5 Friese kinderen melden zich aan voor het Koninklijk Concertgebouw Concours

Vijf jonge muziekmakers uit Friesland hebben zich aangemeld voor het Koninklijk Concertgebouw Concours. Zij spelen piano, viool, harp en trombone. In totaal zijn er 260 aanmeldingen. Dit is een record voor de muziekwedstrijd van Het Concertgebouw die dit jaar zijn 15de editie viert.  

De aanmeldingen zijn dit jaar heel divers. De kinderen komen uit heel het land, sommigen spelen al lange tijd een instrument, anderen nog maar net. Ruim 25 verschillende instrumenten en allerlei muziekgenres – van klassiek tot pop en jazz – zijn vertegenwoordigd.

Van alle aanmeldingen doen honderd kinderen mee aan een speciale workshopdag en 12 kinderen zitten in de halve finale. Zij dingen mee naar een plek in de finale op 25 juni. De uiteindelijke winnaar krijgt een geldprijs, treedt op tijdens het Grachtenfestival en geeft een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent.

 

Details over Het Koninklijk Concertgebouw Concours, editie 2023

Zingen en muziek maken is leuk

Iedereen tussen de 9 en 14 jaar oud  kon zich aanmelden door een YouTube-filmpje van een zelf gespeeld of gezongen stuk van maximaal vijf minuten. Op 20 mei is de workshopdag en zien 100 deelnemers elkaar in levende lijve. De kinderen krijgen een kijkje achter de schermen van Het Concertgebouw, ontmoeten bekende musici, gaan zelf op hun eigen niveau aan de slag en staan ook op het podium.

Nieuw: Aanmoedigingsprijs

De jury reikt dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uit aan een pril, muzikaal talent dat een bijzondere, muzikale ontwikkeling doormaakt en wordt gezien als belofte voor de toekomst. De winnaar krijgt een workshop van een topmusicus, bedoeld om het plezier van muziek maken verder aan te wakkeren en de winnaar te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Finaletraject

Muzikale uitblinkers die al wat verder zijn, maken kans op deelname aan het finaletraject dat bestaat uit een masterclass, een halve finale en een hele finale. Alle deelnemers aan het concours worden uitgenodigd om hun medekandidaten aan te moedigen tijdens de finale op 25 juni. De uiteindelijke winnaar ontvangt € 1.000 om zich muzikaal verder te ontwikkelen, treedt op tijdens het Grachtenfestival en geeft – samen met alle andere finalisten – een concert in de Kleine Zaal. Tijdens de finale wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De jury van de 15de editie van het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat uit dirigent Vincent de Kort (voorzitter) zangeres Izaline Calister, (jazz)violiste Julia Philippens, pianist en componist Thomas Beijer en Marco de Souza, oprichter Leerorkest & musicus.

Deelname aan het concours is gratis.

Dit vind je misschien ook leuk...