College B&W wil afvalinzameling overdragen aan Omrin

Het college van burgemeester en wethouders wil de inzameling van het huishoudelijk afval in Weststellingwerf overdragen aan Omrin. Hierdoor kan de gemeente de afvalkosten voor haar inwoners op lange termijn laag houden. In januari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan.

De gemeente heeft eerder besloten om diftar+ in te voeren. Inwoners gaan vanaf 2026 per leging van de restcontainer en per kilo restafval betalen. Hiervoor moeten er weegapparatuur en nieuwe containers aan huis worden aangeschaft. Omrin heeft hier ervaring mee en beschikt over de expertise als er met de techniek bepaalde dingen niet goed gaan. Daarnaast hoeft de gemeente niet meer te investeren in nieuwe inzamelwagens, die anders binnenkort vervangen moesten worden. Voor de invoering van diftar+ heeft het dus meerdere voordelen om de inzameling van het restafval naar Omrin over te dragen. Zo is de afvalinzameling minder kwetsbaar, beter voorbereid op de toekomst en financieel voordeliger.

Inwoners zullen weinig van de overdracht merken. Het afval wordt op dezelfde manier ingezameld, alleen door andere wagens. De gemeente gaat nog afspraken maken over de dienstverlening die Omrin verder zal leveren bij de inzameling. Zoals het vervangen van een kapotte container.

Het afvalbrengstation in Wolvega blijft gewoon bij de gemeente, net zoals de andere taken die vanuit de gemeentewerf worden uitgevoerd. 

Op 15 januari 2024 vergadert de gemeenteraad over het plan en op 29 januari 2024 neemt de gemeenteraad een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het plan, neemt Omrin de inzameling vanaf 1 januari 2025 over. Dat jaar wordt ook de invoering van diftar+ getest. De inzamelwagens gaan de grijze containers met restafval dan wegen. Dit geeft inwoners inzicht in de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Zo kunnen inwoners wennen en leren afval beter te scheiden en te verminderen. In 2026 wordt diftar+ daadwerkelijk ingevoerd en gaan inwoners per leging en per kilo restafval betalen. 

De gemeente gaat haar inwoners de komende tijd uitgebreid informeren over de invoering van diftar+. Zo worden er onder andere informatiebijeenkomsten georganiseerd. Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie over diftar+.

Dit vind je misschien ook leuk...