Burgemeester Van de Nadort waarschuwt na vondst van hennep in Wolvega

Op vrijdag 10 augustus heeft de politie een woning aan de Bernhardlaan in Wolvega doorzocht na een melding van gemeentelijke toezichthouders. In de tuin van de woning zijn 33 hennepplanten aangetroffen. In de woning zelf is op de eerste etage een niet in werking zijnde hennepkwekerij ontdekt. Verder zijn er vele andere materialen aangetroffen die nodig zijn bij het kweken van hennep, zoals assimilatielampen, koolstoffilters, luchtafzuigers en meer. De politie heeft vast kunnen stellen dat er in ieder geval één eerdere oogst heeft plaatsgevonden. Voor de strafrechtelijke afwikkeling neemt de politie de zaak verder in onderzoek.

Bestuurlijke waarschuwing

Burgemeester Van de Nadort heeft daarop besloten om de huurder van de woning bestuurlijk te waarschuwen. Op grond van artikel 13b van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd om een woning tijdelijk te sluiten na de vondst van softdrugs, maar de beleidsregels van de gemeente Weststellingwerf schrijven voor dat er na een eerste overtreding wordt gewaarschuwd. Dit beleid, ook wel het Damoclesbeleid genoemd, richt zich onder meer op het aantreffen van drugs in of bij woningen. Bij een tweede overtreding van de Opiumwet wordt de woning tijdelijk gesloten.

Bezit, handel en de productie van drugs gaat regelmatig gepaard met overlast en criminaliteit, dit heeft dan ook veel impact op, het gevoel van, veiligheid in de woon- en leefomgeving. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Weststellingwerf werken daarom samen om hier tegen op te treden, zowel via het straf- als via het bestuursrecht. 

Veilige gemeente

Weststellingwerf is een veilige gemeente, dat moet ook zo blijven. Daarom heeft de gemeente de direct omwonenden per brief geïnformeerd over het aantreffen van de hennepkwekerij. In deze brief is ook gewaarschuwd voor de gevaren van de productie, handel en het bezit van drugs en hoe te handelen bij onregelmatigheden in de buurt .

Dit vind je misschien ook leuk...