* Heeft u een activiteit welke u graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan in een kort berichtje uw informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

* DOE MEE MET DE LANDELIJKE TUINVLINDERTELLING

t/m 26 juli

Op zaterdag 4 juli 2020 begint de Landelijke Tuinvlindertelling. Deze telling wordt voor de 12e keer door De Vlinderstichting georganiseerd en duurt 4 weken. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via www.vlindermee.nl. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest geteld. In de jaren ervoor stond de kleine vos op nummer 1, maar die is in het zuiden en midden van het land steeds minder te zien. 

Vlinders herkennen en melden
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin of op het balkon direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte
De zomers van 2018 en 2019 waren extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. Er werden voornamelijk koolwitjes gezien, die goed tegen hitte kunnen. De Vlinderstichting is benieuwd naar de cijfers van 2020. Want door de vlinders te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat die beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt kan tijdens de tuinvlindertelling bijdragen aan die kennis.

Maak je tuin vlinderklaar!
Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat moet je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

✔ Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
✔ Zorg voor voedselplanten voor rupsen
✔Gebruik geen gif

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlindermee.nl. De Tuinvlindertelling wordt gehouden van 4 t/m 26 juli 2020.

* Varen door het moeras – Weerribben

dagelijks t/m 31 juli, 13.30 - 14.45 uur

Ossenzijl - Vaar mee in de overdekte rondvaartboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De boot is een zogenaamde platbodem, waardoor de schipper hem zelfs in de kleine slootjes kan manoeuvreren. Extra kans om van de natuur te genieten dus! Tijdens deze moerasvaartocht vertelt de schipper je over de natuur en cultuur van dit waterrijke gebied. Bij mooi weer kan de boot deels open. Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl Kosten: n.n.b. Reserveren is verplicht: dit kan per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Bosbergtoren gaat weer open

Appelscha - De Bosbergtoren in Appelscha gaat op vrijdag 10 juli weer open. De toren is in het hoogseizoen - tot eind augustus - elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Het bestaande ticketsysteem van de Bosbergtoren wordt vervangen door een nieuw systeem. Er wordt door de leverancier gewerkt aan een nieuw contactloos entree-systeem. Dat zou 1 juli klaar zijn, maar gelet op het feit dat bezoekers onderaan de toren moeten betalen met een bankpas is dat niet gelukt. Het is ook nog niet mogelijk om online een ticket te kopen. Er was in maart als gevolg van een zakelijk conflict sprake van een groeiend aantal problemen rond het online-verkoopsysteem van kaarten. Mensen konden na het scannen van een online-kaart helemaal niet binnenkomen. Voor de gemeente was dat reden om de domeinnaam www.DeBosbergtoren.nl te kopen, waarop nu alle actuele informatie staat. De gemeente kon tot dusver de veiligheid van bezoekers in coronatijd niet garanderen. In de toren is het nauwelijks mogelijk de anderhalve meter afstand te hanteren op de trappen, de lift en de uitkijkplatformen. De vraag is dus hoe dat nu wordt opgelost. Het wachten is op de precieze voorwaarden van de Veiligheidsregio Fryslân. Die worden dinsdag bekend en dan gepubliceerd. De verwachting is dat er hygiënemaatregelen getroffen moeten worden, afstanden gehandhaafd worden en het aantal bezoekers beperkt wordt. Eerder was al sprake van maximaal 15 personen. Dat betekent ook dat er iemand permanent bij de ingang aanwezig moet zijn.

Voor recreatie en toerisme is de Bosbergtoren sinds oktober 2016 niettemin een belangrijke trekpleister. De gemeenteraad was dan ook zeer kritisch over alle problemen. Ondernemers zullen blij zijn met de heropening. De uitkijktoren van 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, op een 20 meter hoge stuifduin. Je kunt kijken tot aan Leeuwarden, Groningen en Coevorden. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen.

Bron: NDC

* Insectenpotten maken in het Dwingelderveld

Kinderen en volwassenen kunnen de komende weken hun energie kwijt in Nationaal Park Dwingelderveld. Vrijwel dagelijks zijn er activiteiten te doen bij het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 in Ruinen. Kinderen en hun ouders gaan op pad met een speurtocht, nemen een modderbad in de speelnatuur of melden zich aan voor een OERRR natuurontdektocht die op maandagen staan gepland. Op donderdagen kunnen gezinnen een picknicktafel huren waaraan ze een insectenpot maken die ze thuis in hun eigen tuin kunnen ophangen. Voor de ontdektochten en excursies is vooraf aanmelden nodig en kan via de website van Natuurmonumenten www.nm.nl/bcdwingelderveld. Voor het huren van een picknicktafel op donderdag zijn er verschillende starttijden en kan er gereserveerd worden door te bellen naar het bezoekerscentrum 0522 – 472951.

Na een tijd gesloten te zijn geweest in verband met de maatregelen tegen corona, is bezoekerscentrum Dwingelderveld nu weer geopend. Van dinsdag tot en met zondag bekijken bezoekers de expositie, vinden er informatie over wandel- en fietsroutes en geeft de medewerker van Natuurmonumenten informatie over het grote natte heidegebied. Daarnaast zijn er ook vleermuisexcursies, ochtendwandelingen en reeëntochten. Vooraf aanmelden is nodig.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, 7963RA Ruinen, 0522 – 472951

* Opening Kunstroute “Mijn Kunst”

15 juli, 14.00 uur

Noordwolde - De bijzondere kunstroute die het kunstenaarscollectief Kunstwerk! in de Stellingen ter gelegenheid van haar 10-jarig jubileum heeft ingericht zal worden geopend door wethouder Kunst en Cultuur en loco-burgemeester van Weststellingwerf, Roelof Theun Hoen. Daarna gaan we op de fiets langs alle tuinen waar de kunstwerken zijn opgesteld. Buurthuus Noordwolde, Hoofdstraat Oost 34a, Noordwolde. Aanvang: 14:00 uur.

 

* Varen door de Weerribben

16-21-23-28-30 juli, 10.30 - 12.30 uur

Ossenzijl - De gids neemt je mee in de wereld van de vogel, de grote vuurvlinder of krijg je alles te horen over de libellen in de natuur. Daarna ga je op pad, om vanaf de boot dieper in te gaan op het onderwerp van die dag. Een interessante excursie voor wie nét dat beetje meer wil weten! Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 17, Ossenzijl

Reserveren is verplicht: dit kan telefonisch 088-2843470 of per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Zomeravondwandeling Aekingerzand

16 juli, 19.30 uur tot 22.00 uur

Appelscha - Een prachtige avondwandeling met een gids van Staatsbosbeheer. Op donderdag 16 juli wandelen we door het Aekingerzand, het uitgebreide stuifzandgebied bij Appelscha. Wie kent niet het Aekingerzand, ofwel de Kale Duinen bij Appelscha? De zandverstuiving is ooit ontstaan door overbeweiding, waardoor de heide verdween en het zand ging stuiven. Nu weet men dat in deze “woestijn”  heel bijzonder planten-en dieren leven, die het kunnen volhouden in de soms extreme omstandigheden van dit gebied. In de zomer kunnen de temperaturen op zuidhellingen oplopen tot 60 graden, terwijl het ’s nachts aan de grond kan vriezen. Bewoners zijn bijvoorbeeld zandloopkevers en sluipwespen. Een kenmerkende broedvogel is de boomleeuwerik. De gids vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over de omgeving. Waarschijnlijk wandelt u langs de Grenspoel, waar het vleesetende plantje de zonnedauw groeit. Er is ook voldoende gelegenheid om de wijdsheid van het gebied op u in te laten werken, u te verwonderen over het de uitgestrekte zandduinen met de her en der verspreid staande vliegdennen en knoestige eiken.

Datum: donderdag 16 juli, Tijd: 19.30 – 22.00 uur, Start: Camping Wilhelminahoeve , Canada 3, 8424 SR Elsloo Tel. 0653592959

Kosten: € 9,- volwassene; € 6,00 kind t/m 12 jaar, inclusief koffie of thee 

Aanmelden noodzakelijk: via www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Concert Vocal Group Blue Note in de Kloostertuin

16 juli, 20.00 uur tot 21.15 uur

Drachten - Vocalgroup Blue Note bestaat uit 35 leden o.l.v. Meindert Bosklopper. Vanwege de vakantieperiode zal een afgeslankte versie van het koor het optreden verzorgen. Het repertoire bestaat uit bekende en minder bekende Popsongs met pianobegeleiding. Vanwege de corona-maatregelen zijn de repetities vanaf half maart stil komen te liggen. De afgelopen weken repeteert het koor gelukkig weer, maar dan buiten op de maandagavonden in de tuin van het Karmelklooster. Bij het concertje van donderdagavond 16 juli wordt ook de medewerking van het publiek gevraagd om een aantal bekende songs mee te zingen. “Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd”. Het is een openlucht concert. Neemt u voor de zekerheid iets warms mee. Bij twijfel vanwege de weersomstandigheden nemen we op de dag zelf, in overleg met de musici, de beslissing of een concert door kan gaan. Is soms ook mede afhankelijk van de te gebruiken instrumenten. Kijkt u dan op de dag zelf op onze website voor meer informatie. Datum: donderdag 9 juli, Tijd: 20.00 uur (vanaf 19.00 is het klooster geopend) Entree: € 12,50 incl. 1 x koffie/thee bij ontvangst. Karmelklooster Drachten, Burgemeester Wuiteweg 162, 9203 KP Drachten, 

T: (0512) 512103, E: info@karmelklooster.nl  www.karmelklooster.nl/

* Varen door de Weerribben bij zonsondergang

16-21-23-28-30 juli, 20.15 - 22.15 uur

Ossenzijl - Vaar mee door het schemer van de Weerribben. Bij het vallen van de avond stap je in een speciaal gebouwde platbodem, een comfortabele rondvaartboot. Onderweg vertelt de schipper je over de geheimen dit waterrijke gebied bij nacht, zoals over mysterieuze bewoners als de roerdomp en de kleine waterhoen. Geniet van de geluiden in de overgang van dag naar nacht. En met een beetje geluk zie je de gloed van de ondergaande zon weerspiegelen in het stille water. Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl 

Kosten: n.n.b. Reserveren is verplicht: dit kan per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Treintraject Leeuwarden-Zwolle centraal in aflevering Mooiste Treinreizen

17 juli, 17.05 uur

Het treintraject tussen Leeuwarden en Zwolle staat volgende week vrijdag 17 juli centraal in een nieuwe aflevering van het programma MAX Mooiste Treinreizen op NPO 1. In het programma neemt de kijker plaats ‘in de trein’ en wordt er over Nederlandse treintrajecten gereisd. Het is geïnspireerd door programma’s als Rail Away, waarin buitenlandse treinreizen in beeld worden gebracht. Naast het weiland- en waterrijke landschap tussen Zwolle en Leeuwarden op 17 juli, wordt het traject tussen Vlissingen en Bergen op Zoom uitgezonden op 10 juli.

MAX Mooiste Treinreizen is om 17:05 te zien op NPO 1.

* Veilig Bingo spelen bij Radio Centraal

17 juli, 20.00 - 22.00 uur

Noordwolde - Bingo, waar kan en mag dat nog nu er extra strenge maatregelen zijn ivm het Corona virus? Bij Radio Centraal, natuurlijk! Er zijn een paar beperkingen: Meespelen in de studio mag voorlopig even niet. Ook het draaien van de balletjes mag tijdelijk niet meer door gasten worden gedaan. Maar thuis spelen kan natuurlijk wel. Dus... doe mee met de Bingo-Show op elke vrijdag bij Radio Centraal. Aanvang 20:00 uur. Met mooie geldprijzen (hoofdprijs € 75,00 netto) en lage kosten (€ 0,50 per lot). De Jackpot staat momenteel op € 125,- Loten zijn te koop bij de bekende verkoopadressen: Primera Noordwolde, Primera Wolvega, Tankstation de Blesse en Snackresto 't West in Wolvega. Radio Weststellingwerf Centraal, Buurthuisstraat 5, 8391CD Noordwolde, tel. 0561- 432222    

* Zomer Bingo op Radio Centraal

De Radio Centraal Bingo Show gaat nog even gezellig door. De hele maand juni en juli 2020 blijven we onze luisteraars iedere vrijdagavond vermaken met de Radio Bingo en een heleboel mensen blij maken met de prijzen. De laatste Bingo van dit seizoen is op vrijdag 31 juli 2020, daarna hebben we een korte zomerstop. Op vrijdag 4 september 2020 start de 1ste Bingo van het nieuwe seizoen. De geldprijzen van de laatste Bingo liggen bij de verkoopadressen vanaf zaterdag 1 augustus 2020. De gewonnen gratis Bingokaarten en nieuwe kaarten liggen vanaf zaterdag 29 augustus 2020 klaar bij de verkoopadressen.  

Archeologische fietstocht Lhee

18 juli, 10.30 uur tot 12.30 uur

Dwingeloo - Een archeologische fietstocht langs prehistorische boerderijen, grafheuvels, urnen, oude akkers. Bospub, Bosrand 18, Dwingeloo. Van 10:30 – 12:30 uur. Kosten: € 5,00 (volwassenen), € 4,00 (kinderen 10 – 12 jaar). Aanmelden: fietstochten@oermuseum.nl

* Ssstiltewandeling

18 juli, 13.30 uur tot 15.30 uur

Appelscha - Op zaterdag 18 juli organiseert Buitencentrum Drents-Friese Wold  een wandeling met als thema ‘stilte’. Op een ontspannen manier ontdek je de rust die de natuur biedt. Nationaal Park Drents-Friese Wold, het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Een bosgebied vol variatie. Met moeras en stuifzand, vennetjes en heide, bolle akkers en bloeiende beekdalen. Ontdek de rust en de natuur van het Drents-Friese Wold. De gids van Staatsbosbeheer neemt je mee door bossen en open velden, onder andere door het prachtige Aekingerzand. Op enkele plekken laat je de stilte op je inwerken en  verdiepen we ons inzicht. Zo vind je jouw “eigen” boom in de Keltische boomcirkel en ontdek je misschien de kracht van de oude beuken. Tijdens de ongeveer 5 km lange wandeling krijg je onderweg een kop warme thee aangeboden.

Datum: zaterdag 18 juli 2020, Tijden: 13.30-15.30 uur, Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha, Kosten: € 9.50 volwassenen, voor kinderen is deze wandeling niet geschikt

Aanmelden noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Plaats: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold   

Jack Bottleneck komt naar Iduna

18 juli, 20.30 uur

Drachten - Het zomerprogramma van poppodium Iduna is begonnen. Zaterdag 18 juli staat Jack Bottleneck op de planken.

De rauwe en authentieke Jack maakt een eigenzinnige mix van blues, bluegrass, country en americana. Opgegroeid in het Texas van Noord Europa, de Friese Wouden, waar men dwars, ‘oars as oars’ en vrijgevochten is, krijgt hij al op jonge leeftijd vele muzikale stromingen mee die hij later terug laat komen in z’n karakteristieke rauwe stemgeluid en diepgaande gitaarspel.

Veelzijdig

Met een veelzijdig repertoire slaagt hij er telkens weer in het publiek te prikkelen, te verwonderen en te charmeren. Jack Bottleneck zet je tijdens z’n concerten in een krakende leunstoel op een Texaanse veranda, laat je meerijden in versleten koets door de woestijn en laat je smachten naar bier en whiskey. De hele zomer vinden er wekelijks concerten plaats in Iduna, zo komen onder anderen Elske DeWall, Gurbe Douwstra en Erwin Java nog aan bod! Poppodium Iduna te Drachten, zaal open: 20:00 uur, aanvang: 20:30 uur. Ticketprijs: € 8,00. Check voor alle concerten en data www.iduna.nl 

Woldeberkoop arrangement bij Hawar

19 juli, 10.00 uur tot 16.00 uur

Oldeberkoop - We zwerven rond 10 uur met schaapherder Hilde en haar kudde over de hei en genieten van de natuur buiten de paden. Daarna worden we rond 12 uur bij Textielinstituut Hawar ontvangen voor een streeklunch en gaan we een interieurstuk vilten met ruwe schapenvacht. Het Woldeberkoop- arrangement is een heerlijke dag van natuur en ambacht in het prachtige gebied tussen Linde en Tjonger. Textielinstituut Hawar, Oosterwoldseweg 33, Oldeberkoop. Van 10:00 – 16:00 uur. Kosten € 85,00 inclusief materiaal en lunch. Inschrijven kan tot 18 juli 2020 via www.hawar.nl

* Vleddermarkten gaan weer van start

21 en 28 juli, 4 en 11 augustus 14.00 uur

Vledder - Met gepaste trots laat de stichting Aktiviteiten Vledderweten dat de Vleddermarkten weer van start gaan. Dat gebeurt in samenwerking met organisatiebureau Wildro en de restaurant de Tippe. Op 14 juli is de eerste van de 5 markten die georganiseerd worden. „We zijn na overleg met de gemeente eruit gekomen en hebben van allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen, zodat we een veilige markt kunnen organiseren. Het zal niet de markt worden zoals mensen die kennen. Logisch, want we moeten nu eenmaal maatregelen treffen zodat er een veilige omgeving voor iedereen ontstaat.” Er is eenrichtngsverkeer en er is hygiënegel beschikbaar. Eris dit jaar geen kinderrommelmarkt. „Maar er is weer een markt, leven in de brouwerij. Hier is toch behoefte aan, na een lange tijd zonder activiteiten.” De markt start om 14.00 uur en loopt door tot 21.00 uur, zodat iedereen de tijd heeft om de markt op het Lesturgeonplein in Vledder te bezoeken.

* Reeënexcursie op de fiets

21 & 28 juli, 19.00 - 21.30 uur

Appelscha

Maak samen met de gids van Staatsbosbeheer een prachtige tocht op de fiets.  De tocht start bij Camping Wilhelminahoeve in Elsloo. Tijdens de fietstocht ontdekt u de grote variatie van Nationaal Park Drents-Friese Wold en gaat u samen met de gids proberen om reeën te spotten.  

De ree is van oorsprong een dagdier. Vanwege vele verstoringen door de mens is de ree vooral actief vlak na zonsopkomst of in de avondschemer. De ree is een "knabbelaar" die van alles eet: bramen, bessen, kruiden, jonge blaadjes,  grassen, bladeren en diverse landbouwgewassen.  Dit is allemaal goed te vinden in het Drents-Friese Wold  en daarom komen er ook veel reeën voor in dit gebied. Tijdens de fietstocht gaan we op pad om reeën te spotten. Ook als je geen reeën ziet, kun je vrij gemakkelijk vaststellen dat ze er wel zijn. Reeën laten namelijk diverse sporen achter in het veld, bijvoorbeeld veegsporen,  looproutes en vraatsporen.

Data: dinsdag 7, 21 & 28 juli 2020

Tijd: 19.00 - 21.30 uur

Locatie: Camping Wilhelminahoeve, Canada 3, 8424 SR Elsloo Tel. 0653592959

Kosten: € 9,00 volwassenen; € 6,00 kind t/m 12 jaar inclusief koffie, thee of chocomelk

Tip: trek donkere kleding aan en neem een verrekijker mee

Aanmelden noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Live in het Park met Jasper Prins

22 juli, 21.00 uur

Steenwijk - Woensdagavond 22 juli is het de beurt aan Jasper Prins en band in ‘Live in het Park’. Al jaren speelt Jasper Prins in regionale bands zoals Mooi Zo en the Radiators. Nu is het tijd om zelf vooraan te staan. Bekende covers en gitaarwerk zijn het handelsmerk deze avond in park Rams Woerthe, die start om 21.00. Bezoekers kunnen gratis genieten van een muzikaal optreden in een sfeervolle entourage, met de artiest in de theekoepel, stoeltjes op het gras en de hertenkamp als achtergrond. Reserveren is gewenst op www.demeenthe.nl maar ook aan de ingang van Park Rams Woerthe bij de theekoepel kun je door het afgeven van je naam en emailadres naar binnen.

Woldeberkoop arrangement bij Hawar

1 augustus, 10.00 uur tot 16.00 uur

Oldeberkoop - We zwerven rond 10 uur met schaapherder Hilde en haar kudde over de hei en genieten van de natuur buiten de paden. Daarna worden we rond 12 uur bij Textielinstituut Hawar ontvangen voor een streeklunch en gaan we een interieurstuk vilten met ruwe schapenvacht. Het Woldeberkoop- arrangement is een heerlijke dag van natuur en ambacht in het prachtige gebied tussen Linde en Tjonger. Textielinstituut Hawar, Oosterwoldseweg 33, Oldeberkoop. Van 10:00 – 16:00 uur. Kosten € 85,00 inclusief materiaal en lunch. Inschrijven kan tot 31 juli 2020 via www.hawar.nl

Friese Streekmarkt op Appie Tjalmaplein

1 augustus, 10.00 uur tot 16.00 uur

Oldeberkoop - (H)eerlijke streekproducten, ambachten, handwerktechnieken, live-cooking, muziek. Kortom kom kijken, proeven, kopen en genieten! Appie Tjalmaplein, Oldeberkoop. 

* Landschapsfietstocht door het Nationaal Park Drents-Friese Wold 

1 augustus, 10.00 - 16.30 uur

Appelscha - In het Nationaal Park Drents Friese Wold en omgeving is te zien hoe mens en natuur al eeuwen samen het landschap vormen. Ontdek de bossen, de heiden, de veentjes en de zandverstuivingen op de fiets met de gids van Staatsbosbeheer. Je komt o.a. langs een middeleeuws esdorp met zijn brink, essen en hooilanden, een potstal van een schaapskudde en een 19e eeuwse kolonie voor arme mensen uit de stad. Je hoort hoe rond 1900 zand en heide werden bebost en we nu weer bomen kappen voor de biodiversiteit. In Oude Willem zie je hoe landbouwgrond terug wordt gegeven aan de natuur en de beken weer gaan meanderen zoals vroeger.  Veentjes met veel bijzondere planten en dieren worden ingebed in een afwisselend open en gesloten landschap op weg naar een nieuwe wildernis met veel variatie in planten- en dierensoorten. De dagtocht start om 10.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha met een korte presentatie met koffie en koek. Onderweg kan op een overdekte plek de zelf meegebrachte lunch genuttigd worden. Wij zorgen voor melk en karnemelk. In de middag is er nog een stop waar koffie wordt aangeboden.  

Datum: zaterdag 1 augustus, Tijden: 10.00-16.30 uur, Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a,

8426 SJ Appelscha, Kosten: € 17.50  Tips: Eigen fiets mee, Aanmelden online noodzakelijk:  www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Varen door de Weerribben bij nacht

1 augustus, 10.00 uur tot 16.00 uur

Ossenzijl - Ervaar de rust van de Weerribben bij nacht en laat je op een zomerse zaterdagavond rondvaren in de rondvaartboot door de watergangen. De nacht valt, en daarmee de stilte. Maar niet alle dieren gaan slapen.. Van schemer naar donker, met elk moment zijn eigen unieke beleving. Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl. Van 20:45 – 22:45 uur. Reserveren is verplicht: dit kan telefonisch 088-2843470 of per email: weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Toch!

5, 7, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 26, 27 en 28 augustus, 20.30 uur

Ryptsjerk- Een hele zomer geen voorstellingen kunnen spelen? Dat was een gedachte waar we niet aan kunnen en willen wennen. Daarom spelen we Toch! Samen buitenspelen als liefdesbrief aan het theater: WIG speelt Toch! Toch! is een collectie van de mooiste theaterdialogen tussen man en vrouw, een ode aan de kunst en kunde van het acteren. Want dat staat voorop bij WIG. Elke acteur heeft een droomstuk, scène of rol om ooit nog eens te mogen spelen. In deze bijzondere periode neemt WIG deze dromen en favorieten als inspiratie voor een bonte verzameling scènes over liefde en strijd. Spannende, indringende, humoristische, verrassende dialogen van huisschrijfster Margreet de Heer, Harold Pinter, Tennessee Williams, Edward Albee, Neil Simon, William Mastrosimone, gespeeld in wisselende bezetting.

WIG speelt Toch! op intiem terrein in de corona-proof tuin van WIG Producties zelf, uiteraard geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Want spelers moeten spelen, toch? 

WIG speelt Toch! als mini-iepenloftspul in Ryptsjerk. Speeldata: 5, 7, 8, 12, 14, 15, 19, 21, 22, 26, 27 en 28 augustus. Aanvang: 20.30 uur. Kosten: €15,- inclusief een consumptie.
Kaartverkoop en informatie alhier

Poëzie Brocope III op thema 'De Troubadour'

16 augustus, 14.30 uur tot 17.30 uur

Oldeberkoop- We gaan het weer aan! Na een door de onzalige Heks Corona afgedwongen onderbreking willen wij de serie Poëzie Brocope gelegenheden half augustus weer voortzetten. Evenals het 2e dichterspodium op thema I.m.a.g.i.n.e. Bedenk Eens (12 April 2020) moeten wij samen de dichtershappening wel weer in een andere vorm gieten. Dit keer niet in de vorm van een radioprogramma maar nu als een Buitengebeuren in de Tuin van theatercafé Le Brocope op de favoriete zondagmiddag. De afstandsregels worden gerespecteerd : verspreid opgesteld in de Tuin op het achterterras en het grasveld kunnen deelnemende dichters en luisterpubliek plaatsnemen in tuinstoelen en deckchairs en genieten van een drankje bij het Gesproken Woord en Gezongen Gedichten. Deze 3e keer is 'De Troubadour' het thema waarop dichters en dichteressen worden uitgenodigd om beurten  hun werk voor te dragen : ritme en melodie zijn de hoofdbestanddelen van dit soort dichtkunst :  lyrische teksten soms begeleid door een muziekinstrument, gezongen of zangerig voorgedragen, voor het voetlicht gebracht als cabaret of in rapvorm en refreinzang gegoten. Op uitnodiging zijn ook enkele artiesten uitgedaagd om als 'Troubadour' hun bijdrage te leveren aan deze zomerse aflevering van Poezie Brocope III. In verband met de Corona-beperkingen wordt u verzocht uw gegarandeerde plaats in de Dichterstuin telefonisch te 'bestellen' : zo ruim mogelijk van tevoren even bellen om u aan te melden via: tel. 0516-451867 of 06-636499661 (Fred Hoekstra) Om de poen hoeft u het niet te laten (vrij entree tot alle stoelen bezet zijn !) Opgave als deelnemende dichter is wel nodig en voor iedereen mogelijk bij: Wim de Boer: wjfboer@yahoo.com en Fred Hoekstra: ferrydutch48@gmail.com.

Workshop Textiele Vlechttechnieken met Min Spillemaeckers (3-daagse)

20,21 & 22 augustus, 09.00 uur tot 21.00 uur

Noordwolde - Gedurende 3 dagen gaan we ons onderdompelen in de stroom van creativiteit, onze scheppende kracht. Heb je nog oude jeans/gordijnen/linten…? Tover ze om in een origineel toilettasje/handtasje/mandje/kunstzinnig werkje… Heb je nog touw/koord/ biezen/wilgenschors/waxed linen? Tover ze om in een eigentijds werkje.Volgende technieken komen aan bod: windmolen techniek en kant-weven. Je kiest zelf wat je wenst te maken en z.o.z welke techniek je wenst te gebruiken. De technieken worden aangeleerd met oefenmateriaal: stof voor de windmolen techniek en koord voor het kant weven. Voor het eigen werkstuk wordt gevraagd zelf diverse materialen meenemen om mee aan de slag te gaan. Nationaal Vlechtmuseum, Mandehof 7, Noordwolde. Van 9:00 – 21:00 uur. Kosten: € 250,00 incl. materiaal om te oefenen. Opgeven voor deze workshop kan tot en met 16 juli 2020 via info@vlechtmuseum.nl

* Koersbal in 't Buurthuus

iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur

Noordwolde - in ’t Buurthuus  is ook het koersbal weer begonnen. Iedereen van jong tot ouder die het gezellig vindt om met elkaar een middag sportief bezig te zijn kan zich opgeven als lid van de club. In ’t Buurthuus gaan we iedere dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur gezellig Koersbal spelen. Voor diegene die nog uitleg nodig hebben om het spel te leren is er begeleiding aanwezig. Tijdens of tussen het spelen kan er ook iets gedronken worden, dit is voor eigen rekening.
Kosten lidmaatschap: Gratis Deelname per middag: € 2,00, ter plaatse te betalen
Info: Piet van Oudenaren 06-14712728 of Hans van Benthem 06-41711598

* Klimaatexpositie en wandelroutes over natuurpaden in nieuw ingerichte omgeving

Nieuwe beleving UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal geopend

Een vernieuwde expositie over de klimaatuitdagingen in het waterbeheer, wandelroutes over natuurpaden, een verfraaid bezoekersgebied en een nieuwe entree. Het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer is een nieuwe beleving rijker. Donderdag 25 juni opende dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân de upgrade van het icoon van het Nederlandse waterbeheer officieel. Jeugddijkgraaf Merel Fiets van Wetterskip Fryslân was de eerste bezoeker van de expositie. De nieuwe beleving en het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld zijn van woensdag tot en met vrijdag geopend voor publiek. ‘Bezoekers en scholieren betrekken bij klimaatuitdagingen’

De nieuwe beleving laat zien dat het niet vanzelfsprekend is om in een land onder zeeniveau te wonen, werken en recreëren. Dijkgraaf Luzette Kroon: ‘Het Ir. D.F. Woudagemaal is met recht een UNESCO Werelderfgoed waar we trots op mogen zijn. Een mooiere plek kun je niet bedenken om bezoekers en scholieren bewust te maken van het belang van goed waterbeheer en hen te betrekken bij de klimaatuitdagingen die op ons afkomen. Ondertussen genietend van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.’ 

Waterbeheer en klimaatverandering

Na ruim acht jaar en meer dan 300.000 bezoekers was de expositie in het bezoekerscentrum naast het gemaal toe aan vernieuwing. Het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staan er nu centraal. Bezoekers maken kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Upgrade bezoekersgebied

Het bezoekersgebied heeft met de aanleg van groen en nieuwe bestrating een inrichting gekregen die past bij de historische uitstraling van het Woudagemaal. Daarnaast zijn er twee natuurpaden aangelegd voor een wandeling rond het gemaal. Het landschapspad door de polder en over de IJsselmeerdijk. En het zogenoemde ‘otterpad’ door het moerasbos op het schiereiland. Dit pad is alleen toegankelijk onder leiding van een gids.

Nieuwe entree

Een bezoek aan het Ir. D.F Woudagemaal en het naastgelegen bezoekerscentrum begint bij de nieuwe entree. Deze is gevestigd in één van de twee voormalige dienstwoningen aan de laan naar het gemaal. In de dienstwoningen zijn ook een winkel met VVV-informatiepunt, een ontvangstruimte voor groepen en het kantoor voor de medewerkers.

Financiering

De nieuwe beleving is in opdracht van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân ontwikkeld en is financieel mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. De totale investering bedroeg 560.000 euro.

Bijna een eeuwlang droge voeten

Het bijna honderd jaar oude stoomgemaal is eigendom van het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater helpt het gemaal nog altijd mee om de voeten in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier droog te houden.

* Kopje Cultuur gaat dit jaar niet door

Regio - Steenwijkerland moet het in september doen zonder het evenement Kornelis Kopje Cultuur. In de afgelopen maanden is met de wisselende corona-condities voor de organisatie van evenementen herhaaldelijk geprobeerd een formule voor Kopje Cultuur te vinden met veilige condities voor de artiesten en bezoekers, maar dat bleek erg lastig. Bestuursvoorzitter Luc Greven verklaart: „Zoals de regels nu gelden voor evenementen, kun je geen festival als Kopje Cultuur organiseren. We besloten al eerder om alle activiteiten binnenin kerken en monumenten vanwege de risico’s te schrappen, maar ook voor buitenactiviteiten zijn de eisen nog te strikt om de grote aantallen bezoekers bij Kopje veilig en sfeervol te laten genieten van de optredens.”

Alle begrip

Zonder voorinschrijving en gezondheidsverificatie vooraf zijn bij evenementen 250 bezoekers toegestaan. Kopje Cultuur trekt in een normale programmering 15.000 tot 25.000 bezoekers. Dat maakt het probleem wel helder, geeft de organisatie aan. Ook andere eisen voor een vergunning drukken te zwaar op de middelen van de organisatie. Greven: „Alle begrip voor de eisen die nu aan evenementen gesteld worden, maar een veilig en tegelijk sfeervol en volwaardig festival is dan niet haalbaar.”

Ook de kosten voor afzettingen, beveiliging, sanitaire voorzieningen en dergelijke. lopen te zeer op bij de eisen die nu gelden. „De risico’s zijn voor een vrijwilligersorganisatie als die van Kornelis Kopje Cultuur niet te dragen.”

20ste editie

Dit jaar zou de twintigste editie van Kopje Cultuur plaatsvinden. Nu kijkt de organisatie voor mogelijkheden in 2021 en wordt - indien mogelijk - alsnog het jubileumjaar gevierd. Daar stonden al projecten voor op stapel. Die zijn nu in geheel doorgeschoven naar 10, 11 en 12 september 2021. De Steenwijkerlandse Uitmarkt, met diverse culturele activiteiten, gaat vooralsnog dit jaar wel door en wordt georganiseerd door De Meenthe.

Bron: NDC

* Zandsculpturen met als thema 75 jaar bevrijding te zien in het Kuinderbos

Kuinderbos - In het Kuinderbos is een zandsculpturenroute uitgezet met het thema 75 jaar bevrijding. De route zou al voor 5 mei klaar zijn, maar vanwege de corona is dat uitgesteld. Nu de regels versoepeld zijn kan het. In de eerste kist is D-Day gezien vanuit een landingsvaartuig. Verder passeren een Brug te ver, Radio oranje, Anne Frank en de Dokwerker. In totaal zijn er 9 sculpturen gemaakt. Bij elke sculptuur is een korte tekst te lezen over het uitgebeelde onderwerp. De route is ook een nuttig educatief uitje voor schoolklassen. 

Route

De route start aan de Schoterweg op 150 meter van huisnummer 5 in Bant. Het is een rondgaande route, zodat gemakkelijk afstand gehouden kan worden. Staan er meer dan 10 geparkeerde auto's bij het startpunt rij dan door en ga deze keer ergens anders wandelen en kom een andere keer terug om drukte te voorkomen. Samen tegen corona blijft belangrijk. Honden mogen uitsluitend aangelijnd meelopen vanwege de geboortegolf van jonge dieren in de natuur. 

Bron: NDC

* Opera Spanga maakt vijfde operafilm: The Other

17 t/m 25 oktober

Spanga – In oktober 2020 gaat de vijfde operaspeelfilm van Opera Spanga in première: The Other, over angst voor de ander. De opnames starten in juli. Van 17 t/m 25 oktober wordt de operaspeelfilm tien keer vertoond, met inachtneming van anderhalve meter afstand voor bezoekers, op de nieuwe speellocatie aan de Lindedijk 11 in het buurtschap Spanga, Friesland.
The Other is gebaseerd op een historische gebeurtenis die nog steeds actueel is. In het Lissabon van 1506 – ten tijde van de pest – worden duizenden nieuwe christenen (bekeerde joden en islamieten) in één etmaal het slachtoffer van bange andersdenkenden. Een katholieke Friese matroos, een joodse geldschieter uit Spanje en een islamitische jonge vrouw uit Egypte hebben vreselijke misdaden begaan. En toch blijken ze fatsoenlijke, gepassioneerde mensen te zijn. In deze operafilm wordt geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag getoond. Niemand is uitverkoren, niemand heeft gelijk, niemand is menselijker dan een ander. Identiteit is slechts een schaduw, een vervormd beeld dat op de muren van onze angsten wordt geprojecteerd. Opera Spanga verfilmde eerder Verdi’s Rigoletto, Saint-Saens’ Samson and Delilah, Mozarts/Van Bergeijks Donna Giovanna en Puccini’s Gianni Schicchi. The Other is een samenwerking met Rosa Ensemble. Er wordt in het Engels, Arabisch, Hebreeuws en Fries gezongen en de film wordt in het Nederlands ondertiteld.
Cast en crew: 

o.a. Aylin Sezer (Cesaria), Eric Reddet (Espinoza), David Visser (Durk), Tjalling Wijnstra (muzikale leiding), Corina van Eijk (regie), Jonathan Levi (libretto), Floris van Bergeijk (compositie), Marjan Boukes (art direction), Thom Schrama en Jesse Kroon (camera), Pieter van Rooy (kostuums), Synco Scholvinck (montage).
Speeldata: 

zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober, aanvang 20.00 uur. Op de zondagen is er een matinee om 15.00 uur en op zaterdag 24 oktober is er zowel een matinee als avondvertoning.
Meer informatie: www.operaspanga.nl

Kijk voor meer online activiteiten op Vanplan.nl

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij u naar de website van de betreffende locatie.

  • Facebook
  • Instagram