* Hier vind je een selectie van exposities die gaande zijn in onze regio. Heb je ook een aankondiging voor een expositie en wil je deze graag delen met de bezoekers van deze website, stuur jouw informatie dan naar info@radiocentraal.com en zo mogelijk plaatsen we het op de site.

# Parkbossen Kunstroute in Oldeberkoop

Oldeberkoop - De Parkbossen Kunstroute is vanaf heden te bezoeken. De route bestaat uit twee delen, beide 2,5 kilometer lang. De route leidt u langs blijvende, bijzondere kunstwerken die in de afgelopen jaren opgenomen zijn in de Parkbossen rondom Oldeberkoop. Meer informatie over het ontstaan van de Parkbossen en alle bijzondere kunstwerken daarin, leest u in de routekaart. De routekaart kunt u hier downloaden.

# Hein Mader Kunstroute

Appelscha - Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer, zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes. Er zijn 2 fietsroutes van 45 en ca. 55 km rondom 18 binnen- en buitenbeelden van deze kunstenaar.De 1e route gaat naar Oldeberkoop en terug. De 2e route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. Het Routeboek is gratis verkrijgbaar bij de TIP Appelscha (Boerestreek 23, 8426BN Appelscha), zolang de voorraad strekt. 

# It Fryske Gea brengt verhalen achter wapendroppings in Katlijk tot leven in tijdelijke tentoonstelling ‘Frijheid boppe alles’

Katlijk -  17 december 2020 opende It Fryske Gea de tentoonstelling ‘Frijheid boppe alles’ bij informatiecentrum It Beekpronkje in Katlijk. Dit is de toegangspoort tot het natuurgebied Ketliker Skar, waar in 1944 drie betekenisvolle wapendroppings plaatsvonden. In het kader van 75 jaar vrijheid zijn de verhalen van de boerenfamilies achter de wapendroppings achterhaald. Verteld door nabestaanden en in woord en beeld gebracht aan de buitenzijde van het informatiecentrum. Hier staan ook drie luisterpalen die met de ellenboog of knie zijn te activeren. Dit is voor It Fryske Gea een primeur qua uitvoering, die zo inspeelt op haar mogelijkheden tot gastvrijheid in coronatijd. De tentoonstelling is op eigen initiatief te bekijken aan de Schoterlandseweg 26.

Friese wapendroppings in Ketliker Skar

Hoe de wapendroppings in het Ketliker Skar in de Tweede Wereldoorlog precies in zijn werk gingen, dat is vorig jaar uitgezocht en herdacht in de vorm van een symbolisch monument op het droppingsveld. De menselijke verhalen daarachter waren tot dusver nog onbekend. Wie waren deze mannen die in de nacht op pad gingen? En hoe belangrijk waren de boeren die vaak betrokken waren bij de opslag en de verdere verspreiding van de wapens? Drie nabestaanden vertelden hun familieverhaal.
Het verhaal van de families achter de droppings

De familie Mulder woonde in de oorlog in boerderij Moskou aan de rand van het Ketliker Skar. Vanuit hier werden de wapendroppings voorbereid. Ook diende de boerderij als opslagplaats voor de wapens. Dochter Roelie Mulder vertelt hoe haar ouders betrokken waren. Terugkijkend vraagt ze zich oprecht af, ‘wat een verantwoordelijkheid, zou ik dat durven?’

Dat de betrokkenheid bij de wapendroppings ook anders had kunnen aflopen, dat blijkt uit het verhaal van de nu 89 jarige dochter van Bouwe van Ens. Haar vader is een paar dagen voor de bevrijding doodgeschoten. ‘Voor ons was er geen bevrijding, wij hadden levenslang, want het verlies gaat nooit over’ besluit mevrouw van Ens haar verhaal. 

Ook de kleindochter van Jelle Boersma heeft haar verhaal verteld. De impact van de gebeurtenissen 75 jaar geleden is nog altijd aanwezig. ‘Mijn pake is gefusilleerd, ik ken hem alleen van de foto aan de wand’. Daarom, zegt Sabyna Boersma, is ‘Het belangrijk dat de verhalen blijven. De verhalen over de moed om voor de bevrijding te werken, zonder verzet is er geen vrijheid’.

# Zandkunstenaars boetseren kinderboek uit zand in het Kuinderbos

Kuinre - In het Kuinderbos zijn negen nieuwe zandsculpturen te bewonderen. Deze keer met als thema kinderboeken. De vijf zandkustenaars: Jeroen Advocaat uit Gorredijk, Lip Ferweda uit Joure, Anique Kuizenga en Nail Magee uit Engelbert en Sikke Bart Frieling uit Groningen zijn op dit moment nog druk bezig om de kunstwerken te realiseren in de negen kisten. De kunstenaars gebruiken daarvoor woudzand uit het aangrenzende Schoterveld. Als woudzand vochtig wordt gemaakt en wordt aangestampt is het uitermate geschikt om sculpturen van te maken.

Kleine Beer

De vorige serie zandsculpturen met 75 jaar vrijheid als thema trok naar schatting 12.000 bezoekers. Boswachter Harco Bergman verwacht dat het boekenthema opnieuw duizenden bewonderaars trekt. Op de foto boetseert Lipkje Ferwerda uit Joure een sculptuur van het kinderboek Welterusten Kleine Beer. Bezoekers kunnen ook nu al langs komen om te kijken hoe de kunstwerken tot stand komen. Aan de Schoterweg is bij de ingang van de zandsculpturenroute een parkeerterrein.

# Gerke Procee in Galerie It Alde Tsjerkje in Mildam

t/m 30 juli 

Mildam - De schilderijen van Gerke Procee verbeelden zijn gedachten kleurrijk en fantasievol. Gerke Procee verwoord het zelf als volgt: "In de laatste fase van mijn studie aan de kunstacademie ontdekte ik veel nieuwe kwaliteiten in mijn creatieve brein die mij elke dat stimuleren en prikkelen om mijn passie uit te voeren. De wereld in mijn hoofd is nog een onontdekt gebied waarover ik langzamerhand meer controle krijg. Ik probeer mijn gedachten voor iedereen toegankelijk te maken. Door prikkels om me heen gebruik ik bewust en onbewust een breed scala aan emoties om die in kleur en humor te laten zien. Dit inspireerde mij om een visuele ervaring te creëren om kijkers inzicht te geven in mijn gedachten. In mijn werk ben ik ervaringsdeskundige geïnspireerd door de kunst van schilders, schrijvers, films, strips, Friese sagen en legendes. Dit probeer ik zo goed mogelijk en op mijn eigen manier weer te geven met veel Mythologische, Kosmische, Humoristische, Bijbelse, Moderne en Fantasie figuren."

Locatie: It Alde Tsjerkje, Mildam

Duurt: t/m 30 juli 

Geopend: vr en zo van 14.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galerie-italdetsjerkje.blogspot.com

# Expositie kunst van inwoners uit Weststellingwerf in de Kijkzaal, Wolvega

t/m 30 juli 

Wolvega - Wethouder Roelof Theun Hoen opende 15 juni  om 16.00 uur de expositie “kunst van inwoners uit Weststellingwerf”. Tot 31 juli zijn de kunstwerken van inwoners uit Weststellingwerf te bewonderen in de Kijkzaal Wolvega. De jury bestaande uit voorzitter Roelof Theun Hoen, Bas van der Ven en kunstenaar Onno Hooymeijer hebben uit  155 inzendingen 53 kunstwerken geselecteerd welke nu te zien zijn in de Kijkzaal. Uit de 53 inzendingen worden de 3 winnaars gekozen in de categorie jeugd en volwassenen en ook kunnen de bezoekers meestemmen voor de publieksprijs stemformulieren liggen in de Kijkzaal. Door de  corona heeft de werkgroep de Kijkzaal besloten om deze wedstrijd te organiseren om inwoners te stimuleren thuis met kunst bezig te zijn.  De Kijkzaal is door de corona 9 maanden gesloten geweest waardoor diverse exposities zijn geannuleerd. Alle geannuleerde exposities zijn nu ingepland voor 2022. We verzoeken de bezoekers zich aan de geldende regels te houden bij binnenkomst van de bibliotheek.

Locatie: Kijkzaal Bibliotheek, Wolvega

Duurt: t/m 30 juli 

Geopend: ma t/m vr  van 10.00 tot 18.00 uur, za van 10.00 tot 12.00

Entree: vrij

Meer info: www.dekijkzaalwolvega.nl

# Joke Veldman in RondoM, Wilhelminaoord

t/m 31 juli 

Wilhelminaoord - Al sinds januari stond-ie klaar, de mooie veelzijdige expositie van kunstenares Joke Veltman. Door de coronacrisis kon het niet eerder, maar nu kunnen we aankondigen dat op zondagmiddag 13 juni aanstaande om 15.00 in “RondoM” in Wilhelminaoord deze expositie feestelijk geopend gaat worden met een muzikaal optreden door pianist Tjako van Schie. Beeldend kunstenaar Joke Veltman is geboren in Amsterdam en woonachtig in Coevorden. Ze heeft een uiteenlopend oeuvre waarin diverse technieken gemengd worden. Haar stijl is deels abstract, deels figuratief en valt op door creatief materiaalgebruik. Joke Veltman is tevens lid van kunstenaarscollectief “Kunst Op 5” en geeft ook schilder- en tekenles. Ze is recentelijk uitgeroepen tot een van de vijf “Sterke Vrouwen van Coevorden” vanwege haar betrokkenheid bij diverse maatschappelijke en culturele projecten. De entree op zondagmiddag 13 juni is vrij, zaal open vanaf 14.30. Wel moet u even reserveren via 0653681895 of tjschum@gmail.com in verband met beperkt aantal plaatsen.

Locatie: RondoM, Wilhelminaoord

Duurt: t/m 31 juli 

Geopend: vr en za van 14.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.rondomusicmanagement.nl

# Speelruimte met Bastiaan Postma, Almas Pieters en Sigrid Hamelink in de Wonderkamers, Nijeholtwolde

t/m 1 augustus

Nijeholtwolde - De Wonderkamers in Nijeholtwolde zijn een podium en een werkplaats voor beeldende kunst. Initiatiefnemer Sigrid Hamelink vraagt met enige regelmaat collega`s om bijdragen te leveren aan één of meer Wonderkamers. De kunstenaars die ze uitnodigt, zoeken een heel eigen weg. In juli zijn dat keramist Bastiaan Postma en textielkunstenaar Almas Pieters. Hun werk begeeft zich tussen traditie en experiment. Ze scheppen beiden een eigen wereld, die tot stand komt zonder dogma`s . Op een fantasierijke, speelse manier benaderen ze het ambacht. De liefde voor materiaal spat er van af. De exposanten putten rijkelijk uit de traditie, maar zonder de regels in acht te nemen. Hun eigenzinnigheid, inventiviteit, rijke verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen leiden tot geheel eigen opvattingen en vondsten. Beiden hebben ze hun opleiding gevolgd aan de Kunstacademie in Kampen.
Bastiaan Postma is bedreven in het draaien van objecten en boetseren van dierfiguren. Zijn draaiwerk oogt organisch en speels. Gebruikmakend van de vloeiende vormen van het draaiwerk, weet hij de plasticiteit van de klei optimaal te benutten en komt zo tot wonderlijke vormen, die desalniettemin zeer uitgebalanceerd zijn. Door de frisse benadering van glazuur, waarbij pasteltinten en heldere kleuren elkaar aanvullen, wordt de ruimtelijkheid en plasticiteit versterkt. Bastiaan laat ook in zijn decoratietechniek, zijn eigenzinnigheid zien. Hij schildert met glazuur kleurige geometrische en organische lijnen en vlakken, met een sprankelend effect. Zijn dierfiguren hebben stuk voor stuk een heel eigen karakter. Soms is hij natuurgetrouw, soms lijken de dieren van een andere wereld te komen. Vaak zijn ze ronduit grappig. Bastiaan is dit jaar 35 jaar werkzaam als keramist en woont in Kampen. 
Almas Pieters woont en werkt in Nagele. Ze is een materiaalfreak en liefhebber van huisvlijt uit oma’s tijd, met in het bijzonder een fascinatie voor draad/naald en textiel. Niet gehinderd door enige technische kennis bewandelt Almas gebaande paden op zoek naar nieuwe invalshoeken. Nietszeggende dagelijkse voorwerpen zijn voor haar ruwe diamanten. Begonnen als illustrator maakte Almas aanvankelijk collages. De collages werden al vrij snel basis voor geborduurde kunstwerken, die niet zozeer illustratief, maar wel verhalend zijn. Vervreemding en speelsheid zijn de gemeenschappelijke deler van de borduurwerkjes , met een formaat van 20 x 30 cm. Almas heeft een schat aan inspiratiebronnen en koppelt stripfiguren , anatomische afbeeldingen, folkloristiche elementen en primitieve kunst aan elkaar. Zo ontstaan er kleurrijke composities . Hun aantrekkingskracht zit hem vooral in de vitaliteit. Op het eerste gezicht oogt het werk vrolijk. Bij nadere beschouwing heeft het soms een duister randje en een ongerijmdheid, die ook aan outsider art doet denken.

Locatie: Wonderkamers, Batavushuisje, Nijeholtwolde

Duurt: van 3 juli t/m 1 augustus

Geopend: vr, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.sigridhamelink.nl

# Kim Habers in Galerie Getekend, Heerenveen

t/m 8 augustus

Heerenveen - Solo expositie met recent werk van Kim Habers. Kim Habers (Ommen, 1979) tekent lineaire patronen op papier en porselein en bewerkt ze laag voor laag waarbij ze snijdt, scheurt, plakt en tikt zodat er ruimteljke structuren ontstaan.

Locatie: Galerie Getekend, Heerenveen

Duurt: t/m 8 augustus

Geopend: vr en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galeriegetekend.nl

# Jarige Open Stal staat in het teken van feest: 'meest uiteenlopende technieken, materialen en uitingsvormen zorgen voor hoogwaardige kunstroute'

t/m 15 augustus

Oldeberkoop – Open Stal bestaat dit jaar precies vijftig jaar. En daarom staat de jaarlijkse kunstroute in het teken van feest.

Teleurgesteld was de organisatie dat de negenenveertigste editie vorig jaar niet kon plaatsvinden vanwege corona. Daarom willen zij het jubileum dit jaar dubbel en dwars vieren. Voor het eerst werd de kunstroute in 1971 georganiseerd. Het was een expositie van drie kunstenaars die in de ‘Doorreed’ van het Wapen van Weststellingwerf, nu Theatercafé Le Brocope, hun werk toonden. Vijftig jaar later is Open Stal de oudste kunstroute van Nederland. Met behulp van vrijwilligers uit Oldeberkoop en ver daarbuiten is al die jaren gezorgd voor continuïteit en uitbreiding van de kunstroute. Dit jaar vindt Open Stal plaats van zaterdag 17 juli tot en met zondag 15 augustus. De expositie, waaraan 45 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur. Open Stal is voor iedereen toegankelijk en ook dit jaar bedraagt de entree drie euro per persoon.

Onverwachte plekken

Zoals elk jaar is er in Oldeberkoop kunst te vinden op onverwachte plekken, zowel binnen als in de buitenlucht. Dit jaar loopt de route door in de kerk, een boerderij, garage, school, een bus, de oude veevoederfabriek en diverse galeries.

Interactieve schommelinstallatie

De Curacaose kunstenaar Avantia Damberg is bezig om een installatie te maken over de Aprilmoorden in 1942 in haar land. In de Schrieversronte is een videopoem van Pat van Boeckel te zien, geïnspireerd op een gedicht van zilveren anjerwinnaar Johan Veenstra. Op de Brink kunnen bezoekers onderdeel worden van de interactieve schommelinstallatie van Chiel Kuijl. Slechts enkele voorbeelden van kunst dit jaar. De kunstroute is drie kilometer lang. Voor mensen die slecht ter been zijn staan er weer witte fietsen klaar.

Muziekpodium

Naast kunst biedt Open Stal dit jaar een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt vanaf 15.30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel Nederlandstalige als Engelstalige muziek. Klinkende namen, zoals Five Brothers, Stephanie Struijk en Bricquebec dragen bij aan Podium Open Stal. Ook poëzie en kunstfilms krijgen een speciale plek binnen de komende editie. Op 30 juli en op 6 augustus vinden een poëzieavond en een filmavond plaats. Zes dichters leveren hun bijdrage op 30 juli. Dick Victor Koster, Johan Veenstra, Eeltsje Hettinga, Ellen Deckwitz, Maud Vanhauwaert en Dean Bowen geven acte de présence. Tijdens de filmavond op 6 augustus worden korte en lange films getoond over en van Friese kunstenaars.

Eenmalig project

Open Stal heeft vanwege de jubileumeditie een eenmalig project bedacht. Het bestuur heeft zes kunstenaars uitgenodigd een kunstwerk te maken. Deze zes kunstwerken kunnen door bezoekers van Open Stal worden gewonnen. Bezoekers kunnen een mapje kopen en langs de route 12 kaarten verzamelen. Zij vullen in het mapje hun gegevens in en stoppen deze gegevens in een speciaal vervaardigde box die bij de Kiosk staat. Dan wordt het spannend: het bestuur van Open Stal trekt zes kaartjes uit de box. Wie worden de gelukkige winnaars van de zes kunstwerken?

Voorbeeld

Voorzitter Peter Hiemstra is blij dat alle vrijwilligers Open Stal het weer voor elkaar hebben gekregen. ‘Vijftig jaar Open Stal houdt in dat honderden vrijwilligers er voor gezorgd hebben dat honderden kunstenaars hun werk konden tonen en dat duizenden mensen hiervan hebben kunnen genieten. Dit jubileumjaar is een voorbeeld van Open Stal zoals het moet zijn. De meest uiteenlopende technieken, materialen en uitingsvormen zorgen voor een hoogwaardige kunstroute, waar voor iedereen wat te genieten valt.’

Bron: NDC 

# Museo Offline in Kunstlokaal No8,Jubbega

van 18 juli t/m 15 augustus

Jubbega - MUSEO (afkorting van Multiples, Series en Oplagen) is sinds 1 maart de webwinkel van Kunstlokaal №8. Met ruim 220 kunstwerken op voorraad bieden we een volwaardig online aanbod. Iedere week komen er kunstenaars en kunstwerken bij. Kunst bekijken kan zeker online. Maar kunst beleven lukt op afstand niet helemaal. Dat is óók een feest van sfeer, beweging, communiceren, (bijna) aanraken en geraakt worden. In het kort: kijken-in-3D. In de eerste live presentatie van Museo kunt u dit feest zelf ervaren in onze lichte, museale tentoonstellingsruimte. Van de volgende kunstenaars is werk aanwezig: Milly Betten   Els Binnendijk   Maartje Blans   Maarten Brinkman   Ilse Brul Marian Bijlenga   Leo Cahn   Hein van Delft  Esther van Dijk   Hans Emmelkamp Gerlinde Habekotté   Ilona Hakvoort   Sigrid Hamelink   Tanja Isbarn   Maartje Jaquet 

Sytske de Jong   Wianda Keizer   Monique Kwist   Giel Louws   Jan Willem Maris Carrie Meijer   Simon Oud Pim Piët   Flos Pol   Tineke Porck   Marcel Prins Anne Rose Regenboog   Miranda Rikken   Vivian Rozenbeek   Auk Russchen Willem Speekenbrink   Marjolein Spitteler   Eddy Stikkelorum   Aimée Terburg Wilma Vissers   Kees van de Wal   Gjalt Walstra   Peter van der Weele

Meer informatie over de kunstenaars en de werken in deze tentoonstelling in de webwinkel van Museo

Locatie: Kunstlokaal No8, Jubbega

Duurt: van 18 juli t/m 15 augustus

Geopend: wo t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.kunstlokaalno8.nl

# KWIDS Noordwolde start nieuw decennium met expositie RITME

t/m 22 augustus

Noordwolde -  In het voormalige “rotandorp” NOORDWOLDE op de grens van Drenthe, start Kunstwerk! in de Stellingen (KWIDS) na een gedwongen onderbreking van maanden met veel enthousiasme het nieuwe expositieseizoen 2021 met de Zomer Expositie rond het thema RITME. Inmiddels is het KWIDS-initiatief al 10 jaar een vaste speler in de Friese kunstscene en hebben honderden kunstenaars, grotendeels uit de drie Noordelijke provincies, de mogelijkheid gekregen om hun werk te laten zien en ook te verkopen. Veel kunstenaars hebben door hun deelname een bredere aanzet kunnen geven aan hun bekendheid. KWIDS Noordwolde organiseert sinds 2010 drie maal per jaar groepsexposities met gemiddeld 15 exposanten per tentoonstelling. Exposities omvatten in principe alle disciplines van kunstbeoefening. Daarnaast organiseerde het vrijwilligersinitiatief in het afgelopen jubileumjaar een goed bezochte 1ste Kunstroute door Noordwolde en dit jaar staat o.a. ook de uitgestelde Kunstveiling “Biezonder Bevonden” op het programma. Op de Zomer Expositie is werk te zien van Josefien Alkema (Huizinge) met tekeningen en collages, Martha Asman (Eelde) met schilderijen en houtsnedes, Hennie Broers (Leeuwarden) met zilverkunst, Gerda Hulsinga (Oentsjerk) en Joke Klaveringa (Midwolde) met schilderijen, Willem Komduur (Haren) en Wilma Lanser (Ingelum) met olieverfschilderijen, Imke Meester (Scharnegoutum) met beelden en mixed media, Nies Nijland (Meppel) met keramiek, Marjan van Schaik (Demensvaart) met glaskunst, Tatiana Schra (Heerenveen) met schilderijen, Mia ten Thij (Boijl) met beelden, Wybren Veenstra (Rottum) met keramiek/sculpturen, Mary Velthoen (Middelstum) met abstract werk, Anneke van Venrooy (Hoogeveen) met schilderijen en Trix de Waal (Ee) met inktwerken op papier.

Locatie: Buurthuus, Noordwolde

Duurt: vanaf 2 juli t/m 22 augustus

Geopend: vr, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.kunstwerkindestellingen.nl

# Jorn van Leeuwen -  'Suilen' in Afslag BLV

t/m 22 augustus

Heerenveen - Kunstenaar Jorn van Leeuwen onderzoekt al tien jaar de geranium als symbool van gezapigheid. door kweken, stekken, ontwortelen, fotograferen en destilleren komt hij tot nieuwe ideeën, schilderijen, tekeningen, wandkleden en glas-in-lood ramen. Zijn werk is nu te zien in Afslag BLV, de dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen.

Locatie: Afslag BLV, Heerenveen

Duurt: t/m 22 augustus

Geopend: di t/m vr van 11.00 tot 17.00 uur, za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.museumbelvedere.nl/afslag-blv/

# Terri Brooks, Kees de Vries en Harmen van der Tuin in MuGa Heerenveen

t/m 22 augustus

Heerenveen- Galerie  MUGA  nodigt u en uw vrienden van harte uit bij de start van de expositie 3 kunstenaars, zaterdag 10 juli van 13.00-17.00 uur. 

Terri Brooks (Australië): De kunstwerken van Terri Brooks refereren aan eigentijdse abstracte landschappen die hun essentie ontlenen aan de stedelijke omgeving, vooral aan haar gevels, patina, architecturale details en patronen en muren vol graffiti.
Terri Brooks is geïnteresseerd in een natuurlijke manier van "mark making" , excessieve techniek vermijdend om vooral te focussen op de weergave van natuurlijke verwerings processen. De werken komen voort uit intuïtieve "mark making" en herhaling waarbij ze een vrijwel neutraal palet gebruikt. Voornamelijk zwart en wit, symbolisch voor het sterke contrast tussen licht en schaduw in Australië.

Kees de Vries (NL)
Kees de Vries maakt zowel schilderijen als objecten van zout. Zout is een van de mooiste materialen die er te vinden zijn. Puur wit met de schittering van de zon. Reflecterend, zuiverend, minimalistisch, allerlei aspecten zijn van toepassing op zout. Het resultaat zijn zowel groeiobjecten als stukken om aan de muur te hangen. Hij laat zout groeien als tafels, bekers, borden... een wonderbaarlijk proces met bijzondere resultaten. De abstracte wandobjecten die Kees laat zien in MUGA zijn van een grote kracht in hun eenvoud, minimalistisch, schitterend en voelbaar. Als beschouwer blijft het materiaal zout je fascineren door de structuur en schittering van het licht. Abstracte objecten die vragen om ze met verhalen in te vullen.

Harmen van der Tuin (NL)
Het onderscheid tussen formele en informele kunst wordt door Harmen van der Tuin als het ware opgeheven ten gunste van een nieuwe eenheid. Het idioom dat inherent is aan de denkwereld van de kunstenaar, wordt gesublimeerd in kunstwerken die elementen uit de schilderkunst verbinden met een objectkarakter. Meer dan ooit is het werk van Harmen tijdloos en universeel. Schoonheidsbeleving en streven naar evenwicht en harmonie gaan verbindingen aan met het denken in fundamentele vormen, materie en kleurgebruik. Zo ontstaat radicale kunst die het contemplatieve karakter geen geweld aandoet.

Locatie: Galerie MuGa, Heerenveen

Duurt: van 10 juli   t/m 22 augustus

Geopend: di t/m vr van 11.00 tot 17.00 uur za en zo van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.heerenveenmuseum.nl/muga

# Marjan van der Werf in de Bibliotheek in Heerenveen

vanaf 23 juli t/m 28 augustus

Heerenveen - De in Heerenveen geboren kunstschilder kwam al vroeg in aanraking met tekenen door haar pake die boer was, maar eigenlijk graag kunstenaar wilde worden. Pas in de afgelopen tien jaar heeft ze het schilderen ontdekt. Haar inspiratie haalt ze uit de dingen die om haar heen gebeuren en ze werkt vanuit haar gevoel. Ze toont haar passie het liefst met het schilderen van vrouwen (in het rood), kinderen en dieren. In een schilderij spreekt het kleurrijke aspect haar het meest aan, omdat op deze manier de levendigheid aan het licht wordt gebracht. Daarom mixt Van der Werf graag materialen in acrylverf en gebruikt ze olieverf voor portretten. Het mooiste compliment dat iemand haar kan geven is dat haar werk een bepaalde emotie losmaakt. “Dan pas heb ik het goed gedaan!”, aldus Marjan. De in 1962 geboren Marjan van der Werf woont in Langezwaag. Om de techniek van het schilderen onder de knie te krijgen heeft ze schilderlessen gevolgd bij Hanneke Vleugel, Gerrie Meeter en Rens Hoekstra. Online volgde ze portret lessen olieverf van Esther van Tilburg en daarnaast nam ze deel aan een aantal workshops. Tegenwoordig geeft ze zelf workshops op locatie en schildert ze in opdracht.

Lokcatie: Bibliotheek Heerenveen

Duurt: van 23 juli t/m 28 augustus

Geopend: ma van 13.00 tot 17.30, di en do van 10.00 tot 20.00, wo en vr van 10.00 tot 17.30 en za van 10.00 tot 14.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.bibliotheekheerenveen.nl

# "De Boeien Los" in Galerie Autrevue, Heerenveen

t/m 29 augustus

Heerenveen - Werken van Svetlana Tartakovska en Jantien de Boer (uit eigen collectie), veel nieuwe schilderijen van Rein Pol, Jan van Loon, Marein Konijn, Gerrit de Vries, Gabriëlle Westra, Randolph Algera en beelden van Heleen Kater. 

Locatie: Galerie Autrevue, Heerenveen

Duurt: t/m 29 augustus

Geopend: vr en za van 11.00 tot 17.00 uur en zo van 12.00 tot 17.00 uur

Entree: € 4.-

Meer info: www.autrevue.nl

# Wiebe Nanninga en leden Schildersclub OSW

vanaf 3 augustus t/m 11 september

Wolvega  - Met veel plezier wil Wiebe Nanninga zijn jongste werken laten zien samen met de leden van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega (OSW). Schilderen is zijn grote passie en hij voelt zich niet geremd voor wat hij gaat maken op doek. Zijn eerste schilderlessen genoot hij bij Evert Stuiver uit Noordwolde. Deze werden gevolgd door schilderlessen bij "De Cirkel winter en zomeracademie in Laren en Drachten." En bij kunstschilder Epko Cordèl in Gorredijk. Tijdens een eerdere expositie in de kijkzaal werd hij benaderd of hij schilderles wilde geven aan de leden van de Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega (OSW). Ondanks zijn twijfels of zijn vak en pedagogische kennis voldoende waren is hij toch op het verzoek ingegaan. Wiebe Nanninga, 'dat ik zoveel plezier kreeg in het over brengen van mijn kennis over de schilderkunst had ik nooit kunnen bedenken. Tijdens de les zie je het puntje van hun tong uit de mond van enkele hardwerkende leden, maar er wordt ook veel gelachen.' Het resultaat kunt u tijdens deze expositie bekijken, want alle leden van de cursus hebben een werk aangeleverd om samen met Wiebe Nanninga te exposeren. De expositie wordt dinsdagavond 3 augustus om 19.00 uur geopend door voorzitter Sjoukje Held van de OSW. 

Locatie: De Bibliotheek, Wolvega

Duurt: vanaf 3 augustus t/m 11 september

Geopend: ma t/m vr van 10.00 tot 18.00 uur en za van 10.00 tot 12.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.dekijkzaalwolvega.nl

# Wereldberoemde beelden bij Belvédère

t/m 26 september

Oranjewoud - De beelden van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (1949) staan normaal gesproken in wereldsteden als Venetië, Sao Paolo en Sydney. Nu zijn ze te zien in het museumpark van Staatsbosbeheer rondom Museum Belvédère. Voor en achter het museum zijn maar liefst zes monumentale sculpturen te zien in de tentoonstelling Tony Cragg - Points of View. Het plaatsen van de grote beelden nam enkele dagen in beslag, maar is inmiddels voltooid door Craggs crew. Het proces werd deels vastgelegd door Omrop Fryslân. 

Tony Cragg is een van oorsprong Britse beeldhouwer die woont en werkt in het Duitse Wuppertal. Zijn werken bevinden zich in de collectie van onder meer het MOMA in New York en de Tate Gallery in Londen. Hij staat bekend om het gebruik van onconventionele materialen als plastic, glasvezel en kevlar. Zijn sculpturen zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke vormen en bewegingen. Ze nodigen nadrukkelijk uit om er kijkend omheen te lopen in een voortdurende dialoog met de omgeving. In het museumpark geven ze een nieuwe betekenis aan het landschap – met verten, zichtlijnen en in relatie tot de verhoudingen. Nu al te zien! In het museum zijn vier kabinetten van de westvleugel - en het museumcafé - gewijd aan het werk van de kunstenaar, met kleinere sculpturen en werken op papier. Dit is eveneens t/m 26 september te zien zodra de musea weer geopend zijn.

Locatie: Museumpark SBB rondom Museum Belvédère

Duurt: t/m 26 september

Geopend: dagelijks

Entree: vrij

Meer info: www.museumbelvedere.nl

# Jan Mankes met: De Dieren en de Ziel der Dingen in Museum Belvédère

t/m 26 september

Oranjewoud - Het zoeken naar de ziel loopt als een rode draad door het oeuvre van Jan Mankes (1889-1920). Als kunstenaar wilde hij één worden met zijn onderwerp. Met de dieren uit zijn schilderijen had hij vaak een persoonlijke band; hij kon ze pas afbeelden als hun ziel hem eigen was geworden. Museum Belvédère toont deze zomer schilderijen en werken op papier die Mankes maakte van de dieren en vogels in en om zijn huis, op een steenworp afstand van waar nu het museum staat.
Deze tentoonstelling, die voor 2020 was gepland om te markeren dat Jan Mankes honderd jaar geleden overleed, gaat in op het geliefde thema van de schilder: dieren. Hij observeerde ze in de vrije natuur of liet ze op bestelling komen via zijn weldoener uit Den Haag. In de kleinste dieren herkende hij het bijzondere van Gods schepping en dit werd zijn belangrijkste bron van inspiratie. Hoewel Mankes een voorliefde had voor vogels, was hij geïnteresseerd in het hele dierenrijk, van zoogdieren tot en met insecten. Een kraai op een boomtak of een spin in zijn web vond hij even fascinerend als een geitje voor een hek of een egel in het bos. Hoewel de kunstenaar regelmatig een dierentuin bezocht zijn exoten als olifanten, giraffen, apen en flamingo's in zijn oeuvre niet terug te vinden.
Op bewaard gebleven studiebladen is te zien hoe hij – zoekende naar specifieke houdingen en kenmerken van het dier voor hem – probeerde de eigenheid, de schoonheid, de ziel weer te geven. Door aandachtige studie probeerde hij het wezen te doorgronden vanuit een diepgevoelde verwantschap. Daardoor kan elk schilderij, elke ets, elke houtsnede van Mankes’ hand als een soort ‘zelfportret’ worden beschouwd. Aan het eind van zijn leven schreef hij in een brief: ‘Een goed dierschilder moest ik zijn. Hing ik niet met heel mijn hart aan de dieren en aan de schilderijen?’
Het werk van Jan Mankes is ruim vertegenwoordigd in de collectie van Museum Belvédère. De kunstenaar woonde en werkte zes jaar van zijn korte leven op een steenworp afstand van het huidige museum. Vaak wandelde hij over de Woudsterweg, die destijds vanaf zijn huis naar Oranjewoud voerde en die nu naar Museum Belvédère leidt. Deze lange, met bomen omzoomde laan is meer dan eens door hem vastgelegd. In de collectie van Museum Belvédère ligt de nadruk op werken die zijn ontstaan in de Friese jaren (1909-1915), maar in deze tentoonstelling zijn ook bruiklenen opgenomen van particuliere verzamelaars en andere musea.
Binnen de Nederlandse schilderkunst neemt Mankes een unieke plaats in. Zijn inlevingsvermogen zorgt voor het dromerige en doorleefde werk waarmee hij zo geliefd is geworden. Hij wordt gezien als een belangrijke sleutelfiguur tussen de negentiende en twintigste eeuw, en bijzonder is zijn verwantschap met de Tachtigers, het symbolisme en magisch realisme.

Locatie: Museum Belvédère, Oranjewoud

Duurt: vanaf 25 juni t/m 26 september

Geopend: di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: € 12.- (t/m 12 jr gratis) 

Meer info: www.museumbelvedere.nl

# Mischa Keijser met Protoporphyra (Fotografie) in Museum Belvédère

/m 26 september

Oranjewoud - De Nederlandse kunstenaar Mischa Keijser (1974) onderzoekt met fotografie de vaak schurende verhouding tussen mens en natuur. Een groot deel van zijn werk bestaat uit landschappen of mensen die zijn afgebeeld in ongemakkelijke situaties. Een omvangrijke serie nachtfoto’s – waar hij continu aan werkt – heet Protoporphyria, wat verwijst naar een geheimzinnige ziekte die ervoor zorgt dat mensen geen daglicht kunnen verdragen. Keijser begon aan de reeks in 2017. In de afgelopen jaren maakte hij nachtfoto’s in het noorden van Nederland en specifieker nog, in de buurt van Museum Belvédère.

Locatie: Museum Belvédère, Oranjewoud

Duurt: vanaf 25 juni t/m 26 september

Geopend: di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: € 12.- (t/m 12 jr gratis) 

Meer info: www.museumbelvedere.nl

# Isabella Werkhoven (Schilderijen) in Museum Belvédère

t/m 26 september

Oranjewoud - Deze kleine presentatie is een selected preview van de grote overzichtstentoonstelling ‘Landschappen aan de buitenrand’ die later plaats zal vinden in Museum Belvédère. De kunstenares vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant. Onlangs verscheen een rijk geillustreerde en forse monografie over het werk van de kunstenares, getiteld Een Boek van Schilderijen / A Book of Paintings.

Locatie: Museum Belvédère, Oranjewoud

Duurt: vanaf 25 juni t/m 26 september

Geopend: di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: € 12.- (t/m 12 jr gratis) 

Meer info: www.museumbelvedere.nl

# SKNN in Hannie Mein Keramiekgalerij Wolvega

t/m 30 september 

Wolvega - 5 leden van de SKNN laten tot eind september gevarieerd werk zien met keramiek van Leo Broos, Sytske Feitsma, Margo van der Molen, Lies van Huet en  Paula Deutekom. Ook nu weer aan de wand foto's van Hans Poolman uit Zwolle.

Locatie: Hannie Mein Keramiekgalerij in Homecenter Wolvega

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma,di en za van 09.30 tot 18.00 u , wo t/m vr van 09.30 tot 20.00 (alle dagen alleen op afspraak) zo gesloten

Entree: vrij

Meer info: www.sknn-keramiek.nl

# Jennifer Koning in Museums Vledder

t/m 30 september 

Vledder - Jennifer Koning maakt prachtige figuratieve schilderijen van mensen en (vooral ook) dieren, veelal in opdracht. Geen bekende Nederlanders of exotische dieren, maar personages uit ons dagelijkse Hollandse leven zijn de favoriete onderwerpen voor haar portretten. Honden, mensen, koeien, katten en paarden. Zij schildert en tekent ze in olieverf en houtskool.

Locatie: Museums Vledder

Duurt: t/m 30 september

Geopend: wo t/m zo van 10.00 tot 17.00 

Entree: € 8.- (€ 3.- voor kinderen van 4 t/m 12 jaar)

Meer info: www.museums-vledder.nl

# 3ZZ-1 van Hidde Idzinga in Oude Liefde Heerenveen

t/m 30 september 

Heerenveen - Hidde Idzinga, autonoom kunstenaar uit Leeuwarden exposeert zijn debuutwerk in Atelier & Kunstruimte Oude Liefde te Heerenveen. Zijn werk is voor voorbijgangers en geïnteresseerden te bewonderen en te bezichtigen, na telefonische afspraak. “We houden de hoop dat we ooit iets moois zullen vinden tussen de wrakstukken die de coronagolven hebben achtergelaten”. Zijn reeks beelden weerspiegelt de grote pandemie, die het leven overal ter wereld lijkt te hebben ontwricht. Een omgevallen golf, en een golf die nog dramatisch omhoogslaat zijn twee stukken uit de collectie. Het glazuur is gescheurd en gebarsten, symbolisch voor deze tijd. “Het afgelopen jaar heb ik me door golven laten inspireren en een serie van twaalf keramieken objecten gemaakt”. In de gescheurde en gebarsten glazuur, de donkere draaikolk aan de binnenkant en de onstuimige golven zie ik deze tijd gereflecteerd. De kleur en grillige structuur van de keramiek geeft een ‘dramatisch’ effect en de donkere achtergrond refereert aan een klassiek stilleven. Een directe verwijzing naar het leven nu dat op slot is gezet.
De kleine bolletjes aan de buitenkant zijn de ziekten die langzaam omhoog borrelen. Aan de binnenkant is een donkere draaikolk te zien die iedereen meeneemt, de diepte in.?Aan de bovenkant zijn er woeste uitspattingen van een golf te zien, die wild om zich heen slaat. De tekening in klei geeft drama en snelheid aan beide stukken. Het omgevallen stuk weerspiegelt de verslagenheid van de mensen op elke nieuwe golf. Het werk is voor tot nu toe onbepaalde tijd te bezichtigen in Atelier & Kunstruimte Oude Liefde in Heerenveen. Dagelijks te bezichtigen na telefonische afspraak.

Locatie: Atelier & Kunstruimte Oude Liefde Heerenveen

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma t/m vr van 10.00 tot 17.00 uur

Entree: vrij

Meer info: www.oudeliefde17.nl

# Van Lyndens Erfenis, Overtuin Lyndenstein, Beetsterzwaag

t/m 30 september 

Beetsterzwaag - Van juni tot en met september is in de voortuin en overtuin van Huize Lyndenstein (het huidige Revalidatie Friesland) de tentoonstelling 'Van Lyndens Erfenis' te zien. De toegang is gratis. De adellijke Reinhard Van Lynden en zijn vrouw Maria Catharina Van Pallandt zijn tussen 1860-1900 de bewoners van HuizeLyndenstein. In dit huis hingen destijds ruim veertig schilderijen. Zo ook in hun Haagse verblijf. Het echtpaar schonk de gehele collectie aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Nieuwsgierig naar die collectie zocht de stichting Historisch Beetsterzwaag contact met het Rijksmuseum. Het resultaat is dat er reproducties van bijna veertig schilderijen te zien zijn, die op ware grootte zijn afgebeeld. Zo krijgen bezoekers een goede indruk van de imposante collectie. Hiernaast geeft de tentoonstelling informatie over de kunsthistorische achtergronden. Wie liever iets wil weten over het huis, de familiegeschiedenis of over de zgn. Roodbaardtuin vindt daarover ook meer dan genoeg informatie. Bij de tentoonstellingen worden vanaf 15 juli lezingen en rondleidingen georganiseerd.

Locatie: Voortuin en Overtuin Huize Lyndenstein, Beetsterzwaag

Duurt: t/m 30 september

Geopend: ma t/m zo van 09.00 tot 20.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.historischbeetsterzwaag.nl

# Ulbe Tijmstra (1953 - 1983) in Galerie It Alde Tsjerkje in Mildam

vanaf 1 augustus t/m 1 oktober

Mildam - Ulbe B. Tijmstra werd geboren in 1953 te Zwagerveen en bracht zijn latere jeugdjaren door in Drachten. Van jongs af aan zwierf hij graag rond in de velden en de bossen. Die voorliefde voor en bewondering van de natuur bleek een blijvende inspiratiebron te zijn in zijn werken. In Groningen volgde en behaalde hij eerst de MO Tekenen en Handenarbeid. Daarna voltooide hij zijn opleiding op de vrije Academie Minerva te Groningen. Ruimtes om in te kijken, maar altijd landschappelijk, zo omschreef de kunstenaar zelf zijn werk. Veel van zijn werk is daardoor heel toegankelijk. Een vertrouwd thema dat in allerlei variaties voorkomt zijn afgerukte boomtakken. Deze symboliseren de diffuse grens tussen leven en dood in een landschap dat de eeuwen lijkt te trotseren. Gefixeerd in verf, in opvlammende kleuren tonen ze de kwetsbaarheid, de desolate vergankelijkheid, maar ook de voortdurende beweging die in de natuur heerst. De officiële opening vindt plaats op 1 augustus om 14.30 door kunstenaar Bert Klaver in het bijzijn van familieleden van de overleden schilder.

Locatie: It Alde Tsjerkje, Mildam

Duurt: t/m 1 oktober

Geopend: vr en zo van 14.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.galeriemildam.nl

# Sierd Geertsma en Streekgenoten in Nobilis,Fochteloo

t/m 3 oktober

Fochteloo - In het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is vanaf zaterdag 10 juli tot en met zondag 3 oktober de tentoonstelling ‘Sierd Geertsma en streekgenoten’ te zien. Sierd Geertsma (1896-1985) wonend en werkend in Appelscha was tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw de enige beroepskunstenaar in de gemeente Ooststellingwerf. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat hij in Appelscha geboren werd. Op initiatief van de Stichting Leven en werk Sierd Geertsma wordt dat uitbundig gevierd met tentoonstellingen en bijzondere uitgaven. Tegelijkertijd bestaat die Stichting dit jaar 25 jaar. In Museum Drachten zijn vanaf 8 juli tot 3 oktober vooral schilderijen van Sierd Geertsma te zien in de tentoonstelling ‘De schilder en zijn landschap’. In het centrum voor prentkunst in Fochteloo is er aandacht van 10 juli tot 3 oktober voor zijn houtsneden, tekeningen en vooral zijn toegepast werk. Daarnaast wordt er ook werk van streekgenoten getoond. Van 1 augustus tot 1 november staat er een tentoonstelling in het buitencentrum het Drents-Friese Wold in Appelscha in het teken van de paddenstoelen in het werk van Sierd Geertsma. De tentoonstelling in Fochteloo wordt op zaterdag 10 juli om 11.00 uur geopend door wethouder Esther Verhagen van Ooststellingwerf.

Locatie: Nobilis, Fochteloo

Duurt: t/m 3 oktober

Geopend: do t/m zo van 13.30 tot 16.30 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.stichtingnobilis.nl

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.