* Hier vindt u een selectie van exposities die gaande zijn in onze provincie. Heeft u ook een aankondiging voor een expositie en wilt u deze graag delen met de bezoekers van deze website, stuur uw informatie dan naar info@radiocentraal.com en zo mogelijk plaatsen we het op de site.

# Jaap Resink in Kijkzaal Wolvega

t/m 22 februari 2020

Wolvega - Jaap Resink begon met schilderen toen hij van zijn kinderen een klein verfdoosje kreeg na zijn pensionering. Hij begon met aquarelleren, eerst wat voorzichtig maar later ook wat heftiger. Werd cursist bij Kunstlokaal Deventer en leerde daar de begrippen perspectief en compositie kennen. De eerste landschappen, vooral langs de mooie IJssel, werden gemaakt, eerst aquarel en later ook met acryl- en olieverf. In 2012 is hij begonnen met het boetseren van mensen en dieren in klei. De Kijkzaal, Griffioenpark 10, Wolvega. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10:00 – 18:00 uur, zaterdag: 10:00 – 12:00 uur. Toegang gratis

# Joub Wiertz (1894 – 1966)

t/m 28 februari 2020

Noordwolde- Galerie-expositie van het werk van Joub Wiertz, expressionist pur sang en bekend vanwege zijn uitbundige kleurgebruik. Zijn schoondochter Mia Bos Jansen heeft uit zijn werk een selectie gemaakt waarin goed naar voren komt hoe gedreven hij te werk ging. Galerie, Hoofdstraat West 32, Noordwolde. Woensdag- en zondagmiddag van 13:00 – 17:00 uur. Toegang gratis.

# Museum Heerenveen: Ús ferlosser – 100 jaar Ferdinand Domela Nieuwenhuis

t/m 1 maart 2020

Heerenveen - Het persoonlijke verhaal van Ferdinand Domela Nieuwenhuis gezien door de ogen van historici, aanhangers en geselecteerde kunstenaars. Sculpturen, schilderijen, gedicht en muziekcompositie. Al deze verschillende verhalen geven een afwisselend en soms verrassend beeld van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, als o.a. dominee, socialist, anarchist en mens.

* Bezoekadres: Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen, T: 0513 623408 E: info@heerenveenmuseum.nl

* Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur, Zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur        

* Entree: Volwassenen  € 6,50 inclusief 1 kopje koffie of thee * Kinderen 6 t/m 17 jaar €3,50 * Kinderen t/m 5 jaar gratis, 

                 Museumkaart gratis * Vrienden van Museum Heerenveen gratis * Groepsentree (geldig vanaf 10 personen) € 5,50 per

                                                                                                                                                                                                                        persoon

* Feestdagen Open: tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag van 13.00 - 17.00 uur.

# Museum Opsterlân: WHO CARES?, Kunstproject Tsjernobyl

t/m 15 maart 2020

Gorredijk - Merle van der Kooi (schrijfster) en Jessica van Dijk (conceptueel kunstenaar/fotograaf) hebben in april 2019 een reis gemaakt naar de Wit-Russische kant van Tsjernobyl voor het kunstproject “Who cares?”.

Zij hebben 3 dagen fulltime gefotografeerd en geschreven over hoe het is om in een gebied te zijn met de gedachte dat misschien onze hele planeet er ooit zo uit gaat zien. Post-apocalyptisch, verwoest, geplunderd en besmet door de mens. Hoe zou jij je voelen?

Zij vragen met hun Kunstproject “Who cares?” aandacht voor het klimaat, de mutatie van de aarde. Zij willen met hun project het bewustzijn creëren over de rol van de mens in deze kwestie. Dit doen zij door de toeschouwer een spiegel voor te houden en aandacht te vragen voor de gevolgen van een ramp zoals in Tsjernobyl, de gevolgen van klimaatverandering en hoe wij ons als mensen individueel toe verhouden, daarmee omgaan. Jessica en Merle hebben zich laten inspireren door het boek “Oog in oog met Gaia, 8 lezingen over het nieuwe klimaatregime” van de Franse filosoof Bruno Latour.

Daarnaast is er aandacht voor een nieuwe generatie kunstenaars, zoals Monika Buch, die voortgekomen is uit de Bauhaustraditie.

* Bezoekadres: Hoofdstraat 59, 8401 BW Gorredijk  T: 0513 46 29 30, E: info@museumopsterlan.nl

* Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00, zaterdag en zondag 13.00-17.00

* Entree: Kinderen (4 t/m 12 jaar)€ 2,00 * CJP/ 12-18 jaar € 4,00 * Volwassenen € 5,00 Groepen (vanaf 10 personen) € 4,00 p.p.

                                   * Vrienden van het museumgratis *Museumjaarkaarthouders gratis

# Kunstwerfplaats: Materiaal onder Druk 

t/m 15 maart 2020

Oosterwolde - Anne Brouwer is een kunstenaar uit Oosterwolde. In 2003 is ze aan de kunstacademie C. Huygens in Kampen afgestuurd met grote zwart-witte linosneden. Het ambacht en de beperkingen van dit materiaal geven haar houvast en uitdaging. Bij het maken van de linosneden maakt ze graag gebruik van ongebruikelijke materialen. Het is allemaal te zien in de nieuwe expositie ‘Materiaal onder druk’. Meer informatie: https://www.facebook.com/StichtingKunstwerf

 

* Bezoekadres: Schapekamp 1 (Stellinghaven), 8431 HW Oosterwolde  T: 06 42808207

* Openingstijden: Alle dagen van 9.00 tot 20.00 uu r

* Entree: gratis

# Tineke Fisher exposeert bij de Hawar-galerie

t/m 28 maart 2020

Oldeberkoop - Tineke Fisher uit Heerenveen heeft zich verdiept in het koloniale verleden van Nederland, en de kunstwerken die daaruit ontstonden. Beschilderde batik-kunst hangt nu in de Hawar-galerie. De expositie is te zien tot 28 maart 2020 bij Galerie Hawar, Oosterwoldseweg 33, Oldeberkoop. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13:00 – 17:00 uur.Toegang: gratis.

# Museum Dr8888: Bauhaus en Drachten

t/m 29 maart 2020

Drachten - Museum Dr8888 pakt vanaf 17 november uit met de tentoonstelling Bauhaus en Drachten. De tentoonstelling laat zien welke invloed Drachten, via kunstenaar Theo van Doesburg, had op de iconische Bauhausstijl. Bewonder textiel, glas-in-lood, fotografie en typografie en breng een betoverend bezoek aan de museumwoning, compleet in stijl van De Stijl.

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Bauhaus, de wereldberoemde school voor architectuur en kunst in Weimar werd opgericht. Tijdens de tentoonstelling Bauhaus en Drachten ontdekt u hoe de ideeën van Theo van Doesburg en zijn ontwerpen in Drachten van invloed waren op de beroemde Bauhausstijl.

Theo van Doesburg (1883-1931), oprichter van De Stijl, vertrok in 1921 naar Weimar. Hij was van mening dat het gedachtengoed van De Stijl veel overeenkomsten had met de doelstellingen van het Bauhaus. Hij hoopte er dan ook een leerstoel te krijgen. In Weimar gaf hij vanuit zijn eigen atelier cursussen aan leerlingen en docenten van het Bauhaus. Hij gebruikte daarbij de ontwerpen van zijn projecten in Drachten als voorbeeld.

Tijdens de tentoonstelling ziet u voorbeelden op het gebied van typografie, fotografie, architectuur, toegepaste kunst en textiel. Daarnaast is er aandacht voor een nieuwe generatie kunstenaars, zoals Monika Buch, die voortgekomen is uit de Bauhaustraditie.

 

* Bezoekadres: Museum Dr8888, Museumplein 2, 9203 DD, Drachten  Tel: 0512 - 515647 E: info@museumdrachten.nl

* Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur. Het museum is op maandag gesloten.

* Entree: Volwassen € 10,- * Kinderen t/m 12 jaar Gratis * Kinderen 13 t/m 17 jaar € 5,- * Museumkaart Gratis * CJP € 5,-

* Feestdagen: Gesloten: Eerste Paasdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. 

                          Geopend: Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en tweede kerstdag.

                                     

# Karmelklooster: Huidhonger, gemis aan aanraking

t/m 29 maart 2020

Drachten - In januari 2019 lees ik een boek van Jane Gardam Een onberispelijke man, over het kind Edward, een zoon van Engelse kolonisten, die in Azië geboren wordt in de vorige eeuw. Zijn moeder overlijdt bij geboorte, zijn vader wil niets van hem weten. Zoekt wel een vrouw, die voor hem zorgt: tante May. Maar hij groeit op zonder de liefde van zijn ouders.

Kinderen van Engelse kolonisten gaan in de 19de eeuw terug naar Engeland om onderwijs te volgen en tante May reist met de 4 jarige Edward per boot naar Engeland. Hij komt daar in een gastgezin en treft het niet. De jonge Edward ontbeert van jongs af aan genegenheid, warmte en geborgenheid. Dit laat sporen na in zijn leven.

Terwijl ik dit boek lees, beland ik per toeval in een tv programma met Jacobine Geel. Zij zit aan tafel met drie vrouwen, alle drie alleen, partner overleden of gescheiden. Eén van hen heeft een boek geschreven met de titel: Huidhonger. Ik had nog nooit van dit woord gehoord. Huidhonger: behoefte aan aanraking. Het raakt me. En ik realiseer me, dat het boek, dat ik lees:  Een onberispelijke man doortrokken is van Huidhonger.

Huidhonger zet mijn gedachten in beweging en ik denk aan mijn moeder. Zij is 93 jaar, ligt in bed, eet weinig tot niets meer. Weet nog wie ik ben. Maar haar zintuigen laten haar in de steek. Haar gezichtsvermogen (macula degeneratie) wordt minder en zonder gehoorapparaten kunnen we niet meer communiceren. Maar als ik haar bezoek, wil ze graag mijn hand vasthouden, mijn wang tegen de hare en een kus.  Ik realiseer me, als alle zintuigen je min of meer in de steek laten, blijft de tastzin over.

Daar begint je leven mee, met de tastzin, op zoek naar moedermelk, de geborgenheid en warmte van haar lichaam en die tastzin markeert ook het levenseinde: de innigheid van het  vasthouden.

Huidcontact is de meest intieme communicatievorm tussen mensen en geeft subtiele gevoelens van tederheid en verbondenheid. Lichaamscontact zegt soms meer dan woorden.

Aanraken is intiem en intimiteit is alleen toegestaan volgens bepaalde codes. Er zijn (on)geschreven afspraken over welke aanrakingen bij welke gelegenheden gepast zijn: het zijn de omgangsvormen, die we allemaal kennen. De meeste mensen voelen intuïtief aan hoe dat lichaamscontact ‘hoort’ te voelen. Je hanteert de grenzen en afspraken van respect en wellevendheid.                                       

Hoe langer je nadenkt over Huidhonger, hoe meer het thema intrigeert. Denk aan de vluchtelingen, vaak alleen onderweg op zoek naar nieuwe geborgenheid; zij worden eerder geweerd dan omarmd.

En hoe is dat geweest voor de zusters Karmelietessen hier in dit klooster? Ze zijn 18, 20, 22, 28 jaar als zij besluiten het slotklooster in te gaan. Zij doen bij hun intrede niet alleen afstand van de wereld, maar ook van hun familie en van moederschap. Wat doet het met een mens als je bewust de ruimte om je heen laat krimpen?

Hoe beleef je binnen een communiteit intimiteit, zonder de aanraking van en door een ander?

Huidhonger, een onderwerp dat mensen letterlijk en figuurlijk aan de huid kan raken.

Ik nodig u graag uit om de tentoonstelling Huidhonger te bezoeken.

Ietsje Hofstra

Met werk van: Christoffel Bisschop, Douwe Elias, Natasja Bennink, Francien Krieg, Gerrit Wijngaarden, Aron Wiesenfeld, Rogier van ’t Slot, Walter Brems, Danielle van Zadelhoff, Pierre Leygonie, Eddy Roos, Karolina Kuncinaite, Cathalijn Wouters, Jan Ketelaar, Corneliu Baba, Henk Krist, Boele Bregman, Marc la Grange, Georg Glaser, Hanneke Kok, Stanley Roseman, Robert van Westendorp, Stien Eelsingh, Peter Vassilev, Karin van Beugen, Dries Reeder, Hendrik Elings, Klaas Werumeus Buning, Rein Pol, Elia Oliveira, Aurel Tent, Ben Vieberink, Janneke Berendsen, Gert Jan Slotboom, Karel Buskes

 

* Bezoekadres: Burgemeester Wuiteweg 162, 9203 KP Drachten T: 0512- 51 21 03 E: info@karmelklooster.nl

* Openingstijden: donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13 - 17 uur * Groepen op afspraak ook door de week.

* Entree: € 11,50 incl. 1x koffie/thee

 

# “Impressies van elementen uit herfst en winter” in Buitencentrum

t/m 1 april 2020

Appelscha- Nicky Mutter en Nanny Brander delen hun liefde voor de natuur en hun kijk op fotograferen. Daarom hebben ze besloten hun werk gezamenlijk te exposeren in het Buitencentrum. Tijdens de openingstijden van het Buitencentrum gratis te
bezoeken. Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, Appelscha. Tot 1 november: dagelijks van 10:00 – 17:00 uur. Vanaf 1 november t/m 1 april: woensdag t/m zondag van 10:00 – 16:00 uur.

# Jeltje Baas exposeert bij Stellingwarver Schrieversronte

t/m 1 april 2020

Oldeberkoop - Jeltje Baas, kunstenaar uit Noordwolde-Zuid exposeert haar schilderijen met o.a. koeien, portretten en landschappen. De tentoonstelling is te zien de Stellingwarver Schrieversronte, Willinge Prinsstraat 10, Oldeberkoop. Dinsdag t/m donderdag 13:30 – 16:30 uur. Toegang gratis. Groepen kunnen ook op andere tijden langskomen, dit kunt u regelen door een mail te sturen naar info@stellingwarfs.nl

# Museum Belvédère: Martin Jarrie - 'Manger avec les yeux'

t/m 5 april 2020

Heerenveen - Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Zijn verrassende, maar toch altijd herkenbare werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten.
De ruim opgezette expositie Manger avec les yeux ('met de ogen eten') in Museum Belvédère, is de eerste museale presentatie van zijn rijke oeuvre in Nederland. Jarrie groeide op in de landelijke streken van de Vendée op een kleine boerenhoeve. Die omgeving van zijn kinderjaren vormt tot op de dag van vandaag de inspiratiebron voor zijn werk. Sinds 1981 woont hij in Parijs. Zijn atelier is gevestigd op de twaalfde verdieping van de Rue de l’Amiral Roussin, niet ver van de Eiffeltoren. Hij werkt er uiterst gedisciplineerd en op vaste uren aan zijn schilderijen en illustraties. De beelden uit zijn jeugd en het leven van alledag, komen iedere keer opnieuw aan de orde in zijn brede, gevarieerde oeuvre. Door zijn emotionele band met de natuur en het plattelandsleven, sluiten zijn schilderijen aan bij de belangstellingssferen van Museum Belvédère. 

 

* Bezoekadres: Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen-Oranjewoud, T: 0513-644999 E: info@museumbelvedere.nl

* Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur. Op maandag gesloten. 

* Entree: Volwassenen€ 12,00 * Kinderen tot en met 12 jr (gezin)gratis * CJP€ 7,20 * Studenten (met studentenkaart)€ 6,00

                 Museumkaart gratis * Vereniging Rembrandtkaart (alleen de vaste collectie) gratis * ICOM gratis

* Geopend op beide Paasdagen (12 en 13 april). Geopend op beide Pinksterdagen (31 mei en 1 juni). Tweede Kerstdag

                                       geopend.Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

# Expositie keramiekwerken in Hannie Mein Galerie in Home Center

t/m 4 juni 2020

Wolvega - Door zeven leden van de Stichting Keramisten Noord-Nederland (SKNN) wordt er (voor de honderdste keer!) een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein Galerij in het Home Center in Wolvega. De zeven keramisten waren voor deze bijzondere mijlpaal de leden van de werkgroep SKNN. Het betrof een feestelijke opening met sfeervolle muzikale omlijsting door Jacques Platenkamp met muziek uit India op verschillende instrumenten. 

De expositiewerkgroep bestaat uit de volgende leden: Carla Schrieken uit Goor; Hanneke Ruiter uit Weststellingwerf; Riek Hendriksen uit Emmeloord Rene Kaiser uit Bovensmilde: Caroline Kuiper uit Den Ham: Joke Koorn uit Enschede en Hermine Kracht uit Enschede. Grieke Land benadert de kunstenaars voor de wandexpositie. Aan de muur hangen nu foto’s van fotograaf Evert Jan Hendriksen.

Geschiedenis Hannie Mein Keramiek Galerij

Een geschiedenis van honderd exposities met de keramisten/donateurs van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN) in de Hannie Mein Keramiekgalerij. Die SKNN-keramisten/donateurs vormen een bont gezelschap: zeer gerenommeerde keramisten, die hun stijl gevonden hebben en aarzelende beginners op zoek naar referentiepunten met hun eerste experimenten. Ze komen uit de zes noordelijke provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland, het werkgebied van de SKNN. ‘Zijn het wel de “noordelijke” keramisten?’, wordt vaak gevraagd nu de SKNN half Nederland bestrijkt. Het betekent dat de pottenbakker uit Oudebildtzijl en de beeldend kunstenaar uit Veessen samen exposeren en dat ervaringen en inzichten van oudgedienden gedeeld worden met jong talent. Dat levert boeiende ontmoetingen op. Zoals Hannie Mein dat bedoeld had.

In de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw legde het bestuur van de SKNN, en met name Hannie Mein, contact met Veenstra’s Meubelstad in Wolvega. Men kende elkaar en had bedacht dat een permanente expositieruimte voor het werk van de donateurs/keramisten een stimulans voor de keramische kunstbeoefening in het noorden zou zijn. Directeur Veenstra stelde welwillend een kleine ruimte bovenaan de trap bij de hoofdingang beschikbaar. Vrijwilligers gingen aan de slag. Een systeem voor het werven van exposanten werd opgezet door Hannie Mein met Alie Jager als trekker. Hansje van Houten verzorgde de publiciteit en Peter Hiemstra en Bert Munsterman tuigden de ruimte op met Lundia-rekken waarop het werk werd uitgestald. Zij richtten ongeveer 10 jaar lang de exposities in. Aan de wand hingen in het begin wat reproducties van landschapjes uit de berging van de meubelstad.

Al gauw werd Veenstra’s Meubelstad overgenomen door Kapenga onder de naam Home Center Wolvega. Tot grote vreugde van de keramisten kwam in de nieuwgebouwde meubelboulevard een ruime, lichte galerie voor de exposities. Voor invulling van de wand werden toen beeldend kunstenaars uit de noordelijke provincies uitgenodigd. Hannie Mein moest zich vanwege haar gezondheidstoestand terugtrekken en Grieke Land volgde haar op. In 2003 werd op een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van Hannie Mein de galerij omgedoopt in: Hannie Mein Keramiekgalerij. In 2004 overleed Hannie Mein.

Na het vertrek van Grieke Land organiseert Carla Schrieken nu met een team enthousiaste vrijwilligers de exposities. Werving, selectie, inrichting, administratie: zij coördineert. Ze vindt altijd weer keramisten die bereid zijn om op zaterdag hun werk naar Wolvega te brengen zodat ieder kwartaal er weer een expositie staat die klinkt als een klok.

Want dit is het meest belangrijke erfgoed van Hannie Mein in deze exposities: keramisten zijn geen concurrenten van elkaar maar delen elkanders vondsten en ervaringen en hebben er plezier in.

* Home Center Wolvega, Frisaxstraat 12, 8471 ZW Wolvega

* Openingstijden: Ma: 13.00 - 18.00 uur, Di & Wo: 9.30 - 18.00 uur, Do: 9.30  - 21.00 uur, Vr & Za: 9.30 - 18.00 uur.

# Duizend Soorten-Expositie in Bezoekerscentrum Dwingelerveld

vanaf 14 februari

Ruinen - De fototentoonstelling ‘de 1000 soorten van de wereld van OERRR’ laat zien hoe rijk de natuur in de tuin van Bezoekerscentrum Dwingelderveld is. Van boerenwormkruid tot bijenwolf, van ijsvogel tot levendbarende hagedis… meer dan 1.000 verschillende planten- en diersoorten hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten geteld. De expositie is vanaf 14 februari tijdens openingsuren van het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen te zien.

De verwondering van vrijwilligers

De tuin rondom het bezoekerscentrum is een explosie van kleuren, geuren en geluiden. Toen vrijwilligers gingen noteren wat ze allemaal tegenkwamen, bleken er uiteindelijk meer dan 1.000 soorten planten en dieren te leven. De bijenwolf bijvoorbeeld, een wesp die bijen vangt en verlamt! Of het boerenwormkruid waarmee je wol kunt verven. Reden genoeg om er een speciale expositie aan te wijden.

De verwondering van vrijwilligers

De tuin rondom het bezoekerscentrum is een explosie van kleuren, geuren en geluiden. Toen vrijwilligers gingen noteren wat ze allemaal tegenkwamen, bleken er uiteindelijk meer dan 1.000 soorten planten en dieren te leven. De bijenwolf bijvoorbeeld, een wesp die bijen vangt en verlamt! Of het boerenwormkruid waarmee je wol kunt verven. Reden genoeg om er een speciale expositie aan te wijden.

Zelf ontdekken?

Doe de natuurquiz om je kennis over deze planten en dieren te testen. Maar je kunt ook de tuin bezoeken of een wandeling door het Dwingelderveld maken om te kijken of je zelf nòg meer soorten kunt vinden.

Doe de natuurquiz om je kennis over deze planten en dieren te testen. Maar je kunt ook de tuin bezoeken of een wandeling door het Dwingelderveld maken om te kijken of je zelf nòg meer soorten kunt vinden.

* Adres: Benderse 22, 7963 RA Ruinen (DR), Tel: 0522 47 29 51

* Openingstijden: open van 10.00 tot 17.00, op maandag en dinsdag gesloten

# Expositie in de Kerk van Bloijl.

t/m 14 december 2020

Boijl - In het kader van 700 jaar Boijl wordt zondag 16 februari in de kerk een expositie met schilderijen van Marga Kramer geopend. Deze tentoonstelling is het gehele jaar te zien op maandag- en woensdagmiddagen en na de kerkdiensten.

Marga Kramer (Heemstede, 1959) verhuisde in 2004 naar Friesland en kwam uiteindelijk via Makkinga in 2013 in Boijl terecht. Ze was zo onder de indruk van de wolkenpartijen in deze omgeving dat ze behoefte voelde deze op schilderdoek vast te leggen. Om die reden nam ze schilderles bij Liduin van Noord, die toen in Nijeberkoop woonde. Marga Kramer: ‘Maar uiteindelijk heb ik maar weinig wolken geschilderd omdat ik merkte dat met aquarel veel meer mogelijk was. In 2017 ben ik met acryl gaan werken; vooral vrouwenfiguren, maar dan zonder gezichtsuitdrukking. En sinds december 2019 werk ik vooral abstract. Daar kan ik me helemaal in uitleven.’

* Hervormde kerk , Boijlerweg 87, 8392 NJ Boijl

* Geopend: maaandag en woensdag van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

* Gratis entree

# Museum Heerenveen: Richting 100 Jaar ABE LENSTRA

t/m 31 december 2020

Heerenveen - Een tengere jongen met een opvallende kuif, genaamd Abe Lenstra (1920-1985), is zonder twijfel de bekendste en beste voetballer die Heerenveen ooit heeft voortgebracht. Abe Lenstra was in de jaren veertig en vijftig de architect van het grote kampioenselftal van Heerenveen en van Oranje. Hij was een typische vedette. Grillig, onvoorspelbaar en binnen de lijnen onnavolgbaar. Eén van de acht tentoonstellingen 'Richting 100 jaar Abe' is nu te zien in het museum ter ere van zijn ‘jubileumjaar’ 2020. Lenstra is namelijk geboren in 1920. In aanloop naar het jubileum jaar 2020 organiseert Museum Heerenveen acht kleine deeltentoonstellingen. De basis van elke tentoonstelling is het scheurkalenderboek (2019/2020). Het boek bevat meer dan 700 items over Abe: bijzondere foto’s, quotes, karikaturen, hoogtepunten en dieptepunten. Het scheurkalenderboek is mede tot stand gekomen door samenwerking met sc Heerenveen en een drietal Abe verzamelaars en te koop in de museumwinkel! Om de drie maanden zijn de nieuwe kalendervellen in het museum te zien, aangevuld met persoonlijke objecten van Abe Lenstra. Op het gemeentehuis van de Gemeente Heerenveen wordt gelijktijdig een herdenkingsvitrine geplaatst. In november 2020 wordt het project afgesloten met een grote overzichtstentoonstelling over het leven en de carrière van de voetballer in het museum.

* Bezoekadres: Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen, T: 0513 623408 E:info@heerenveenmuseum.nl

* Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur, Zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur        

* Entree: Volwassenen  € 6,50 inclusief 1 kopje koffie of thee * Kinderen 6 t/m 17 jaar €3,50 * Kinderen t/m 5 jaar gratis, 

                     Museumkaart gratis, Vrienden van Museum Heerenveen gratis * Groepsentree (geldig vanaf 10 personen) € 5,50 per

                                                                                                                                                                                                                        persoon

* Feestdagen Open: tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag van 13.00 - 17.00 uur.
            Gesloten: eerste Kerstdag, oudejaarsdag, nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste Pinksterdag.

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij u door naar de website van de betreffende locatie.

  • Facebook
  • Instagram