* Heeft u een bericht over een aktiviteit dat u graag wilt delen met de bezoekers van de website van radio Centraal, stuur deze informatie dan in een kort berichtje naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

*De SeniorWeb Leslocaties openen hun deuren voor senioren die digitaal vaardig willen worden

20 t/m 26 januari

Utrecht - 20 januari – Er wordt steeds meer van senioren verwacht als het om digitale vaardigheid gaat. Maar hoe maak je je al die zaken eigen als je al een tijdje met pensioen bent? Of als je nooit eerder een computer of een smartphone hebt gebruikt? Voor senioren kan het lastig zijn om goed te leren omgaan met de digitale wereld. 
SeniorWeb is de vereniging zonder winstoogmerk die als doel heeft ouderen digivaardig te maken. Onze ervaring is dat als senioren eenmaal met een klein zetje ‘over de drempel zijn’ en online actief zijn, zij meer zelfredzaam zijn en meer sociale contacten hebben. Het maakt hun wereld groter. De vrijwilligers van SeniorWeb helpen hun leeftijdgenoten hier graag bij.

Leslocaties in het hele land
Jaarlijks organiseert SeniorWeb de landelijke Computervraagdagen. Zo kunnen senioren laagdrempelig kennis maken met alle activiteiten zoals cursussen, workshops, thema-avonden en inloopspreekuren die in de leslocaties worden georganiseerd.

Er doen dit jaar ruim 210 SeniorWeb Leslocaties in het hele land mee aan de Computervraagdagen. Een overzicht van de deelnemende locaties, hun openingstijden en programma’s, zijn te vinden op seniorweb.nl/leslocaties. Iedereen is van 20 t/m 26 januari van harte welkom.

*Lazzaro Felice 

25 januari 2020, 20.00 uur

Oosterwolde - Op zaterdag 25 januari vertoont Filmwerf de film Lazzaro Felice van Alice Rohrwacher. Zij is o.a. bekend van de film Le Meraviglie, over een Duits-Italiaans imker-gezin. Lazarro Felice is de laatste nieuwe wonderbaarlijke filmvertelling van haar hand en is in Cannes bekroond met de prijs van het Beste Scenario. 
De film vertelt het verhaal van de jonge naïeve trouwe landarbeider Lazzaro, die in het dorpje Inviolata op het Italiaanse platteland leeft. In deze kleine gemeenschap van tabaksboeren ontvouwt het leven zich zoals het dat eeuwen geleden deed. De tabaksplantage telt zo’n vijftig arme boeren die dag en nacht werken, volledig afgesneden van de buitenwereld. De eigenaresse van de tabaksplantage, de sigaretten markiezin, buit de boeren uit en deze op hun beurt profiteren weer van de goedwillige Lazzaro. “Eigenlijk buit iedereen elkaar uit in Lazzaro Felice”, stelt Alice Rohrwacher. 
Het verhaal staat met een been in het verleden en met een been in het nu. De auto van de markiezin en de mobiele telefoon van haar zoon Tancredi zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat we ons dichter bij het heden bevinden dan je op het eerste gezicht zou denken. De tijd neemt een loopje met ons. Het geheel toont ons een soort van wrange metafysische werkelijkheid over klasse en kapitaal, gefilmd met ironie en liefde. Kortom: een prachtig modern Italiaans sprookje over onbaatzuchtigheid en ongelijkheid in het warme, droge, ruige, heuvelachtige binnenland van Italië met uitzicht op cactussen en olijfbomen.


* Aanvang: 20.00 uur 
* Locatie: Hotel de Zon, Stationsstraat 1, Oosterwolde

De entree bedraagt € 7,00. Jongeren krijgen korting en betalen € 5,00. Wilt u gepast betalen, dat helpt ons enorm!   
Op www.kunstwerf.com kunt u reserveren.

Voorafgaand aan de film kunt u dineren in het restaurant van het hotel. Hiervoor kunt u direct reserveren bij Hotel de Zon. Tel: 0516 512 430 of mail: info@fletcherhoteldezon.nl

*Nieuwjaarsconcert door het Noordwoldiger Accordeon Orkest

26 januari 2020, 14.00 uur

Noordwolde - In hun ruim 26 jarig bestaan heeft het orkest al vele concerten gegeven zoals Voorjaarsconcerten, Herfstconcerten en natuurlijk niet te vergeten de Kerstconcerten. Al langere tijd hadden ze op hun lijstje de wens staan om eens een Nieuwjaarsconcert te geven en daar zijn ze dit jaar dan ook vol voor gegaan!
Als “voorbeeld” is niemand minder dan Andr Rieu genomen en dus komen er Weense melodieën aan te pas zoals: Schӧne blauen Donau, Wiener Praterleben, Donauwellen en natuurlijk mag ook de Radetzkymars niet ontbreken.
Er zijn gastoptredens van sopraan Audrey Stielstra, tenor Kees Moltmaker en Oeds Wijnsma zorgt op de piano voor de begeleiding. Al met al een mooi afwisselend programma.

 

* Wij hopen u op zondag 26 januari 2020 om 14.00 uur te mogen begroeten in ’t Buurthuus, Mandehof 13, 8391 BG, te Noordwolde. De ingang van 't Buurthuus is aan de Hoofdstraat Oost.

De toegang is gratis.

*Herdenking van de Holocaustslachtoffers 

27 januari 2020, 19.00 uur

Op 27 januari –de dag dat Auschwitz werd bevrijd- is de Holocaust Memorial Day. Dan herdenken we de slachtoffers van volkerenmoord in de Tweede Wereldoorlog. In Nederland zijn 104.000 Joden, Roma en Sinti vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Zij waren ook onze plaatsgenoten en buren.

Bezoek het Holocaustmonument LEVENSLICHT

In het gemeentehuis in Wolvega staat van 22 januari t/m 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT. Het monument is van 22 t/m 31 januari 2020 te bezoeken. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 18.00 uur. En op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur.  

Kom naar de herdenking van de Holocaustslachtoffers op 27 januari

Op maandagavond 27 januari 2020 is bij het lichtmonument een herdenking van de Holocaustslachtoffers. U bent hierbij van harte welkom.

* Wanneer:          maandagavond 27 januari 2020 om 19.00 uur (tot ongeveer 19.30 uur)

* Waar:                 publiekshal gemeentehuis Wolvega, Griffioenpark 1

* De raadsvergadering van 27 januari begint na de herdenking.

*Vlechtmuseum gratis toegankelijk tijdens schoolstaking;

30 en 31 januari 2020, vanaf 10.30 uur

Noordwolde - Tijdens de staking in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen leerlingen t/m 16 jaar gratis naar het Vlechtmuseum. Zo kunnen ze toch nog iets leren over de geschiedenis van de rotanindustrie en/of een mattenkloppertje
vlechten. Volwassenen van 17 – 100+ kunnen het museum bezoeken voor een entree van € 5,00 in plaats van € 7,50. Nationaal Vlechtmuseum, ingang Mandehof 7, Noordwolde. Van 10:30 – 17:00 uur.

*Stellingwarver Verhaele-aovend in Museum ‘t Kiekhuus

31 januari 2020, 19.00 uur

Wolvege - Museum ‘t Kiekhuus is ok dit jaor van doel om een verhaele-aovend te holen en dat zal wezen op kommende vri’jdagaovond 31 jannewaori van 19:00 - 22:00 ure. Disse keer wo’n d’r hiele mooie verhaelen verteld deur: Pier Postma, hi’j verhaelt over zien jeugd as zeune van de schilder. Jelly Goldhoorn-de Ruiter het een mooi verhael over doe zi’j een klein maegien was. Ok draegt zi’j een gedicht veur, wat gaot over Dirk Kerst Koopmans, de keunstschilder van de Scheene.

Koosje Hornstra vertelt verhaelen en gedichten over beroepen zoas dat van heur pake, die bakker was en Jan Pikkie, de schoemaeker. Grietje Bosma heur verhaelties gaon over de boerkeri’je van meer as vuuftig jaor leden. Dat bin herinnerings uut de vuuftiger jaoren. De verhaelen wo’n deurlopend in de verschillende ruumten van ‘t Kiekhuus verteld. De toegangspries veur disse aovend is 5 euro inklusief een bakkie koffie of thee mit een himpien koeke.

Aj’liekewel vrund binnen van et Museum, dan hoef ie niks te betaelen. Museum t ’Kiekhuus, Grindweg 35, Wolvege.

*Filmhuis Noordwolde draait SO LONG MY SON

31 januari 2020, 20.00 uur

Noordwolde - De film gaat over twee getrouwde koppels. We volgen hun ervaringen tijdens de revolutionaire economische hervorming en omwenteling die plaatsvond in het China vanaf de jaren tachtig tot de dag van vandaag. Families, vriendschappen, liefde en het lot verschuiven en golven samen met het tij van de geschiedenis. Een verhaal over gedwongen abortus, het verlies van een kind, een affaire en een adoptie. Een “simpel verhaal, maar uitgebreid en indringend verteld. Ontroering over het gemis in het land van de éénkindpolitiek. De regisseur is Xiaoshuai Wang. De film duurt drie uur.

 

* Aanvang 20.00 uur in Filmhuis Noordwolde, Hoofdstraat Oost 34A in Noordwolde.

* Entree € 7,50, vijfstrippenkaart € 32,50 (€ 6,50 per film). Reserveren via www.filmhuisnoordwolde.nl

*Zwerftocht langs de Tsjonger met fotocamera (12+)

1 februari, 10.00 uur

Katlijk - Fotografen opgelet! Ben jij dolenthousiast over fotografie, de natuur en lijkt een combinatie van deze twee componenten te mooi om waar te zijn? Wij bieden een fotografie-excursie in de Tjongerdellen van het Ketliker Skar. Wanneer? Zaterdag 1 februari van 10.00-12.00 uur. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 - 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,-. Locatie: Tjongerdellen (beginpunt wordt bekend gemaakt na aanmelding)

 

De Tsjongerdellen zijn een overblijfsel van het oude beekdal genaamd de Tsjonger. Een groot deel bestaat uit lage graslanden met veel sloten. 's Winters staan de graslanden vaak onder water, dus tijdens deze excursie kun je volop spelen met de weerspiegeling van het water. Daarnaast wordt het gebied het hele jaar door drukbezocht door vogels, wat zeker in de smaak valt bij de vogelfan onder ons. Onze natuurgids helpt jou graag bij het maken van het perfecte plaatje, zodat je vol trots en met een volmaakte foto naar huis gaat. Natuurlijk verstopt de natuurgids stiekem ook interessante informatie over het gebied in zijn verhaal. Kortom: pak die fotocamera, zorg voor genoeg ruimte om de foto's op te kunnen slaan en gaan!

*Stille Films

1 februari, 20.00 uur

Oosterwolde - Op zaterdag 1 februari verzorgt Filmwerf een liveoptreden van Gerwin van der Plaats. Deze organist uit Kampen zal twee Stille Films begeleiden op het theaterorgel. Voorafgaande wordt een korte schets gegeven van de geschiedenis van het theaterorgel en de Stille Film. 
Een heel orkest, een piano of een theaterorgel begeleidde in de jaren 20-30 van de vorige eeuw de bioscoopfilm. “Het theaterorgel is een enorm apparaat dat van iedere musicus een ronkend eenmansorkest maakt,” aldus Daan van den Hurk, medeoprichter Nederlands Silent Film Festival. Naast orgelmuziek is het mogelijk om uit een theaterorgel piano, klokkenspel, slagwerk en geluidseffecten te laten klinken. Het bespelen van een theaterorgel is een professionele kunst. Veelal is het improvisatie en worden de beelden als bladmuziek gelezen. De organist stelt zich dienstbaar op aan de filmbeelden. Van der Plaats beheerst deze kunst als geen ander.

Het is uniek dat in de bovenzaal van hotel de Zon al jaren een zeldzaam en gerestaureerd theaterorgel staat. Tien jaar geleden heeft dit orgel voor de laatste keer een stille film live mogen begeleiden. ‘The General’ met Buster Keaton was een groot succes.
Filmhuis Filmwerf is trots dat zij u wederom een ‘Silent Movie Concert’ live kunnen aanbieden. Dit keer schitteren naast Gerwin van der Plaats, Laurel&Hardy en Charlie Chaplin in de hoofdrol. Het zal een bijzondere avond op een bijzondere locatie worden: eens wat anders dan anders.

* Datum: zaterdag 1 februari
* Aanvang: 20.00 uur 
* Locatie: Hotel de Zon, Stationsstraat 1, Oosterwolde

De entree bedraagt € 7,00. Jongeren krijgen korting en betalen € 5,00. Wilt u gepast betalen, dat helpt ons enorm!   
Op www.kunstwerf.com kunt u reserveren.

Voorafgaand aan de film kunt u dineren in het restaurant van het hotel. Hiervoor kunt u direct reserveren bij Hotel de Zon. Tel: 0516 512 430 of mail: info@fletcherhoteldezon.nl

*Marionettentheater Cartouche in 't VlechtTheater Noordwolde

1 februari, 20.00 uur

Noordwolde - Zaterdag 1 februari speelt  Theater Cartouche om 20.00 uur de marionettenvoorstelling "Sonate - a quatre mains" in 't VlechtTheater te Noordwolde.  Theater Cartouche, afkomstig uit Molkwerum, bestaat uit Lucas Goudzwaard en Adriaan Coumou.
Samen maken ze al meer dan 30 jaar figurentheater voor kinderen en volwassenen.  In hun onderling sterk uiteenlopende producties zijn zij steeds op zoek naar andere vormen van omgaan met poppen en objecten. Hun specialisme is het marionettenspel waarmee ze in Nederland, maar ook ver daarbuiten furore maken.  ‘Sonate – à quatre mains’ is een woordloze voorstelling gebaseerd op het magisch realisme. Het is een verzameling van korte scènes die een bizarre verhouding aangaan met schijn en werkelijkheid. De toeschouwer komt in een verstilde, maar ook obsederende droomwereld terecht. Ontroerend, maar af en toe met een hilarische ondertoon.  Met deze voorstelling stonden ze al meerdere malen op theaterfestivals in Italië, Oostenrijk, Engeland, Duitsland en Polen. Reserveren kan via www.vlechttheater.nl of 0561-432659 (dagelijks van 18.00 tot 19.00 uur). Adres Hoofdstraat-oost 34a te Noordwolde.

* Saxofonist Jasper Blom en zijn trio in theater Le Brocope 

1 februari, 20.15 uur

Oldeberkoop - Stevie Wonder veroorzaakte een muzikale aardbeving toen hij in de zeventiger jaren in relatief korte tijd een aantal legendarische platen uitbracht. Bijna alle composities uit die tijd groeiden uit tot hits en behoren sindsdien tot ons collectieve geheugen. Stevie's mix van grooves en aanstekelijke melodieën gecombineerd met jazz invloeden blijken ook een perfecte uitnodiging te zijn voor jazz improvisaties van Jasper Blom en zijn trio. 
Jasper Blom, winnaar van de Boy Edgar prijs in 2019 geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraan saxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Zijn speelpraktijk is heel divers: de ene avond deelt hij het podium met Benjamin Herman, de volgende avond geeft hij zich over aan vrije improvisaties, verderop in de week experimenteert Blom in funksessies met gitaareffecten op zijn sax en tussendoor verdiept hij zich in middeleeuwse vocale muziek of in de pianowerken van Claude Débussy. Vanavond speelt Jasper samen met Sean Fasciani , bas en Felix Schlarmann op drums.  Een perfecte combinatie voor de vertolking van een van de meest spectaculaire albums van Stevie Wonder. 

* Aanvang concert 20.15 u

* Entree € 20,-- pp, (voorafgaand aan het concert table d'hôtes (27,50 pp) 

   reserveren via info@lebrocope.nl              www.lebrocope.nl

*Piter Wilkens in dorpshuis 'de Bult' in Ter Idzard

1 februari, 21.00 uur

Ter Idzard - Op zaterdag 1 februari om 21.00 uur treedt Piter Wilkens met zijn band op in dorpshuis De Bult in Ter Idzard. Piter Wilkens is één van de bekendste Friese troubadours en heeft een breed repertoire van Friestalige liedjes vol humor, zoals ‘Knoopkes’, ‘Dykskiep’ en ‘Pake syn wein’.

Hij zingt ook nummers van Cornelis Vreeswijk vertaald in het Fries. De bekende nummers zijn ‘Veronica’ en ‘Daamsliepers’. Dit lied herinnert aan de demonstratie van de  provo’s op de dam die hardhandig door de mariniers werden weg geknuppeld. (Amsterdam 25-08-1970). Verder treedt hij vaak solo op (als troubadour), maar ook met zijn drie-mans formatie, dan is het meer een theater voorstelling.

De entree is  15 euro. Kaarten zijn te verkrijgen bij het dorpshuis of te bestellen via dorpshuisdebult@gmail.com.

*Nieuwe opzet Schutrups Wandeldag

2 februari 2020, 09.00 uur

Exloo – Hoe houd je een traditie levend. Door af en toe een verandering toe te passen. De organisatie van de Schutrups Wandeldag, die op zondag 2 februari voor de 22ste keer wordt gehouden, heeft dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet. Vooral de vaste deelnemers zullen aangenaam verrast worden. Dat betekent niet dat alles is veranderd. Wat goed is, is gebleven.
 Zo is de grote witte tent, die jarenlang bij de winkel van Schutrups in Exloo stond opgesteld ingeruild voor Tippi- en Yurttenten. “Dat alleen al maakt dat we veel dichter bij onze doelstelling komen”, zegt Jan Schutrups, “een sfeervol en compleet outdoor evenement voor jong en oud en voor sportieve en recreatieve deelnemers. De wandeldag biedt de mogelijkheid om even te ontsnappen aan het drukke leven van alledag.”
Andere beleving
De 22ste editie kent in de nieuwe opzet daarom totaal andere routes. Schutrups: “Het was veel van hetzelfde de laatste jaren. We wilden gewoon wat anders, een andere beleving. Zo komen de wandelaars voor het eerst door het Hunzebos en het door het Zandgat van Kremers, een prachtige locatie achter het dorp Exloo en door het Hunzedal. Alle routes, vijf, tien, vijftien en 25 kilometer lang, zijn rondom Exloo gesitueerd en zijn veelal in tegengestelde richting dan de afgelopen jaren.”
Gebleven is de muziek bij de tent en bij de nieuwe locatie van de pauzeplek. Kinderen kunnen weer broodjes bakken en bij de finish staan de traditionele koffie en snert met roggebrood en spek klaar. Schutrups rekent erop ook dit jaar meer dan 1500 wandelaars te mogen begroeten. Zeker ook omdat veel wandelaars zich inschrijven met het oog op de Wandelvierdaagse in Nijmegen. Zij zien de Schutrups Wandeldag als de aftrap van het wandelseizoen.
Clinic
Daar heeft de organisatie op ingespeeld door een twaalfweekse clinic, de Wholy Fit Stap, aan te bieden ter voorbereiding op lange afstandswandelingen. Deelnemers aan de Wandeldag kunnen zich tevens melden bij de Lowa Experience Trail. Ze kunnen dan de schoenen van dit merk die dag testen. 
Inschrijven kan nu al op www.schutrups.nl. De kosten zijn 7,50 euro. Inschrijven op de dag zelf kost 9,50 euro. Gestart kan er worden tussen 09.00 en 13.00 uur. Op 2 februari kan tot 13.00 uur ingeschreven worden.
Voor meer informatie: Schutrups Exloo, 0591- 549093.

*Winterwandeltocht heeft andere startplek

2 februari, 10.00 uur

Appelscha - Voor de 19e keer is zondag 2 februari de traditionele Winterwandeltocht van loopsportvereniging Invictus.

Mede door de parkeerproblemen, die bij winterse omstandigheden kunnen ontstaan, is de inschrijving en start voor het eerst in restaurant ’t Scha op de Boerestreek in Appelscha. Dit betekent mede dat er geheel nieuwe routes uitgezet zijn door het Drents-Friese Wold. Alle routes zijn voorzien van pijlen. Deelnemers kunnen kiezen uit vier verschillende afstanden. Op iedere afstand worden de deelnemers getrakteerd op chocomelk en koek.

De starttijden van de verschillende afstanden zijn als volgt: 7,5 + 10 km. 10.00-13.00 uur; 15 km. 10.00-12.00 uur; 20 km. 10.00-11.00 uur. Het startbureau sluit om 16.00 uur. Inlichtingen: d.dijkstra47@home.nl of www.lsv-invictus.nl 

*Ontdekkingstocht over de Ketlikerheide

2 februari, 10.30 uur

Katlijk – Zin in een ontspannen wandeling met vooraf een lekkere kop thee of koffie met huisgemaakt appelgebak? In samenwerking met Kwartier Noord/Restaurant Smûk organiseren wij een ontdekkingstocht over de Ketliker Heide. Wanneer? Op zondag 2 februari van 10.30 – 13.00 uur. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 - 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,-- (t/m 12 jaar € 5,--) op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 10,-. (t/m 12 jaar € 10,--)

Onze natuurgids neemt je over de lommerrijke bospaden mee het gebied in. Tijdens de wandeling krijg je allerlei informatie over de historie van het gebied en het ontstaan hiervan in de laatste ijstijd, over de dieren die leven op de Ketlikerheide zoals de das en de ree, maar ook het goudhaantje en de geelgors komen hier voor.

Maar we geven nog niet alles weg…Je weet van tevoren nooit wat je in de natuur allemaal tegenkomt. Het is elke keer weer een belevenis. Misschien zien we de sporen van de das en horen we de vijfde symphony van Beethoven door het gezang van de geelgors! Ga met ons mee op pad en wie weet staat na afloop bij Kwartier Noord de open haard aan om even gezellig na te praten.

*Vuurkorfwandeling Willemsoord

2 februari, 15.00 uur

De 6e editie van de Vuurkorfwandeling Willemsoord vindt plaats op 2-2-2020. Wat een schitterende datum, zeker wanneer je bedenkt dat Willemsoord in het jaar 2020 ook nog eens haar 200 jarig bestaan viert. De wandeling zal, net als alle andere evenementen in 2020, in het teken staan van dit jubileum. 
Tussen 15:00 en 15:30 uur vertrekken we vanaf Eetcafé de Steen voor een lekkere tocht van ongeveer 10 km door onze prachtige omgeving. Onderweg kunt u zich opwarmen bij de vuurkorf en serveren we warme chocolademelk en lekkers.
Onderweg is er ook live muziek van de Drie Musketiers, één voor allen, allen voor één! Bij terugkomst opnieuw vuurkorven en een lekkere kop snert of een andere warme snack. De duur van de tocht is ongeveer 2 uur. Deelname is op eigen risico en wij adviseren om een reflecterend hesje en zaklamp mee te nemen. Deelname kost 5 euro en dit is inclusief versnaperingen onderweg en een warme hap na afloop, basisschoolkinderen gratis. 

*'Couleur Locale'- Poëzieavond in Le Brocope

7 februari, 19.30 uur

Oldeberkoop - Oldeberkoop heeft meer dan menig ander dorp in Friesland een levendige traditie van zogenoemde "Literaire avonden" en "Gedichten en Gedoe". Na een jaartje menopauze wordt hier de draad weer opgepakt en de aandacht en attentie voor het Gesproken Woord op aangename wijze hervat. Er wordt gestart met een thema, dat ons allemaal wel raakt of kan beroeren : Natuurgedichten en je eigen omgeving staan centraal: Poëzie Brocope met als thema 'Couleur Locale' op

* Vrijdag 7 februari 2020. 

* Inloop: 19.30 uur Afloop: 22.30 uur.

• Gratis toegang, graag op tijd aanwezig. • Geef je op als ook jij de handschoen op of aan wilt pakken om als dichter of muzikant mee te doen aan Poëzie Brocope.  Svp contact: Fred Hoekstra 0516-451867 of  Wim de Boer 0516-451672

* Een klein groepje aktieve dichters uit Oldeberkoop heeft de handschoen weer opgepakt om in 2020 een nieuwe kickstart te geven aan het vieren van Dichten als manier van Doen. De nieuwe reeks poëzieavonden start op 7 februari en wil de opmaat zijn voor een 2-maandelijkse happening met per keer een uitdagend thema als extra bron voor stimulans of inspiratie.

Het allereerste thema begint dicht bij huis als "Natuurgedichten en je eigen leefomgeving" ingekleurd met ieders eigen

be-leven-is en ervaring. Ook nieuwkomers en gelegenheidsgasten komen graag in levendig contact met onze "Couleur Locale".

* Winterwandeling over de Ketlikerheide

9 februari, 10.00 uur

Katlijk - Ben jij ook zo dol op die frisse winterlucht? De winter is super onvoorspelbaar, zo kan het landschap verdwenen zijn onder een witte deken, maar ook open en bloot haar schoonheid tonen. Ga met onze enthousiaste natuurgids op pad en ontdek de prachtige verhalen achter het natuurschoon dat zich voor je ogen afspeelt. Wanneer?  Zondag 9 februari van 10.00- 12.00 uur. Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 - 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,-. (t/m 12 jaar € 2,--) .

De Ketlikerheide bestaat, zoals de naam al zegt, voornamelijk uit heide. Dit gebied is het terrein van de geelgors. Dit muzikale vogeltje voelt zich in dit open landschap helemaal thuis. Kenmerkend is het hoogteverschil. Op de ene plek is het hoog en droog, terwijl een stukje verderop natte vennetjes liggen. Loop tijdens deze winterwandeling mee over het tapijt van struikheide, kraaiheide en gewone dopheide. Prachtige natuur wat hier blijft groeien, doordat er veel neerslag valt en we geen dieren inzetten om het terrein te begrazen. Aan de rand van de heide vind je een mysterieuze stilte in het dennenbos. Wie hier op speurtocht gaat komt er achter dat het Trinksbosje, dat ook deel uitmaakt van dit gebied, niet zo eentonig is als het lijkt.

Kortom: de Ketlikerheide is zeker een bezoekje waard. Kom naar dit onbekende stukje natuur net onder Heerenveen.

* kennismakingsworkshop Scrapbook.

13 februari, 19.30 uur

Noordwolde - Dwars en Co organiseert donderdagavond 13 februari een kennismakingsworkshop Scrapbook. Scrapbooking is het creatief inplakken van foto's, je maakt mooie kunstwerkjes met foto's en creëert hiermee mooie herinneringalbums. De hobby is inmiddels wat uit de hand gelopen en heeft vele zijtakken zoals kaarten maken, cadeauverpakkingen maken, werken met inkten en verf etc. Tijdens deze kennismaking met scrapbook wordt er eerst kort uitgelegd wat het is en leer je een aantal basistechnieken. Daarna ga je aan het werk met je meegenomen foto. Hiermee maken we een canvasdoek, helemaal in je eigen smaak en stijl. Ken je het scrapbooken al? Ook dan kun je gewoon aanschuiven en maak je met behulp van de aanwezige  materialen en gereedschappen je eigen canvasdoek. Nieuwsgierig geworden: neem dan eens een kijkje op de website van Studio Dwars en Co (https://dwarsenco.jimdofree.com/) of geef je snel op voor deze workshop want vol is vol (maximaal 10 personen). Aanmelden kan via aanmelden@buurthuus-noordwolde.nl of te bellen met de activiteitencommissie via 0561-432659 (tussen 18.00 en 19.00 uur). 

* Aanvang: 19.30 uur
* Kosten: € 25,- Dit is inclusief koffie of thee, een canvasdoek, het gebruik van alle materialen en gereedschappen.
* Wat neem je mee: een foto van 10 x 15 cm of van 13 x 18 cm. (het is handig om voor de zekerheid een paar extra foto's mee       te nemen dan kun je ter plekke beoordelen welke foto het beste bij het scrap-papier past).

* Alle workshops dienen vooraf betaald te worden via rekeningnummer NL38RABO 0310 418674 t.n.v. Theateractiviteiten o.v.v.     naam workshop

  • Facebook
  • Instagram