepompen om het gemeentehuis duurzaam te verwarmen. Bij het verwarmen ontstaat koud water. Dit koude water wordt in de koude bron opgeslagen om in de zomer het gemeentehuis mee te koelen. De gemeente verwacht dat de nieuwe warmtepompen en warmte- en koudeopslag ervoor zorgen dat er bijna geen aardgas meer nodig is om het gemeentehuis te verwarmen. De komende jaren wordt gemeten hoeveel aardgas er nog nodig is. Hier wordt dan ook een duurzaam alternatief voor gezocht.

Dit vind je misschien ook leuk...