Dorpsarchief Noordwolde bereidt jubileumseizoen voor

In een genoeglijke bijeenkomst van bestuur en medewerkers heeft het Dorpsarchief Noordwolde (DAN) op 21 mei het lopende seizoen afgesloten. Het DAN keek tevreden terug op het eerste jaar na de coronaperiode met enkele bijzondere activiteiten. Zo werd een maalsteen geplaatst bij molen “Windlust” in Noordwolde en gaf Bert Looper – oud-directeur van het historisch centrum Tresoar in Leeuwarden – in een goedbezochte lezing zijn visie op de toekomstmogelijkheden van de regio. Daarnaast werd de samenwerking met de Openbare Bibliotheek en het Nationaal Vlechtmuseum verstevigd. Veel historisch beeldmateriaal werd in de afgelopen maanden gedigitaliseerd.

In 2024 bestaat het DAN 25 jaar. Helaas is het nog steeds niet gelukt om een centrale opslag- en expositieruimte voor de verzamelde materialen te vinden. In het jubileumjaar worden de gebruikelijke activiteiten voortgezet. Van september tot en met mei wordt iedere eerste woensdag van de maand een Inloopochtend gehouden in ’t Buurthuus te Noordwolde. Daar vinden in maart en november 2024 ook de traditionele Sneupersdagen plaats. In november organiseert het DAN een expositie van schilderijen van Abel Slager, bekend van café-restaurant ’t Olde Vat. Hij schilderde tijdens zijn leven diverse dorpsgezichten van Noordwolde. 

Onverminderd groot is de belangstelling voor de jaarlijkse Cursus “Geschiedenis van Noordwolde”. In vijf gezellige avonden worden de deelnemers in woord en beeld door de historie van het Vlechtdorp Noordwolde geleid. Voor de editie 2024 hebben zich nu al ruim 20 geïnteresseerden aangemeld.

Tenslotte is een speciaal gevormde werkgroep uit het DAN begonnen aan de werkzaamheden rond de uitgave van een Jubileumboek. Hierin zullen beelden van Noordwolde-vroeger-en-nu worden opgenomen.

Dit vind je misschien ook leuk...