* Hier vind je een selectie van exposities die gaande zijn in onze regio. Heb je ook een aankondiging voor een expositie en wil je deze graag delen met de bezoekers van deze website, stuur jouw informatie dan naar info@radiocentraal.com en zo mogelijk plaatsen we het op de site.

# Herkansing voor Hannie Mein Kunstprijs; kunstenaars maken kans op 2000 euro en keramisch object

Wolvega – Zag het bestuur van de Hannie Mein Kunstprijs (HMK) zich vorig jaar genoodzaakt om het evenement vanwege corona af te gelasten, met veel plezier gaat men nu voor de herkansing. „We zijn blij te kunnen melden dat de kunstprijs dit jaar doorgaat”, aldus Marcel Prins, voorzitter van de HMK. De tentoonstelling loopt van 9 tot en met 30 oktober. Professioneel werkende kunstenaars uit de Stellingwerven en de gemeente Westerveld die zich niet eerder al hadden aangemeld, kunnen zich tot 31 mei opgeven voor de Hannie Mein Kunstprijs 2021. De kunstenaars mogen maximaal drie recente werken insturen voor de expositie. Een onafhankelijke vakjury kiest uit deze werken de prijswinnaar. De tentoonstelling wordt gehouden in de Hannie Mein Galerie in HomeCenter in Wolvega.  De deelnemende kunstenaars maken kans op een geldbedrag van € 2000,- en een keramisch object van keramiste Hannie Mein (1933-2003). Het betreft dit keer het vijfde en tevens laatste beschikbare beeldje van Hannie Mein voor deze HMK. Dat maakt deze lustrumeditie extra speciaal. Fotograaf Ton Broekhuis werd in 2018 uitgeroepen tot winnaar. Beeldhouwer Jan Slot won de publieksprijs. Eind 2002 is het initiatief voor de HMK ontstaan met als doel beroepskunstenaars uit de Stellingwerven steeds opnieuw uit te dagen hun werk te ontwikkelen, te presenteren en te promoten. Vorig jaar mochten voor de eerste keer ook kunstenaars uit de gemeente Westerveld zich inschrijven. Corona gooide echter roet in het eten. Alle kunstenaars uit de drie gemeenten krijgen nu dus een herkansing.

Bron: NDC

# Vooraankondiging 17 juli t/m 15 augustus 2021 Open Stal in Oldeberkoop bestaat 50 jaar

Oldeberkoop – OPEN STAL 2021: voor het 50-jarig jubileum zoeken we nieuwe vrijwilligers In 2021 bestaat Kunstroute Open Stal 50 jaar. Een bijzonder jaar, waarin de organisatie zich ten doel heeft gesteld een zeer speciale kunstroute aan te bieden: gerenommeerde kunstenaars, ook uit de geschiedenis van 50 jaar Open Stal, zullen hun opwachting maken. Als de coronamaatregelen het toelaten – en dit verwachten wij! – gaan we een prachtige zomer beleven in Oldeberkoop. Van 17 juli tot en met 15 augustus 2021 vindt de 50ste editie van Open Stal plaats. Aan het volledige programma wordt momenteel hard gewerkt. Zodra het complete programma bekend is, zal dit vermeld worden via onze website www.openstal.nl.
Sinds jaar en dag vergt de organisatie van de kunstroute de nodige inzet van bestuur en vrijwilligers. Elke nieuwe vrijwilliger is een aanwinst voor de stichting en dus van harte welkom. Meehelpen bij Open Stal vindt plaats op vrijwillige basis; dit geldt voor de bestuursleden, de bouwploeg en de schoonmaakploeg. In 2019 deden we al een oproep in ons dorpsblad De Dreijer en dat leverde gelukkig een groot aantal nieuwe, enthousiaste vrijwilligers op. Door ouderdom, ziekte en verhuizing stopten er ook enkele vrijwilligers. Met de nieuwe vrijwilligers kon het rooster gemakkelijker voltooid worden en uitval tijdens de kunstroute kon worden opgevangen. Vanwege het feit dat de 50ste kunstroute komende zomer over een extra locatie beschikt voor het tentoonstellen van kunst, namelijk in het voormalige CAV-gebouw, hebben we nog meer vrijwilligers nodig voor het bemensen van de diverse locaties.
Wilt u meehelpen en vrijwilliger worden? 

We hebben mooie vrijwilligerstaken beschikbaar:
Gastvrouw of Gastheer: Op een aantal locaties en voor de Kiosk: Inzet als gastvrouw of gastheer op een aantal locaties gedurende de openingstijden van de kunstroute voor kaartcontrole, bewaking en het beantwoorden van eventuele vragen van bezoekers. We verdelen daarbij de middag in twee delen, van 13.00 uur tot 15.30 uur en van 15.30 uur tot 18.00 uur; Inzet als verkoper van entreebewijzen in de kiosk (van te voren krijgt men uitgebreide uitleg en is er altijd iemand aanwezig om de vrijwilliger(s) bij te staan). Dit is nodig van 12.45 uur tot 17.00 uur en wordt uitgevoerd door twee vrijwilligers en één bestuurslid. Vanaf 17.00 uur wordt deze taak overgenomen door een bestuurslid;
Enquêteur: Inzet als enquêteur van 15.30 uur tot 18.00 uur. De enquête wordt buiten - en digitaal afgenomen met een iPad en vooraf volgt ook hiervoor een introductieles; Bij al deze opgaven hoort een zekere mate van verantwoordelijkheid.
Maar natuurlijk is Open Stal - vrijwilliger zijn ook vooral een sociaal en gezellig gebeuren! Als je vragen hebt over de taken dan kun je contact opnemen met Jolanda Houtman. Jolanda is coördinator voor de inzet en planning van de gastheren en gastvrouwen en zij kan alle vragen hieromtrent beantwoorden. Wij vinden het heel fijn als zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Heb je interesse? Meld je dan aan als vrijwilliger en neem contact op met Jolanda Houtman, onze coördinator. Zij is bereikbaar via: JolandaHoutman10@hotmail.com (tel. 0516-451956).

# Kunstproject leidt naar positieve boodschap

Oosterwolde – Wat zijn de mogelijkheden om de inwoners van Ooststellingwerf in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken? Stichting Scala heeft het onder andere gezocht in een kunstproject in samenwerking met de Stichting Kunstwerf. Binnenkort worden de kunstwerkjes vanzelf zichtbaar. Op diverse plekken in de gemeente komen op een speciale manier bemoedigende boodschappen tevoorschijn. „Juist op het moment bij somber weer”, zo licht Marjolein Spitteler, coördinator van de Stichting Kunstwerf, een tipje van de sluier op. „De coronaperiode is al niet makkelijk en bij regenachtig weer kunnen we dan helemaal wel een extra lichtpuntje gebruiken.”

Positief kunstwerkje

Voor het project is kunstenaar Marjan Beuker uit Britsum ingeschakeld. Zij heeft op vier plekken in de gemeente een positief kunstwerkje gerealiseerd: in de buurt van het Gezondheidscentrum en de Poiesz supermarkt in Oosterwolde, bij het Buitencentrum in Appelscha en bij de Coop in Haulerwijk. Voorafgaand aan het project is aan de Ooststellingwervers een oproep gedaan om mee te denken over opbeurende teksten. Met welke woorden zouden zij iedereen een hart onder de riem willen steken? Uit zo’n dertig inzendingen zijn uiteindelijk vier boodschappen gekozen die als basis voor de kunstwerkjes hebben gediend.

Bron: NDC

# Voordelig naar Friese musea met passe-partout

Met een passe-partout voor twintig Friese musea hoopt de Museumfederatie ook publiek naar de kleinere musea te lokken.

Twintig Friese musea zijn vanaf 17 augustus te bezoeken met het ‘Passe-Partout Friese Musea’. Deze digitale pas geeft voordelig toegang tot drie musea naar keuze. Initiatiefnemers Museumfederatie Fryslân en Visit Friesland hopen zo cultuurliefhebbers te verleiden tot een bezoek aan de minder bekende ‘parels’ van Friesland. ,,Toeristen kennen de grote musea in onze provincie, maar er is veel meer moois”, aldus campagneleider Karin Hofmeijer. Het passe-partout kost 15 euro via friesland.nl/passepartout ,  excl. boekingskosten) en is drie maanden geldig. Afhankelijk van de gekozen musea spaart een pashouder tot 7,50 euro uit. Het passe-partoutproject is een pilot, die eind dit jaar wordt geëvalueerd. Wie het in december koopt kan het in 2021 inzetten, ongeacht de uitkomst van de evaluatie.

Bron: NDC

# Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop

Oldeberkoop - De Parkbossen Kunstroute is vanaf heden te bezoeken. De route bestaat uit twee delen, beide 2,5 kilometer lang. De route leidt u langs blijvende, bijzondere kunstwerken die in de afgelopen jaren opgenomen zijn in de Parkbossen rondom Oldeberkoop. Meer informatie over het ontstaan van de Parkbossen en alle bijzondere kunstwerken daarin, leest u in de routekaart. De routekaart kunt u hier downloaden.

# Kamers miniatuurhuis Stoereloer op site

De vijfhonderd kamers van het Miniatuurhuis van Stoereloer staan online. Op de speciale website zijn steeds drie wanden te zien, die samen een kamer vormen. Jeanet Beuker heeft alle flats getekend, waarin alle vertrekken zijn aan te klikken. Ook kun je makers vinden op naam. Stoereloer riep aan het begin van de coronacrisis kinderen en ouderen op mee te bouwen aan het Miniatuurhuis, omdat zij (toen) vooral door de crisis werden getroffen. Met de woordkunstenaars van Dichter bij Friesland wordt gewerkt aan een boek over het project, en Stoereloer is druk met het regelen van een expositieruimte om de tien flats aan het publiek te tonen.

Bron: NDC

# Hein Mader Kunstroute

Appelscha - Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer, zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes. Er zijn 2 fietsroutes van 45 en ca. 55 km rondom 18 binnen- en buitenbeelden van deze kunstenaar.De 1e route gaat naar Oldeberkoop en terug. De 2e route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. Het Routeboek is gratis verkrijgbaar bij de TIP Appelscha (Boerestreek 23, 8426BN Appelscha), zolang de voorraad strekt. 

# It Fryske Gea brengt verhalen achter wapendroppings in Katlijk tot leven in tijdelijke tentoonstelling ‘Frijheid boppe alles’

Katlijk -  Donderdag 17 december opende It Fryske Gea de tentoonstelling ‘Frijheid boppe alles’ bij informatiecentrum It Beekpronkje in Katlijk. Dit is de toegangspoort tot het natuurgebied Ketliker Skar, waar in 1944 drie betekenisvolle wapendroppings plaatsvonden. In het kader van 75 jaar vrijheid zijn de verhalen van de boerenfamilies achter de wapendroppings achterhaald. Verteld door nabestaanden en in woord en beeld gebracht aan de buitenzijde van het informatiecentrum. Hier staan ook drie luisterpalen die met de ellenboog of knie zijn te activeren. Dit is voor It Fryske Gea een primeur qua uitvoering, die zo inspeelt op haar mogelijkheden tot gastvrijheid in coronatijd. Vanaf dit weekend is de tentoonstelling op eigen initiatief te bekijken aan de Schoterlandseweg 26.

Friese wapendroppings in Ketliker Skar

Hoe de wapendroppings in het Ketliker Skar in de Tweede Wereldoorlog precies in zijn werk gingen, dat is vorig jaar uitgezocht en herdacht in de vorm van een symbolisch monument op het droppingsveld. De menselijke verhalen daarachter waren tot dusver nog onbekend. Wie waren deze mannen die in de nacht op pad gingen? En hoe belangrijk waren de boeren die vaak betrokken waren bij de opslag en de verdere verspreiding van de wapens? Drie nabestaanden vertelden hun familieverhaal.
Het verhaal van de families achter de droppings

De familie Mulder woonde in de oorlog in boerderij Moskou aan de rand van het Ketliker Skar. Vanuit hier werden de wapendroppings voorbereid. Ook diende de boerderij als opslagplaats voor de wapens. Dochter Roelie Mulder vertelt hoe haar ouders betrokken waren. Terugkijkend vraagt ze zich oprecht af, ‘wat een verantwoordelijkheid, zou ik dat durven?’

Dat de betrokkenheid bij de wapendroppings ook anders had kunnen aflopen, dat blijkt uit het verhaal van de nu 89 jarige dochter van Bouwe van Ens. Haar vader is een paar dagen voor de bevrijding doodgeschoten. ‘Voor ons was er geen bevrijding, wij hadden levenslang, want het verlies gaat nooit over’ besluit mevrouw van Ens haar verhaal. 

Ook de kleindochter van Jelle Boersma heeft haar verhaal verteld. De impact van de gebeurtenissen 75 jaar geleden is nog altijd aanwezig. ‘Mijn pake is gefusilleerd, ik ken hem alleen van de foto aan de wand’. Daarom, zegt Sabyna Boersma, is ‘Het belangrijk dat de verhalen blijven. De verhalen over de moed om voor de bevrijding te werken, zonder verzet is er geen vrijheid’.

# Zandkunstenaars boetseren kinderboek uit zand in het Kuinderbos

vanaf 12 juni

Kuinre - In het Kuinderbos zijn vanaf 12 juni negen nieuwe zandsculpturen te bewonderen. Deze keer met als thema kinderboeken. De vijf zandkustenaars: Jeroen Advocaat uit Gorredijk, Lip Ferweda uit Joure, Anique Kuizenga en Nail Magee uit Engelbert en Sikke Bart Frieling uit Groningen zijn op dit moment nog druk bezig om de kunstwerken te realiseren in de negen kisten. De kunstenaars gebruiken daarvoor woudzand uit het aangrenzende Schoterveld. Als woudzand vochtig wordt gemaakt en wordt aangestampt is het uitermate geschikt om sculpturen van te maken.

Kleine Beer

De vorige serie zandsculpturen met 75 jaar vrijheid als thema trok naar schatting 12.000 bezoekers. Boswachter Harco Bergman verwacht dat het boekenthema opnieuw duizenden bewonderaars trekt. Op de foto boetseert Lipkje Ferwerda uit Joure een sculptuur van het kinderboek Welterusten Kleine Beer. Bezoekers kunnen ook nu al langs komen om te kijken hoe de kunstwerken tot stand komen. Aan de Schoterweg is bij de ingang van de zandsculpturenroute een parkeerterrein.

# De Zevensprong in Galerie Steenwijk

t/m 12 juni

Steenwijk - 7 kunstenaars - 7 werken - 7 technieken. Van olieverf tot keramiek, foto's en sieraden. Laat u verrassen door werk van bevlogen kunstenaars. Zeven kunstenaars tonen zeven werken met zeven verschillende technieken. Van olieverf tot keramiek, van foto’s tot sieraden de tentoonstelling laat zeer divers werk zien. Sta versteld van het vakmanschap en het brede scala aan wat kunst ons kan bieden. Kunst die verrast of misschien zelfs ontroert. Kortom een zeer afwisselende expositie van het werk van zeven bevlogen kunstenaars.

Locatie: Galerie Steenwijk 

Duurt: t/m 12 juni

Geopend: ma t/m vr van 13.30 tot 17.00 uur en za van 10.00 tot 12.30 uur

Entree: vrij

Meer info: www.galeriesteenwijk.nl

# Meester in Eenvoud in Galerie Steven Sterk, Gorredijk 

12 juni en 13 juni

Gorredijk - Op 12 juni om 12 uur opent de tentoonstelling ‘Meester in Eenvoud’ van beeldhouwer en schilder Frans Klerkx (Mill, 1932) met een inleiding van Han Steenbruggen (Directeur Museum Belvédère) in Galerie Steven Sterk in Gorredijk. Het leven van Frans Klerkx staat in het teken van de abstracte beeld- en schilderkunst. Zijn middelgrote tot zeer grote beelden ontstaan letterlijk uit gevouwen vellen papier uitgevoerd in cortenstaal, hout of aluminium. De abstracte schilderijen vinden hun oorsprong in het minimalisme van de geometrie en de dynamiek van een meer organische en lyrische beeldtaal. Frans Klerkx beschouwt het creatieve proces als het bezielen van materie waardoor een simpel teken op een vel papier of hergebruik van verpakkingsmateriaal betekenis krijgt. Hij laat zich daarbij inspireren door de zen-filosofie waarin begrippen als ‘eenvoud’ en ‘aandacht’ centraal staan. In zijn kunst is hij dan ook altijd op zoek naar betekenis die hij zoekt in een combinatie van het platte vlak en de driedimensionale ruimte, stilstand en beweging.

Locatie: Galerie Steven Sterk 

Duurt: 12 en 13 juni

Geopend: beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: info@manuelaklerkx.nl

# 'ART Verschuiving III' in Projectruimte Hoofdstraat 17 Beetsterzwaag

t/m 20 juni 

Beetsterzwaag - Diverse kunstenaars (diverse disciplines). Alleen na afspraak te bezoeken. Armando, Aubertin, Beuys, Brands, Brown, de Bruijn, Corneille, Defesche, Diederen, Francis, Freijmuth, Gubbels, Hack, de Haas, Haring, Heerup, Henderikse, Heyboer, Hussem, Jorn, Kuijpers, Lataster, Lucassen, Maulwurf, Miro, Paladino, Perlmuter, Siepman van den Berg, Sluijters, Spiller, Tinguely, Visch, Wagemaker

Locatie: Projectruimte Hoofdstraat 17 Beetsterzwaag

Duurt: t/m 20 juni

Geopend: vrij, za & zo van 13.00 tot 18.00 uur (alleen op afspraak via tel.nr. 0512 - 72 90 80)

Entree: vrij

Meer info: www.projectruimte-hoofdstraat17.com

# 'GROEI' bij Nynke & Blom in Gorredijk

t/m 20 juni  

Gorredijk - Mathilde Hemmes (sculpturen). Alleen te bezoeken na afspraak. Groei klinkt fijn, maar is dat niet altijd. In deze voorjaars-expositie bij Nynke & Blom zijn heel aantrekkelijke textiele kunstwerken van Mathilde Hemmes te zien. Er groeien glanzende, zachte en erotische sculpturen. Her en der liggen baby’s en aan de muur hangen mooi gekleurde geborduurde cellen. Scary Cells. O nee!

Locatie: Galerie Nynke & Blom Gorredijk

Duurt: t/m 20 juni

Geopend: alleen op afspraak

Entree: vrij

Meer info: www.nynke-blom.myportfolio.com

# Janneke Hengst in Museum Heerenveen

t/m 27 juni 

Heerenveen  - Galerie MUGA toont t/m 27 juni werken van de bekende Friese kunstenaar Janneke Hengst uit Mantgum. Janneke Hengst is beslist geen onbekende in de kunstwereld van Friesland. Namen als Jopie Huisman, Thom Mercuur, Geert Mak en Jan Mankes worden vaak genoemd. Janneke laat haar nieuwe werken zien in MUGA. Haar landschappen kenmerken zich door het kleurgebruik en de compositie. Het landschap verstild zich als het ware in haar werken. Geluiden verstommen en kleuren sprankelen maar niet overdadig. Als beschouwer ontdek je het verhaal van de kunstenaar, met het bijzondere mystieke licht en surrealistisch realisme, boeiend vanaf de eerste penseelstreek.

Locatie: Museum Heerenveen

Duurt: t/m 27 juni

Geopend: di t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.heerenveenmuseum.nl/muga

# Gjalt Walstra - Een Eerbetoon in Kunstlokaal No8, Jubbega

t/m 27 juni

Jubbega - In november 2015 exposeerde Gjalt Walstra voor het eerst in Kunstlokaal No8, in een duo met Tineke Porck. Kunstenaars van het licht en de stilte. Begin februari vorig jaar, Gjalt was "weer lekker aan het werk" in zijn atelier, maakten we een afspraak voor een nieuwe tentoonstelling. Zijn plotselinge dood op 27 februari 2020 maakte alles anders. 
Gjalt Walstra werd in 1941 geboren in Leeuwarden. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (destijds Kunstnijverheidsschool) in Amsterdam, waar hij na zijn studie al snel succes had als Friese kunstenaar van abstracte landschappen. In de jaren 70 vestigde hij zich in Hoornsterzwaag. Ook naast zijn beeldende werk in het atelier was hij actief, als theatermaker en -vormgever en als leraar. Hij exposeerde in binnen- en buitenland. Meest recent in Drachten (EM Galerie), Gorinchem (Symposion, 2015), Jubbega (Kunstlokaal ?8) en Oranjewoud (Museum Belvedere - Frysk, 2019). Zijn monochrome doeken schilderde Gjalt Walstra traditioneel, met de kwast. Hij bracht dunne lagen verf op met zichtbare streken in verschillende kleuren over elkaar heen, zodat de verf het licht vangt. Wit is niet wit, in het zwart zit nooit zwart. Grijs bestaat uit allerlei kleuren. Het daglicht doet de kleuren leven. Laag voor laag bouwde Gjalt zijn werken op en laag voor laag ontdekt de kijker de diversiteit in de schijnbare uniformiteit: "Als je lang genoeg kijkt geeft het schilderij zich prijs, dan ga je het zien."
Zelfs uit zijn donkerste doeken duikt licht op en ontduistert op magische wijze. Changeant als zijde, afhankelijk van onder welke hoek en met welke stemming je het benadert. Gjalt Walstra: "Bij mijn werk lijkt de verf te ademen, en deze indruk van ademen hangt zeer nauw samen met licht en het geschilderde. Hierin vind ik mijn identiteit. De beweging van het licht is een wezenlijk gegeven bij mijn manier van schilderen. Dit speciale facet is bij kunstlicht, dat statisch is, niet aanwezig. Het schilderij is autonoom. Het schilderij, de architectonische ruimte en de toeschouwer zijn een geheel. Ze zijn als het ware het kunstwerk."
Zijn werken zijn abstracte, impressionistische voorstellingen die inhoud hebben zonder aanwijsbare betekenis. Kunstwerken in optima forma. Zijn nieuwste werk is wit op wit. Het laatste van een groot oeuvre. "Als er eenmaal helderheid is ontstaan, valt alles vanzelf op zijn plaats." Kunstlokaal No8 toont olieverfschilderijen en houtskooltekeningen. De tentoonstelling wordt op 5 juni om 15.00 uur geopend door Huub Mous, kunsthistoricus en publicist. 
Wilt u de opening bijwonen? 
U kunt reserveren via de website: www.kunstlokaalno8.nl/tentoonstellingen-hedendaagse-kunst/maak-een-afspraak/, zodat we rekening kunnen houden met het aantal aanwezigen. Bij te grote drukte wijken we uit naar de tuin en kunt u om beurten naar binnen.

Locatie: Kunstlokaal No.8, Jubbega

Duurt: van 5 t/m 27 juni 

Geopend: vr, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.kunstlokaalno8.nl/

# Prentkunst in en om Zutphen in Nobilis, Centrum voor Prentkunst, Fochteloo

t/m 27 juni (op afspraak)

Fochteloo - De tentoonstelling Prentkunst in en om Zutphen omvat werk van o.a. Peter Kooij (lino's), Wim van der Meij (etsen), jeanne Bieruma Oosting, Ank Spronk-Feenstra (etsen), Linde Leij (schilderijen), Charles Glaude Behrens (kleine prentkunst),  Peter Kalkowsky (prenten), Sandra van de Griendt (werken op papier), materiaal uit schenking van dr. Chris Schriks en van Cees en Camiel Andriessen (lino's en housnedes). Tijdens de tentoonstelling wordt ook de grafiek van Jan Mankes uit de Nobilis-collectie getoond. daarnaast wordt er nog een kleine tentoonstelling ingericht met werk van Erik van Ommen, dit ter gelegenheid van het verschijnen van Noblis cahier 14.

Locatie: Nobilis Fochteloo

Duurt: t/m 27 juni

Geopend: do t/m zo van 13.30 tot 16.30 uur (alleen op afspraak)

Entree: vrij

Meer info: www.stichtingnobilis.nl 

# De Koeien weer op Stal in Galerie de Horst in Paasloo, een expositie met Jennifer Koning uit Blesdijke.

t/m 27 juni (op afspraak)

Paasloo - Galerie de Horst in Paasloo organiseert dit voorjaar een expositie met een gastexposant, te weten Jennifer Koning uit Blesdijke. Zij schildert geen bekende Nederlanders of exotische dieren, maar personages uit het dagelijkse Hollandse leven zijn haar favoriete onderwerpen. Koeien, honden, mensen, katten en paarden. Ze schildert ze in olieverf en tekent ze in houtskool of gemengde technieken. De tentoonstelling bestaat deze keer uit portretten van koeien. In deze portetten draait het voor haar niet om de koe op zich, maar juist om de uitstraling van die specifieke koe. Deze koe portretten zijn in de maanden mei en juni in Galerie de Horst te bezichtigen. De expositie is geopend do t/m zon vanaf 13.00 alleen op afspraak (telf. 06 27 37 50 65). Galerie de Horst is gevestigd aan de Horstweg 2 in Paasloo,

Locatie: Galerie de Horst Paasloo

Duurt: t/m 27 juni

Geopend: do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur (alleen op afspraak)

Entree: vrij

Meer info: www.galeriedehorst.webs.com

# Diverse Kunstenaars in Galerie Huis ter Heide

t/m 27 juni (op afspraak)

Huis ter Heide - Voor veel bezoekers is Galerie Huis ter Heide al een vertrouwd adres. Een galerie met een prettige en gastvrije uitstraling, waar men zich snel op zijn gemak voelt. De galerie wordt gerund door een kunstenaarscollectief bestaande uit een twaalftal kunstenaars. Iedere kunstenaar heeft een heel eigen specialisatie, hetgeen garant staat voor afwisselend, origineel en verrassend werk. Naast werk van de vaste collectiefleden is ook werk te zien van vier glaskunstenaars, die zijn uitgenodigd hun werk samen met het collectief te presenteren. Het betreft zowel twee- als driedimensionaal werk, van diverse materialen en stijlen. Het is gelukt u een boeiende expositie aan te bieden.
Hieronder een korte presentatie van de gastexposanten;
Els en Tom Bleijenberg
Els en Tom uit Spijkenisse gebruiken ‘Keramiek met een Glimlach’ voor het presenteren van hun werk want vrijwel alle bezoekers kregen spontaan een glimlach als ze hun werk zagen. Hun humoristische kijk op de ‘wereld’ verbeelden zij in hun vrolijk vormgegeven keramiek. Beiden houden van de natuur, maar hun dieren zul je er nooit tegenkomen. Het vinden van de juiste gezichtsuitdrukking, pose en naderhand kleurstelling is altijd weer een uitdaging. Omdat zij op hoge temperatuur bakken, is hun werk ook geschikt voor balkon of tuin. Hun werk staat regelmatig op internationale beurzen, kunst-/keramiekmarkten en kunstroutes. Ook exposeren ze bij binnen- en buitenlandse galerieën en beeldentuinen.
Aly van der Woude
Aly uit Annen in Drenthe heeft na enkele gerichte opleidingen gevolgd te hebben, haar eigen techniek ontwikkeld. Ze is verder gegaan met abstracte kunst waarmee ze in het binnen en buitenland exposeert.Thematisch speelt de natuur een grote rol in haar werk: De kleuren, het tastbare, ontastbare en de weidsheid geven veel inspiratie.Spelend met kleuren ontstaan de abstracte dynamische schilderijen die ze toont in deze expositie in galerie Huis ter Heide.
Margriet Blom
Margriet uit Leiderdorp is opgeleid als docent beeldende vorming en heeft jaren in het middelbaar onderwijs gewerkt. Op dit moment verzorgt zij cursussen en workshops in Leiden in omgeving. Haar keramiek op deze expositie heeft als thema ‘ontluiken’. Het moment dat er uit een schijnbaar dode bol een fris, groen puntje doorbreekt, een kwetsbaar ei dat liefdevol wordt beschermd maar uiteindelijk toch moet breken. Het gaat over nieuw leven, over hoop en over dat er vaak iets stuk moet gaan om iets nieuws een kans te geven. Het keramiek is handgevormd en gedecoreerd met engobes en glazuren.Het is realistisch met een twist.
Jos Apeldoorn
Jos uit Egmond aan Zee met strand duinen en polders, een inspirerend landschap voor hem, met aan de voet Egmond-Binnen, het dorp waar Jos al 67 jaar leeft, woont en werkt. Met hout is Jos opgegroeid want zijn vader had een timmerwerkplaats. De vader van Jos was evenals zijn verdere voorvaderen, dorpstimmerman. Fietsend door Nederland komt Jos bomen tegen die hem inspireren. Jos probeert via beelden zijn bewondering voor de natuur tot uitdrukking te brengen en de houtstructuur voor zich te laten spreken. Veel inspiratie heeft hij opgedaan bij het zien van werk van Henry More en Barbara Hebworth. Het plezier in het creëren staat voorop noemt Jos.

Locatie: Galerie Huis ter heide

Duurt: t/m 27 juni

Geopend: vrij t/m  zo van 13.00 tot 17.00 uur (alleen op afspraak)

Entree: vrij

Meer info: www.galeriehuisterheide.nl 

# Ruimte, zien en ervaren in Galerie Efterom in Wijnjewoude

t/m 27 juni 

Wijnjewoude - Ruimte kun je in het platte vlak laten zien door de beeldaspecten vorm, kleur, textuur, licht, compositie en structuur. Hierdoor krijg je inzicht in wat er wordt  afgebeeld en hoe het wordt afgebeeld. Er ontstaat  een driedimensionale ruimte in het platte vlak, de suggestie van diepte wordt gewekt. Driedimensionaal werk is ruimte-innemend. De grootte van het beeld is dan kenmerkend. De vorm van een ruimtelijk werk staat op zichzelf en meestal geïsoleerd van de omgeving.De vormen kunnen figuratief, gestileerd of abstract zijn. Vormcontrasten vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor keramist Karel Sterk (Kollum). Hij laat zich inspireren door landschappen waar vooral de vloeiende lijnen hem intrigeren. Hoekig en rond, scherp en zacht zijn steeds terugkerende elementen in zijn sculpturen. Al zijn sculpturen ontstaan door middel van  ‘handvormen’. Hij werkt niet met mallen of de draaischijf. Het is abstract, ruimtelijk werken neemt letterlijk veel ruimte in. De schilderijen van Joke Ket (Hurdegaryp) zijn ontstaan vanuit de gedachte ‘Uit het vuur der aarde’ Het is impressionistisch werk waarbij ze, naast acryl- en olieverf ook gebruik maakt van andere materialen. Materialen uit de Waddenzee zoals slik, zeewier, schelpen etc. hebben haar voorkeur. De onderlagen die geschilderd zijn in een rode kleur staan voor het vuur der aarde. De liefde voor het Wad met de wisselende getijden, het slik en de eilanden vormen haar inspiratiebron. Zij creëert ruimte in haar werk wat ze zichtbaar maakt en wat de kijker ervaart.  De exposerende kunstenaars laten zich inspireren door landschappen maar geven dit op een heel eigen manier weer. U bent van harte welkom om, geheel vrijblijvend, een kijkje te komen nemen.

Locatie: Galerie Efterom Wijnjewoude

​Duurt: t/m 27 juni

​Geopend: za en zo van 13.00 tot 17.00 uur, op afspraak eveneens andere uren mogelijk 

​Entree: vrij

Meer info: www.galerie-efterom.nl 

# Een Beeldschoon Duet in Beeldentuin en Galerie Beeldschoon, De Pol

t/m 27 juni (wordt verlengt) 

De Pol - Beeldentuin en galerie 'Expositie Beeldschoon' is gevestigd in de Kop van Overijssel in het mooie cultuurhistorisch zeer interessant en prachtig landschap tussen de bossen van Landgoed De Eese en de Waterrijke 'Weerribben en heeft zich vanaf 2007 onderscheiden door het tonen van professionele kunst van bijzonder hoogwaardige kwaliteit en is uitgegroeid tot een gerenommeerde galerie. ‘Expositie Beeldschoon’ is een inspiratiebron voor een ieder die van Moderne & Hedendaags Beeldende Kunst houdt. Kunst die bij uw gevoel en in uw hart past. In de smaakvol ingerichte tuin van 6000 m2 tuin en 3 galeries exposeren professionele kunstenaars met binnen- en buitenbeelden, sieraden, schilderijen en wandobjecten in
diverse materialen en verschillende disciplines. 

Locatie: Beeldentuin en Galerie Beeldschoon, De Pol

​Duurt: t/m 27 juni

​Geopend: za en zo van 13.00 tot 17.00 uur, op afspraak eveneens andere uren mogelijk 

​Entree: vrij

Meer info: www.expositie-beeldschoon.nl

# Anthonio Maria in Kunsthuis Syb, Beetsterzwaag

t/m 30 juni 

Beetsterzwaag - Lotte van der Woude onderzoekt de geschiedenis van haar eigen schip, de Anthonio Maria. De komende zes weken is Kunsthuis SYB een podium van oude schippersverhalen. Gastkunstenaar Lotte van der Woude onderzoekt tijdens haar verblijf in SYB, met hulp van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek de geschiedenis van haar eigen schip, de Anthonio Maria uit 1905 als zeilschip, motorschip en de huidige functie als woonboot. Ook zal ze familieleden en andere betrokkenen interviewen over de geschiedenis van het schip en de Friese scheepvaart. De huid van de Anthonio Maria wordt gelezen als een sociaal-politieke geschiedenis die begon in ijzer, verbonden door klinknagels, en eindigde in gelast staalwerk. Een huid getekend met sporen van menselijke onoplettendheid, woeste vaartochten en soms eindeloze wrijving van hetzelfde. Lotte verwerkt haar onderzoek daarom niet alleen in audio- en videofragmenten, maar ook in een sculpturale installatie.
Over de kunstenaar
Lotte van der Woude (Amsterdam, 1986) is afgestudeerd als politicologe en beeldend kunstenaar. Als kind van twee theatermedewerkers zat zij vaak vanaf de zijkant van het toneel de uitvoering te bekijken. De voorstelling was voor haar altijd tweeledig: enerzijds op het podium en anderzijds wat zich gelijktijdig achter de coulisse afspeelde. Tegenwoordig maakt Lotte experimentele documentaires waarbij zij het proces voorafgaand aan de voorstelling tot hoofdact maakt. Het is haar doel om een zichtbaar eindresultaat niet als vaststaand gegeven te zien, maar als een tot stand gekomen overeenkomst van verschillende belangen of in sommige gevallen een uitkomst van een historisch proces. Lotte laat in haar werk zien hoe een voorstelling is opgebouwd en hoopt daarmee een podium te bieden aan de feilbaarheid van onderliggende besluitvormingsprocessen.

Locatie: Kunsthuis Syb, Beetsterzwaag

​Duurt: t/m 30 juni

​Geopend: za en zo van 13.00 tot 17.00 uur, 

​Entree: vrij

Meer info: www.kunsthuissyb.nl

# Schilder Benno Pen brengt geboortegrond uiterst gedetailleerd in beeld

t/m 3 juli

Nijetrijne - Voor gasten van de theetuin van de naastgelegen poldermolen de Rietvink in Nijetrijne is er gelegenheid de expositie van schilder Benno Pen uit Joure in de molenschuur te bezichtigen. ‘Twaalf ambachten en dertien plezierigheden’ is een typerende uitspraak van de kunstschilder.

Schilderijen van geboortegrond Groote Veenpolder

Met zijn gedetailleerde weergave op de meer dan 60 geëxposeerde schilderijen van zijn geboortegrond, de Groote Veenpolder en omgeving, geeft Pen het leven weer van hoe het hier eens was ten tijde van de turfwinning en hoe het in veel gevallen nog steeds is. De omgeving is tot in detail weergegeven. De schilderijen zijn te koop, waarbij een deel van de opbrengst ten goede komt aan het onderhoud en voortbestaan van de molen de Rietvink, waar de schilder een grote passie voor heeft.

Openingstijden

De expositie is te zien tot en met zaterdag 3 juli op iedere vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur in de molenschuur in Nijetrijne.

Locatie: De Molenschuur, Nijetrijne

Duurt: t/m 3 juli  

Geopend: vrij en za  van 10.30 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.molenderietvink.nl

# Annet van Klinken in Huys ter Swaach in Beetsterzwaag

t/m 8 juli (op afspraak)

Beetsterzwaag - Annet: “Out of the Box en binnen de lijntjes” Dit is wat mijn werk typeert. Dit lijkt tegenstrijdig, maar niet voor mij. Ik houd ervan om mezelf beperkingen op te leggen, en van daar uit de fantasie de vrije loop te geven. Ik houd van perfectie, welke ik vind door mijzelf de grenzen op te leggen, maar bovenal houd ik van een ziel in het kunstwerk, hier kan ik met volledig op concentreren doordat ik me niet meer bezig hoef te houden met de basis (grenzen). En het is bovenal een uitdaging om iets op een minimale wijze groots weer te geven.
Techniek Acryl op Canvasdoek

Maar ook op ander materiaal, zoals:
De serie Minimalistische line-art

Hier is de lijst onderdeel van het kunstwerk, waardoor er een soort van 3D effect ontstaat, en bijkomend effect is het schaduw spel waardoor het schilderij steeds een andere dimensie heeft. 
Wie is Rabbitman…Rabbitman is een door mij bedacht personage getekend op een lijn. Aan de ene kant lijkt het een mannetje maar aan de andere kant is het een konijntje. Toen ik in 2016 begon met deze tekeningen was het mannetje nog in de hoofdrol, maar omdat Rabbitman steeds meer fungeert als een soort van alter ego heb ik besloten om het konijntje de hoofdrol te laten spelen. (in de Chinese dierenriem ben ik een konijn) Omdat hij nog niet helemaal compleet voelde kwam ik uit bij Rabbitman nieuwe stijl. Dit is een fineliner tekening met bijpassende haiku. Haiku is een soort van niet rijmend gedichtje waar veelal een contradictie in zit. Verder moet hij bestaan uit 3 regels, deze weer onderverdeeld in 5 lettergrepen, 7 lettergrepen, 5 lettergrepen. Ze zijn allemaal door mijzelf bedacht en uniek. Geen van de tekeningen/haiku’ s worden herdrukt.
De serie PopIconen: Muziek dan denk je o.a. aan popartiesten, tikje nostalgisch kom je al gauw uit bij de langspeelplaat (LP) hoe combineer je deze twee. (de uitdaging ) Mono is een benaming van geluidsweergave, maar ook van een kleurweergave. Met alleen de kleuren bruin en blauw (en een beetje wit), ben ik de uitdaging aangegaan om een aantal legendarische popartiesten weer te geven in Mono. Om op deze wijze beeld en geluid te verenigen.”

Locatie: Huys ter Swaach Beetsterzwaag

Duurt: t/m 8 juli

Geopend: dagelijks  van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur (op afspraak)

Entree: vrij

Meer info: artconnection.expo.nl

# Ûneinichheid & Fergonkelikheid in Galerie Natoer in Bakkeveen

t/m 11 juli

Bakkeveen - Nantsje Vonk is zeefdrukker. Deze grafische techniek past ze toe op papier, hout en doek. In 1965 kwam Nantsje als kleuterleidster naar Bakkeveen. De school was toen nog gevestigd aan de Foarwurker Wei in een oud gebouw. Nu, 55 jaar later, komt ze weer naar de Foarwurker Wei en laat ze een selectie van haar werk in Galerie Natoer zien. Al meer dan 25 jaar is Nantsje Vonk zelfstandig beeldend kunstenaar. De techniek van het zeefdrukken is haar uitingsvorm. Deze grafische techniek past ze toe op papier (in oplage) en doek (unica), maar ook op hout/paneel en glas. Inspiratiebronnen zijn wolkenluchten, natuur en de mens.

Locatie: Galerie Natoer Bakkeveen

Duurt: t/m 11 juli  

Geopend: zo van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.galerienatoer.frl

# 'Transition' in Melklokaal Heerenveen

t/m 11 juli 

Heerenveen - In de solotentoonstelling ‘Transition’ van Martin de Jong is recent werk te zien. Zijn laatste bezoek aan de stad New York zorgde voor een overvloed aan inspiratie. Een zoektocht naar het beeld van de stad zoals het voelt en niet langer alleen zoals het zichtbaar is. Een nieuwe werkelijkheid waarbij de compositie van bebouwing wordt afgebroken en opnieuw ingericht. De stad voelt voor Martin de Jong aan als een warm bad, maar ook als een plek van vrijheid en vernieuwing, volstrekt anoniem in een landschap zonder horizon, omsloten door ritmes en herhaling. Recent bezoek aan de stad New York biedt een overvloed aan inspiratie. En plein air werkt De Jong onder andere op de iPad. De eerste aanzet, de dynamiek van de plek voelen en vangen als onderzoek. In de stilte van het atelier ontstaan de doorwerkte schilderijen. Het terugbrengen tot vorm en toon zijn dan de belangrijkste insteken. Martin de Jong (1963, Heerenveen, NL) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn werk bevindt zich in tal van privécollecties in binnen- en buitenland. 

Locatie: Melklokaal Heerenveen

Duurt: vanaf 6 juni t/m 11 juli 

Geopend: vr en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.melklokaal.nl

# Jonas Snijder in Het Gemaal van Thom Mercuur, Gersloot

t/m 18 juli 

Gersloot - Na een werkverblijf in Het Tripgemaal exposeert Snijder zijn nieuwe tekeningen die hij maakte in De Deelen. Deze directe studies naar de waarneming in krijt en houtskool verbeelden de elementen water, land en lucht in relatie tot de atmosfeer van het laagveenmoeras en accentueren het contrast tussen massa en transparantie. Dit werk vormt de tegenhanger van vroeg Fries werk, dat te zien is samen met een blok tekeningen van de Franse Noordwestkust en andere kunst uit de collectie Mercuur. Anne Mercuur opent de expositie op zondag 6 juni om 15:00 uur. Het Tripgemaal is een knooppunt voor kijkers, denkers en makers. Tentoonstellingsruimte, museum en artist-in-residence-locatie. Sinds 1990 door Thom Mercuur verbonden met Ferdinand Domela Nieuwenhuis en diens credo: Recht voor Allen. Uiteraard nemen ook wij de coronamaatregelen in acht. Wil je bij de opening zijn op 6 juni om 15:00 uur, mail dan naar: tripgemaal@gmail.com

Locatie: het Gemaal, Gersloot

Duurt: vanaf 6 juni t/m 18 juli 

Geopend: zo van 13.00 tot 18.00 uur 

Entree: naar draagkracht.

Meer info: www.facebook.com/HetGemaal

# Pier Feddema in Galerie Hoogenbosch,Gorredijk

t/m 25 juli 

Gorredijk - Fanôf freed 4 juni o.s. oant 25 juli hingje der in dikke tweintich wurken fan Pier Feddema yn Galerie Hoogenbosch op’e Gerdyk. Pier Feddema (1912-1983) wie ien fan de mannen fan Yn’e Line dy’t yn de jierren fyftich en sechtich dwaande wiene mei harren ekspressionistyske wize fan tekenjen en skilderjen. Pier Feddema, berne yn Anjum hat net allinnich skildere, hy hat him ek dwaande holden mei de skriuwerij. Fan syn hân ferskynden twa romans,Brekkende Brânning en Gods Teskflier.
Op’e Gerdyk hinget wurk fan Feddema wêrfan it measte net earder útstald west hat en dy’t yn besit binne fan de Pier Feddema Stichting. Dizze wurken bin no te keap!

Locatie: Galerie Hoogenbosch, Gorredijk

Duurt: vanaf 5 juni t/m 25 juli 

Geopend: vr, za en zo van 13.30 tot 17.30 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galeriehoogenbosch.nl 

# Gerke Procee in Galerie It Alde Tsjerkje in Mildam

vanaf 13 juni t/m 30 juli 

Mildam - De schilderijen van Gerke Procee verbeelden zijn gedachten kleurrijk en fantasievol. Gerke Procee verwoord het zelf als volgt: "In de laatste fase van mijn studie aan de kunstacademie ontdekte ik veel nieuwe kwaliteiten in mijn creatieve brein die mij elke dat stimuleren en prikkelen om mijn passie uit te voeren. De wereld in mijn hoofd is nog een onontdekt gebied waarover ik langzamerhand meer controle krijg. Ik probeer mijn gedachten voor iedereen toegankelijk te maken. Door prikkels om me heen gebruik ik bewust en onbewust een breed scala aan emoties om die in kleur en humor te laten zien. Dit inspireerde mij om een visuele ervaring te creëren om kijkers inzicht te geven in mijn gedachten. In mijn werk ben ik ervaringsdeskundige geïnspireerd door de kunst van schilders, schrijvers, films, strips, Friese sagen en legendes. Dit probeer ik zo goed mogelijk en op mijn eigen manier weer te geven met veel Mythologische, Kosmische, Humoristische, Bijbelse, Moderne en Fantasie figuren."

Locatie: It Alde Tsjerkje, Mildam

Duurt: vanaf 13 juni t/m 30 juli 

Geopend: vr en zo van 14.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galerie-italdetsjerkje.blogspot.com

# Joke Veldman in RondoM, Wilhelminaoord

vanaf 13 juni t/m 31 juli 

Wilhelminaoord - Al sinds januari stond-ie klaar, de mooie veelzijdige expositie van kunstenares Joke Veltman. Door de coronacrisis kon het niet eerder, maar nu kunnen we aankondigen dat op zondagmiddag 13 juni aanstaande om 15.00 in “RondoM” in Wilhelminaoord deze expositie feestelijk geopend gaat worden met een muzikaal optreden door pianist Tjako van Schie. Beeldend kunstenaar Joke Veltman is geboren in Amsterdam en woonachtig in Coevorden. Ze heeft een uiteenlopend oeuvre waarin diverse technieken gemengd worden. Haar stijl is deels abstract, deels figuratief en valt op door creatief materiaalgebruik. Joke Veltman is tevens lid van kunstenaarscollectief “Kunst Op 5” en geeft ook schilder- en tekenles. Ze is recentelijk uitgeroepen tot een van de vijf “Sterke Vrouwen van Coevorden” vanwege haar betrokkenheid bij diverse maatschappelijke en culturele projecten. De entree op zondagmiddag 13 juni is vrij, zaal open vanaf 14.30. Wel moet u even reserveren via 0653681895 of tjschum@gmail.com in verband met beperkt aantal plaatsen.

Locatie: RondoM, Wilhelminaoord

Duurt: vanaf 13 juni t/m 31 juli 

Geopend: vr en za van 14.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.rondomusicmanagement.nl

# Expositie kunst van inwoners uit Weststellingwerf in de Kijkzaal, Wolvega

vanaf 15 juni t/m 31 juli 

Wolvega - Wethouder Roelof Theun Hoen opent 15 juni  om 16.00 uur de expositie “kunst van inwoners uit Weststellingwerf”. Tot 31 juli zijn de kunstwerken van inwoners uit Weststellingwerf te bewonderen in de Kijkzaal Wolvega. De jury bestaande uit voorzitter Roelof Theun Hoen, Bas van der Ven en kunstenaar Onno Hooymeijer hebben uit  155 inzendingen 53 kunstwerken geselecteerd welke nu te zien zijn in de Kijkzaal. Uit de 53 inzendingen worden de 3 winnaars gekozen in de categorie jeugd en volwassenen en ook kunnen de bezoekers meestemmen voor de publieksprijs stemformulieren liggen in de Kijkzaal. Door de  corona heeft de werkgroep de Kijkzaal besloten om deze wedstrijd te organiseren om inwoners te stimuleren thuis met kunst bezig te zijn.  De Kijkzaal is door de corona 9 maanden gesloten geweest waardoor diverse exposities zijn geannuleerd. Alle geannuleerde exposities zijn nu ingepland voor 2022. We verzoeken de bezoekers zich aan de geldende regels te houden bij binnenkomst van de bibliotheek.

Locatie: Kijkzaal Bibliotheek, Wolvega

Duurt: vanaf 15 juni t/m 31 juli 

Geopend: ma t/m vr  van 10.00 tot 18.00 uur, za van 10.00 tot 12.00

Entree: vrij

Meer info: www.dekijkzaalwolvega.nl

# Kim Habers in Galerie Getekend, Heerenveen

t/m 8 augustus

Heerenveen - Solo expositie met recent werk van Kim Habers. Kim Habers (Ommen, 1979) tekent lineaire patronen op papier en porselein en bewerkt ze laag voor laag waarbij ze snijdt, scheurt, plakt en tikt zodat er ruimteljke structuren ontstaan.

Locatie: Galerie Getekend, Heerenveen

Duurt: t/m 8 augustus

Geopend: vr en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galeriegetekend.nl

# Wereldberoemde beelden bij Belvédère

t/m 26 september

Oranjewoud - De beelden van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (1949) staan normaal gesproken in wereldsteden als Venetië, Sao Paolo en Sydney. Nu zijn ze te zien in het museumpark van Staatsbosbeheer rondom Museum Belvédère. Voor en achter het museum zijn maar liefst zes monumentale sculpturen te zien in de tentoonstelling Tony Cragg - Points of View. Het plaatsen van de grote beelden nam enkele dagen in beslag, maar is inmiddels voltooid door Craggs crew. Het proces werd deels vastgelegd door Omrop Fryslân. 

Tony Cragg is een van oorsprong Britse beeldhouwer die woont en werkt in het Duitse Wuppertal. Zijn werken bevinden zich in de collectie van onder meer het MOMA in New York en de Tate Gallery in Londen. Hij staat bekend om het gebruik van onconventionele materialen als plastic, glasvezel en kevlar. Zijn sculpturen zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke vormen en bewegingen. Ze nodigen nadrukkelijk uit om er kijkend omheen te lopen in een voortdurende dialoog met de omgeving. In het museumpark geven ze een nieuwe betekenis aan het landschap – met verten, zichtlijnen en in relatie tot de verhoudingen. Nu al te zien! In het museum zijn vier kabinetten van de westvleugel - en het museumcafé - gewijd aan het werk van de kunstenaar, met kleinere sculpturen en werken op papier. Dit is eveneens t/m 26 september te zien zodra de musea weer geopend zijn.

Locatie: Museumpark SBB rondom Museum Blevédère

Duurt: t/m 26 september

Geopend: dagelijks

Entree: vrij

Meer info: www.museumbelvedere.nl

# SKNN in Hannie Mein Keramiekgalerij Wolvega

t/m 30 september 

Wolvega - 5 leden van de SKNN laten tot eind september gevarieerd werk zien met keramiek van Leo Broos, Sytske Feitsma, Margo van der Molen, Lies van Huet en  Paula Deutekom. Ook nu weer aan de wand foto's van Hans Poolman uit Zwolle.

Locatie: Hannie Mein Keramiekgalerij in Homecenter Wolvega

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma,di en za van 09.30 tot 18.00 u , wo t/m vr van 09.30 tot 20.00 (alle dagen alleen op afspraak) zo gesloten

Entree: vrij

Meer info: www.sknn-keramiek.nl

# Jennifer Koning in Museums Vledder

t/m 30 september 

Vledder - Jennifer Koning maakt prachtige figuratieve schilderijen van mensen en (vooral ook) dieren, veelal in opdracht. Geen bekende Nederlanders of exotische dieren, maar personages uit ons dagelijkse Hollandse leven zijn de favoriete onderwerpen voor haar portretten. Honden, mensen, koeien, katten en paarden. Zij schildert en tekent ze in olieverf en houtskool.

Locatie: Museums Vledder

Duurt: van 5 juni t/m 30 september

Geopend: wo t/m zo van 10.00 tot 17.00 

Entree: € 8.- (€ 3.- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar)

Meer info: www.museums-vledder.nl

# 3ZZ-1 van Hidde Idzinga in Oude Liefde Heerenveen

t/m 30 september 

Heerenveen - Hidde Idzinga, autonoom kunstenaar uit Leeuwarden exposeert zijn debuutwerk in Atelier & Kunstruimte Oude Liefde te Heerenveen. Zijn werk is voor voorbijgangers en geïnteresseerden te bewonderen en te bezichtigen, na telefonische afspraak. “We houden de hoop dat we ooit iets moois zullen vinden tussen de wrakstukken die de coronagolven hebben achtergelaten”. Zijn reeks beelden weerspiegelt de grote pandemie, die het leven overal ter wereld lijkt te hebben ontwricht. Een omgevallen golf, en een golf die nog dramatisch omhoogslaat zijn twee stukken uit de collectie. Het glazuur is gescheurd en gebarsten, symbolisch voor deze tijd. “Het afgelopen jaar heb ik me door golven laten inspireren en een serie van twaalf keramieken objecten gemaakt”. In de gescheurde en gebarsten glazuur, de donkere draaikolk aan de binnenkant en de onstuimige golven zie ik deze tijd gereflecteerd. De kleur en grillige structuur van de keramiek geeft een ‘dramatisch’ effect en de donkere achtergrond refereert aan een klassiek stilleven. Een directe verwijzing naar het leven nu dat op slot is gezet.
De kleine bolletjes aan de buitenkant zijn de ziekten die langzaam omhoog borrelen. Aan de binnenkant is een donkere draaikolk te zien die iedereen meeneemt, de diepte in.?Aan de bovenkant zijn er woeste uitspattingen van een golf te zien, die wild om zich heen slaat. De tekening in klei geeft drama en snelheid aan beide stukken. Het omgevallen stuk weerspiegelt de verslagenheid van de mensen op elke nieuwe golf. Het werk is voor tot nu toe onbepaalde tijd te bezichtigen in Atelier & Kunstruimte Oude Liefde in Heerenveen. Dagelijks te bezichtigen na telefonische afspraak.

Locatie: Atelier & Kunstruimte Oude Liefde Heerenveen

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.oudeliefde17.nl

# Van Lyndens Erfenis, Overtuin Lyndenstein, Beetsterzwaag

t/m 30 september 

Beetsterzwaag - Van juni tot en met september is in de voortuin en overtuin van Huize Lyndenstein (het huidige Revalidatie Friesland) de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. De toegang is gratis. De adellijke Reinhard Van Lynden en zijn vrouw Maria Catharina Van Pallandt zijn tussen 1860-1900 de bewoners van HuizeLyndenstein. In dit huis hingen destijds ruim veertig schilderijen. Zo ook in hun Haagse verblijf. Het echtpaar schonk de gehele collectie aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Nieuwsgierig naar die collectie zocht de stichting Historisch Beetsterzwaag contact met het Rijksmuseum. Het resultaat is dat er reproducties van bijna veertig schilderijen te zien zijn, die op ware grootte zijn afgebeeld. Zo krijgen bezoekers een goede indruk van de imposante collectie. Hiernaast geeft de tentoonstelling informatie over de kunsthistorische achtergronden. Wie liever iets wil weten over het huis, de familiegeschiedenis of over de zgn. Roodbaardtuin vindt daarover ook meer dan genoeg informatie. Bij de tentoonstellingen worden vanaf 15 juli lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Locatie: Voortuin en Overtuin Huize Lyndenstein, Beetsterzwaag

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma t/m zo van 09.00 tot 20.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.historischbeetsterzwaag.nl

# Jorn van Leeuwen -  'Suilen'in Afslag BLV

voor onbepaalde tijd verlengd

Heerenveen - Kunstenaar Jorn van Leeuwen onderzoekt al tien jaar de geranium als symbool van gezapigheid. door kweken, stekken, ontwortelen, fotograferen en destilleren komt hij tot nieuwe ideeën, schilderijen, tekeningen, wandkleden en glas-in-lood ramen. Zijn werk is nu te zien in Afslag BLV, de dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen.

Locatie: Afslag BLV, Heerenveen

Duurt: tot nader te bepalen datum

Geopend: di t/m vr van 11.00 tot 17.00 uur, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.museumbelvedere.nl/afslag-blv/

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.