* Hier vindt u een selectie van exposities die gaande zijn in onze provincie. Heeft u ook een aankondiging voor een expositie en wilt u deze graag delen met de bezoekers van deze website, stuur uw informatie dan naar info@radiocentraal.com en zo mogelijk plaatsen we het op de site.
*** Kijk voordat u besluit een expositie te bezoeken eerst nog even op de website van de betreffende organisatie, of neem contact op. Dit i.v.m. de vele afgelastingen vanwege het Corona-virus ***

# Online kunst kijken bij Galerie Friesgoed

3 april 

Nijeberkoop - Galerie Friesgoed in Nijeberkoop wil vanaf dinsdag 7 april een live inkijkje geven in de galerie en de mensen daarachter. Het bezoeken van een galerie of museum is nu in deze tijd niet mogelijk. Daarom doet Friesgoed het online.

‘We willen graag iets vertellen over kunst. Ondertussen kunnen de deelnemers vragen stellen via de chat’, zegt Gerben But, eigenaar van Friesgoed. Friesgoed wil op deze manier wat kunst in de huiskamer brengen, maar vooral ook met elkaar in gesprek te gaan. Belangstellenden kunnen zich via de website van friesgoed.nl aanmelden. Ze krijgen een uitnodiging om mee te doen aan de bijeenkomst. De eerste keer laat Friesgoed vooral zien wat ze nu in huis heeft. De ontmoeting duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier, afhankelijk van het aantal deenemers. Janou Sipsma vertelt iets over haar kunst en waar ze mee bezig is en ook over de andere kunstwerken in huis. Is deze online ontmoeting een succes, willen ze wekelijks online kunst met elkaar bekijken. Andere kunstenaars uit de regio hebben al aangegeven mee te willen doen. De eerste online bijeenkomst is dinsdag 7 april om 20.00 uur.

Bron: NDC

# Expositie Berend Hogeling in kerkje Ter Idzard

t/m half april 2020

Ter Idzard - Afgelopen maandag is er door Berend Hogeling, oud-inwoner van Oldeholtwolde, een expositie van schilderijen en ander werk ingericht in het kerkje in Ter Idzard. Er hangen momenteel twaalf werken van hem. De expositie is tot medio april te bewonderen tijdens de openingsuren van het kerkje, zoals op donderdagochtend tijdens inloop archief Idzawolde en tijdens het concert op 29 februari. De kunstenaar zelf is aanwezig op zaterdag 21 maart tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Zie ook: www.berendhogeling.nl.

# Expositie keramiekwerken in Hannie Mein Galerie in Home Center

t/m 4 juni 2020

Wolvega - Door zeven leden van de Stichting Keramisten Noord-Nederland (SKNN) wordt er (voor de honderdste keer!) een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein Galerij in het Home Center in Wolvega. De zeven keramisten waren voor deze bijzondere mijlpaal de leden van de werkgroep SKNN. Het betrof een feestelijke opening met sfeervolle muzikale omlijsting door Jacques Platenkamp met muziek uit India op verschillende instrumenten. 

De expositiewerkgroep bestaat uit de volgende leden: Carla Schrieken uit Goor; Hanneke Ruiter uit Weststellingwerf; Riek Hendriksen uit Emmeloord Rene Kaiser uit Bovensmilde: Caroline Kuiper uit Den Ham: Joke Koorn uit Enschede en Hermine Kracht uit Enschede. Grieke Land benadert de kunstenaars voor de wandexpositie. Aan de muur hangen nu foto’s van fotograaf Evert Jan Hendriksen.

Geschiedenis Hannie Mein Keramiek Galerij

Een geschiedenis van honderd exposities met de keramisten/donateurs van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN) in de Hannie Mein Keramiekgalerij. Die SKNN-keramisten/donateurs vormen een bont gezelschap: zeer gerenommeerde keramisten, die hun stijl gevonden hebben en aarzelende beginners op zoek naar referentiepunten met hun eerste experimenten. Ze komen uit de zes noordelijke provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland, het werkgebied van de SKNN. ‘Zijn het wel de “noordelijke” keramisten?’, wordt vaak gevraagd nu de SKNN half Nederland bestrijkt. Het betekent dat de pottenbakker uit Oudebildtzijl en de beeldend kunstenaar uit Veessen samen exposeren en dat ervaringen en inzichten van oudgedienden gedeeld worden met jong talent. Dat levert boeiende ontmoetingen op. Zoals Hannie Mein dat bedoeld had.

In de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw legde het bestuur van de SKNN, en met name Hannie Mein, contact met Veenstra’s Meubelstad in Wolvega. Men kende elkaar en had bedacht dat een permanente expositieruimte voor het werk van de donateurs/keramisten een stimulans voor de keramische kunstbeoefening in het noorden zou zijn. Directeur Veenstra stelde welwillend een kleine ruimte bovenaan de trap bij de hoofdingang beschikbaar. Vrijwilligers gingen aan de slag. Een systeem voor het werven van exposanten werd opgezet door Hannie Mein met Alie Jager als trekker. Hansje van Houten verzorgde de publiciteit en Peter Hiemstra en Bert Munsterman tuigden de ruimte op met Lundia-rekken waarop het werk werd uitgestald. Zij richtten ongeveer 10 jaar lang de exposities in. Aan de wand hingen in het begin wat reproducties van landschapjes uit de berging van de meubelstad.

Al gauw werd Veenstra’s Meubelstad overgenomen door Kapenga onder de naam Home Center Wolvega. Tot grote vreugde van de keramisten kwam in de nieuwgebouwde meubelboulevard een ruime, lichte galerie voor de exposities. Voor invulling van de wand werden toen beeldend kunstenaars uit de noordelijke provincies uitgenodigd. Hannie Mein moest zich vanwege haar gezondheidstoestand terugtrekken en Grieke Land volgde haar op. In 2003 werd op een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van Hannie Mein de galerij omgedoopt in: Hannie Mein Keramiekgalerij. In 2004 overleed Hannie Mein.

Na het vertrek van Grieke Land organiseert Carla Schrieken nu met een team enthousiaste vrijwilligers de exposities. Werving, selectie, inrichting, administratie: zij coördineert. Ze vindt altijd weer keramisten die bereid zijn om op zaterdag hun werk naar Wolvega te brengen zodat ieder kwartaal er weer een expositie staat die klinkt als een klok.

Want dit is het meest belangrijke erfgoed van Hannie Mein in deze exposities: keramisten zijn geen concurrenten van elkaar maar delen elkanders vondsten en ervaringen en hebben er plezier in.

* Home Center Wolvega, Frisaxstraat 12, 8471 ZW Wolvega

* Openingstijden: Ma: 13.00 - 18.00 uur, Di & Wo: 9.30 - 18.00 uur, Do: 9.30  - 21.00 uur, Vr & Za: 9.30 - 18.00 uur.

# Relaties & Contrasten de collectie van Hans en Cora de Vries (GESLOTEN T/M 1 JUNI)

t/m 14 juni 2020

Heerenveen- Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d'art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties en contrasten. De tentoonstelling Relaties & Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries is een vervolg op de tentoonstelling Collection d'art – een galerie, die in 2015 te zien was in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. Schonk de laatste vooral aandacht aan het galeriebeleid, de expositie in Museum Belvédère concentreert zich volledig op de privéverzameling. In de expositie is werk te zien van: Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde, Co Westerik en vele, vele anderen. 

Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud

Geopend: Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, maandags gesloten. 

# Expositie in de Kerk van Boijl

t/m 14 december 2020

Boijl - In het kader van 700 jaar Boijl wordt zondag 16 februari in de kerk een expositie met schilderijen van Marga Kramer geopend. Deze tentoonstelling is het gehele jaar te zien op maandag- en woensdagmiddagen en na de kerkdiensten.

Marga Kramer (Heemstede, 1959) verhuisde in 2004 naar Friesland en kwam uiteindelijk via Makkinga in 2013 in Boijl terecht. Ze was zo onder de indruk van de wolkenpartijen in deze omgeving dat ze behoefte voelde deze op schilderdoek vast te leggen. Om die reden nam ze schilderles bij Liduin van Noord, die toen in Nijeberkoop woonde. Marga Kramer: ‘Maar uiteindelijk heb ik maar weinig wolken geschilderd omdat ik merkte dat met aquarel veel meer mogelijk was. In 2017 ben ik met acryl gaan werken; vooral vrouwenfiguren, maar dan zonder gezichtsuitdrukking. En sinds december 2019 werk ik vooral abstract. Daar kan ik me helemaal in uitleven.’

* Hervormde kerk , Boijlerweg 87, 8392 NJ Boijl

* Geopend: maaandag en woensdag van 13.00 tot 16.00 uur. Tijdens schoolvakanties ook op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

* Gratis entree

# Museum Heerenveen: Richting 100 Jaar ABE LENSTRA (GESLOTEN T/M 1 JUNI)

t/m 31 december 2020

Heerenveen - Een tengere jongen met een opvallende kuif, genaamd Abe Lenstra (1920-1985), is zonder twijfel de bekendste en beste voetballer die Heerenveen ooit heeft voortgebracht. Abe Lenstra was in de jaren veertig en vijftig de architect van het grote kampioenselftal van Heerenveen en van Oranje. Hij was een typische vedette. Grillig, onvoorspelbaar en binnen de lijnen onnavolgbaar. Eén van de acht tentoonstellingen 'Richting 100 jaar Abe' is nu te zien in het museum ter ere van zijn ‘jubileumjaar’ 2020. Lenstra is namelijk geboren in 1920. In aanloop naar het jubileum jaar 2020 organiseert Museum Heerenveen acht kleine deeltentoonstellingen. De basis van elke tentoonstelling is het scheurkalenderboek (2019/2020). Het boek bevat meer dan 700 items over Abe: bijzondere foto’s, quotes, karikaturen, hoogtepunten en dieptepunten. Het scheurkalenderboek is mede tot stand gekomen door samenwerking met sc Heerenveen en een drietal Abe verzamelaars en te koop in de museumwinkel! Om de drie maanden zijn de nieuwe kalendervellen in het museum te zien, aangevuld met persoonlijke objecten van Abe Lenstra. Op het gemeentehuis van de Gemeente Heerenveen wordt gelijktijdig een herdenkingsvitrine geplaatst. In november 2020 wordt het project afgesloten met een grote overzichtstentoonstelling over het leven en de carrière van de voetballer in het museum.

* Bezoekadres: Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen, T: 0513 623408 E:info@heerenveenmuseum.nl

* Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur, Zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00 uur        

* Entree: Volwassenen  € 6,50 inclusief 1 kopje koffie of thee * Kinderen 6 t/m 17 jaar €3,50 * Kinderen t/m 5 jaar gratis, 

                     Museumkaart gratis, Vrienden van Museum Heerenveen gratis * Groepsentree (geldig vanaf 10 personen) € 5,50 per

                                                                                                                                                                                                                        persoon

* Feestdagen Open: tweede Paasdag, tweede Pinksterdag en tweede Kerstdag van 13.00 - 17.00 uur.
            Gesloten: eerste Kerstdag, oudejaarsdag, nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste Pinksterdag.

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij u naar de website van de betreffende locatie.

  • Facebook
  • Instagram