De Blesse viert afronding herinrichting 

Precies een jaar nadat de eerste schop de grond in ging, vierden inwoners, gemeente Weststellingwerf en aannemer Roeloefs dinsdag 23 januari 2024 dat de herinrichting van De Blesse erop zit. Onder het genot van snert, warme chocolademelk en marshmallows blikten de ruim 90 aanwezigen terug op het grote project. Wethouder Tom Hartog schroefde samen met Erwin Bosma (voorzitter plaatselijk belang) symbolisch het infobordje op de zwerfkei naast het nieuwe kunstwerk.

De Steenwijkerweg en een deel van de Markeweg en Spoorlaan zijn door de nieuwe inrichting veiliger geworden en hebben een dorpser karakter gekregen. Dit is onder andere gedaan door het asfalt te vervangen door klinkers en verkeersremmende maatregelen te nemen zoals drempels. De snelheid op de Steenwijkerweg is verlaagd van 50 naar 30 km per uur. Hier is de weg op ingericht. Daarnaast is er een apart regenwaterriool aangelegd. En er zijn nieuwe lantaarnpalen en bankjes geplaatst. De laatste planten en bomen worden momenteel aangeplant.  Het plan om De Blesse opnieuw in te richten was een langgekoesterde wens van het dorp.

 De werkgroep kwam daarnaast met het idee om een kunstwerk te plaatsen bij de zuidelijke ingang van De Blesse (vanaf Willemsoord). Het kunstwerk staat symbool voor de Poort naar Friesland. En verwijst naar de oude handelsroute die vroeger door De Blesse liep. Ruben Bosma en Wilma Bosma Minnema ontwierpen hiervoor kunstwerk “De Handelsroute’’. Het kunstwerk is gefinancierd vanuit het Iepen Mienskipfûns van de provincie Fryslân. 

Lenus van der Broek

Dit vind je misschien ook leuk...