* Heb je een aktiviteit die je graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan een berichtje met alle benodigde informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

* Samen spelen in de vernieuwde speelnatuur van OERRR Dwingelderveld

Ruinen - Hutten bouwen, water pompen met een waterpomp en glijden van de kleibult. In de vernieuwde speelnatuur van OERRR bij bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen kan het allemaal. Daar kreeg de speelnatuur afgelopen jaar een flinke upgrade zodat ook kinderen met een beperking mee kunnen spelen in de natuur. Op 6 april was de officiële opening en vanaf dan kan er gespeeld worden. Speelnatuur van OERRR Dwingelderveld is een initiatief van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en stimuleert kinderen om zelf de natuur en buiten spelen te beleven. Bij het bezoekerscentrum was al speelnatuur aanwezig, maar dat kon een flinke opknapbeurt gebruiken. “De waterpomp deed het niet en kinderen met een beperking konden niet goed meespelen”, vertelt Renate Sanders, boswachter van Natuurmonumenten. “Daarom hebben we met hulp van een aannemer en vrijwilligers de hele speelnatuur aangepakt. We hebben een nieuwe waterpomp geplaatst, een kleibult aangelegd en in het wilgenhuttendorp staat nu een hut waarin je met een rolstoel rond kan rijden.”. De nieuwe waterpomp is ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel en dankzij een halfverhard pad door de speelnatuur kunnen alle kinderen bij het ven komen en spelen in het zand. Op woensdag 6 april om 15.00 uur is de officiële opening van de speelnatuur. Wethouder Henk Doeven van gemeente Westerveld, Eric Menkveld van Natuurmonumenten en Rianne Dekker van de speeltuinbende verrichten de officiële openingshandeling waarbij Rianne wordt uitgeroepen tot burgemeester van speelnatuur van OERRR Dwingelderveld. Daarna kan iedereen in de speelnatuur van de kleibult af roetsjen en genieten van een hapje en een drankje. Vanaf dan is de speelnatuur van OERRR Dwingelderveld dagelijks geopend tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum.

* Wild op woensdag bij Staatsbosbeheer

iedere woensdag t/m september, 13.30 - 15.30 uur

Appelscha - De natuur in het Drents-Friese Wold wordt op veel plaatsen steeds wilder.  Op deze middag zijn we te gast in het bos. Weet je wat dat betekent? Samen denken we na over hoe we een goede gast kunnen zijn.  We ontdekken hoe het is om je weg te vinden in de wilde natuur. Hoe kun je (bijna) geluidloos sluipen? Welke sporen van dieren vinden we? Als je heel stil bent, wat hoor je dan allemaal? Welke planten kun je eten en hoe bouw je een schuilplek in het bos?  Welkom bij deze speelse en leerzame gezinsactiviteit!

Data: iedere woensdag t/m september

Aanvang: 13.30 uur

Deelname: € 5,- 

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

* DIY knutselen met It Fryske Gea

dagelijks

Online - Speciaal voor kinderen vind je op de website van It Fryske Gea leuke DIY tips om thuis lekker te gaan knutselen. Altijd met een knipoog naar de natuur, afgestemd op het seizoen. Superhandig is dat overal een voorbeeld bij staat, zodat je precies weet wat je moet doen. Deel je DIY-knutsel met #mynfryskegea en tag vriend(inne)tjes. 
Zie www.itfryskegea.nl/in-de-natuur/kinderen/knutselopdrachten/

* Gouden Happy Stone speurtocht

dagelijks

Regio - Overal in Friesland liggen Gouden Happy Stones verstopt. Ga op zoek en neem een opgeladen telefoon met gps en internet mee. Maak kans op een picknick voor het hele gezin. Informatie: www.doejemee.nl/happystones

* Avonturenpad in Ketliker Skar

dagelijks 

Ketlik - Ga zelf op pad in het gevarieerde natuurgebied It Ketliker Skar. Download online de route met leuke opdrachtjes. Zo leer je het gebied goed kennen. Kinderen speuren het gebied af naar routepaaltjes en voeren daar opdrachten uit zoals spoorzoeken, boomhoogte meten en het weer voorspellen. Een super leuke manier om op ontdekkingstocht te gaan!

Ga met het hele gezin op pad

Plotseling zien we iets groots in de bossen bewegen! Niet schrikken, het zijn de hulpboswachters van It Fryske Gea: de damherten. Deze elegante en snelle dieren helpen mee om het bos mooi en open te houden. Als je heeeel stil bent dan is er een grote kans dat je ze treft tijdens het Avonturenpad door het Ketliker Skar. Maak kennis met de damherten, voorspel het weer, speur naar sporen van wilde dieren, bestudeer griezelige insecten, spot roofvogels en leer bomen herkennen.

Download hier de route en opdrachtjes van het Avonturenpad Route: de Natuurroute gaat door het bos met oude beukenlanen en langs heidevelden. De route start bij informatiecentrum ‘It Beekpronkje’. Deze activiteit wordt gratis aangeboden.

 

* Kabouterpad in het Drents-Friese Wold

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Wist je dat er in het Drents-Friese Wold kabouters wonen? Tenminste, dat denkt de boswachter van Staatsbosbeheer, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Wandel het kabouterpad en kijk eens goed om je heen! Deze wandeling is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar en hun ouders en grootouders. 

Locatie: Buitencentrum DFW, meer info: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

* Het vernieuwde Paddenpad in het Drents-Friese Wold is weer open!

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Het afgelopen jaar is bij Buitencentrum Drents-Friese Wold achter de schermen hard gewerkt om het Paddenpad van prachtige nieuwe beelden te voorzien. Vanaf nu kun je het Paddenpad weer lopen en genieten van de spannende paadjes dwars door het bos, waar van alles te ontdekken valt. Vergeet niet om goed te kijken in het ven en langs de oevers. Spelenderwijs ontdek je hoe padden zich ontwikkelen, van jong naar oud. Het Paddenpad is al jarenlang een populaire route voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Ook veel schoolgroepen kennen het pad inmiddels. Haal het vernieuwde opdrachtenboekje en de rugtas met materialen bij de balie van het Buitencentrum en ga lekker de afwisselende natuur in. We zijn benieuwd wat je onderweg allemaal tegenkomt. We rekenen op ieders begrip en medewerking. U bent van harte welkom.

Locatie: Buitencentrum DFW, meer info: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

* Binnen- en buitenspeeltuin en Maisdoolhof D’Elf Ieken

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Elsloo - Speeltuinen geschikt voor kinderen van 1-12 jaar. Sokken bij binnen spelen verplicht. Het Maïsdoolhof is open van half juli-half oktober en is een wandeltocht door het maïs waarbij vragen kunnen worden beantwoord. Halverwege is een uitkijktoren. Reservering ter plaatse Informatie: www.elf-ieken.nl

Lokatie: Bûtenweg 6, Elsloo

Entree: speeltuinen (1t/m 12 jr) : € 4.50  maisdoolhof: € 6.00 (in combinatie met entree speeltuinen) volw. € 2.00

Meer info: www.elf-ieken.nl

* Touchtafel voor Buitencentrum Drents-Friese Wold

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - In het Buitencentrum Drents-Friese Wold staat sinds kort een prachtige nieuwe touchtafel te pronken. Een touchtafel is een grote interactieve digitale tafel, die informatief en educatief is en vooral ook heel leuk is.  Door het scherm eenvoudig aan te raken kun je diverse foto’s en filmpjes bekijken van vogels, zoogdieren, vlinders, bomen, paddenstoelen, planten, enz. die voorkomen in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er wordt ook met teksten informatie over gegeven. Daarnaast zijn er diverse spelletjes op te doen, met ook weer foto’s van dieren en planten uit ons gebied. Het team van het Buitencentrum is druk bezig geweest om de tafel te vullen met beeld- en geluidmateriaal en informatieve teksten; in de loop van de tijd kan er steeds nieuwe informatie toegevoegd worden. De touchtafel is een geweldige aanwinst voor het Buitencentrum en kon worden aangeschaft dankzij een subsidie van de provincie Drenthe.

* Perfect Earth Animals App (voor kinderen 7-12 jr. met mobiele tel.)

dagelijks

Appelscha - Verzamel alle virtuele dierenkaarten met weetjes over dieren van de Oude Willem via een app en start jouw dierenkaartenverzameling. Informatie: www.dierenapp.nl

* Ruim 400 leerlingen doen mee aan vlottenrace op Spokeplas Noordwolde

20 mei, vanaf 09.00 uur tot plm. 14.00 uur

Noordwolde Ruim 400 leerlingen van de scholen in de gemeente Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland doen op vrijdag 20 mei mee aan de vlottenrace in de Spokeplas in Noordwolde. De organisatie is in handen van de Lionsclub Wolvega e.o. en in samenwerking met het project Sterke Yerke. Het doel is allereerst om de kinderen een mooie dag te bezorgen, maar vooral ook om de kinderen bewust te laten worden van de problemen van zwerfafval en de plastic-soup in de oceanen. De dag bestaat uit twee onderdelen, de race van de kleinste vlotjes, die door de kinderen zelf op school in elkaar worden gezet. Vlotjes moeten gebouwd worden uit afvalmateriaal, zwerfafval en dergelijke. Er zijn twee categorieën: met een zeiltje aangedreven door de wind en/of met een eigen. Daarnaast wordt een echte bemande vlottenrace georganiseerd. Op de Spokeplas gaat elke school zijn eigen vlot bouwen. De organisatie zorgt voor bouwmateriaal en begeleiding. Scholen wijzen vooraf een kapitein aan. Hij /zij moet wel in bezit zijn van zwemdiploma. Voor reddingsvesten wordt gezorgd en de reddingsbrigade is paraat. Het programma is in grote lijnen:
09.00 uur- 09.30 uur Ontvangst
09. 30 uur Openingshandeling door de burgemeester van Weststellingwerf Andre van den Nadort en Guus Schweigmann van Sterke Yerke
10.00 uur start wedstrijd vlotjesrace, wedstrijd wordt gevaren in 2 categorieën en in verschillende manches
11,30 uur halve finale vlotjesrace
12.00 uur finale vlotjesrace
13.00 uur grote finale bemande vlottenrace
13.45 uur prijsuitreiking: 3 hoofdprijzen prijzen namelijk een Plastic Soup Expeditie op het nieuwe vlot Sterke Yerke 4 op de Waddenzee en nog veel andere prijzen.
14.00 uur afsluiting
Verder zijn er allerlei leuke activiteiten en een hapje en een drankje. Aanwezig zijn zeeverkenners, reddingsbrigade, de brandweer, de jutfabriek op Terschelling, de EHBO, Young solarproject, Staatbosbeheer, Cleanup day organisatie en dergelijke. Meer info zie: www.vlottenracespokeplas.nl

Locatie: Spokeplas, Noordwolde

Data: 20 mei

Aanvang: vanaf 09.00 uur

Entree: vrij

Meer informatie: www.vlottenracespokeplas.nl

* Kijken met je neus

26 juli en 2 augustus van 13.30 - 14.30 uur

Appelscha - Zet al je zintuigen op scherp tijdens deze gezinsactiviteit in de natuur van het Drents-Friese Wold. Bij de speelse opdrachten komen al je zintuigen aan bod en staat plezier hoog in het vaandel. Maak met de gids van Staatsbosbeheer een geurcocktail, bewonder met een speciaal oog de toppen van de bomen en verbaas je over alle kleuren van de natuur. Leuk voor het hele gezin! Voor kinderen t/m 12 jaar. 

Datum: 26 juli

Aanvang: 13.30 uur

Deelname: € 5,- (4 t/m 12 jr)

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

 

* Speurtocht Kees Koolmees in Drents-Friese Wold (ca. 2 km) (van 4 t/m 12 jr)

7 augustus 11.00 - 15.00 uur

Appelscha - Volg de speurtocht door het bos en ontdek het leven van de koolmees. Na afloop timmer je jouw eigen nestkastje voor thuis, zodat Kees Koolmees ook daar een nestje kan maken.

Datum: 7 augustus

Aanvang: 11.00 uur

Deelname: € 9,50 

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

Kijk voor meer  activiteiten op:   Vanplan.nl  of  Zuidoostfriesland.nl  

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.