* Heb je een aktiviteit die je graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan een berichtje met alle benodigde informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

* Museum Oold Ark is weer open

zaterdagen, van 9.30 tot 16.00 uur

Makkinga - Museum Oold Ark in Makkinga is weer open. Het museum komt met een tijdelijke tentoonstelling over Albert Mulder, die honderd jaar geleden geboren werd. De door Mulder verzamelde collectie oude gereedschappen vormde het begin van het museum in 1994. Albert Mulder kwam in 1937 als tweede machinist van zuivelfabriek De Eendracht naar Makkinga. In 1947 werd bij benoemd als eerste machinist en trouwde hij Wietske Veenstra. Later kwam hij op kantoor en werd administrateur veeziekte bestrijding. Het was in een tijd van grote veranderingen op het platteland. Door de sanering verdwenen veel boeren. Door de mechanisering van de landbouw werd veel gereedschap afgedankt. Veel ambachten gingen verloren en Mulder zorgde ervoor dat het oude gereedschap behouden bleef. Albert Mulder was actief in het dorpsleven. Hij speelde toneel bij ’t Ontluikende Bloempje, was voorzitter van de oudercommissie van de lagere school en organiseerde als zodanig het feest bij het 75-jarig bestaan van de school in 1959. In 1960 sprak hij namens 27 dorpsverenigingen bij de opening van het nieuwe dorpshuis. Makkinga had een voor die tijd niet onbelangrijk bedrag van 20.000 gulden opgebracht om dat mogelijk te maken. Hij bood namens de verenigingen het dorpshuis een piano aan. Samen met zijn vrouw werd hij begin jaren zestig lid van de PSP en actief in de geheelonthouding. Ze collecteerden elk jaar met de Blauwe Week-collecte. Zijn garage bij hun huis aan de Wemeweg kwam langzamerhand vol te staan met oude gereedschappen, van hooivorken tot muizenvallen, waar hij heel boeiend over kon vertellen. Samen met Jelle Klaver werkte hij aan een aantal boeken waarin dat ‘âld ark’ werd beschreven. In 1994 is museum Oold Ark opgericht en kregen de oude gereedschappen een prominente plaats in het museum. Op zaterdagen is het museum van 9.30 tot 16.00 uur geopend. Museum Oold Ark en korenmolen de Weyert zijn te vinden op Lyclamaweg 15 in Makkinga.

Bron: NDC 

* De werking van de Stoommachine

zondagen t/m 26 september van 13.30 tot 17.00 uur

Steggerda - Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar. Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nadat het veilinghuis gesloten was. Vanuit Dorpsbelang is een "Stoomcommissie" in het leven geroepen. In 2011 stond er een kleine replica van de fabriek aan de zijkant van het terrein. De stoommachine met ketel stond fier middenin het gebouw. Vrijwilligers uit het dorp hebben het gebouw met schoorsteen, onder leiding van de plaatselijke aannemer gerealiseerd en een andere groep heeft de machine een grondige opknapbeurt gegeven. Al heel snel kwamen er dorpsbewonders die nog spulletjes hadden uit de tijd dat de fabriek nog het middelpunt van het dorp was. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds voorwerpen, gerelateerd aan de zuivelindustrie van Steggerda gebracht. De machine loopt op stroom en dit wordt door "de machinist" ook gedemonstreerd. Dit seizoen hebben we als extra de kaaspers, een selectie van de bouwtekeningen vanaf 1913 zijn ingelijst en opgehangen en een vitrinekastje met glaswerk uit het laboratorium.

Bron: NDC 

* Boerenstreekmarkt

zondagen t/m 17 oktober van 11.00 - 17.00 uur

Appelscha - Gezellige braderie, met grote diversiteit, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold in het hart van Appelscha.

Datum: alle zondagen t/m 17 oktober

Aanvang: 11.00 uur 

Entree: Vrij

Meer info: www.vitalismarkten.nl

* Vlechtmuseum Noordwolde

dinsdag t/m zaterdag van 10.30 - 17.00 uur

Noordwolde - Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde vertelt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken in de Rijksrietvlechtschool, een rijksmonument met een bijzondere sfeer. Naast aandacht voor het verleden komen moderne vormgevers aan bod, zoals Dirk van Sliedregt, Jan des Bouvrie en Marcel Wanders. Zelfs de industriële toepassingen van het vlechten worden niet vergeten… Naast een boeiende expositie organiseert het museum leuke en leerzame workshops en activiteiten voor kinderen. Voor volwassenen is er – vanaf najaar 2021 – iedere laatste zaterdag van de maand het Vlechtcafé en worden er regelmatig speciale workshops georganiseerd. Reserveren is niet meer nodig. 

Datum: di t/m za 

Entree: € 7.50 (t/m 12 jr € 3.-)

Meer info: www.vlechtmuseum.nl

De Steenwijker toren is weer open voor het publiek

iedere woensdag en zaterdag van 11.00 - 17.00 uur gedurende juli en augustus,

Steenwijk - Met ingang van zaterdag 3 juli is de Steenwijker toren weer geopend voor het publiek. In de maanden juli en augustus kunnen inwoners van Steenwijk en omgeving en toeristen en recreanten op de woensdagen en zaterdagen tussen 11:00 en 17:00 uur de 226 treden van de St. Clemenstoren beklimmen. Op 43 meter hoogte kan men genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving van Steenwijk.

Diploma

Kinderen die de toren beklimmen krijgen, als zij op eigen kracht de 226 treden hebben afgelegd, een diploma ondertekend door één van de torenwachters. Hoewel de coronamaatregelen vrijwel allemaal zijn vervallen heeft de Veiligheidsregio bepaald dat alleen personen die tot één huishouden behoren tegelijk de toren op mogen. Dat betekent dat bezoekers soms even moeten wachten voor zij aan de klim kunnen beginnen.

Bron: NDC

* 13 km route in Dwingelderveld wordt Jac. P. Thijsse Wandelroute

dagelijks

Ruinen - In Nationaal Park Dwingelderveld vernoemt Natuurmonumenten in de tweede week van de zomervakantie een wandelroute naar Jac. P. Thijsse. Op donderdag 15 juli om 14.00 uur wordt de bestaande 13 km lange wandelroute door het gebied omgedoopt tot Jac. P. Thijsse Wandelroute. Eén van zijn achterkleinkinderen, Saskia Thijsse, onthult die middag samen met Jos Bisschops namens de directie van Natuurmonumenten een wegwijzerbordje van de wandelroute. Vanaf dat moment is ook het routeboekje verkrijgbaar waarin de wandeling uitgebreid beschreven wordt, inclusief het historische belang van Thijsse voor het Dwingelderveld. Aanleiding voor de vernoeming van de route naar Thijsse is het feit dat het onlangs 90 jaar geleden was dat het eerste deel van het huidige natte heidegebied in bezit kwam van Natuurmonumenten. Jac. P. Thijsse speelde daar een hoofdrol in. Eigenlijk zou dit heuglijke feit vorig jaar gevierd worden, maar de coronacrisis verhinderde dat. Wel verscheen eerder dit jaar al een boek waarin de verwerving van het Dwingelderveld centraal staat, De redding van het laatste grote natte heideveld van Nederland, geschreven door journalist Axel Wiewel. Hij is ook de initiatiefnemer van de vernoeming van de wandelroute, en tevens de samensteller van het routeboekje. De wandelroute, die begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse bij Ruinen, is met grijze pijltjes gemarkeerd.

* Fietsroute door Nationaal Park De Weerribben is vanaf zondag te vinden in app Meesterwerk Nederlands Landschap

dagelijks

Ossenzijl - Een fietsroute door De Weerribben krijgt een plek in de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Het gaat om een fietsroute van 38 kilometer door het waterrijke land van weren en ribben, van weiden en rietvelden, van kades kolken en dijken. Met de app Meesterwerk Landschap Nederland willen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau het Nederlandse landschap in de schijnwerpers zetten. In de app Meesterwerk Nederlands Landschap zijn zes bijzondere fietsroutes te vinden die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap. 

Routeaanwijzingen via oortje

Bijzonder: Op basis van de GPS op de mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken. Onderweg zijn een aantal stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen. De fietser beleeft zo hoe de oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars dit landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd om letterlijk bij het landschap stil te staan en met een andere, nieuwe blik naar het landschap te kijken. Elke maand verschijnt er een nieuwe route en vanaf 11 juli is de Weerribben te vinden in de app. Het vertrekpunt is het Bezoekerscentrum De Weerribben, Hoogeweg 27 in Ossenzijl.

Negen stops

Er zijn negen stops waarbij de fietser de gelegenheid heeft om in de app schilderijen en foto’s te bekijken en de toelichting die erbij zit te beluisteren. De fietser maakt zo kennis met het natte veen door de ogen van onder andere de schilders Anton Mauve, Paul Gabriel en Vincent van Gogh en hedendaagse fotografen als Patrick Nijhuis en Han Singels. Naast de Weerribben verschijnt zondag ook de route door het Lauwersmeergebied. Over een maand volgen NL Delta en het Dwingelderveld. Eerder al zijn de fietsroute door Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland en door de Schoorlse duinen verschenen. De app Meesterwerk is te downloaden via de Google Play store of de Apple store. Meer informatie is te vinden op Beleefdenationaleparken.nl.

Bron: NDC 

* Gouden Happy Stone speurtocht

dagelijks

Regio - Overal in Friesland liggen Gouden Happy Stones verstopt. Ga op zoek en neem een opgeladen telefoon met gps en internet mee. Maak kans op een picknick voor het hele gezin. Informatie: www.doejemee.nl/happystones

* It Fryske Gea stelt vogelhutten en bezoekerscentra weer open en start excursies op

dagelijks

Regio - De vogelhutten en bezoekerscentra van natuurorganisatie It Fryske Gea zijn vanaf donderdag 1 juli weer open voor publiek. Ook zijn er vanaf dan weer excursies in de natuurgebieden. Bij de excursies door de hele provincie gaan maximaal tien mensen samen op pad. Voor de natuurvaartocht aan boord van de elektrisch gedreven rondvaartboot ‘de Blaustirns’ is dat aantal iets kleiner. In bezoekerscentra geldt nog steeds de anderhalvemetermaatregel.  Voor meer informatie zie www.itfryskegea.nl/activiteiten. Daar staat vanaf begin volgende week het complete excursieaanbod op van It Fryske Gea.

* Beleefroutes Zuidoost Friesland gepresenteerd

dagelijks 

Heerenveen - ,,We zijn waanzinnig trots op de beleefroutes die ontwikkeld zijn en hopen dat heel veel mensen uit eigen regio en ver daarbuiten naar Zuidoost Friesland komen om deze routes te beleven." Dat zei Linda Palil-Trip, directrice van Museum Heerenveen, donderdagmiddag bij de starthandeling van de SMART Regio Routes. Wethouders Rob Jonkman van de gemeente Opsterland en Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen fietsten samen met vertegenwoordigers van de vijf gemeenten en overige betrokkenen een deel van de route 'Strijd voor gelijkheid' als starthandeling voor deze routes. In totaal zijn er twee wandelroutes, zeven fietsroutes en één autoroute gerealiseerd door de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Smallingerland en Heerenveen in samenwerking met IQ Media en overige betrokken partijen. In iedere gemeente in Zuidoost Friesland zijn er twee routes te doen. De routes vinden aansluiting bij de thema's 'De Friese adel', 'socialisme in Friesland', 'het andere eten', 'andere energie' en 'leve het water'. Via de app izi.TRAVEL kunnen gebruikers de routes afleggen. Hierbij worden ze door programmamaker Jort Kelder, reisboekenschrijver Fokko Bosker, boswachter Arjan Postma, chefkok Reitse Spanninga en skûtsjespecialist Age Veldboom tijdens de route middels filmpjes bijgepraat over bijzonderheden op de route.

Socialisme in Friesland

In bijvoorbeeld de route 'Strijd voor gelijkheid' neemt Jort Kelder fietsers mee langs de bolwerken van het socialisme in Friesland. Hoofdpersoon in deze route is Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Jort Kelder geeft in de filmpjes uitleg over wat er te zien is op de route of wat de historie is van die plek. ,,Het leven in een spitkeet of plaggenhut is deerniswekkend. Zelfgemaakte hutten van heideplaggen, een meter of vier bij acht. Daarin slapen ze op de grond met gezinnen van zeven en zelfs wel tien personen. Pas in 1901 komt er een kleine eerste verandering in deze omstandigheden, de Woningwet. Het wonen in een plaggenhut is vanaf dan verboden. Er is echter te weinig geld om iedereen van een fatsoenlijke woning te voorzien. En er zijn ook bewoners die hun plaggenhut helemaal niet willen verlaten. Het duurt dan ook tot circa 1950 voordat de laatste plaggenhutten zijn gesloopt", zo valt te horen in het filmpje dat te bekijken is op de plek waar vroeger een plaggenhut stond. 

Voor allerlei interesses een route

Overige fiets- en wandelroutes vertellen o.a. de verhalen van Tante Marijke (oftewel Maria Louise van Hessen-Kassel), de skûtsjegeschiedenis van Smallingerland, de geschiedenis van de verdedigingsbolwerken in de regio Bakkeveen, de natuurhistorie in de regio Appelscha en er is een route die verhaalt over het leven en de strijd met en tegen het water. Bijzonder is ook de Friese Foodtour, een autoroute van ongeveer honderd kilometer langs allerlei eerlijke adressen waar lokaal voedsel wordt geproduceerd. Gedurende deze autoroute vertelt Reitse Spanninga de verhalen achter de producenten en kunnen deelnemers zelf de ingrediënten kopen voor een heerlijk en eerlijke maaltijd. Bekijk alle beleefroutes op www.zuidoostfriesland.nl/beleefroutes

* Waterschappen lanceren de Waterbazen Wandelingen

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Wandelen is een grote trend op dit moment. Om wat afwisseling te brengen tijdens het wandelen, lanceren de waterschappen de ‘Waterbazen Wandelingen’. Onderweg ontdekken wandelaars wat ze zelf kunnen doen voor schoon en voldoende water. Met een gratis Doe & ontdek-gids kunnen mensen aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Ze checken de waterkwaliteit, leren kijken als een dijkwachter of spotten tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Wandelaars kiezen zelf waar de wandeling heen gaat: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt.

Waterbazen

Steeds meer mensen dragen bij aan schoon en voldoende water. Met kleine aanpassingen in en om het huis is er al veel te bereiken. Zoals hoosbuien opvangen met een regenton, de auto een duurzame wasbeurt geven in de wasstraat of zwerfvuil rapen langs de waterkant. Met de campagne ‘Waterbazen’ willen de waterschappen zo veel mogelijk Nederlanders betrekken bij hun werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn.

Doe & ontdek-gids

De Doe & ontdek-gids van de Waterbazen Wandelingen is gratis te downloaden op waterschappen.nl en speciaal geschikt voor op de mobiele telefoon.

* Blote Voetenpad èn het vernieuwde Paddenpad van het Buitencentrum Drents-Friese Wold weer open

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Goed nieuws! Het Blotevoetenpad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold is weer geopend. Er kan nu weer naar hartenlust over de bosbodem en door de modder gebanjerd worden. Wel houden we in de gaten dat het niet te druk wordt. Daarom is het noodzakelijk om vooraf online toegangskaartjes te reserveren voor het Blotevoetenpad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit kan via de website van Staatsbosbeheer. Op deze manier kan de bezoekersstroom beter over de dag worden verspreid en wordt er voldaan aan de corona-richtlijnen. Op de site kan worden gekozen voor een tijdslot van een kwartier; binnen dit kwartier kan er gestart worden. Om het Blotevoetenpad te lopen is een sleutel voor de toegangsdeur nodig; deze sleutel kan in het buitencentrum worden verkregen tegen een borg van €10,00. (Liefst per pin betalen)

Vanwege de huidige corona-maatregelen mag de groep die het Blotevoetenpad gaat lopen, bestaan uit maximaal 2 personen boven de 12 jaar (met onbeperkt aantal kinderen onder de 12 jaar), of met een grotere groep mits zij allemaal op hetzelfde adres wonen. Boeken kan via www.staatsbosbeheer.nl/blotevoetenpaddfw

Het vernieuwde Paddenpad is ook weer open! 

Het afgelopen jaar is bij Buitencentrum Drents-Friese Wold achter de schermen hard gewerkt om het Paddenpad van prachtige nieuwe beelden te voorzien. Vanaf nu kun je het Paddenpad weer lopen en genieten van de spannende paadjes dwars door het bos, waar van alles te ontdekken valt. Vergeet niet om goed te kijken in het ven en langs de oevers. Spelenderwijs ontdek je hoe padden zich ontwikkelen, van jong naar oud. Het Paddenpad is al jarenlang een populaire route voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Ook veel schoolgroepen kennen het pad inmiddels. Haal het vernieuwde opdrachtenboekje en de rugtas met materialen bij de balie van het Buitencentrum en ga lekker de afwisselende natuur in. We zijn benieuwd wat je onderweg allemaal tegenkomt. We rekenen op ieders begrip en medewerking. U bent van harte welkom.

* Touchtafel voor Buitencentrum Drents-Friese Wold

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - In het Buitencentrum Drents-Friese Wold staat sinds kort een prachtige nieuwe touchtafel te pronken. Een touchtafel is een grote interactieve digitale tafel, die informatief en educatief is en vooral ook heel leuk is.  Door het scherm eenvoudig aan te raken kun je diverse foto’s en filmpjes bekijken van vogels, zoogdieren, vlinders, bomen, paddenstoelen, planten, enz. die voorkomen in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er wordt ook met teksten informatie over gegeven. Daarnaast zijn er diverse spelletjes op te doen, met ook weer foto’s van dieren en planten uit ons gebied. Het team van het Buitencentrum is druk bezig geweest om de tafel te vullen met beeld- en geluidmateriaal en informatieve teksten; in de loop van de tijd kan er steeds nieuwe informatie toegevoegd worden. De touchtafel is een geweldige aanwinst voor het Buitencentrum en kon worden aangeschaft dankzij een subsidie van de provincie Drenthe.

* Bosbergtoren weer open

dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

Appelscha - De Bosbergtoren in Appelscha kan vanaf zaterdag 5 juni weer beklommen worden. Dat meldt de gemeente Ooststellingwerf, die vooralsnog de eigenaar en exploitant is. Binnenkort zal de gemeenteraad besluiten hoe het verder gaat. De toren is elke dag van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Gedurende het zomerseizoen zijn er ruimere openingstijden. Er worden torenwachters ingezet om de coronamaatregelen in acht te houden.

* Fietsroute door De Drie Dorpen langs het oorlogsverleden ter herdenking van 75+1 jaar vrijheid

dagelijks

Ter Idzard - In het voorjaar van 2020 zou in Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde een fietstocht in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerd worden. Het initiatief kwam vanuit de plaatselijke commissie van het kerkje van Ter Idzard. Helaas waren er vorig jaar mei geen mogelijkheden om een fietsdag te organiseren. Dit jaar werd besloten het routeboekje toch te laten drukken, zodat geïnteresseerden de route individueel kunnen fietsen. De route start bij het kerkje van Ter Idzard en leidt langs plekken waar oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden en langs verschillende plaatsen waar onderduikers verscholen zaten. Eén daarvan is het onderduikershol in De Geele Bosch. Er werden wapens verstopt, die gedropt waren door de geallieerden. Eén wapendepot lag aan de Ruskemaden. 

Drie oorlogsmonumenten

De route gaat ook langs de drie oorlogsmonumenten. Er is een monument aan de Idzardaweg, waar een Halifax neerstortte. De zeven bemanningsleden overleefden het ongeluk, maar werden door de bezetters opgepakt. Er staat een monument aan de Kooiweg, waar een bommenwerper op weg naar Berlijn een noodlanding moest maken. Vier bemanningsleden werden opgepakt. Vijf anderen wisten het vliegtuig op tijd per parachute te verlaten en konden ontsnappen. Aan de Stadburen staat een monument ter herinnering aan drie mannen die op deze plek geëxecuteerd zijn. Het zijn Roelof Algra, Nicolaas Veltman en Marcel Leister, die in de Leeuwarder gevangenis zaten. Hun executie was een wraakactie van de Duitsers, vanwege een (mislukte) sabotageactie van het verzet aan het spoor. De Canadezen zijn op 12 april 1945 door Ter Idzard en Oldeholtwolde getrokken, op weg naar de brug van Mildam. Dit was een van de weinige toegangswegen naar Friesland. Door het verzet was voorkomen dat de brug werd opblazen.

Uit de archieven

Met name door de inspanningen van Margje Huitema is veel archiefmateriaal gevonden. Een deel daarvan kon in de route worden opgenomen. Marieke van Ameijde bewerkte de teksten met zorg en heeft met haar tekeningen bijgedragen aan een prachtige vormgeving van het boekje. De totale route is 28 km lang, maar kan ingekort worden. Het boekje is gratis te verkrijgen bij het Batavushuisje, Heirweg 57 te Nijeholtwolde; tijdens openingstijden van de WONDERKAMERS, tussen 13.00 uur en 17.00 uur; of bij De Geele Bosch, Ottersweg 13 te Oldeholtwolde.

Het boekje is ook te downloaden als pdf-bestand .

Bron: NDC

* Fietsen voor het Autismefonds

dagelijks

Wolvega - Stichting Eduzon in Wolvega is 27 maart gestart met de verkoop van twintig zelf opgezette fietsroutes door Friesland. Dit is ter gelegenheid van Autismeweek 2021. Met de opbrengt van de digitale routeboekjes wil Eduzon een bijdrage leveren aan het Autismefonds. De 20 fietsroutes voeren langs officiële ANWB-knooppunten en zijn samengesteld door twee fietsfanaten van Eduzon. Het aantal kilometers per route is gerelateerd aan de vorm van autisme: hoe zwaarder de stoornis, hoe korter de route.

Langs woonplaatsen van cliënten

In totaal zijn er routes van 20 tot 75 kilometer. Caroline de Blois, ook fietsliefhebber en werkzaam bij Eduzon: ‘De Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) organiseert zelf een fietstocht van Friesland naar Limburg ten gunste van het Autismefonds. Wat zij in het groot doen kan Eduzon in het klein, voor een breder publiek. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en routes uitgestippeld die zoveel mogelijk door of langs de woonplaatsen van onze cliënten en/of opdrachtnemers gaan.’

Eduzon is een non-profit organisatie in Jeugd- en WMO-zorg. De coaches en begeleiders stimuleren kinderen en jongeren met Autisme (ASS), ADHD en ADD om zich te ontwikkelen. Meer informatie: www.eduzon.nl 

Bron: NDC

 

* OERmuseum in Diever zet wandeling uit langs QR-codes

dagelijks

Diever - De musea zijn nog dicht door de lockdown, maar in Diever heeft het OERmuseum een nieuw soort wandeling uitgezet. Het is een speurtocht, waarvoor je de telefoon nodig hebt om QR-codes te scannen. Alleen zo kunnen de QR-codes worden ontcijferd, in aanwijzingen die aangeven waar je het volgende label kunt vinden. De QR-codes staan op labels met een rode mammoet, het logo van het OERmuseum dat binnenkort 15 jaar bestaat. De wandeling gaat door het dorp, langs archeologische bezienswaardigheden en door het Drents-Friese Wold. De aanwijzingen zijn duidelijk en de labels zijn niet moeilijk te vinden. Soms moet er echter wel even goed rond worden gekeken, gelezen en geklommen. Onderweg verzamel je bovendien een geheime code, waarmee aan het eind van de speurtocht een schatkist geopend kan worden. Uit de schatkist mag de wandelaar een herinnering meenemen. De wandeling is 7 kilometer en kan worden ingekort tot 4 kilometer. Het begin- en eindpunt is het OERmuseum aan de Brink in Diever. Meedoen met de speurtocht is op individuele basis en aanmelding is niet nodig.

Bron: NDC

 

“Covid”-editie van Loop-Neus-Loop: starten op verschillende plekken

dagelijks 

Tuk - Al jaren is het traditie dat aan het eind van het jaar de ‘Loop-Neus-Loop’ wordt gehouden. Een gezellige wandeling waarbij de deelnemers in veel gevallen feestelijk uitgedost een mooie route door Steenwijkerland lopen. Dit jaar gaat het anders dan anders: er is een “Covid”-editie uitgezet. Een “solitaire” wandeltocht van 10 kilometer, waarbij niet één massaal startpunt is, maar de deelnemers zelf kunnen starten op elke willekeurige plek van de route (dit met de bedoeling om een zo groot mogelijke verdeling te krijgen).

Gratis route

Op www.loopneusloop.nl kun je de gratis route vinden en je kunt starten op een door jou zelf uitgekozen dag en tijdstip.

Prijzen

De mensen die vóór 31 december lopen, kunnen meedoen met een spelelement. De winnaars worden beloond met mooie prijzen, beschikbaar gesteld door Café De Karre en Cafetaria Het Vullende Buikje.

Geen pauzeplek

Er is dit jaar geen pauzeplek op de route en eveneens is (zoals bekend) de horeca gesloten. ‘Loop voor uzelf, vorm geen groepen en geef gehoor aan de R.I.V.M. richtlijnen (anderhalve meter-maatregel)’, luidt de oproep van het Loop-Neus-Loop team. ‘De organisatie van deze tocht is niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor uw gedrag’.

Starten op verschillende punten

Het is mogelijk de route te starten op verschillende punten. De punten van de routebeschrijving staan als referentiepunten op de kaart op de website. Het wordt een andere Loop-Neus-Loop dan de vorige tien edities, waarbij iedereen startte bij café De Karre en er honderden wandelaars tegelijk op pad gingen. „We wilden de loop dit jaar toch door laten gaan, maar dan aan gepast”, aldus het team. „Het mooie is dat je nu vrij bent om te starten wanneer je wilt. Of dat nou bij het krieken van de dag is of midden in de nacht, je kunt hem vandaag al lopen!”

Bron: NDC

* Hein Mader Kunstroute

dagelijks

Appelscha - Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer, zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes. Er zijn 2 fietsroutes van 45 en ca. 55 km rondom 18 binnen- en buitenbeelden van deze kunstenaar.De 1e route gaat naar Oldeberkoop en terug. De 2e route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. Het Routeboek is gratis verkrijgbaar bij de TIP Appelscha (Boerestreek 23, 8426BN Appelscha), zolang de voorraad strekt. 

* Fietsroute Oude Willem (28 km)

dagelijks

Appelscha - Fiets door het nieuw ingerichte Oude Willem gebied in het DrentsFriese Wold, Wapserveld en Doldersummerveld. Gratis folder verkrijgbaar bij TIP in Appelscha. Start: Appelscha, Boscamping, Oude Willem 3.

* Wandelroute Zandsculpturen Kuinderbos

dagelijks 

Kuinre - In het Kuinderbos zijn vanaf 12 juni negen nieuwe zandsculpturen te bewonderen. Deze keer met als thema kinderboeken. De vijf zandkustenaars: Jeroen Advocaat uit Gorredijk, Lip Ferweda uit Joure, Anique Kuizenga en Nail Magee uit Engelbert en Sikke Bart Frieling uit Groningen zijn op dit moment nog druk bezig om de kunstwerken te realiseren in de negen kisten. De kunstenaars gebruiken daarvoor woudzand uit het aangrenzende Schoterveld. Als woudzand vochtig wordt gemaakt en wordt aangestampt is het uitermate geschikt om sculpturen van te maken.

Kleine Beer

De vorige serie zandsculpturen met 75 jaar vrijheid als thema trok naar schatting 12.000 bezoekers. Boswachter Harco Bergman verwacht dat het boekenthema opnieuw duizenden bewonderaars trekt. Op de foto boetseert Lipkje Ferwerda uit Joure een sculptuur van het kinderboek Welterusten Kleine Beer. Bezoekers kunnen ook nu al langs komen om te kijken hoe de kunstwerken tot stand komen. Aan de Schoterweg is bij de ingang van de zandsculpturenroute een parkeerterrein.

* Kijk op Eeserwold

dagelijks

Steenwijk - Eeserwold is een bijzondere nieuwbouwwijk rondom een door zandwinning ontstaan meer, direct gelegen aan de A32 bij Steenwijk. Met deze gevarieerde fietstocht krijgt u een indruk van de enorme ontwikkeling van dit gebied. Maar eerst brengt u een bezoek aan de hunebedden nabij Havelte en toert u lekker over de hei. U komt langs Dierenpark Taman Indonesia. Daarna kunt u een kijkje nemen in de nieuwe woonwijk, waar plaats is voor wonen, werken en recreëren. Door het bosrijk gebied van De Woldberg, met een uitzichttoren, en via het fietspad langs de spoorlijn rijdt u weer terug naar het station van Steenwijk. meer informatie: mooisteroutes.nl

* Varen door het moeras in de Weerribben

dagelijks om 13.30 uur (za en zo ook om 11.45 uur en bij voldoende deelname alle dagen ook nog om 15.00 uur) t/m 30 augustus

Weerribben - Vanuit Bezoekerscentrum de Weerribben worden speciale rondvaarten georganiseerd dwars door moerasbossen, rietvelden van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De schipper voert u mee door dit unieke natuurgebied De Weerribben. Onderweg krijgt u naast de cultuurgeschiedenis ook leuke anekdotes over de lokale bevolking te horen. De smaak te pakken en wilt u meer weten? Informeer dan bij Buitencentrum de Weerribben of “like” ons op facebook (Staatsbosbeheer Weerribben), u wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van de activiteiten en laatste nieuwtjes over de Weerribben.

Locatie: Buitencentrum de Weerrribben

Datum: alle dagen 

aanvang 13.30 uur (za en zo ook om 11.45 uur en bij voldoende deelname (alle dagen oom om 15.00 uur)

Kosten € 14,- (t/m 4 jr € 7.-)

Meer info: www.facebook.com/staatsbosbeheerweerribben

* Zomeravondwandeling Bosberg

29  juli, 19 augustus, 19.30 - 21.30 uur

Appelscha - Wandel met de gids van Staatsbosbeheer mee door één van de oudste bosgebieden in de omgeving. Ooit werden hier grove dennen geplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. Nu is het een heerlijk wandelgebied waar de eerst geplante dennen zijn uitgegroeid tot behoorlijke woudreuzen. Ook het hier en daar glooiende landschap geeft een aparte sfeer. De gids heeft veel boeiende informatie over de historie van het gebied en de planten en dieren die hier leven. Bovendien gaat u een kijkje nemen op de Bosbergtoren. Boven op deze uitkijktoren heeft u een prachtig uitzicht op de bosrijke omgeving en kunt u bij helder weer zelfs de stad Leeuwarden zien liggen! Vooraf aanmelden!

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 29 juli

Aanvang: 19.30 uur 

Deelname: € 9,- (t/m 12 jr € 6.-) incl een bezoek aan de Bosbergtoren

Meer info en aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Schemerwandeling voor gezinnen rond Spokeplas

29  juli, 12 augustus, van 20.30 tot  22.00 uur

Noordwolde - Wandel mee met de boswachter en ontdek het bos wanneer de avond valt. Een bijzondere natuurbeleving wanneer de dag eindigt en de nachtdieren actief worden… Reserveren noodzakelijk.

Start: Recreatiegebied Spokeplas, Elsweg, Noordwolde

Datum: 29 juli

Aanvang: 20.30 uur 

Deelname: € 7.50 (t/m 12 jr € 3.50) 

Meer info en aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/schemerwandelingspokeplas

* Sportief wandelen met Loopsportvereniging Invictus

30 juli, 6 en 13 augustus, 19.00 - 20.00 uur

Appelscha - Verbeteren van conditie, gezondheid en lenigheid, met verantwoorde trainingsopbouw, onder deskundige leiding. 

Locatie: Parkeerplaats De Bosberg

Datum: 9 juli

Aanvang: 19.00 uur 

Deelname: Gratis

Meer info: www.lsv-invictus.nl

* Vlomarkt Makkinga

31 juli, 7.00 - 13.00 uur

Makkinga - Zaterdag 31 juli mogen we weer een Vlomarkt te Makkinga organiseren van 07.00 tot 13.00 uur. Omdat we blij zijn dat we weer een markt mogen organiseren, hebben we de standplaatsen voor de markt op 31 juli gratis gemaakt. Er behoeft niet gereserveerd te worden. Vanaf 06.00 uur zijn de standhouders welkom.

Lokatie: Makkinga 

Datum: 31 juli

Aanvang: 7.00 uur

Entree: Vrij

Meer info: www.dorpmakkinga.nl 

* Fotografeer de bloeiende Ketlikerheide

31 juli, 9.15 - 12.00 uur

Katlijk - Sociale media zijn bijna niet meer weg te denken uit ons leven, hoe vaak verstuur jij een foto via snapchat? Ben jij een amateurfotograaf en wil jij leren hoe je mooiere foto’s maakt? Ga dan mee met onze fotografie-excursie op de Ketlikerheide. Tijdens deze excursie helpt onze gids je graag bij het creëren van het perfecte plaatje. Waar kun je nou beter leren fotograferen dan in de natuur? Pak snel je camera en kom samen met je mede-amateurfotografen naar het Beekpronkje. We geven je handige tips en tricks om de prachtige bloeiende heide vanachter je cameralens optimaal te beleven. Interesse?
Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via www.itfryskegea.nl.. Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Start: Informatiecentrum It Beekpronkje

Datum: 31 juli

Aanvang: 9.15 uur

Deelname: € 4,- (t/m 12 jr € 2.-)

Meer info: www.itfryskegea.nl

* OERmuseum: OERwandeling Diever

31  juli en 14 augustus, 14.00 tot 16.00 uur

Diever - De wandeling met een ervaren gids start bij het museum en gaat dan richting het hunebed aan de Groningerweg en loopt via de locatie van een door professor Van Giffen opgegraven steenkist, langs een grafheuvel. Vervolgens wandelen we over het landgoed De Heezeberg met prachtige stuwwallen. We eindigen in het oude Diever en gaan uiteindelijk weer terug naar het museum. U komt veel te weten over het ontstaan van het land zoals u het nu ziet, enerzijds door de natuur gevormd, anderzijds door de mens veranderd ……. En natuurlijk ziet u de bijzondere nalatenschappen uit de prehistorie. De gids zal u er alles over vertellen.

Locatie: Brink 7 Diever

Datum: 31 juli

Aanvang: 14.00 uur

Deelname: € 5.-

Meer info: www.oermuseum.nl

* Welkom in Weldadig Willemsoord

31  juli, 1, 7, 8, 14 en 15 augustus, zaterdags van 11.00 tot 16.30 uur, zondags van 12.00 tot 16.30 uur

Willemsoord - Deze zomer is het weer 3 weekenden feest in Kolonie III tijdens ‘Welkom in Weldadig Willemsoord’. De huidige kolonisten hebben een feestelijk programma samengesteld voor alle leeftijden met een blik op heden en verleden van dit vrije koloniedorp. Dus noteert u maar alvast in uw agenda 31 juli – 1, 7 ,8, 14 en 15 augustus. Alle dagen en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken. Het 200-jarige jubileumjaar 2020 van het koloniedorp Willemsoord is door de pandemie geruisloos voorbij gegaan. In 2021 is er echter een nieuw aantrekkelijk programma gemaakt. 

Wat is er te doen en te bekijken?
In het koloniekerkje is een historische doopjurkenexpositie met foto’s van de dragers, waarop de sfeer van vroeger te ervaren is. Oude doop- en trouwboeken liggen ter inzage. Misschien familie te vinden? Er staan muzikale intermezzo's op het programma zoals een harpiste met een fluitiste. Natuurlijk gaat de Kolonie-expres weer rijden tussen de locaties met ook een informatief rondje door De Pol en Huttenberg. Ook de boerenmarkt rondom de kerk staat weer op het agenda. In Eethuys de Steen is de Virtual Reality Tour verkrijgbaar. Er is een Weldadige Culinaire Wandeling: laat je onderweg verrassen! Je kan in het eethuys overigens ook koloniaal eten en drinken! Alle dagen is er extra aandacht voor kinderen. Spelletjes uit de kolonietijd staan voor ze klaar op alle locaties. En er is doorlopend poppenkast: ‘Jan Klaassen in de Kolonie’ door Poppentheater ‘t Zilveren belletje. Er is een speeltuin en een speurtocht uitgezet. In Et Kloniehuus is een stamboom te zien van twee bekende kolonistenfamilies: Kamans en Vormeer. Bekende namen in Willemsoord. Hoe kwamen ze hier en hoe is ze het vergaan?
Daar is ook een expositie te zien met werk van kunstenaars uit de omgeving van Willemsoord met de geschiedenis van de kolonisten en de huidige migratie als onderwerp. Verschillende technieken zijn toegepast die kolonisten ook beoefenden: zoals wol vilten, verven, spinnen en weven. We respecteren de coronaregels.

Locatie: Kolonie III, Willemsoord

Datum: 31 juli, 1, 7, 8, 14 en 15 augustus

Aanvang: 11.00 uur (za)  en 12.00 uur (zo)

Entree: vrij

Meer info: weldadigwillemsoord.nl

* Kijken met je neus

3, 10 en 17 augustus, 13.30 - 14.30 uur

Appelscha - Zet al je zintuigen op scherp tijdens deze gezellige doe-activiteit in de natuur. Leuk voor het hele gezin.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 3, 10 en 17 augustus

Aanvang: 13.30 uur 

Deelname: € 5,-

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Reeënexcursie op de fiets

3, 10 en 17 augustus, 19.00 - 21.30 uur

Appelscha - Het is de wens van velen: een ree spotten in zijn natuurlijke omgeving. Tijdens deze excursie is de kans groot dat dit lukt want de enthousiaste en deskundige gids kent de plekken waar reeën zich ’s avonds regelmatig laten zien. Op de fiets bestrijk je een behoorlijk gebied, waarover de gids ook het een en ander vertelt. En natuurlijk doe je veel kennis op over de dieren die de hoofdrol spelen deze avond. Tip: als je een verrekijker hebt, neem deze dan mee want die kun zou wel eens goed van pas kunnen komen! Vooraf aanmelden.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 3, 10 en 17 augustus

Aanvang: 19.00 uur 

Deelname: € 7.50 (t/m 12 jr € 5,-)

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Wild op woensdag

4 en 11 augustus, 13.30 - 15.30 uur

Appelscha - Ga mee en ontdek de natuur op een bijzondere manier! Kijken met je neus laat je de natuur beleven met al je zintuigen. Onderzoek de boomtoppen, maak samen een geurcocktail en ontdek de honderden kleuren van het bos. Spelenderwijs raak je vertrouwd met de natuurlijke wereld tijdens deze vrolijke gezinsactiviteit, waarbij iedereen meedoet en plezier en samenwerken voorop staan! Vooraf aanmelden.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 4 en 11 augustus

Aanvang: 13.30 uur 

Deelname: € 5,-

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* VlechtExpress arrangement

4, 11, 18 en 25 augustus en 1 september, 10.45 en  14.00 uur

Noordwolde - In de VlechtExpress maakt u een bijna 1,5 uur durende rondrit door Noordwolde en omgeving. Een ervaren gids vertelt u over de geschiedenis van het dorp, de vlechtindustrie en over bijzondere plekken in de natuur. Bij dit arrangement krijgt u gratis kofie/drankje bij Tramhalteplein en kunt u gratis het Nationaal Vlechtmuseum bezoeken. Per rit is er de mogelijkheid om één rolstoel te boeken. 

Locatie: Vlechtmuseum, Noordwolde

Datum: 21 en 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus

Aanvang: 10.45 en 14.00 uur

Deelname: € 15.- (kinderen t/m 12 jr € 10.-)

Meer info: www.vlechtmuseum.nl/vlechtexpress

* Avondwandeling over het Aekingerzand

5 augustus, 19.30 - 21.30 uur en 26  augustus, 19.00 - 21.00 uur

Appelscha - Maak aan het eind van je dag eens een zomerwandeling over het Aekingerzand; een uniek stuifzandgebied. Struin met de gids van Staatsbosbeheer terwijl de avond valt en hij je alles over de omgeving vertelt. In deze "woestijn" leven bijzondere planten en dieren die zich hebben aangepast aan de soms extreme omstandigheden. In de zomer kunnen de temperaturen op de zuidhellingen oplopen tot 60 graden, terwijl het 's nachts aan de grond kan vriezen. Dwaal mee, verwonder je over de uitgestrekte zandduinen in het Drents-Friese Wold en geniet van de weidsheid en de stilte. Vooraf aanmelden.

Start: Parkeerplaats Aekingermeer en Aekingerzand

Datum: 5 en 26  augustus

Aanvang: 19.30 uur 

Deelname: € 7.50

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Streekmarkt in Oldeberkoop weer van start!

7 augustus, 10.00 - 16.00 uur

Oldeberkoop - Organisatie, standhouders en bezoekers hebben er even op moeten wachten, maar 3 juli was eindelijk de Friese Streekmarkt weer terug in het centrum van Olddeberkoop. Vandaag kun je weer van 10:00 – 16:00 uur op het Appie Tjalmaplein terecht voor (h)eerlijke, ambachtelijk bereide, gekweekte of geproduceerde streekproducten zoals kaas, ijs, honing, thee, brood, groente en fruit. Maar ook allerlei leuke hebbedingetjes om van uw huis een thuis te maken, zoals tuindocoraties of servies. En ook voor uw trouwe viervoeter is er een leuke kraam! Je bent van harte welkom, uiteraard met inachtneming van de geldende RIVM regels. Wij hebben er allemaal weer heel veel zin in! Jij komt toch ook? 

Locatie: Appie Tjalmaplein, Oldeberkoop

Datum: 7 augustus

Aanvang: 10.00 uur 

Entree: Gratis

Meer info: www.friesestreekmarkt.nl

* Ontdekkingstocht over de Ketlikerheide

7 augustus, 16.00 - 18.30 uur

Katlijk - Ontdekkingstocht over de Ketlikerheide met huisgemaakte appeltaart. Zin in een ontspannen wandeling met vooraf een lekkere kop thee of koffie met huisgemaakt appelgebak? In samenwerking met Kwartier Noord/Restaurant Smûk organiseren wij een ontdekkingstocht over de Ketliker Heide. Onze natuurgids neemt je over de lommerrijke bospaden mee het gebied in. Tijdens de wandeling krijg je allerlei informatie over de historie van het gebied en het ontstaan hiervan in de laatste ijstijd, over de dieren die leven op de Ketlikerheide zoals de das en de ree, maar ook het goudhaantje en de geelgors komen hier voor. Maar we geven nog niet alles weg…Je weet van tevoren nooit wat je in de natuur allemaal tegenkomt. Het is elke keer weer een belevenis. Misschien zien we de sporen van de das en horen we de vijfde symphony van Beethoven door het gezang van de geelgors! Ga met ons mee op pad en wie weet staat na afloop bij Kwartier Noord de open haard aan om even gezellig na te praten. Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u). Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Start: Informatiecentrum It Beekpronkje

Datum: 7 augustus

Aanvang: 16.00 uur

Deelname: leden: € 5,- niet-leden € 10,- 

Meer info: www.itfryskegea.nl/

* Verjaardag 10 jaar Oevertuin, De Blesse

7 en 8  augustus, 11.00 - 17.00 uur

De Blesse - De Oevertuin bestaat 10 jaar en dat wordt 2 dagen lang feestelijk gevierd met een hapje en een drankje voor de bezoekers.

Locatie: De Oevertuin, Steenwijkerweg 121, De Blesse.

Datum: 7 en 8 augustus

Aanvang: 11.00 uur 

Entree: € 4.50

Meer info: www.deoevertuin.nl

* Avondwandeling over de heide van het Mandefjild

10 augustus, 19.00 - 21.00 uur

Bakkeveen - Genieten van de rust op de heide? Ga dan eens mee op een avondwandeling over het Mandefjild. Het natuurgebied is een echte publiekstrekker, maar ’s avonds keer de rust weer terug. Onze excursieleider neemt je mee op een stevige wandeling door het gebied. Je hoort de verhalen over onze schaapskudde en loopt door de eeuwenoude holle weg.

Horen we daar Beethoven? De eenzame dennen en berken in het open veld zijn het terrein van de geelgors. Hij voelt zich hier thuis. Wanneer je goed luistert klinkt zijn zang net als de eerste tonen van de vijfde symfonie van Beethoven. Benieuwd naar deze muzikale vogel? Met dit ezelsbruggetje gaat de aanwezigheid van dit knalgele vogeltje niet meer aan je voorbij. Het Mandefjild heeft alles in zich voor een mooie excursie. Een absolute aanrader om lekker actief te zijn en ook nog wat nieuws te leren!

Interesse?

Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) Bij vragen, bel 0511 – 53 96 18 (alleen mogelijk tijdens openingstijden bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen).

Start: Mandefjild

Datum: 10 augustus

Aanvang: 19.00 uur 

Deelname: gratis voor leden It Fryske Gea, niet leden € 4.- (t/m 12 jr € 2.-)

Meer info: www.itfryskegea.nl/activiteiten

* OERwandeling Havelterberg

11 augustus, van 14.00 - 16.00 uur

Havelte - Onder leiding van een gids krijg je tijdens een wandeling van ca. 2 uur uitleg over het ontstaan van het landschap en het leven van de OERbewoners van onze regio. De excursie voert je onder meer over de adembenemend mooie Havelterberg, een aardkundig monument uit de een na laatste ijstijd, langs groepen grafheuvels en prachtige hunebedden. Daarnaast zie je in het gebied nog diverse sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, hangars en een landingsbaan. Op deze historische plekken ontwikkelen zich bijzondere natuurwaarden

Locatie: Informatiecentrum “Toegangspoort Holtingerveld”, van Helomaweg 14, Havelte

Datum: 17 juli

Tijd: van 14.00 tot 16.00 uur

Deelname: € 5.- (kinderen t/m 9 jr gratis, van 10 - 16 jr € 4.-)

Meer info: www.oermuseum.nl

* Avondwandeling over het Aekingerzand

12 augustus, 21.30 - 00.00 uur 

Appelscha - Geniet van de Perseïdezwerm op het Aekingerzand, samen met een gids van Staatsbosbeheer. Min. leeftijd 10 jaar.

Start: Parkeerplaats Aekingermeer en Aekingerzand

Datum: 12  augustus

Aanvang: 21.30 uur 

Deelname: € 10.00 (t/m 11 jr 7.50)

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Woldsafari

15 augustus, 13.30 - 15.30 uur

Appelscha - Een ontspannen en leerzame wandeling door een prachtig deel van
het Drents-Friese Wold, samen met een gids van Staatsbosbeheer. Vooraf aanmelden.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 15 augustus

Aanvang: 13.30 uur 

Deelname: € 6,- (t/m 12 jr € 4.-)

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Fotografie workshop in het Drents-Friese Wold (vanaf 16 jaar)

21 augustus, 10.00 - 13.00 uur

Appelscha - Wil jij meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar Buitencentrum Drents-Friese Wold voor een fotografie workshop! Je hoeft niet over een dure camera te beschikken: ook met een smartphone kun je goede foto's schieten. Het Drents-Friese Wold leent zich namelijk bij uitstek om mooie foto's te maken, door de diversiteit aan landschappen in het gebied. Tijdens de workshop vertelt een ervaren fotograaf je over de techniek van het fotografen, maar de focus ligt vooral op het leren kijken. Alle tips kun je direct in praktijk brengen in het prachtige, afwisselende gebied.

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Datum: 21 augustus

Aanvang: 10.00 uur 

Deelname: € 17.50 , incl. koffie en thee  

Meer info en aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Vollemaanwandeling Drents-Friese Wold

22 augustus, 20.00 - 22.30 uur, 20 september en 20 oktober, 19.00 - 21.30 uur

Appelscha - Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Tijdens deze mystieke avond kun je bij Buitencentrum Drents-Friese Wold een bijzondere wandeling maken. Samen met een gids van Staatsbosbeheer dwaal je door de in stilte gehulde duinen, dit unieke stuifzand, ook wel de Kale Duinen genoemd, en over door de maan verlichte velden. Al je zintuigen staan op scherp. Een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin. Praktisch: Geen toilet beschikbaar op startlocatie, Kleed je op het weer en trek stevige schoenen aan, Tip: neem je verrekijker mee, Niet geschikt voor mindervaliden omdat de route door het stuifzandgebied loopt, Honden zijn niet toegestaan

Start: Parkeerplaats Aekingerzand

Datum: 22 augustus

Aanvang: 20.00 uur 

Deelname: € 7.50 (t/m 12 jr € 5.-) 

Meer info en aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Leden Groei en Bloei afdeling Heerenveen stellen tuinen open

28 en 29 augustus

Regio - Diverse leden van de Groei en Bloei afdeling Heerenveen openen hun tuinen voor bezoekers. Op 28 en 29 augustus zijn de tuinen gratis te bezichtigen. De brochures en flyers zijn verkrijgbaar bij onder andere VVV-kantoren. Meer informatie is te krijgen via info@heerenveen.groei.nl.

Een compleet overzicht van de tuinen en adressen staat op www.heerenveen.groei.nl.

* De werking van de Stoommachine

t/m 26 september, alle zondagen van 13.30 tot 17.00 uur 

Steggerda - Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar. Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nadat het veilinghuis gesloten was. Vanuit Dorpsbelang is een "Stoomcommissie" in het leven geroepen. In 2011 stond er een kleine replica van de fabriek aan de zijkant van het terrein. De stoommachine met ketel stond fier middenin het gebouw. Vrijwilligers uit het dorp hebben het gebouw met schoorsteen, onder leiding van de plaatselijke aannemer gerealiseerd en een andere groep heeft de machine een grondige opknapbeurt gegeven. Al heel snel kwamen er dorpsbewoners die nog spulletjes hadden uit de tijd dat de fabriek nog het middelpunt van het dorp was. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds voorwerpen, gerelateerd aan de zuivelindustrie van Steggerda gebracht. De machine loopt op stroom en dit wordt door "de machinist" ook gedemonstreerd. Dit seizoen hebben we als extra de kaaspers, een selectie van de bouwtekeningen vanaf 1913 zijn ingelijst en opgehangen en een vitrinekastje met glaswerk uit het laboratorium.

Locatie: Stoommuseum, Steggerda

Duurt: t/m 26 september, alleen zondag's

Geopend: van 13.30 tot 17.00 uur

Entree: Vrij

Meer info: www.steggerda.info

* Open Tuin in de Maartjestuin in Eesveen

t/m 15 oktober

Eesveen - Aan de rand van landgoed De Eese en langs de route van het ‘Weldadig Rondje’ vindt u De Maartjestuin,  een bezoekerstuin in Engelse sfeer met diverse tuinkamers en borders met bijzondere vaste planten en tevens Theeschenkerij. Centraal in het prachtige en rustige landschap kunt u genieten van deze sfeervolle tuin met verrassende tuinkamers en mooie doorkijkjes. Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst bloeien hier weelderig de bijzondere vaste planten, rozen, clematissen en siergrassen. Elk bezoek aan De Maartjestuin is anders. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen in de bezoekerstuin die met veel passie en zorg is aangelegd en wordt onderhouden. Eigenaresse Marjon van Berkel leidt u graag rond en met trots vertelt zij u over de verschillende planten en bijzonderheden van de tuin. Een aanrader!
Kom tot rust en geniet
Verschillende leuke zitjes zorgen ervoor dat u volop kunt genieten van de kleuren en geuren. Ondertussen wordt u verwend met een heerlijk kopje thee met lekkere home-made taart of een rijkelijk belegd broodje. De theeschenkerij en de hobbykwekerij zijn onderdeel van de tuin en maken dat uw bezoek een verrassend en compleet uitje is. Kom gerust langs.
Met elkaar op pad?
De Maartjestuin is heel geschikt om met een groep te bezoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gezellig en uitgebreid dagje uit. Wanneer u met een grotere groep wilt komen, is het verstandig om van tevoren te reserveren. Graag tot ziens!

Locatie: de Maartjestuin Eesveen

Duurt t/m: 15 oktober

Geopend: ma t/m za van 11.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.demaartjestuin.nl

Radio Weststellingwerf Centraal Bingo

vanaf 3 september weer iedere vrijdagavond van 20.00 - 22.00 uur

Noordwolde - Tot begin september houdt de Radio Weststellingwerf Centraal Bingo een zomerstop. Vanaf 3 spetember kun je weer iedere vrijdagavond kun BINGO spelen bij Radio Centraal. Dus... doe ook dan weer mee met de Bingo-Show, elke vrijdag bij Radio Centraal. Aanvang 20:00 uur. Met mooie geldprijzen (hoofdprijs € 75,00 netto) en lage kosten (€ 0,50 per lot). De Bingoloten verkoop van Radio Centraal is tot nader bericht op de volgende adressen: 

(Alleen met gepast geld betalen a.u.b.)

- Jumbo, Industriestr. 18 in Noordwolde,

- Snackresto ’t West in Wolvega en

- Tankstation ’t Centrum in de Blesse  

- Primera Wolvega 

De prijzen kunnen worden opgehaald vanaf zaterdag 26 juni vanaf 12.00 uur. De gewonnen en nieuwe Bingokaarten kunnen vanaf zaterdag 28 augustus worden opgehaald bij de eerder genoemde adressen.

* De Jackpot is deze week niet gevallen en begint het nieuwe seizoen, vrijdag 3 september, op € 45,- 

Kijk voor meer activiteiten op:   Vanplan.nl  of  Zuidoostfriesland.nl  

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.