* Heeft u een activiteit welke u graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan in een kort berichtje uw informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

* Zandsculpturen met als thema 75 jaar bevrijding te zien in het Kuinderbos

Kuinderbos - In het Kuinderbos is een zandsculpturenroute uitgezet met het thema 75 jaar bevrijding. De route zou al voor 5 mei klaar zijn, maar vanwege de corona is dat uitgesteld. Nu de regels versoepeld zijn kan het. In de eerste kist is D-Day gezien vanuit een landingsvaartuig. Verder passeren een Brug te ver, Radio oranje, Anne Frank en de Dokwerker. In totaal zijn er 9 sculpturen gemaakt. Bij elke sculptuur is een korte tekst te lezen over het uitgebeelde onderwerp. De route is ook een nuttig educatief uitje voor schoolklassen. 

Route

De route start aan de Schoterweg op 150 meter van huisnummer 5 in Bant. Het is een rondgaande route, zodat gemakkelijk afstand gehouden kan worden. Staan er meer dan 10 geparkeerde auto's bij het startpunt rij dan door en ga deze keer ergens anders wandelen en kom een andere keer terug om drukte te voorkomen. Samen tegen corona blijft belangrijk. Honden mogen uitsluitend aangelijnd meelopen vanwege de geboortegolf van jonge dieren in de natuur. 

Bron: NDC

* Varen door het moeras – Weerribben

dagelijks van 13.30 - 14.45 uur

Ossenzijl  - Vaar mee in de overdekte rondvaartboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden. De boot is een zogenaamde platbodem, waardoor de schipper hem zelfs in de kleine slootjes kan manoeuvreren. Extra kans om van de natuur te genieten dus! Tijdens deze moerasvaartocht vertelt de schipper je over de natuur en cultuur van dit waterrijke gebied. Bij mooi weer kan de boot deels open. Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl.  Reserveren is verplicht: dit kan telefonisch 088-2843470 of per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Senioren fietsen samen in omgeving Wolvega, wie fietst mee?

iedere maandagmiddag om 13.30 uur

Wolvega - Na een korte pauze vanwege het coronavirus is de fietsgroep Wolvega weer van start gegaan. Een groep senioren fietst elke maandagmiddag een afstand van ongeveer 30 kilometer in de omgeving van Wolvega. ‘Zoveel mogelijk doorfietsen deze winter’, was het doel van de harde kern van de fietsgroep. Door het coronavirus kwam er toch het klad in. Een grote opluchting was het dan ook toen activiteiten in de buitenlucht weer toegestaan werden: de fietstochten werden gelijk weer hervat. Fietsen is gezond. Altijd, maar juist in deze tijden, is het motto. Wie ook mee wil fietsen is welkom. De groep kan nog wel wat wielers gebruiker. De senioren starten maandagmiddag om 13.30 uur op de parkeerplaats bij FC Wolvega aan de Kruisstraat 3-5. Verder of juist wat korter fietsen dan die 30 kilometer? Geen probleem. Dat is ook mogelijk bij de groep.

Aanmelden of meer informatie kan via het Buurtsportwerk Weststellingwerf. Contactpersoon is Rosé Buskermolen en te bereiken via mail: rose@sportfryslan.nl of telefonisch via: 06 12 92 01 84.

* Koersbal in 't Buurthuus

iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur

Noordwolde - in ’t Buurthuus  is ook het koersbal weer begonnen. Iedereen van jong tot ouder die het gezellig vindt om met elkaar een middag sportief bezig te zijn kan zich opgeven als lid van de club. In ’t Buurthuus gaan we iedere dinsdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur gezellig Koersbal spelen. Voor diegene die nog uitleg nodig hebben om het spel te leren is er begeleiding aanwezig. Tijdens of tussen het spelen kan er ook iets gedronken worden, dit is voor eigen rekening.
Kosten lidmaatschap: Gratis Deelname per middag: € 2,00, ter plaatse te betalen
Info: Piet van Oudenaren 06-14712728 of Hans van Benthem 06-41711598

# Kunstenares werkt in museum De Proefkolonie aan levensgroot beeld van Johannes van den Bosch

tot eind september, iedere woe t/m zon van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur

Frederiksoord - Stukje voor stukje, beetje bij beetje, begint hij zowaar te lijken op de echte Johannes van den Bosch. Eind september moet het beeld van de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid klaar zijn. Kunstenares Herma Schellingerhoudt uit Zutphen is er de eerste week van juli aan begonnen. Drie maanden denkt ze nodig te hebben voor het kunstwerk. Ze werkt er niet aan in een atelier, ver weg van pottenkijkers, integendeel: van woensdag tot en met zondag, steeds van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur, kan publiek haar van nabij bezig zien aan het beeld. In een ruimte van De Proefkolonie in Frederiksoord, het aan Van den Bosch’ Koloniën van Weldadigheid gewijde museum, heeft ze een eigen werkplaatsje mogen inrichten. Passerende bezoekers kunnen vragen stellen en met haar discussiëren: over haar vak en over het beeld maar desgewenst ook over de figuur Johannes van den Bosch.

Werk, eten, onderwijs en onderdak

Generaal Johannes van den Bosch bedacht twee eeuwen geleden het sociale experiment dat straatarme gezinnen uit de steden weer op het juiste spoor moest krijgen. Op het platteland van Drenthe, Overijssel en de Kempen in Vlaanderen werden ze aan het werk gezet, in ruil voor voedsel, onderwijs en een dak boven het hoofd. Anno 2020 worden de Koloniën gezien als eerste aanzet tot onze huidige verzorgingsstaat. UNESCO staat op het punt een groot deel van het gebied uit te roepen tot Werelderfgoed. Het initiatief om Van den Bosch in een beeld te vereeuwigen is gekomen van voormalige redactieleden van De Star : het aloude tijdschrift van de Maatschappij van Weldadigheid, dat in een nieuw jasje een doorstart maakte. Een van hen, Hijlco Komen: ,,Wij hebben ons er over verbaasd dat je nergens in Frederiksoord, nota bene hoofdkwartier van de Maatschappij, iets terugvindt dat aan de generaal herinnert. Er is niet eens een straat naar hem genoemd.”

Bronzen beeld van de generaal

Komen kende Herma Schellingerhoudt (1966), die zelf ook korte tijd in Frederiksoord heeft gewoond. De kunstenares trekt Johannes van den Bosch eerst compleet op uit was, die ze aanbrengt op een etalagepop. De mal dient om er uiteindelijk een bronzen generaal mee te kunnen gieten. ,,Het wordt een klassiek, goed gelijkend beeld”, merkt Komen op. ,,Dat wilden we graag, niet iets semi-abstracts.” Van den Bosch wordt iets meer dan levensgroot nagemaakt. ,,Zijn gezicht kennen we van schilderijen”, legt Schellingerhoudt uit. ,,Hoe hij er van opzij en van achteren uitzag, is gissen.”

‘Van opzij lijkt hij net echt’

Een bijdehante museumbezoeker maakte haar recent aan het lachen door op te merken dat de wassen generaal ‘er van opzij net als in het echt’ begint uit te zien. Onzin natuurlijk. ,,Afgezien van het front van het beeld, lieg ik erop los. Dat kan nu eenmaal niet anders.” De kunstenares heeft geen betaalde opdracht gekregen. ,,Ik stel me hier op als ondernemer. Met crowdfunding hoop ik geld in te zamelen.” Museumpubliek maar ook bezoekers van haar website kunnen doneren. Mogelijk komen ook de Maatschappij van Weldadigheid en de gemeente Westerveld nog over de brug. De afgelopen hete dagen lag het werk aan het beeld even nagenoeg stil. Door de hoge temperaturen werd de was te zacht. Komende week hoopt Schellingerhoudt de draad weer op te pakken.

‘Evenwichtige informatie’ over Van den Bosch

Waar komt het beeld straks te staan? Een besluit daarover moet nog worden genomen. Initiatiefnemers en kunstenares hebben al wel een voorkeur: tegenover Logement Frederiksoord, aan de overkant van de straat om precies te zijn.

Naar aanleiding van ‘beeldenstorm 2.0’, zoals Komen gevat formuleert, zal het beeld worden geflankeerd door ‘evenwichtige informatie’ over de generaal, zijn ambities en zijn daden.

Sommigen hikken aan tegen de dwang waarmee de paupers in de Koloniën aan het werk werden gezet. Naderhand diende Van den Bosch de koning ook nog in de overzeese koloniën: Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname). Hijlco Komen: ,,Het was een andere tijd. En hij probeerde in Suriname de slavernij te beëindigen. Maar wij willen evenmin weglopen voor wat de critici vinden.”

Bron: NDC 

# Rockabilly en rock & roll in Iduna met Boppin Around

15 augustus, 20.30 uur

Drachten - Liefhebbers van rockabilly en rock & roll komen zaterdag 15 augustus vanaf 20.30 uur aan hun trekken in poppodium Iduna. In navolging op de traditie van Boppin Around Drachten presenteert de concertzaal een alternatieve versie van Boppin Around met de beste rock & roll en rockabilly. Rockabillyband Highway 54 bestaat vijftien jaar. Sinds 2005 wordt geen station overgeslagen en dendert de rockabilly-trein van danszaal naar kroeg via internationale festivals als Rockabilly Rave in Engeland. Verbindingen met Noorwegen, Finland, Frankrijk, Duitsland, België en Spanje zorgen ervoor dat niemand de trein die Highway 54 heet meer kan missen. Oude bakelieten platen, gevonden in een schuur, komen weer tot leven. Bluegrass, Hillbilly, Blues en andere Oldies worden gezongen en gespeeld door Bert op de gitaar, Okke op de bas en Skelte op de viool en mandoline. Ronkend, sputterend en schokkend komt de band op gang om bezoekers te laten genieten van the Barnfinds. Daarnaast zorgt DJ Thunder Bee voor de fijnste rockabilly-tunes. De hele zomer vinden wekelijks concerten plaats in Iduna. Zo komen onder anderen Elske DeWall, Rapalje en Dilana nog aan bod. Check voor alle concerten en data www.iduna.nl.

Bron: NDC 

# Boerestreekmarkt

16, 23 & 30 augustus, 11.00  tot17.00  uur 

Appelscha - Gezellige braderie, met grote diversiteit, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er is ook ruimte voor een vlooienmarkt, reserveren via: www.vitalismarkten.nl

Poëzie Brocope III op thema 'De Troubadour'

16 augustus, 14.30 uur tot 17.30 uur

Oldeberkoop- We gaan het weer aan! Na een door de onzalige Heks Corona afgedwongen onderbreking willen wij de serie Poëzie Brocope gelegenheden half augustus weer voortzetten. Evenals het 2e dichterspodium op thema I.m.a.g.i.n.e. Bedenk Eens (12 April 2020) moeten wij samen de dichtershappening wel weer in een andere vorm gieten. Dit keer niet in de vorm van een radioprogramma maar nu als een Buitengebeuren in de Tuin van theatercafé Le Brocope op de favoriete zondagmiddag. De afstandsregels worden gerespecteerd : verspreid opgesteld in de Tuin op het achterterras en het grasveld kunnen deelnemende dichters en luisterpubliek plaatsnemen in tuinstoelen en deckchairs en genieten van een drankje bij het Gesproken Woord en Gezongen Gedichten. Deze 3e keer is 'De Troubadour' het thema waarop dichters en dichteressen worden uitgenodigd om beurten  hun werk voor te dragen : ritme en melodie zijn de hoofdbestanddelen van dit soort dichtkunst :  lyrische teksten soms begeleid door een muziekinstrument, gezongen of zangerig voorgedragen, voor het voetlicht gebracht als cabaret of in rapvorm en refreinzang gegoten. Op uitnodiging zijn ook enkele artiesten uitgedaagd om als 'Troubadour' hun bijdrage te leveren aan deze zomerse aflevering van Poezie Brocope III. In verband met de Corona-beperkingen wordt u verzocht uw gegarandeerde plaats in de Dichterstuin telefonisch te 'bestellen' : zo ruim mogelijk van tevoren even bellen om u aan te melden via: tel. 0516-451867 of 06-636499661 (Fred Hoekstra) Om de poen hoeft u het niet te laten (vrij entree tot alle stoelen bezet zijn !) Opgave als deelnemende dichter is wel nodig en voor iedereen mogelijk bij: Wim de Boer: wjfboer@yahoo.com en Fred Hoekstra: ferrydutch48@gmail.com.

* Varen door de Weerribben

18-20-25-27 augustus 10.30 - 12.30uur

Ossenzijl - Varen door de Weerribben; De gids neemt je mee in de wereld van de vogel, de grote vuurvlinder of krijg je alles te horen over de libellen in de natuur. Daarna ga je op pad, om vanaf de boot dieper in te gaan op het onderwerp van die dag. Een interessante excursie voor wie nét dat beetje meer wil weten! Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 17, Ossenzijl Reserveren is verplicht: dit kan telefonisch 088-2843470 of per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

* Reeënexcursie op de fiets

18 augustus 19.00 - 21.30 uur

Elsloo - Op dinsdag 18 augustus organiseert Staatsbosbeheer een reeënexcursie in Elsloo. ’s Avonds maak je met een gids van Staatsbosbeheer een unieke fietstocht door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Tijdens deze avontuurlijke tocht probeer je samen met de gids reeën te spotten. De tocht start bij Camping Wilhelminahoeve in Elsloo. Oorspronkelijk is de ree een dagdier, maar door verstoringen van de mens is dit nu anders. Reeën zijn vooral actief vlak na zonsopkomst of  ’s avonds wanneer het begin te schemeren. De ree eet van alles en houdt vooral van bramen, bessen, kruiden, jonge blaadjes,  grassen, bladeren en verschillende landbouwgewassen. Dit voedsel vind je  allemaal in het Drents-Friese Wold  en daarom komen er ook veel reeën voor in dit gebied. Tijdens de tocht fietsen we door de indrukwekkende natuur en geeft de gids aanwijzingen waar je de reeën het beste kunt spotten. We gaan op zoek naar verschillende sporen, zoals veegsporen en looproutes. Ook kan de gids je vertellen waar ze hebben gegeten en waar je dit aan kunt herkennen. Datum: dinsdag 18 augustus 2020, Tijd: 19.00 - 21.30 uur, Locatie: Camping Wilhelminahoeve, Canada 3, 8424 SR Elsloo Tel. 0653592959 Kosten: € 9,00 volwassenen; € 6,00 kind t/m 12 jaar inclusief koffie, thee of chocomelk Tip: trek donkere kleding aan en neem een verrekijker mee. Praktisch: neem je eigen fiets mee. 

Voor meer informatie en aanmelden (noodzakelijk!) : www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

* Varen door de Weerribben bij zonsondergang

18-20-25-27 augustus 19.15 - 21.15 uur

Vledder - Vaar mee door het schemer van de Weerribben. Bij het vallen van de avond stap je in een speciaal gebouwde platbodem, een comfortabele rondvaartboot. Onderweg vertelt de schipper je over de geheimen dit waterrijke gebied bij nacht, zoals over mysterieuze bewoners als de roerdomp en de kleine waterhoen. Geniet van de geluiden in de overgang van dag naar nacht. En met een beetje geluk zie je de gloed van de ondergaande zon weerspiegelen in het stille water. Buitencentrum De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl Reserveren is verplicht: dit kan telefonisch 088-2843470 of per e-mail weerribben@staatsbosbeheer.nl

# Live in het Park: The Radiators

19 augustus, 21.00 uur

Steenwijk - Het bruisend middelpunt van The Radiators is zanger Jan-Marc Schreur. The Radiators bestaan verder uit Frank Bergkamp (toetsen, zang), Klaas Beute (drums) en Hylco de Boer (bas, zang). The Radiators spelen een mix van Classic Rock & Nederpop en trekken de aandacht met een heel eigen geluid. Hun muziek golft van De Dijk (de gelijkenis van de stem van zanger Jan-Marc met de stem van Huub is verbluffend!) naar Elvis Presley, Lynyrd Skynyrd, Lee Towers, Eric Clapton, Johnny Cash, Polle Eduard, The Rolling Stones, Het Goede Doel, The Doors, B.B. King, The Proclaimers, Joe Cocker & The Scene. Om maar even een paar namen te noemen… De leden van The Radiators hebben zich de afgelopen jaren in binnen- én buitenland bewezen op bruiloften, bedrijfs- en pleinfeesten, in kroegen en in feesttenten. The Radiators maken geen gebruik van backing tracks en spelen alles altijd 100% live. Ambachtelijk muziek maken is wat ze doen. Optreden voor een enthousiast publiek vinden ze het leukste wat er is. Hun doel is om samen met het publiek van ieder optreden weer een feestje te maken!

Plaats van handeling: Park Rams Woerthe in Steenwijk, vrij entree!

Workshop Textiele Vlechttechnieken met Min Spillemaeckers (3-daagse)

20,21 & 22 augustus, 09.00 uur tot 21.00 uur

Noordwolde - Gedurende 3 dagen gaan we ons onderdompelen in de stroom van creativiteit, onze scheppende kracht. Heb je nog oude jeans/gordijnen/linten…? Tover ze om in een origineel toilettasje/handtasje/mandje/kunstzinnig werkje… Heb je nog touw/koord/ biezen/wilgenschors/waxed linen? Tover ze om in een eigentijds werkje.Volgende technieken komen aan bod: windmolen techniek en kant-weven. Je kiest zelf wat je wenst te maken en z.o.z welke techniek je wenst te gebruiken. De technieken worden aangeleerd met oefenmateriaal: stof voor de windmolen techniek en koord voor het kant weven. Voor het eigen werkstuk wordt gevraagd zelf diverse materialen meenemen om mee aan de slag te gaan. Nationaal Vlechtmuseum, Mandehof 7, Noordwolde. Van 9:00 – 21:00 uur. Kosten: € 250,00 incl. materiaal om te oefenen. Opgeven voor deze workshop kan tot en met 16 juli 2020 via info@vlechtmuseum.nl

Zomeravondwandeling Rond de Bosberg

20 augustus, 19.30 uur tot 21.30 uur

Appelscha - Sluit je dag af met een zomerwandeling over de Bosberg en een bezoek aan de Bosbergtoren in het Drents-Friese Wold. Ontdek de natuur in de schemer, als de zon naar de horizon zakt, het stiller wordt en de eerste nachtdieren langzaam tevoorschijn komen. Het oude bos kent een rijke geschiedenis waar de gids van Staatsbosbeheer je graag over vertelt. Wandel mee en luister naar de verhalen over de oorsprong van het gebied, de uitkijktoren en de eiken van 400 jaar oud. Startpunt TIP Appelscha, Boerestreek 23, Appelscha Van 19:30 – 21:30 uur. Kosten: € 7,50 (< 12 jaar: € 4,50). Aanmelden verplicht: winkel.staatsbosbeheer.nl/avondwandeling-over-de-bosberg

Kentucky Snake Oil in Karmelklooster

20 augustus, 20.00 uur

Drachten - Kentucky Snake Oil speelt donderdag 20 augustus vanaf 20 uur in het Karmelkooster in Drachten. Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stil zitten: Kentucky Snake Oil brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die ondermeer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams en Mumford & Sons.

Kentucky Snake Oil wordt gevormd door: Mario Kramer - zang, gitaar Sebastian L. Meijer – fiddle, zang Douwe Dijkstra - contrabas, zang Wander van Duin - banjo, mandoline, dobro, zang

Na afloop is gelegenheid om nog een drankje te genieten in de prachtige kloostertuin. Het is een openlucht concert. Neem voor de zekerheid iets warms mee. Bij twijfel vanwege de weersomstandigheden nemen we op de dag zelf, in overleg met de musici, de beslissing of een concert door kan gaan. Is soms ook mede afhankelijk van de te gebruiken instrumenten. Kijk op de dag zelf op onze website voor meer informatie.

www.karmelklooster.nl

# Daikin NK Inlineskaten: volop activiteiten in Heerenveen

21 t/m 23 augustus

Heerenveen / Wolvega - Van 21 tot en met 23 augustus wordt het Daikin NK Inlineskaten baan/weg verreden in Wolvega en Heerenveen. De wedstrijden stonden aanvankelijk voor eind mei gepland in Oldebroek, maar dat werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Intussen heeft de SC Oldebroek de organisatie teruggegeven, waarna de KNSB heeft gekozen voor Heerenveen (baan) en Wolvega (weg) De baanwedstrijden vinden 21 en 22 augustus plaats op de inlineskatepiste bij Sportstad Heerenveen. Vanwege de geldende coronamaatregelen heeft publiek geen toegang tot de wedstrijden op de baan. Er wordt een scherm geplaatst bij het basketball court, hierop zullen de wedstrijden te volgen zijn. Daarnaast verzorgt schaatsen.nl online een livestream van het NK. In aanloop naar en tijdens het NK worden er in Heerenveen leuke skeeleractiviteiten georganiseerd. Zo wordt er een pumptrackbaan aangelegd, is er een skeelerroute uitgezet en valt er een inlineskatefeestje te winnen. Alle informatie over deze side-events en het Daikin NK Inlineskaten in Heerenveen is te vinden op www.ngoudenplak.nl/nkinlineskaten.

Bron: NDC

OERwandeling (2 uur)

22 augustus, 13.30 uur tot 15.30 uur

Diever- Een archeologische wandeling o.l.v. gids langs o.a. hunebed, steenkist en grafheuvels. Aanmelden via e-mail: wandelingen@oermuseum.nl Informatie: www.oermuseum.nl Start bij OERmuseum Brink 7 Volwassenen: € 6,00 Kind v.a. 6 jr.: € 4,00

Het Nijekwartet speelt picknick tuinconcerten:

22 augustus, 14.00 en/of 16.00 en/of 19.00 uur 

Drachten - Muziek met een fris zomers karakter in een ontspannen sfeer. Het Nije Kwartet ( Mijke Sekhuis - sopraan, Hanka Clout - klarinet, Huub van de Velde - contrabas en  Vaughan Schlepp - piano) staat na maanden quarantaine te popelen om weer samen muziek te maken. Geniet samen met ons van de vrolijke noten van Schubert en Mozart, droom weg bij de hemelse muziek van Mahler én ontdek het best bewaarde muzikale geheim van Friesland. De zomer van 2016. Over het water van het Friese Nijetrijne klinkt muziek en zang. Tijdens een zomerse buitenoperaproductie vinden vier doorgewinterde musici elkaar in hun liefde voor muziek én gezelligheid. Dus blijven ze elkaar opzoeken: om samen te musiceren, bij te kletsen en te borrelen. Tot Corona roet in het eten gooit en de hele wereld stil valt. Zelfs de muziek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zodra het kan worden er weer plannen gesmeed, arrangementen gemaakt en zelfs gerepeteerd. Want hoewel er deze zomer geen opera zal klinken in Nijetrijne zoekt het Nije Kwartet alsnog de natuur op met een serie picknick tuinconcerten.

Zo werkt het

De concerten vinden plaats op 4 unieke locaties in Nederland. (Almere 15 augustus, Merselo (Venray) 16 augustus, 

Drachten 22 augustus en Pijnacker 23 augustus) Coronaproof, dus alleen op voorinschrijving en met 1,5 meter afstand. De concerten gaan alleen door bij minimaal 40 verkochte kaarten, bij meer inschrijvingen kan een tweede of derde concert op dezelfde dag worden ingepland. Vermeld dus bij inschrijving ook je voorkeurstijdstip voor die dag! De concerten duren ongeveer 45 minuten en hoewel er geen horeca of catering is, mag je van onze gastheren en vrouwen wel zelf wat te eten en drinken meenemen en gezellig picknicken tijdens het concert.

Regels en inschrijven

> toegangsprijs: € 25,- > kinderen tot 12 jaar: gratis > 12-18 jaar & studenten: € 12,50 > alleen op voorinschrijving; stuur een mail naar nijekwartet@gmail.com; bij voldoende aanmeldingen volgt een bevestigingsmail met betaalverzoek. > geef in de mail duidelijk aan: gewenste datum en gewenste voorkeurstijd, 1e en 2e keus. > vermeld bij reservering: gezamenlijk huishouden ja/nee. > bij annulering ivm regen of aangescherpt coronabeleid krijg je je geld terug (minus €0,50 servicekosten/kaartje). > blijf thuis bij corona-gerelateerde klachten. > iedereen zorgt voor zijn eigen kleedje/stoel/kruk en versnaperingen, en ruimt zijn eigen afval op. > vaste placering met inachtneming van 1,5 meter afstand. > alleen bij uitzondering is toiletbezoek mogelijk. (dus ga in ieder geval alvast thuis naar het toilet)

Speuren naar spinnen in het Drents-Friese Wold

23 augustus, 13.30  - 15.30 uur 

Appelscha - Bang voor enge kriebelmonsters?  Ga je mee op safari en spinnen zoeken in het Drents-Friese Wold? Tijdens een wandeling op zondag 23 augustus laat een gids van Staatsbosbeheer de spinnen van veraf, maar ook van heel dichtbij bekijken. Ze kruipen tussen de bomen en de bladeren op de grond en hangen in de takken van de bomen. Spinnen zijn er in alle maten en ze hebben allemaal hun aardigheden en eigenaardigheden. En dan blijken die spannende beestjes, met veel te veel pootjes, eigenlijk heel leuk te zijn. De wandeling is op zondag 23 augustus start om 13.30 vanaf het Buitencentrum in Appelscha.

Datum en tijd: zondag 23 augustus van 13.30 – 15.30 uur

Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Kosten: € 6,00, kinderen tot 12 jaar € 4,-

Online aanmelden noodzakelijk : www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Growing Blue: de reallife soap van Bakkeveen

28 en 29 augustus en 4 en 5 september, 18.00 uur 

Bakkeveen - In Bakkeveen wordt 28, 29 augustus en 4 en 5 september het iepenloftpsul Growing Blue opgevoerd. Bakkeveen is helemaal op weg om een Blue zone te gaan worden. John de Mol ziet hierin een uitgelezen kans om na het fiasco van Utopia weer een nieuwe reallife soap te maken in Bakkeveen. Zijn zus Linda moet de verbindende schakel worden tussen fictie en werkelijkheid. Het gezonde leven in Bakkeveen heeft ook een onverwachte keerzijde. De huisartsen worden gedwongen om op zoek te gaan naar andere activiteiten maar dat valt niet overal in goede aarde. De Himmelploeg heeft genoeg van alle mensen die gezond willen wandelen en bewegen. Terwijl de ouderen in Bakkeveen druk zijn met het gezonde leven, ziet de jeugd van Bakkeveen een nieuwe uitdaging. De mooi aangelegde snoeproute van de Doarpstun is een uitgelezen kans voor de jeugd om met andere planten te gaan experimenteren. En heeft de kok wel een goede neus voor de juiste ingrediënten? Of dit allemaal wel de bedoeling is van John de Mol is maar de vraag en hoe het allemaal afloopt, is te beleven tijdens het theaterdiner. Na het uitstel vanwege covid-19 in het voorjaar is de voorstelling aangepast naar een openluchtspel op de zonneweide van zwembad Dundelle Optisport in Bakkeveen. De aanvang van de avond is 18.00 uur. Reserveren is beslist noodzakelijk en dat kan via 0516 541493 of mail: dundelle@optisport.nl

of de website www.bakkeveen.nl/toneel

# Expositie Sonja Lodewijks bij RondoM

vanaf 30 augustus t/m eind december 2020

Wilhelminaoord - Op zondag 30 augustus om 15.00 zal in RondoM in Wilhelminaoord een mooie expositie met schilderijen van Sonja Lodewijks worden geopend. Dit gaat vergezeld met een optreden van concertpianist Tjako van Schie. De opening is publiek toegankelijk, de entree bedraagt € 15. Reserveren wordt wel geadviseerd i.v.m. het beperkt aantal plaatsen en de coronamaatregelen. Beeldend kunstenaar Sonja Lodewijks is geen onbekende in de regio, hoewel geboren in Alkmaar woont zij al jaren in Noordwolde. Haar schilderstijl is expressief, kleurrijk en sensitief. Ze exposeerde al eerder met succes op diverse plekken in de regio, en nu in RondoM. De schilderijenexpositie staat in het teken van “natuur en abstractie”, en zal ook na het concert nog tot eind december te bewonderen zijn op afspraak. Pianist Tjako van Schie is docent aan de conservatoria van Amsterdam en Porto en treedt veelvuldig op. Ook is hij werkzaam als componist en arrangeur. In RondoM in Wilhelminaoord heeft hij sinds maart vorig jaar zijn eigen kunstcentrum en woonwerkruimte, waar ook verschillende evenementen plaatsvinden, zoals concerten, try-outs, tentoonstellingen, repetities, vergaderingen, workshops en muzieklessen. RondoM – Kunst, Muziek, Cultuur, Educatie Linthorst Homanstraat 22, 8384EE Wilhelminaoord. Tel. 06-5368 1895, E-mail: tjschum@gmail.com

* De eerste Radio Weststellingwerf Centraal Bingo van het nieuwe seizoen

4 september, 20.00 - 22.00 uur

Noordwolde - Na een maandje vakantie vanavond weer de eerste BINGO van het nieuwe seizoen. Hopelijk wordt het weer net zo gezellig als het afgelopen seizoen en zijn jullie binnenkort ook weer welkom in onze studio. Want Bingo spelen bij Radio Centraal blijft natuurlijk nog steeds heel erg leuk! Er zijn voorlopig nog wel een paar beperkingen: Meespelen in de studio mag nog even niet. Ook het draaien van de balletjes mag tijdelijk niet meer door gasten worden gedaan. Maar thuis spelen kan natuurlijk wel. Dus... doe mee met de Bingo-Show vanaf nu weer elke vrijdag bij Radio Centraal. Aanvang 20:00 uur. Met mooie geldprijzen (hoofdprijs € 75,00 netto) en lage kosten (€ 0,50 per lot). De Jackpot is nog meegenomen van het afgelopen seizoen en staat momenteel op maar liefst € 140,- !!!

Loten zijn te koop bij de bekende verkoopadressen: Primera Noordwolde, Primera Wolvega, Tankstation de Blesse en Snackresto 't West in Wolvega. Radio Weststellingwerf Centraal, Buurthuisstraat 5, 8391CD Noordwolde, tel. 0561- 432222    

De geldprijzen van de laatste Bingo liggen bij de verkoopadressen vanaf zaterdag 1 augustus 2020. De gewonnen gratis Bingokaarten en nieuwe kaarten liggen vanaf zaterdag 29 augustus 2020 klaar bij de verkoopadressen.  

Corona-proof Paard & Erfgoed duurt twee dagen

5 en 6 september

Frederiksoord - Plattelandsmarkt Paard & Erfgoed is zaterdag 5 en zondag 6 september in de Tuinen van Frederiksoord. 

De markt telt vele kramen, oude ambachten, en paarden- en hondenshows. Het team van Paard & Erfgoed gaat de uitdaging aan om een veilig en gezond evenement te organiseren. Standhouders, showmensen, vrijwilligers en vooral de bezoekers zijn daar hard bij nodig. De organisatie doet vele aanpassingen om het evenement corona-proof te organiseren.

Twee dagen

De belangrijkste verandering is dat Paard & Erfgoed dit jaar verspreid is over twee dagen. Daarom zorgen de standhouders en showmensen voor een afwisselend aanbod. De authentieke woonwagens, ambachten en dieren zorgen samen met de 550 soorten fruitbomen voor een sfeervol decor. Ook dit jaar helpen er zorgklanten mee, zowel in de weken voorafgaand aan het evenement, als tijdens het weekend zelf.

Online bestellen

De entreekaartjes zijn online te bestellen. Daarbij moet worden aangegeven hoe laat bezoekers komen. Er zijn tijdsloten van een half uur. Hiermee worden lange rijen mensen bij de kassa voorkomen en verspreidt (een maximaal aantal) bezoekers zich per half uur over het terrein. 36 uur voorafgaand aan het evenement krijgen de bezoekers een mail met de laatste richtlijnen van het RIVM.

Eenrichtingsroute

Er is een eenrichtingsroute gemaakt. Hierdoor ontstaan er geen kruisingen van stromen bezoekers. Iedereen komt zo langs alle kramen en shows. De paden zijn ruim opgezet, zodat inhalen mogelijk is en de 1,5 meter tussen bezoekers gehanteerd kan worden. Bezoekers mogen tot 17.00 uur zo vaak rond gaan als ze willen.

Tuinen van Frederiksoord

Het evenement wordt gehouden in de Tuinen van Frederiksoord. Dit terrein is in totaal acht hectare groot, waardoor er voldoende ruimte is voor iedere bezoeker. De catering en de activiteiten zijn buiten de route geplaatst, zodat er geen opstoppingen kunnen ontstaan. De bezoeker wordt gevraagd om contactloos te betalen bij de kramen en de catering.

Rondom de showbakken komen zitplekken. Daaromheen mogen bezoekers staan in vakken, maar met de nodige afstand van elkaar. Op deze manier kan er worden gekeken naar shows met paarden, honden, schapen, eenden en roofvogels.

Bij de horeca worden de hygiënerichtlijnen serieus genomen. Zoals bezoekers dat van eerdere edities gewend zijn, worden de toiletten de hele dag grondig gereinigd en ontsmet. www.paardenerfgoed.nl

Bron: NDC

Muziekwerf en Kortsluiting organiseren concert in Elsloo

6 september, 16.00 en 18.00 uur

Elsloo - Het kan al een tijdje, maar nu ook dichtbij: Muziekwerf organiseert samen met stichting De Kortsluiting het Garden Picknick Concert. Het concert wordt gehouden in de Landschapstuin in Elsloo op zondag 6 september. Het wordt een intiem concert, want Erwin Java en Sean Webster treden voor maximaal vijftig personen op die dag. De kaarten kosten tien euro. Wie erbij wil zijn, reserveert via Kunstwerf. De Landschapstuin is te vinden op Hoofdweg 6. (* Noot van de redactie: Het concert bleek bij ontvangst van dit bericht al uitverkocht, maar wanneer je toch niks wilt missen kun je je altijd nog in de omgeving ophouden ;-)  

* Jaarlijkse Kunstmarkt Kunst in Opsterland

12 september, 11.00 tot 17.00 uur

Beetsterzwaag - In het Lycklamapark in Beetsterzwaag wordt zaterdag 12 september van 11 tot 17 uur de Jaarlijkse Kunstmarkt Kunst in Opsterland gehouden. Zo’n 30 kunstenaars mee, die uit de regio afkomstig zijn.De kunst is te koop en is zeer gevarieerd: sieraden, bijzondere tassen, schilderijen, fotografie, tekeningen, keramiek, glas-, textiel, metaal- en houtwerk. Ook wordt een beeldentuin ingericht. Gratis toegang voor publiek. Het is tijdens de landelijke Open Monumentendag. Daarom is het Lycklamahûs (Rijksmonument) ook geopend van 11 -17 uur voor het bezichtigen van het interieur op de begane grond, onder meer de Trouwzaal met de schilderijen portretten van de leden van de familie Lycklama à Nijeholt. Naar aanleiding van de tentoonstelling Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt van 2018, is op één van de wanden in de hal een de stamboom aangebracht van het geslacht Lycklama à Nijeholt. Ook de Notariskoepel is open van 11 -17 uur. In de boomgaard achter Hoofdstraat 82. De Notariskoepel werd door de familie Lycklama à Nijeholt gebruikt als prieel. Buiten, bij de hoofdingang aan de achterkant van het Lycklamahûs, vertelt wandeljournalist Fokko Bosker in een aantal korte toespraken over de geschiedenis en de situering van Beetsterzwaag en de vele adelshuizen/landgoederen plaatsen in de context van het landschap, onder meer gevormd door het Koningsdiep. Op de tijdstippen 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

Optredens tijdens de Kunstmarkt: 1. troubadour singer/songwriter Murk Aukema met gitaar 2. danseres/actrice/theater, Ute Kaiser, die “anderhalve meter afstand” uitbeeldt. 3. muziek slagwerk How to play the cactus door Tatiana Koleva en de Youth Percussion Pool in de historische appelboomgaard. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Anne van Dalen, Isabelle Oppel, Ben Vieberink, Joke Schepers, Zi-zz-Art van Carole Witteveen, Gerda Hamsma, Ineke Carolus, Dineke Prins, Klaas Klazema, Matty van Rumpt, Frank Hohl, Natalie de Klijn, GerardDijkstra, Jannetta Bron, Erik Mol, Leo Maarleveld, Hanneke Luit, Nel de Boer. Info: www.kunstinopsterland.nl

Schubertconcert in Oldeberkoop

12 september, 19.30 en 21.00 uur

Oldeberkoop - Het extra concert op 4 juli dat de stichting Muziek op Stapel, Stapel op Muziek voor een -noodgedwongen- beperkt publiek organiseerde werd zowel door publiek als musici zeer gewaardeerd.  Er kwamen reacties als: “eindelijk weer eens eruit voor iets feestelijks, als dit mooie concert” en “eindelijk weer eens kunnen spelen voor publiek”.

Twee eerdere concerten uit deze serie moesten, zoals u weet, vanwege de COVID-19 epidemie worden afgelast. De epidemie is geluwd en de RIVM-maatregelen zijn versoepeld. Maar het lijkt erop dat we voorlopig nog niet kunnen teruggaan naar de situatie van voor de epidemie. Het eerstvolgende concert, op 12 september, zal daarom bij wijze van proef worden georganiseerd in een andere locatie, waar meer publiek aanwezig kan zijn: de Multifunctionele Accommodatie (MFA) van Oldeberkoop. Om voldoende ruimte te bieden voor het gebruikelijke aantal bezoekers is er bovendien besloten om dit concert in te korten naar ruim drie kwartier, waardoor het op dezelfde avond tweemaal achtereen kan worden uitgevoerd.

Dat betekent ook andere aanvangstijden: het eerste concert begint om 19.30u en het tweede om 21.00u 

Dan klinkt het fameuze Opus 100, pianotrio in Es Groot van Franz Schubert (1797-1828), uitgevoerd door: Niek Baar, viool,

Ella van Poucke, cello en Ben Kim, piano

Kaarten kosten €25,00 (tot 21 jr.: €10,00) incl. programma, alleen via reservering te bestellen ij muziekopstapel@gmail.com of indien mailen niet mogelijk is telefonisch bij bestuurslid Simon Been: 0516 426604. Voor verdere informatie zie www.muziekopstapel.nl Graag bij uw reservering opgeven welk tijdsblok u kiest en indien u met meerderen komt of sprake is van 1 huishouden. Het blijft lastig plannen met alle restricties. We hopen natuurlijk dat we snel kunnen terugkeren naar de oude situatie van concerten in de kerk zonder afstandsbeperking. Wanneer dat zal zijn is echter nog niet te overzien.

Tom Theuns en Aurélie Dorzée naar Piterkerk Lippenhuizen

13 september, 14.30 uur

Lippenhuizen - Het cultuurteam van de Piterkerk Lippenhuizen zoekt de buitenlucht op voor het eerste concert van het muzikale najaarsseizoen. Zondag 13 september vanaf 14.30 begeleiden de Vlaamse musici Tom Theuns en Aurélie Dorzée een afwisselend ommetje van vijf kilometer vanaf de Piterkerk langs de Compagnonsfeart en de Slûsleane met hun prachtige muziek en liederen. De organisatoren in Lippenhuizen snakken naar muziek en zo zal het menigeen vergaan, nu we in Nederland al zo’n tijd verstoken zijn van concerten en gezellige samenkomsten. Wandelen op gepaste afstand van elkaar, met het hoofd in de wind, lekker doorwaaien en tegelijkertijd genieten van de laatste bloeiende bloemen in de bermen, de vogels in de boomkruinen en de wolkenluchten boven de met eiken en elzen omzoomde weilanden. Deze zomer zijn in het dorp fleurige ommetjes uitgezet en beschreven langs met bloemenmengsels ingezaaide bermen en plantsoenen. Wandelboekenschrijver Fokko Bosker en initiatiefneemster van Fleurig Ommetje Lippenhuizen, Gelbrigje Visser, delen lopend hun observaties met de concertgangers. Want de wandeling laat zich moeiteloos combineren met het optreden dat Tom Theuns en Aurélie Dorzée bedachten. Muzikant Theuns benaderde de podia met het volgende idee: „De afgelopen maanden heeft iedereen de parken en natuurreservaten in de buurt (her)ontdekt. Ons album Elixir ademt ook die sfeer uit en dat willen we verbinden door deze zomer in duo concertjes te gaan spelen op mooie plekken buiten (ook in grote tuinen bv). Akoestisch, zonder rompslomp. Kan bijvoorbeeld met een wandeling erbij. Ieder neemt een plooistoeltje mee dat hij op gepaste afstand neerpoot. Gezinnen kunnen samenzitten, ik zie het al voor me.” Op enkele mooie plekken tijdens het ommetje houdt het gezelschap halt voor een miniconcert dat zich al lopend een paar keer herhaalt. Te denken valt aan het terras van multifunctionele accommodatie Kobunderhûs, een ruime tuin langs de vaart, onder een kastanje bij de sluis en een mooie plek in het dorp. Bij een onvoorzien oplaaien van de coronapandemie gaat het ongewoon fleurig muzikale ommetje niet door. Dat spreekt voor zich. Vanwege de geldende voorschriften is het alleen mogelijk deel te nemen bij voortijdige reservering van kaarten. Er kunnen hooguit vijftig deelnemers aan dit eenmalige evenement meedoen. Ticket €12,50 inclusief een kop koffie of thee als welkom. Te reserveren op www.piterkerklippenhuizen.nl. Kaarten kunnen buiten bij de kerk worden opgehaald.

Bron: NDC

* Opera Spanga maakt vijfde operafilm: The Other

17 t/m 25 oktober

Spanga – In oktober 2020 gaat de vijfde operaspeelfilm van Opera Spanga in première: The Other, over angst voor de ander. De opnames starten in juli. Van 17 t/m 25 oktober wordt de operaspeelfilm tien keer vertoond, met inachtneming van anderhalve meter afstand voor bezoekers, op de nieuwe speellocatie aan de Lindedijk 11 in het buurtschap Spanga, Friesland.
The Other is gebaseerd op een historische gebeurtenis die nog steeds actueel is. In het Lissabon van 1506 – ten tijde van de pest – worden duizenden nieuwe christenen (bekeerde joden en islamieten) in één etmaal het slachtoffer van bange andersdenkenden. Een katholieke Friese matroos, een joodse geldschieter uit Spanje en een islamitische jonge vrouw uit Egypte hebben vreselijke misdaden begaan. En toch blijken ze fatsoenlijke, gepassioneerde mensen te zijn. In deze operafilm wordt geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag getoond. Niemand is uitverkoren, niemand heeft gelijk, niemand is menselijker dan een ander. Identiteit is slechts een schaduw, een vervormd beeld dat op de muren van onze angsten wordt geprojecteerd. Opera Spanga verfilmde eerder Verdi’s Rigoletto, Saint-Saens’ Samson and Delilah, Mozarts/Van Bergeijks Donna Giovanna en Puccini’s Gianni Schicchi. The Other is een samenwerking met Rosa Ensemble. Er wordt in het Engels, Arabisch, Hebreeuws en Fries gezongen en de film wordt in het Nederlands ondertiteld.
Cast en crew: 

o.a. Aylin Sezer (Cesaria), Eric Reddet (Espinoza), David Visser (Durk), Tjalling Wijnstra (muzikale leiding), Corina van Eijk (regie), Jonathan Levi (libretto), Floris van Bergeijk (compositie), Marjan Boukes (art direction), Thom Schrama en Jesse Kroon (camera), Pieter van Rooy (kostuums), Synco Scholvinck (montage).
Speeldata: 

zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober, aanvang 20.00 uur. Op de zondagen is er een matinee om 15.00 uur en op zaterdag 24 oktober is er zowel een matinee als avondvertoning.
Meer informatie: www.operaspanga.nl

Kijk voor meer online activiteiten op Vanplan.nl

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij u naar de website van de betreffende locatie.

  • Facebook
  • Instagram