Autovrije zaterdagmiddag in centrum Wolvega

Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf stemt in met een proefafsluiting voor auto’s op de Hoofdstraat Oost op zaterdagmiddag. De sluiting op de Van Harenstraat wordt verlengd. De gemeente voert de veranderingen door na de werkzaamheden in de winkelstraat. Dat is na de zomer van 2025. Het uitgangspunt van de plannen is een verkeersveilig winkelcentrum.

Het college heeft ingestemd met maatregelen om het centrum veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. Dit is een uitwerking van de centrumvisie Wolvega. Deze visie is vastgesteld door de raad in juni 2021. Wethouder Roelof Theun Hoen: ‘Met het principe ‘auto te gast’ streven we naar een betere balans van de verkeersdrukte. Dit zorgt voor een veilige en duidelijke doorstroming in het centrum en een prettige winkelomgeving voor bezoekers’. 10 juni besluit de gemeenteraad van Weststellingwerf over de plannen.

De proef houdt in dat de Hoofdstraat Oost na de zomer van 2025 wordt afgesloten voor auto’s. Dat gebeurt op zaterdagmiddagen tussen 12:00 en 17:00 uur. De proefafsluiting is voor een periode van twee jaar.

Het college verlengt de al bestaande sluiting op de Van Harenstraat. De straat is dagelijks afgesloten tussen 12:00 en 05:00.

De winkelstraat wordt afgesloten door ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). Deze camera’s herkennen automatisch kentekenplaten van voertuigen die langsrijden. Aanwonenden krijgen een ontheffing om hun woning te bereiken. Ook hulpdiensten hebben in geval van nood snel toegang tot het centrum.

De extra sluiting van de Hoofdstraat Oost en de verlengde sluitingstijden op Van Harenstraat hebben invloed op de bereikbaarheid van de omliggende straten. Om deze straten bereikbaar te houden, stelt het college voor om een aantal verkeersroutes aan te passen:
• Tweerichtingsverkeer op Hoofdstraat Oost tussen Griffioenpark en Modehuis Boersma
• Eenrichtingsverkeer vanaf Modehuis Boersma tot en met Pastoriestraat
• Eenrichtingsverkeer op het Promenadeplein
• Afsluiting toegang naar de Van Harenstraat vanaf de Dr. Dreeslaan en de aanleg van een keerlus

Dit vind je misschien ook leuk...