* Heb je een aktiviteit die je graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan een berichtje met alle benodigde informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

* Leesbingo in de bibliotheek van Wolvega èn Oosterwolde

dagelijks tijdens de zomervakantie

Wolvega / Oosterwolde- Tijdens de zomervakantie is er bij de bibliotheken van Wolvega, maar ook in Oosterwolde een toffe leesbingo-speurtocht voor kinderen t/m groep 8. Diverse ondernemers uit deze beide dorpen werken hier belangeloos aan mee. Vanaf 10 juli kunnen kinderen in de bibliotheek een deelnameformulier ophalen. Hierbij zit een plattegrond met routebeschrijving die ze de weg wijst door het dorp. In de route staan alle bedrijven die meedoen. In de etalages van deze winkels hangt een poster met daarop een boekfiguur en een letter. De naam van het boekfiguur moet worden ingevuld op het deelnameformulier. Zijn alle posters met letters gevonden? Dan vormen de verzamelde letters een woord. Als je de bingokaart met het gezochte woord weer inlevert bij de bieb, krijg je een leuke attentie. 

Bron: NDC

* Het vernieuwde Paddenpad in het Drents-Friese Wold is weer open!

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Het afgelopen jaar is bij Buitencentrum Drents-Friese Wold achter de schermen hard gewerkt om het Paddenpad van prachtige nieuwe beelden te voorzien. Vanaf nu kun je het Paddenpad weer lopen en genieten van de spannende paadjes dwars door het bos, waar van alles te ontdekken valt. Vergeet niet om goed te kijken in het ven en langs de oevers. Spelenderwijs ontdek je hoe padden zich ontwikkelen, van jong naar oud. Het Paddenpad is al jarenlang een populaire route voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Ook veel schoolgroepen kennen het pad inmiddels. Haal het vernieuwde opdrachtenboekje en de rugtas met materialen bij de balie van het Buitencentrum en ga lekker de afwisselende natuur in. We zijn benieuwd wat je onderweg allemaal tegenkomt. We rekenen op ieders begrip en medewerking. U bent van harte welkom.

Locatie: Buitencentrum DFW, meer info: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

* Binnen- en buitenspeeltuin en Maisdoolhof D’Elf Ieken

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Elsloo - Speeltuinen geschikt voor kinderen van 1-12 jaar. Sokken bij binnen spelen verplicht. Het Maïsdoolhof is open van half juli-half oktober en is een wandeltocht door het maïs waarbij vragen kunnen worden beantwoord. Halverwege is een uitkijktoren. Reservering ter plaatse Informatie: www.elf-ieken.nl

Lokatie: Bûtenweg 6, Elsloo

Entree: speeltuinen (1t/m 12 jr) : € 4.50  maisdoolhof: € 6.00 (in combinatie met entree speeltuinen) volw. € 2.00

Meer info: www.elf-ieken.nl

* Touchtafel voor Buitencentrum Drents-Friese Wold

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - In het Buitencentrum Drents-Friese Wold staat sinds kort een prachtige nieuwe touchtafel te pronken. Een touchtafel is een grote interactieve digitale tafel, die informatief en educatief is en vooral ook heel leuk is.  Door het scherm eenvoudig aan te raken kun je diverse foto’s en filmpjes bekijken van vogels, zoogdieren, vlinders, bomen, paddenstoelen, planten, enz. die voorkomen in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er wordt ook met teksten informatie over gegeven. Daarnaast zijn er diverse spelletjes op te doen, met ook weer foto’s van dieren en planten uit ons gebied. Het team van het Buitencentrum is druk bezig geweest om de tafel te vullen met beeld- en geluidmateriaal en informatieve teksten; in de loop van de tijd kan er steeds nieuwe informatie toegevoegd worden. De touchtafel is een geweldige aanwinst voor het Buitencentrum en kon worden aangeschaft dankzij een subsidie van de provincie Drenthe.

De Steenwijker toren is weer open voor het publiek

iedere woensdag en zaterdag in juli en augustus, van 11.00 - 17.00 uur

Steenwijk - Met ingang van zaterdag 3 juli is de Steenwijker toren weer geopend voor het publiek. In de maanden juli en augustus kunnen inwoners van Steenwijk en omgeving en toeristen en recreanten op de woensdagen en zaterdagen tussen 11:00 en 17:00 uur de 226 treden van de St. Clemenstoren beklimmen. Op 43 meter hoogte kan men genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving van Steenwijk.

Diploma

Kinderen die de toren beklimmen krijgen, als zij op eigen kracht de 226 treden hebben afgelegd, een diploma ondertekend door één van de torenwachters. Hoewel de coronamaatregelen vrijwel allemaal zijn vervallen heeft de Veiligheidsregio bepaald dat alleen personen die tot één huishouden behoren tegelijk de toren op mogen. Dat betekent dat bezoekers soms even moeten wachten voor zij aan de klim kunnen beginnen.

Bron: NDC

* Fotograferen voor kids in de natuur

28  juli, 10.00 - 12.00 uur

Katlijk - Houd je van fotograferen in de natuur? Dan is deze fotografie-excursie in het Ketliker Skar echt iets voor jou! Het Ketliker Skar is een oud wandelbos dichtbij Heerenveen. Door het open uitzicht heeft dit prachtige bos een grootse en imposante uitstraling. In het bos vinden we een groot scala aan plant- en diersoorten. Als we stil zijn, komen we met wat geluk damherten en reeën tegen. De populatie damherten is in dit gebied de laatste jaren zo gegroeid, dat ze ons dagelijks helpen bij het begrazingsbeheer. En niet te vergeten de vele bosvogels… 
Onze natuurgids neemt je graag mee op ontdekkingsreis door het bos en geeft je onderweg natuurlijk leuke tips over het maken van de mooiste natuurfoto’s. Je leert zo prachtige foto’s in de natuur maken. We gaan op zoek naar fotogenieke punten in het gebied en spelen met weerkaatsing, weerspiegeling en tegenlicht. Neem je camera mee de natuur in en ervaar hoe mooi je planten, dieren en landschappen vast kunt leggen. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl. Bij vragen, bel 0511-53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen)

Start: Informatiecentrum It Beekpronkje

Datum: 28 juli

Aanvang: 10.00 uur 

Deelname: € 4,- (t/m 12 jr)

Meer info: www.itfryskegea.nl/

* Fotografeer de bloeiende Ketlikerheide

31 juli, 9.15 - 12.00 uur

Katlijk - Sociale media zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven, hoe vaak verstuur jij een foto via snapchat? Ben jij een amateurfotograaf en wil jij leren hoe je mooiere foto’s maakt? Ga dan mee met onze fotografie-excursie op de Ketlikerheide. Tijdens deze excursie helpt onze gids je graag bij het creëren van het perfecte plaatje. Waar kun je nou beter leren fotograferen dan in de natuur? Pak snel je camera en kom samen met je mede-amateurfotografen naar het Beekpronkje. We geven je handige tips en tricks om de prachtige bloeiende heide vanachter je cameralens optimaal te beleven. Interesse?
Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via www.itfryskegea.nl.. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Start: Informatiecentrum It Beekpronkje

Datum: 31 juli

Aanvang: 9.15 uur

Deelname: € 4,- (t/m 12 jr € 2.-)

Meer info: www.itfryskegea.nl/

* Kijken met je neus

3, 10 en 17 augustus, 13.30 - 14.30 uur

Appelscha - Zet al je zintuigen op scherp tijdens deze gezellige doe-activiteit in de natuur. Leuk voor het hele gezin.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 3, 10 en 17 augustus

Aanvang: 13.30 uur 

Deelname: € 5,-

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Wild op woensdag

4 en 11 augustus, 13.30 - 15.30 uur

Appelscha - Ga mee en ontdek de natuur op een bijzondere manier! Kijken met je neus laat je de natuur beleven met al je zintuigen. Onderzoek de boomtoppen, maak samen een geurcocktail en ontdek de honderden kleuren van het bos. Spelenderwijs raak je vertrouwd met de natuurlijke wereld tijdens deze vrolijke gezinsactiviteit, waarbij iedereen meedoet en plezier en samenwerken voorop staan! Vooraf aanmelden.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 4 en 11 augustus

Aanvang: 13.30 uur 

Deelname: € 5,-

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Natuurbeleving voor kinderen in Noordwolde

5 augustus, 14.30 - 16.00 uur

Noordwolde - Ga samen met de boswachter op ontdekkingstocht door het bos. Gebruik al je zintuigen en beleef de natuur.

Lokatie: Recreatiegebied Spokeplas, Elsweg, Noordwolde. Het is noodzakelijk om te reseveren

Datum: 22 juli

Aanvang: 14.30 uur 

Deelname: € 3.50

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/avontuurspokeplas

* Ontdekkingstocht over de Ketlikerheide

7 augustus, 16.00 - 18.30 uur

Katlijk - Ontdekkingstocht over de Ketlikerheide met huisgemaakte appeltaart. Zin in een ontspannen wandeling met vooraf een lekkere kop thee of koffie met huisgemaakt appelgebak? In samenwerking met Kwartier Noord/Restaurant Smûk organiseren wij een ontdekkingstocht over de Ketliker Heide. Onze natuurgids neemt je over de lommerrijke bospaden mee het gebied in. Tijdens de wandeling krijg je allerlei informatie over de historie van het gebied en het ontstaan hiervan in de laatste ijstijd, over de dieren die leven op de Ketlikerheide zoals de das en de ree, maar ook het goudhaantje en de geelgors komen hier voor. Maar we geven nog niet alles weg…Je weet van tevoren nooit wat je in de natuur allemaal tegenkomt. Het is elke keer weer een belevenis. Misschien zien we de sporen van de das en horen we de vijfde symphony van Beethoven door het gezang van de geelgors! Ga met ons mee op pad en wie weet staat na afloop bij Kwartier Noord de open haard aan om even gezellig na te praten. Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u). Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Start: Informatiecentrum It Beekpronkje

Datum: 7 augustus

Aanvang: 16.00 uur

Deelname: leden: € 5,- niet-leden € 10,- 

Meer info: www.itfryskegea.nl/

Kijk voor meer  activiteiten op:   Vanplan.nl  of  Zuidoostfriesland.nl  

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.