125 jaar Old Forward staat garant voor een weekend feest in Wilhelminaoord

125 jaar bestaat voetbalclub Old Forward uit Wilhelminaoord.
En dat wil de club groots vieren. Met de leden, maar ook met
de regioclubs en de inwoners van Wilhelminaoord en omgeving.
In het laatste weekend van mei is er elke dag wat te doen. Een
forum met gasten uit de voetbalwereld, jeugdactiviteiten, ‘Dikke Verhalen, ‘Toppers van Toen’ en op zaterdagavond een groot feest in onze feesttent.

Al meer dan een jaar is het feestcomité van de club bezig met de voorbereidingen. “De afgelopen jaren hebben we met elkaar gespaard voor een evenement als deze”, benadrukt voorzitter Johan Bergsma van Old Forward. Hij is één van de leden van het feestcomité. “Dat we 125 jaar bestaan is uniek. Er zijn in een provincie als Drenthe, maar ook daar omheen weinig clubs te vinden die kunnen zeggen dat ze al zo lang bestaan. En ondanks dat het misschien een ‘oude heer’ is, zijn we springlevend”.

Het feestcomité grijpt het 125-jaar bestaan aan om de historie te laten herleven. “We hebben als club veel meegemaakt. Ooit begonnen vanuit de tuinbouwschool in Frederiksoord. De tuinhazen, zo werden de studenten genoemd, waren ver van huis en zochten vertier. Voetbal was daar een onderdeel van. Niet iedereen weet het, maar Bep Bakhuys voetbalde als tuinhaas ooit onder een andere naam mee bij Old Forward. Bakhuys was een grote voetballer in Nederland en van groot belang voor het Nederlands elftal.

Voetbal in het Sterrebos in Frederiksoord

Uiteindelijk waren het niet alleen de tuinbouwschool studenten die voetbalden. Old Forward werd een club van de kolonie. De series in het Sterrebos in Frederiksoord tijdens hemelvaart waren een bekend fenomeen in het Noorden. Midden in het bos was destijds het veld van Old Forward te vinden met een kleedkamer en een kleine kantine. De series waren een feest. Eerst voetballen en daarna muziek en bal in het dorpshuis in Wilhelminaoord.

De club is tegenwoordig gevestigd in Wilhelminaoord en heeft daar een mooi sportpark tot zijn beschikking. De jeugd speelt onder de naam OFW. Een samenwerkingsverband tussen Old Forward en VV Wapserveen. Samen met BEW in Vledder is een dameselftal actief. En er zijn drie eigen seniorenteams.

Feesttent met muziek

Op het trainingsveld verrijst straks een grote feesttent. “Als we onze verjaardag vieren, dan doen we dat goed. Ik ben er trots op. Trots op de club en trots op het feit dat we dit kunnen organiseren.” Het feestweekend begint al op donderdagavond met een receptie voor leden, sponsoren en genodigden in Ons Dorpshuis in Wilhelminaoord. Een receptie is min of meer traditie. Maar Old Forward maakt er net iets anders van. “We hebben drie gasten uit de voetbalwereld bereid gevonden om naar Wilhelminaoord te komen om deel te nemen aan een forum.” Oud voorzitter van SC Heerenveen, Riemer van der Velde, is één van de gasten. “Hij kan enorm leuk vertellen en heeft veel meegemaakt.” Ronny Venema is ook aanwezig. “Ronny is ooit bij Old Forward begonnen en heeft het tot profvoetballer geschopt bij onder andere SC Heerenveen en BV Veendam. Hij scoorde in een Champions League wedstrijd. Dat kunnen er niet veel zeggen. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de voetbalschool van SC Heerenveen.” De derde gast is Johnny Jansen. “Johnny is een streekgenoot en heeft ooit bij ons in het zaalvoetbalteam gespeeld. Johnny is natuurlijk bekend via zijn connectie met SC Heerenveen. Hij gaat straks in Libanon aan de slag. Wij vinden het geweldig dat hij bij ons op bezoek komt. Dat worden mooie verhalen.”

Gratis entree

Op vrijdag is het familiedag met een zeskamp en een barbecue. Vanaf 21.00u is de feesttent open voor iedereen die wil komen. DJ WTFOX komt het publiek vermaken. “We heffen geen entree dit weekend. Dit feest willen we met iedereen vieren. Ook als je geen lid bent.” Zaterdag is de jeugddag. De jongste jeugd krijgt een voetbalclinic voorgeschoteld, terwijl de oudere jeugd zich ’s middags bezig houdt met outdoor activiteiten.

“Voordat het feest in de tent losbarst spelen we eind van de middag samen met teams van regioclubs als BEW uit Vledder, Wapserveen en Olyphia uit Noordwolde onderlinge wedstrijden. We blijven een voetbalclub. Het is de opmaat overigens naar een knalfeest hopen we. De bekende feest dj, DJ Maarten, komt naar Wilhelminaoord. Eén ding weet ik zeker. Hij zorgt er voor dat het dak er af gaat. DJ Maarten is een fenomeen in feesttenten en treedt in heel Nederland op.”

De voetbalhistorie komt op zondag samen als we een nostalgische dag organiseren. Te beginnen met ‘Dikke Verhalen’ aan een stamtafel ’s morgens. Gasten uit de regionale voetbalwereld vertellen anekdotes. Over de onderlinge strijd met clubs uit de buurt zoals BEW en Wapserveen. Over de belevenissen bij de eigen club. En over voetbal in het algemeen. Vooral de derby’s tussen de clubs uit de regio waren in het verleden een fenomeen waar veel bezoekers op af kwamen.

Reünie van oud voetballers en supporters

Tijdens deze ochtend is historische vereniging Fledderkerspel ook aanwezig met een tafel vol met foto’s en artikelen over Old Forward. “Zie het maar als een reünie en een leuke ochtend om verhalen van vroeger te horen. We laten foto’s zien, filmpjes en shirts. En het verhaal achter het clublied van Old Forward. Iedereen mag meepraten. Na de ‘Dikke Verhalen’ kan je als bezoeker blijven. Er is een lunch. Daarvoor moet je je wel even opgeven via jubileum@oldforward.nl.”

De middag is een bijzondere middag. Ging het gesprek ’s morgens over de derby’s, ’s middags staan de toppers van toen opnieuw op het veld. Voorzitter Johan Bergsma van Old Forward: ”We hebben de voetbalsterren van toen van clubs als BEW uit Vledder, het inmiddels opgeheven Vledderveen, VV Wapserveen en Steenwijk bereid gevonden om het tenue weer aan te doen. Inmiddels iets ouder, maar nog net zo fanatiek als toen. Ze zijn inmiddels in training. In Vledderveen hebben ze zelfs een sponsor gevonden om de oude shirts opnieuw te laten maken. Dat is toch geweldig. Van Old Forward doet het kampioenselftal van 1987 mee. Destijds voor Old Forward begrippen een heel mooi team.”

Deze middag is gericht op het elkaar ontmoeten en terug kijken naar vroeger. In het gebouw van Old Forward zijn oude foto’s en andere zaken van Old Forward te zien. “Gewoon een leuke reünie.” ’s Middags is de feesttent ook weer open. Dan is er muziek van DJ WTFOX.

Puntjes op de i

Voor het organiserend comité breken nu drukke weken aan. De puntjes op de i zetten en zorgen dat het een heel mooi weekend wordt. De club heeft een speciale website gemaakt met alle gegevens over het weekend. www.125jaaroldforward.nl. “ We maken er een onvergetelijk feest van samen met de regio. Dat is ook wat ons bind. Verenigingen hebben te maken met teruglopende ledenaantallen. Maar we doen er alles aan om het in stand te houden. Soms zelf en soms in samenwerking met regioclubs. En zo hoort het. Eén ding moet ik zelf nog doen. En dat is mijn speech schrijven. Maar daar kom ik wel uit. Er is genoeg te vertellen.”

Dit vind je misschien ook leuk...