* Heb je een activiteit die je graag wilt delen met de bezoekers van deze website, stuur dan een berichtje met alle benodigde informatie naar info@radiocentraal.com en mogelijk plaatsen we het op de site.

Liet opent inschrijving voor finale 2021

28 mei

Regio- De inschrijving voor het Fries songfestival Liet 2021 is vrijdag 28 mei geopend. Muzikanten die mee willen doen, kunnen de komende weken een origineel lied inzenden. Het lied moet in het Fries of in een Friese streektaal zijn geschreven. Inschrijven voor Liet 2021 kan via de site www.liet.frl. De sluitingsdatum is 12 juli. De finale van Liet vindt dit jaar plaats op vrijdag 19 november in poppodium Neushoorn te Leeuwarden. Als er vanwege coronamaatregelen geen publiek bij de finale aanwezig mag zijn, dan wordt de finale gestreamd. “Het heeft natuurlijk onze voorkeur dat de deelnemers kunnen spelen voor een volle zaal. Maar als dat onverhoopt toch niet mogelijk is, dan zorgen we ervoor dat iedereen de finale thuis kan volgen”, aldus voorzitter Gerard van der Veer van Liet. Het songfestival heeft dit jaar één voorronde. Uit alle inzendingen beoordeelt een vakjury welke twaalf beste liedjes zich daarvoor kwalificeren. Na live-optredens bij Omrop Fryslân blijven er, via een digitale stemming onder het Friese publiek, acht acts over voor de finale. Twee daarvan worden door het publiek aangewezen, de andere zes door de vakjury. “We hopen ondanks deze moeilijke tijd voor de muziekbranche op veel inzendingen”, zegt productieleider Tjallien Kalsbeek. Naast de finalisten treden tijdens Liet ook een aantal bekende Friese muziekacts op voor het crossover-programma van Liet. In koppels van twee schrijven en spelen de acts nieuwe Friestalige liedjes. “Liet is er om het Friestalige lied te stimuleren en een podium te geven”, zegt Van der Veer. “De wedstrijd met nieuwe Friese liedjes van jonge muzikanten is nog steeds heel belangrijk. Maar we willen ook verbreden en nieuwe dingen proberen, zoals bekende Friese artiesten stimuleren meer de Friese taal in hun repertoire te gebruiken.”

Woudagemaal en het Wetterskip Fryslân houden Friestalige gedichtenwedstrijd rondom 100-jarig bestaan stoomgemaal in Lemmer

28 mei

Regio - Het Woudagemaal en het Wetterskip Fryslân houden een gezamenlijke gedichtenwedstrijd rondom het 100-jarig bestaan van het stoomgemaal in Lemmer. Het winnende gedicht krijgt een VIP-arrangement inclusief een lunch voor vier personen bij het Woudagemaal. Ook zit er een privérondleiding bij in. Ook wordt het winnende gedicht of een gedeelte ervan op het raam aangebracht bij de kassa. De gedichten zelf moeten in het Fries worden geschreven. Daarnaast moeten ze over het weer gaan. Er is een beperkt aantal woorden toegestaan. Alle voorwaarden staan op www.woudagemaal.nl.

De gedichten kunnen tot 15 juni worden gestuurd naar info@woudagemaal.nl.

Bron:NDC

Koersbal Club ’t Buurthuus Noordwolde

iedere dinsdagmiddag van 15.00 - 17.00 uur

Noordwolde - Voor iedereen, van jong tot ouder, die het gezellig vindt om met elkaar een middag sportief bezig te zijn kan zich opgeven als lid van de club. In ’t Buurthuus gaan we iedere dinsdagmiddag van 15.00 – 17.00 uur gezellig Koersbal spelen.
Voor diegene die nog uitleg nodig hebben om het spel te leren is er begeleiding aanwezig. Tijdens of tussen het spelen kan er ook iets gedronken worden, dit is voor eigen rekening. Deelname per middag: € 2,00, ter plaatse te betalen. Info:
Piet van Oudenaren 06-14 71 27 28, Hans van Benthem 06-41 71 15 98

Radio Weststellingwerf Centraal Bingo

iedere vrijdagavond van 20.00 - 22.00 uur

Noordwolde - Iedere vrijdagavond kun je BINGO spelen bij Radio Centraal. Vanwege de beprekingen door de Corona-maatregelen kunnen wij nu even geen bezoekers ontvangen in de studio tijdens de live uitzending  Ook het draaien van de balletjes mag tijdelijk niet meer door gasten worden gedaan. Maar thuis spelen kan natuurlijk wel. Dus... doe mee met de Bingo-Show, elke vrijdag bij Radio Centraal. Aanvang 20:00 uur. Met mooie geldprijzen (hoofdprijs € 75,00 netto) en lage kosten (€ 0,50 per lot). 

De X is vanaf 9 april terug in ons prijzenpakket, voor 4 weken sponsort E. Vos bestratingen de X prijs met een geweldige waardebon. Dus haal gauw Bingoloten en maak kans op deze en meer fantastische prijzen. Tot vrijdagavond allemaal.

De Bingoloten verkoop van Radio Centraal is tot nader bericht op de volgende drie adressen: 

(Alleen met gepast geld betalen a.u.b.)

- Jumbo, Industriestr. 18 in Noordwolde,

- Snackresto ’t West in Wolvega en

- Tankstation ’t Centrum in de Blesse  

- Primera Wolvega

* De Jackpot is deze week niet gevallen en staat komende vrijdag, 18 juni  op € 35,- 

* Gezamenlijke start kaartverkoop Friese theaters

Regio - Met de landelijke campagne ‘Theater. Mooier dan ooit.’ starten Schouwburg De Lawei, Theater De Koornbeurs, het Posthuis Theater en Theater Sneek samen op 23 juni de online verkoop van het nieuwe theaterseizoen 2021-2022. De vier Friese theaters verspreid over de provincie slaan de handen ineen met een gezamenlijk start. Ze kijken uit naar het moment dat de deuren van hun theaters weer open gaan en de rode loper weer uitgerold mag worden. Ze roepen gezamenlijk het publiek op om in het nieuwe seizoen weer te komen genieten van al het magische dat theater biedt. Anders dan voorgaande jaren brengen de theaters in mei geen brochure uit. Op de website van ieder theater is binnenkort het aanbod te vinden. Op woensdag 23 juni start de kaartverkoop, zowel online als aan de kassa. Met trots presenteren de theaters dan hun programma’s boordevol cabaret, dans, muziek en toneel.

Mooier dan ooit

Met de sector brede campagne ‘Mooier dan ooit.’ wil de culturele sector heel Nederland laten weten dat ze terug zijn. Na maanden binnen zitten en beperking van sociale contacten, heeft heel Nederland behoefte aan ademruimte, genieten, geluk beproeven, kortom: leven. Dat het kan, dat het mag, dat het veilig is, en dat live onderdeel is van het leven. Een leven dat zich niet afspeelt achter schermen. ‘Mooier dan ooit.s’ is een initiatief van Nationaal Theaterfonds, met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, BankGiro loterij en Prins Bernhard Cultuurfonds. Inmiddels hebben meer dan 750 partijen in Nederland zich bij de campagne aangesloten.

Bron: NDC

* Bosbergtoren weer open

dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

Appelscha - De Bosbergtoren in Appelscha kan vanaf zaterdag 5 juni weer beklommen worden. Dat meldt de gemeente Ooststellingwerf, die vooralsnog de eigenaar en exploitant is. Binnenkort zal de gemeenteraad besluiten hoe het verder gaat. De toren is elke dag van 10.00 tot 18.00 uur geopend. Gedurende het zomerseizoen zijn er ruimere openingstijden. Er worden torenwachters ingezet om de coronamaatregelen in acht te houden.

* Waterschappen lanceren de Waterbazen Wandelingen

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Wandelen is een grote trend op dit moment. Om wat afwisseling te brengen tijdens het wandelen, lanceren de waterschappen de ‘Waterbazen Wandelingen’. Onderweg ontdekken wandelaars wat ze zelf kunnen doen voor schoon en voldoende water. Met een gratis Doe & ontdek-gids kunnen mensen aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Ze checken de waterkwaliteit, leren kijken als een dijkwachter of spotten tegeltuinen, regentonnen of wadi’s. Wandelaars kiezen zelf waar de wandeling heen gaat: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt.

Waterbazen

Steeds meer mensen dragen bij aan schoon en voldoende water. Met kleine aanpassingen in en om het huis is er al veel te bereiken. Zoals hoosbuien opvangen met een regenton, de auto een duurzame wasbeurt geven in de wasstraat of zwerfvuil rapen langs de waterkant. Met de campagne ‘Waterbazen’ willen de waterschappen zo veel mogelijk Nederlanders betrekken bij hun werk. En ze prikkelen om zelf ook waterbewust bezig te zijn.

Doe & ontdek-gids

De Doe & ontdek-gids van de Waterbazen Wandelingen is gratis te downloaden op waterschappen.nl en speciaal geschikt voor op de mobiele telefoon.

* Het Buitencentrum Drents-Friese Wold opent haar deuren weer

dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur

Appelscha - Het Buitencentrum Drents-Friese Wold heeft haar deuren weer voor het publiek geopend. We verwelkomen u graag.  Onze openingstijden zijn van 10:00 tot 17:00 uur op alle dagen van de week. Natuurlijk hanteren wij de richtlijnen van het RIVM en vragen u dit ook te doen. Natuurlijk is er van alles te beleven bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer! Het Buitencentrum is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes. Daarnaast hebben we bijzondere doe-paden voor kinderen. Voor de kleinsten hebben we het kabouterpad met leuke opdrachtjes.  Iets oudere kinderen kunnen de  Kriebeldiertjestocht doen of speuren naar diersporen.  Ook kunnen de kinderen hun energie  kwijt op de speelweide en in het speelbos. Bosbrasserie IJgenweis Appelscha  is ook 7 dagen per week open voor take-away. Wij hebben er weer zin in en zien u graag bij Buitencentrum Drents-Friese Wold!

* Blote Voetenpad Buitencentrum Drents-Friese Wold weer open

dagelijks 

Appelscha - Goed nieuws! Vanaf woensdag 19 mei is het Blotevoetenpad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold weer geopend. Veel mensen hebben de afgelopen periode hiernaar geïnformeerd, echter de Coronaregels  stonden openstelling nog niet toe. Er kan nu weer naar hartenlust over de bosbodem en door de modder gebanjerd worden. Wel houden we in de gaten dat het niet te druk wordt. Daarom is het noodzakelijk om vooraf online toegangskaartjes te reserveren voor het Blotevoetenpad bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Dit kan via de website van Staatsbosbeheer. Op deze manier kan de bezoekersstroom beter over de dag worden verspreid en wordt er voldaan aan de corona-richtlijnen. Op de site kan worden gekozen voor een tijdslot van een kwartier; binnen dit kwartier kan er gestart worden. Om het Blotevoetenpad te lopen is een sleutel voor de toegangsdeur nodig; deze sleutel kan in het buitencentrum worden verkregen tegen een borg van €10,00. (Liefst per pin betalen)

Vanwege de huidige corona-maatregelen mag de groep die het Blotevoetenpad gaat lopen, bestaan uit maximaal 2 personen boven de 12 jaar (met onbeperkt aantal kinderen onder de 12 jaar), of met een grotere groep mits zij allemaal op hetzelfde adres wonen. Boeken kan via www.staatsbosbeheer.nl/blotevoetenpaddfw

We rekenen op ieders begrip en medewerking. U bent van harte welkom.

* Fietsroute door De Drie Dorpen langs het oorlogsverleden ter herdenking van 75+1 jaar vrijheid

dagelijks

Ter Idzard - In het voorjaar van 2020 zou in Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde een fietstocht in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerd worden. Het initiatief kwam vanuit de plaatselijke commissie van het kerkje van Ter Idzard. Helaas waren er vorig jaar mei geen mogelijkheden om een fietsdag te organiseren. Dit jaar werd besloten het routeboekje toch te laten drukken, zodat geïnteresseerden de route individueel kunnen fietsen. De route start bij het kerkje van Ter Idzard en leidt langs plekken waar oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden en langs verschillende plaatsen waar onderduikers verscholen zaten. Eén daarvan is het onderduikershol in De Geele Bosch. Er werden wapens verstopt, die gedropt waren door de geallieerden. Eén wapendepot lag aan de Ruskemaden. 

Drie oorlogsmonumenten

De route gaat ook langs de drie oorlogsmonumenten. Er is een monument aan de Idzardaweg, waar een Halifax neerstortte. De zeven bemanningsleden overleefden het ongeluk, maar werden door de bezetters opgepakt. Er staat een monument aan de Kooiweg, waar een bommenwerper op weg naar Berlijn een noodlanding moest maken. Vier bemanningsleden werden opgepakt. Vijf anderen wisten het vliegtuig op tijd per parachute te verlaten en konden ontsnappen. Aan de Stadburen staat een monument ter herinnering aan drie mannen die op deze plek geëxecuteerd zijn. Het zijn Roelof Algra, Nicolaas Veltman en Marcel Leister, die in de Leeuwarder gevangenis zaten. Hun executie was een wraakactie van de Duitsers, vanwege een (mislukte) sabotageactie van het verzet aan het spoor. De Canadezen zijn op 12 april 1945 door Ter Idzard en Oldeholtwolde getrokken, op weg naar de brug van Mildam. Dit was een van de weinige toegangswegen naar Friesland. Door het verzet was voorkomen dat de brug werd opblazen.

Uit de archieven

Met name door de inspanningen van Margje Huitema is veel archiefmateriaal gevonden. Een deel daarvan kon in de route worden opgenomen. Marieke van Ameijde bewerkte de teksten met zorg en heeft met haar tekeningen bijgedragen aan een prachtige vormgeving van het boekje. De totale route is 28 km lang, maar kan ingekort worden. Het boekje is gratis te verkrijgen bij het Batavushuisje, Heirweg 57 te Nijeholtwolde; tijdens openingstijden van de WONDERKAMERS, tussen 13.00 uur en 17.00 uur; of bij De Geele Bosch, Ottersweg 13 te Oldeholtwolde.

Het boekje is ook te downloaden als pdf-bestand .

Bron: NDC

* Fietsen voor het Autismefonds

dagelijks

Wolvega - Stichting Eduzon in Wolvega is 27 maart gestart met de verkoop van twintig zelf opgezette fietsroutes door Friesland. Dit is ter gelegenheid van Autismeweek 2021. Met de opbrengt van de digitale routeboekjes wil Eduzon een bijdrage leveren aan het Autismefonds. De 20 fietsroutes voeren langs officiële ANWB-knooppunten en zijn samengesteld door twee fietsfanaten van Eduzon. Het aantal kilometers per route is gerelateerd aan de vorm van autisme: hoe zwaarder de stoornis, hoe korter de route.

Langs woonplaatsen van cliënten

In totaal zijn er routes van 20 tot 75 kilometer. Caroline de Blois, ook fietsliefhebber en werkzaam bij Eduzon: ‘De Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) organiseert zelf een fietstocht van Friesland naar Limburg ten gunste van het Autismefonds. Wat zij in het groot doen kan Eduzon in het klein, voor een breder publiek. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en routes uitgestippeld die zoveel mogelijk door of langs de woonplaatsen van onze cliënten en/of opdrachtnemers gaan.’

Eduzon is een non-profit organisatie in Jeugd- en WMO-zorg. De coaches en begeleiders stimuleren kinderen en jongeren met Autisme (ASS), ADHD en ADD om zich te ontwikkelen. Meer informatie: www.eduzon.nl 

Bron: NDC

 

* OERmuseum in Diever zet wandeling uit langs QR-codes

dagelijks

Diever - De musea zijn nog dicht door de lockdown, maar in Diever heeft het OERmuseum een nieuw soort wandeling uitgezet. Het is een speurtocht, waarvoor je de telefoon nodig hebt om QR-codes te scannen. Alleen zo kunnen de QR-codes worden ontcijferd, in aanwijzingen die aangeven waar je het volgende label kunt vinden. De QR-codes staan op labels met een rode mammoet, het logo van het OERmuseum dat binnenkort 15 jaar bestaat. De wandeling gaat door het dorp, langs archeologische bezienswaardigheden en door het Drents-Friese Wold. De aanwijzingen zijn duidelijk en de labels zijn niet moeilijk te vinden. Soms moet er echter wel even goed rond worden gekeken, gelezen en geklommen. Onderweg verzamel je bovendien een geheime code, waarmee aan het eind van de speurtocht een schatkist geopend kan worden. Uit de schatkist mag de wandelaar een herinnering meenemen. De wandeling is 7 kilometer en kan worden ingekort tot 4 kilometer. Het begin- en eindpunt is het OERmuseum aan de Brink in Diever. Meedoen met de speurtocht is op individuele basis en aanmelding is niet nodig.

Bron: NDC

 

“Covid”-editie van Loop-Neus-Loop: starten op verschillende plekken

dagelijks 

Tuk - Al jaren is het traditie dat aan het eind van het jaar de ‘Loop-Neus-Loop’ wordt gehouden. Een gezellige wandeling waarbij de deelnemers in veel gevallen feestelijk uitgedost een mooie route door Steenwijkerland lopen. Dit jaar gaat het anders dan anders: er is een “Covid”-editie uitgezet. Een “solitaire” wandeltocht van 10 kilometer, waarbij niet één massaal startpunt is, maar de deelnemers zelf kunnen starten op elke willekeurige plek van de route (dit met de bedoeling om een zo groot mogelijke verdeling te krijgen).

Gratis route

Op www.loopneusloop.nl kun je de gratis route vinden en je kunt starten op een door jou zelf uitgekozen dag en tijdstip.

Prijzen

De mensen die vóór 31 december lopen, kunnen meedoen met een spelelement. De winnaars worden beloond met mooie prijzen, beschikbaar gesteld door Café De Karre en Cafetaria Het Vullende Buikje.

Geen pauzeplek

Er is dit jaar geen pauzeplek op de route en eveneens is (zoals bekend) de horeca gesloten. ‘Loop voor uzelf, vorm geen groepen en geef gehoor aan de R.I.V.M. richtlijnen (anderhalve meter-maatregel)’, luidt de oproep van het Loop-Neus-Loop team. ‘De organisatie van deze tocht is niet aansprakelijk noch verantwoordelijk voor uw gedrag’.

Starten op verschillende punten

Het is mogelijk de route te starten op verschillende punten. De punten van de routebeschrijving staan als referentiepunten op de kaart op de website. Het wordt een andere Loop-Neus-Loop dan de vorige tien edities, waarbij iedereen startte bij café De Karre en er honderden wandelaars tegelijk op pad gingen. „We wilden de loop dit jaar toch door laten gaan, maar dan aan gepast”, aldus het team. „Het mooie is dat je nu vrij bent om te starten wanneer je wilt. Of dat nou bij het krieken van de dag is of midden in de nacht, je kunt hem vandaag al lopen!”

Bron: NDC

* Hein Mader Kunstroute

dagelijks

Appelscha - Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer, zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes. Er zijn 2 fietsroutes van 45 en ca. 55 km rondom 18 binnen- en buitenbeelden van deze kunstenaar.De 1e route gaat naar Oldeberkoop en terug. De 2e route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. Het Routeboek is gratis verkrijgbaar bij de TIP Appelscha (Boerestreek 23, 8426BN Appelscha), zolang de voorraad strekt. 

* Wandelroute Zandsculpturen Kuinderbos

dagelijks vanaf 12 juni

Kuinre - In het Kuinderbos zijn vanaf 12 juni negen nieuwe zandsculpturen te bewonderen. Deze keer met als thema kinderboeken. De vijf zandkustenaars: Jeroen Advocaat uit Gorredijk, Lip Ferweda uit Joure, Anique Kuizenga en Nail Magee uit Engelbert en Sikke Bart Frieling uit Groningen zijn op dit moment nog druk bezig om de kunstwerken te realiseren in de negen kisten. De kunstenaars gebruiken daarvoor woudzand uit het aangrenzende Schoterveld. Als woudzand vochtig wordt gemaakt en wordt aangestampt is het uitermate geschikt om sculpturen van te maken.

Kleine Beer

De vorige serie zandsculpturen met 75 jaar vrijheid als thema trok naar schatting 12.000 bezoekers. Boswachter Harco Bergman verwacht dat het boekenthema opnieuw duizenden bewonderaars trekt. Op de foto boetseert Lipkje Ferwerda uit Joure een sculptuur van het kinderboek Welterusten Kleine Beer. Bezoekers kunnen ook nu al langs komen om te kijken hoe de kunstwerken tot stand komen. Aan de Schoterweg is bij de ingang van de zandsculpturenroute een parkeerterrein.

* Kijk op Eeserwold

dagelijks

Steenwijk - Eeserwold is een bijzondere nieuwbouwwijk rondom een door zandwinning ontstaan meer, direct gelegen aan de A32 bij Steenwijk. Met deze gevarieerde fietstocht krijgt u een indruk van de enorme ontwikkeling van dit gebied. Maar eerst brengt u een bezoek aan de hunebedden nabij Havelte en toert u lekker over de hei. U komt langs Dierenpark Taman Indonesia. Daarna kunt u een kijkje nemen in de nieuwe woonwijk, waar plaats is voor wonen, werken en recreëren. Door het bosrijk gebied van De Woldberg, met een uitzichttoren, en via het fietspad langs de spoorlijn rijdt u weer terug naar het station van Steenwijk. meer informatie: mooisteroutes.nl

De Noorderlingen, ISK, NITE, Jonge Harten Theaterfestival: SILENCE.YOUNG.FREEDOM

tot 1 juli

Groningen Jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater uit Groningen verdiepen zich met theatermaker Sara Scholten in de Tweede Wereldoorlog. Kaatsend tegen de muur van het verleden gaan ze op zoek naar verhalen van nu en werpen een blik op de toekomst. Samen met jongeren van de Internationale Schakelklassen (ISK) onderzoeken ze met elkaar en ouderen de thema’s stilte, jong zijn en vrijheid. Deze ontmoetingen vormen de basis voor de filmpjes SILENCE en YOUNG.FREEDOM. Should I stand still? Stack layers on top of each other – and look through all those perspectives in different times from different eyes. Should I scream? De filmreeks wordt gemaakt door verschillende makers en jongeren vanuit de samenwerking Back2Back – startend na de dodenherdenking op 4 mei en eindigend met Keti Koti op 1 juli. Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven. Meer informatie: www.denoordelingen.nl

Datum: vanaf 4 mei tot 1 juli

* Arjen Lubach: Stand-up & Voorlezen (Try-out) in de Skans, Gorredijk

10, 11, 12 en 13 juni, 19.30 en 21.15 uur (HELEMAAL UITVERKOCHT!)

Gorredijk - Voor het voorjaar van 2021 had cabaretier en presentator Arjen Lubach een uitgebreide theatertournee gepland staan, maar een vleermuis in China strooide roet in het eten. In de hoop dat theaters ooit weer zullen bruisen zoals ze vroeger deden, bleef Arjen werken aan nieuw materiaal voor op het podium. Net als in de zomer van 2020 probeert hij in de zomer van 2021 zijn grappen en verhalen uit op nietsvermoedende theaterbezoekers die ook wel weer eens toe zijn aan een uitje. Een uur lang ruw comedy-materiaal, waarvan sommige grappen misschien maar één keer te horen zullen zijn, en anderen uit kunnen groeien tot klassiekers als ‘Beter (dan Baudet) in bed’ (genomineerd voor de Annie MG Schmidt-prijs 2019). Gegarandeerd uniek.

Locatie: De Skans, Gorredijk

Datum: 10, 11, 12 en 13 juni 

Aanvang: 19.30 en 21.15 uur

Entree: € 24,75 (incl. consumptie)

Meer info: www.skans.nl

* Macbeth + Comedy of Errors, Shakespeare Theater, Diever

van 12 juni t/m 11 september (voorlopig zijn alle voorstellingen uitverkocht, afhankelijk van de ontwikkelingen komen er meer kaarten

Diever- De kortste komedie èn tragedie in één voorstelling als jubileum voor 75 jaar Shakespeare in Diever. 
75 JAAR SHAKESPEARE: DUBBEL FEEST IN DIEVER: 

Al sinds 1946 wordt Shakespeare op hoog niveau en met veel succes in Diever gespeeld. 75 jaar openluchttheater en dat wordt gevierd. Eigenlijk vorig seizoen al, maar de banken bleven noodgedwongen leeg. Nu het theater weer, want daar gaan we wel van uit, open mag, gaat dit jubileum in de zomer op een heel bijzondere wijze gevierd worden. Er worden namelijk twee van Shakespeares stukken in één voorstelling gespeeld: zijn kortste tragedie (Macbeth) en zijn kortste komedie (Comedy of Errors).Voor deze bijzondere jubileumuitvoering zijn beide stukken ingekort. Maar wel zo dat de toeschouwer zelf kan ervaren hoe grappig Macbeth en hoe verdrietig de Comedy of Errors kan zijn. Omdat we ons aan de geldende corona voorschriften willen houden heeft dit gevolgen voor het aantal toeschouwers. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen dat er 200 zijn, maar het is goed mogelijk dat we in de zomer kunnen opschalen naar meer.
Samengevat
De Comedy of Errors is een hilarische reeks misverstanden rond twee paar tweelingen met dezelfde naam, die niet van elkaar weten dat ze zich gelijktijdig op dezelfde plek bevinden. Macbeth heeft de koning vermoord, zijn lijfwachten doodgestoken en dat allemaal omdat vreemde wezens hem hebben voorspeld dat híj koning zal worden. Maar twijfel blijft. En spijt ook. Bij elke nieuwe moord die nu moet volgen. Want eens bloed, altijd bloed, steeds meer bloed. Macbeth verzucht dan ook: “ Ik zou willen dat ik mezelf kon vergeten.” 
Locatie: Shakespeare Theater, Diever

Datum: diverse data, try-outs op 12, 18, 19, 25, 26 juni en 2, 3 juli en voorstellingen op 6, 7, 11, 13, 14, 18, 20, 21, 25, 27, 28 augustus en 3, 4, 10,11 september 

Geopend: van 13.30 tot 17.00 uur

Entree: € 30,- (try-out € 27,-)

Meer info: www.shakespearetheaterdiever.nl 

* Het Tuintheater speelt Het Aanzoek in de Maartjestuin, Eeesveen

13 juni, 13.30 en 19.30 uur

Eesveen - Theatergezelschap Het Thuistheater uit Utrecht brengt op zondag 13 juni in de Maartjestuin twee keer de voorstelling Het Aanzoek van Tsjechov. Voorafgaand aan de tweede voorstelling kunnen de bezoekers eerst van een Russisch viergangenmenu genieten. Het Tuintheater is een initiatief van de acteurs Jurriën Remkes en Julia van der Vlugt uit Utrecht. Toen zij vorig jaar niet meer op konden treden in theaters en op festivals, bedachten zij een voorstelling om in tuinen van particulieren te kunnen spelen. De eerste eenakter die zij vorig seizoen veertig keer opvoerden was De Beer van Tsjechov. Daarbij waren zij ook twee keer te gast bij Marjon van Berkel in de Maartjestuin in Eesveen.

Het Aanzoek

De tweede voorstelling van Het Thuistheater heet Het Aanzoek. Deze eenakter gaat over de ongetrouwde Iván, die al zijn moed bij elkaar verzamelt om aan te kloppen bij zijn buurman Stépan met de vraag of hij met zijn dochter Natalja mag trouwen. Dit is het begin van een humoristisch drama, vol zenuwinzinkingen, knikkende knieën en onhandigheden. Anton Tsjechov heeft alles uit de kast gehaald om chaos te creëren. Deze Russische schrijver schreef de eenakter in 1888. Voor deze voorstelling heeft Het Tuintheater haar spelersgroep uitgebreid. Naast Jurriën Remkes en Julia van der Vlugt spelen nu ook Rutger Remkes en Lowie van Oers mee. Stephen Liebman zal opnieuw de regie op zich nemen. De eerste voorstelling van Het Aanzoek in de Maartjestuin in Eesveen op zondag 13 juni begint om 13.30 uur. Een toegangsticket is inclusief koffie en thee. Om 19.30 uur begint de tweede voorstelling. Hieraan vooraf gaat een Russisch driegangendiner, dat om 18.00 uur begint en bereid wordt door Jelle de Visser van De Vliegeraar uit Woudbloem. Meer informatie en kaarten: www.demaartjestuin.nl

Locatie: De Maartjestuin, Eesveen

Datum: 13 juni

Aanvang: 13.30 en 19.30 uur

Entree: € 18,50 (eerste voorstelling, incl koffie/thee) € 44,- (tweede, incl Russisch 3-gangen diner)

Meer info: www.demaartjestuin.nl

* De Duivel ligt altijd op de loer in Poppodium Iduna, Drachten

13 juni, 15.30 en 19.30 uur 

Drachten - Een avond vol unieke verhalen over muzieklegendes uit de mond van popjournalist Harry de Jong, bijgestaan door Willem de Vries en muzikaal omlijst door singer-songwriter Ivo Poelsma en bassiste Elvira van Poelgeest. Bij alle groten der aarde kwam de Jong backstage, in de hotelkamer of thuis op de bank. Hij verzamelde hoogtepunten in het zeer goed ontvangen boek ‘De Duivel Ligt Altijd Op De Loer’. In de gelijknamige voorstelling die hij maakt met Willem de Vries wordt het publiek getrakteerd op een avondje onversneden pophistorie en meegezogen naar alle vindplaatsen van weleer. De Jong put niet alleen uit zijn boek; ook komen niet gepubliceerde verhalen aan bod. Uiteraard krijgt het publiek alle ruimte om vragen te stellen. Harry de Jong maakte de afgelopen 45 jaar een fascinerende reis door de internationale muziekindustrie. Hij schrijft/schreef voor Friesch Dagblad, GPD, Lust For Life (Revolver), OOR, Humo en de Australische Rolling Stone. Hij mediteerde in Berlijn met Donovan, rookte in Texas een jointje met Willie Nelson, betrapte in Los Angeles John Lee Hooker met drie vriendinnen, zat in Londen op de stoel waarop Mick Jagger net wilde plaatsnemen, hing dronken in de heg na een middagje doorzakken bij Ron Wood thuis, werd in Manchester door een beveiliger uit de tuin gesleurd van Take That lid Jason Orange en kreeg van Hamburg tot Parijs privé optredens van Joe Cocker, Joni Mitchell, Linda Gail Lewis en The Dubliners. Harry was ook de laatste Europese journalist die uitgebreid met Johnny Cash sprak, vlak voor diens dood. Een mooie anekdote is ook nog dat Joan Armatrading op een goede dag de Jong thuis opbelde om zelf een afspraak te maken voor een interview. Harry stond in de tuin te schoffelen en zijn vrouw antwoordde ‘dat het even niet uitkwam en dat ze snel zou worden teruggebeld’. Het tekent zijn unieke reputatie. Willem de Vries is als gedreven moderator en targetman naast de Jong helemaal op zijn plaats op het podium: eerlijk en onvoorspelbaar. Beide heren kennen elkaar al sinds 1982. De eerste ontmoeting was in het vliegtuig tijdens een persreis naar Londen voor een interview-sessie met Black Sabbath. De Vries werkte indertijd voor VARA/3FM. Tegenwoordig is hij een energiek gezicht voor Omrop Fryslân als radiomaker. De avond wordt gecomplementeerd met singersongwriter Ivo Poelsma en bassiste Elvira van Poelgeest die songs spelen die horen bij de verhalen. Al een aantal decennia is Poelsma frontman van de roemruchte en verreweg de oudste rockabilly band van Noord-Nederland, de Lucky Daltons. Een paar jaar terug speelde hij de hoofdrol in het zeer succesvolle muzikale theaterstuk ‘Walk the Line’, over het leven en de muziek van Johnny Cash. Elvira van Poelgeest verdiende haar muzikale sporen in diverse rockabillybands en is een kenner van het werk van Johnny Cash.

Locatie: Iduna Drachten

Datum: 13 juni 

Aanvang: 15.30 en 19.30 uur

Entree: € 13,50 (vvk)

Meer info: www.iduna.nl

* Doortrappen, Route Appelscha

14 juni, 11.30 - 14.30 uur

Appelscha - Test van deze nieuwe Doortrappen fietsroute van 22 km . Vandaag rijden we 22 km vanuit Appelscha. Op deze dag staan van 11:30 tot 14:30 op een locatie langs de route fietsdocenten van de Fietsschool en een buurtsportcoach van de betreffende gemeente. Op deze locatie kunnen testfietsers een beoordelingsformulier invullen en eventueel toelichten. Er staat iets te drinken klaar en u kunt van gedachten wisselen over veilig fietsen. Je fietst de route op eigen gelegenheid, starttijd kun je zelf bepalen. Je krijgt de route na aanmelding.

Locatie: TIP, Appelscha

Datum: 14 juni 

Aanvang: tussen 11.30 en 14.30 uur 

Deelname: Gratis

Meer info: www.frieslandbeweegt.frl/doortrappen-fietsagenda

* Helmert Woudenberg 'Van Huis Uit' in het Posthuistheater, Heerenveen

16 juni, 21.00 uur

Heerenveen - In de voorstelling Van Huis Uit grijpt Helmert Woudenberg terug op twee eerdere solo's namelijk Übermensch en Waterman. Beide monologen worden in een nieuwe vorm naast elkaar op één avond gespeeld. Hier staan twee onthutsende verhalen tegenover elkaar, verhalen waarin we zien hoe de maatschappelijke omstandigheden, maar toch vooral het contact met onze ouders, bepalend zijn voor hoe we als volwassenen in het leven komen te staan.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 16 juni 

Aanvang: 20.15 uur 

Entree: € 20,-

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Leonie Meijer met 'Perfect Solitude' in het Posthuistheater, Heerenveen

17 juni, 21.00 uur

Heerenveen - Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels alweer vierde theaterprogramma ‘Perfect Solitude’ met fantastisch nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn. De zoektocht naar de essentie van muziek bracht Leonie de afgelopen jaren tot samenwerkingen met uiteenlopende musici en componisten uit verschillende muziekgenres. Echter, de drang om haar eigen muzikale authenticiteit te ontdekken werd steeds groter. Overtuigd van het feit dat de werkelijke drijfveren om te zingen en componeren diep van binnen geworteld zitten, besloot Meijer zich een periode terug te trekken en te bezinnen. Op zichzelf; thuis met gitaar, piano en opnameapparatuur. Muziek componeren met zo min mogelijk bemoeienis van de buitenwereld. Dit leidde tot een confrontatie met oorverdovende stilte, verrassende ontdekkingen en uiteindelijk een aantal prachtige nieuwe songs. Eén ding wordt duidelijk; als je écht bereid bent om even op jezelf teruggeworpen te worden, valt er een wereld van schoonheid te ontdekken.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 17 juni 

Aanvang: 21.00 uur 

Entree: € 20,-

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Gerard Alderliefste met 'Une bell Histoire' in het Posthuistheater, Heerenveen

18 juni, 19.00 uur

Heerenveen - Gerard Alderliefste en Franse chansons, dat is al jarenlang ‘Une belle histoire’. Het verbond tussen Gerard en zijn tijdloze lievelingsliedjes is al van kindsbeen af onverbrekelijk. Van de kampvuurtjes langs de Loire in zijn jeugd tot avonden in Gelredome met Paul de Leeuw voor 30.000 man; in huiskamers of theaters. Vol bezieling brengt Alderliefste de liederen van Michel Fugain & Le Big Bazar, Julien Clerc, de Poppy’s, Edith Piaf, Stromae, Charles Aznavour en Gérard Lenorman. Met zeven muzikale vrienden voert hij zo het publiek naar een Frans dorpsplein, waar men het ‘joie de vivre’ verstaat, en deelt ondertussen zijn eigen mooie verhaal met u. C’est formidable.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 18 juni 

Aanvang: 19.00 uur 

Entree: € 21,50

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Leif de Leeuw Band in Poppodium Iduna, Drachten

18 juni, 19.30 en 21.45 uur 

Drachten - De multi-award winnende gitarist Leif de Leeuw en zijn zeskoppige band zijn de nieuwste southern rockbandsensatie! In Iduna hebben we Leif leren kennen al zeer begenadigd gitarist tijdens The Knight of the Guitar als special guest van Jan Akkerman. En nu komt Leif met zijn nieuwste album ‘Where we’re Heading’ wat begin dit jaar werd uitgebracht, op 18 december met band naar Iduna! De band onderscheidt zich met zijn adembenemende gitaarsolo’s, groovende drums en twin-leads. Geïmproviseerde jams maken elke show uniek. Leif: “We zijn nooit bang geweest om andere stijlen te mengen met blues, dat houdt het juist spannend.” De band zet in hun eigen muziek de traditie voort van bands als Little Feat, Allman Brothers Band en Derek and the Dominos. Dat belooft een heerlijke avond vol bluesrock met dampende riffs en snijdende twin-leads, overgoten met een vette seventies saus!

Locatie: Iduna Drachten

Datum: 18 juni 

Aanvang: 19.30 en 21.45 uur

Entree: € 15,- (vvk)

Meer info: www.iduna.nl

* ‘Mei Adri de boer op' in de Skans, Gorredijk

18 juni, 21.00 uur

Gorredijk - In dit programma neemt hij het publiek mee naar zijn muziekwereld waarin hij al meer dan 32 jaar in de friese taal zijn liedjes zingt op eigen teksten en melodieën maar ook op teksten van Giny Bastiaans, Jurjen van der Meer, Sikke Marinus, Kees Tholen, Simy Sevenster en Hessel van der Wal. In 2015 is Adri gestopt met werken in de zorg en heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. Het programma 'Mei Adri de boer op' is een afwisselend liedjesprogramma met fleurige meezingbare, maar ook liedjes die je bij de keel grijpen. Ook zingt Adri vertalingen van bekende wereldhits maar ook uit de nederpop.

Locatie: De Skans, Gorredijk

Datum: 18 juni 

Aanvang: 21.00 uur 

Entree: € 13,- (incl. consumptie)

Meer info: www.skans.nl

* Leden Groei en Bloei afdeling Heerenveen stellen tuinen open

19 en 20 juni, 3 en 4 juli, 25 en 26 juli en 28 en 29 augustus

Regio - Diverse leden van de Groei en Bloei afdeling Heerenveen openen hun tuinen voor bezoekers op 19 en 20 juni. Ook op 3 en 4 juli, 25 en 26 juli en 28 en 29 augustus zijn de tuinen gratis te bezichtigen. De brochures en flyers zijn verkrijgbaar bij onder andere VVV-kantoren. Meer informatie is te krijgen via info@heerenveen.groei.nl.

Een compleet overzicht van de tuinen en adressen staat op www.heerenveen.groei.nl.

* Kindervoorstelling: Het Muizenhuis dl. 2 (Sam enJulia op Reis (3+) in het Posthuistheater, Heerenveen

20 juni, 14.00 en 16.00 uur

Heerenveen - In 2017 maakte 2-ater Producties samen met Mariska Simon de voorstelling Het Muizenhuis 1, gebaseerd op verhaaltjes uit de boeken Sam & Julia en Het Theater. Nu is er nieuwe voorstelling rondom de bekende muizen Sam & Julia uit de populaire ‘Het Muizenhuis’ boeken van Karina Schaapman, dit keer met Abke Bruins.
Samen met Opa Zeeman maken Sam & Julia een onvergetelijke reis langs verre landen, vreemde talen, wonderlijke gewoontes en heerlijke muziek.  Abke Bruins speelt en zingt de bekende muizen rond de aardbol. Ze ontdekken dat vreemd helemaal niet zo vreemd is. En thuis is waar je je muis voelt.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 20 juni 

Aanvang: 14.00 en 16.00 uur 

Entree: € 12,50

Meer info: www.posthuistheater.nl

 

* Halve Finale van de Kleine Prijs van Friesland in Iduna,Drachten

20 juni, 14.30 uur 

Drachten - De Kleine Prijs van Fryslân is dé talentenwedstrijd voor popmuziek in Friesland. Alle Friese popartiesten kunnen aan deze contest deelnemen, ongeacht stijl en genre. Op zondag 20 juni vindt de halve finale live plaats, bij ons in Drachten. Tijdens deze halve finale zullen 3 acts doorgaan naar de finale. De winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân krijgt vele optredens aangeboden, op bijvoorbeeld ESNS, Free Festival, Friese Pop Awards en Befrijdingsfestival Fryslân. Daarnaast ook een plek in het coachingstraject van Hit the North. Er zijn ook andere prijzen te winnen: de act met de meeste publieksstemmen wint een cheque van €1000,- voor een videoclip of studiotijd en de beste muzikanten van de avond gaan naar huis met waardebonnen te besteden bij Key Music Leeuwarden. De Kleine Prijs van Fryslân wordt georganiseerd door Stichting Friesland Pop. Alle Friese popartiesten mogen aan deze contest deelnemen, ongeacht stijl en genre. Voor de jurywinnaar én de publiekswinnaar liggen in de finale elk jaar mooie prijzen klaar, zoals studiotijd, belangrijke optredens of een professionele videoclip. Door mee te doen krijgen de Friese acts veel publiciteit, maar het is ook een mooie kans om extra podiumervaring op te doen. De Kleine Prijs van Fryslân is de afgelopen jaren gewonnen door Cloudsurfers (2020), Delore (2019),  Lester Blackfield (2018), Katie Koss (2017), Pendants (2016) Abdomen (2015), The Homesick (2014), Sväva (2013), Yellow House 21 (2012) en Mr. Wallace (2011).

let op: dit optreden is gratis toegankelijk. Zeker zijn van een plek? Reserveer dan zitplaatsen door een mail te sturen naar info@iduna.nl met hierin je naam, telefoonnummer en e-mailadres + het aantal zitplekken dat je wilt reserveren.

Locatie: Iduna Drachten

Datum: 20 juni 

Aanvang: 14.30 uur

Entree: Vrij

Meer info: www.iduna.nl

* Fabian Franciscus in het Posthuis Theater, Heerenveen

23 juni, 19.00 uur

Heerenveen - Gezellig toch, die sessies bij de psycholoog? Hoewel je dat tegenwoordig coaching noemt, dat klinkt lekker sportief. Toch vond Fabian Franciscus het vroeger best fijn om alleen in zijn kleine autistische wereldje te zitten. Met fobieën en zo. Maar het was ook wel benauwd. Dus doorzetten maar. En zeker niet als enige. Want therapie is tegenwoordig überhip. Logisch, want het levert soms hilarische verhalen op. En het is soms ook nog behulpzaam. Heb je ooit ‘coaching’ gehad, dan zit ‘Kleine Wereld’ vol herkenbare avonturen. Zo niet, geen zorgen. Fabian weet wel een reden te vinden waarom ook jij voor de bijl moet.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 23 juni 

Aanvang: 19.00 uur 

Entree: € 20,-

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Myn Skip met De Wind In De Zeilen in het Posthuis Theater, Heerenveen

24 juni, 20.15 uur

Heerenveen - Na een succesvolle reeks van uitverkochte openluchtvoorstellingen in september 2018, gaat singer-songwritersduo Ella & Her man nu de theaters in met het spektakel ‘Myn Skip’, over de geschiedenis van het skûtsje. Verhalenverteller Age Veldboom neemt het publiek mee in de wereld van het skûtsje, die hij als geen ander kent. Ella de Jong en Herman Woltman spelen en zingen de speciaal voor deze productie geschreven liedjes. Prachtige beelden uit het Filmarchief laten het verleden herleven. Zo ontstaat een meeslepende voorstelling over honderd jaar skûtsje-historie, van werkschip naar woonschip, van werkpaard naar renpaard.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 24 juni 

Aanvang: 20.15 uur 

Entree: € 20,-

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Camerata RCO speelt Borodin en Mozart in de Bonifatiuskerk in Oldeberkoop

26 juni, 19.30 en 21.00 uur

Oldeberkoop - Camerata RCO is een uniek ensemble, waarvan de leden allen deel uitmaken van het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij houden van het spelen in een groot orkest, maar genieten evenzeer van het contact met het publiek wanneer ze optreden in kleiner verband. Camerata RCO treedt wereldwijd op en heeft meerdere, zeer goed gerecenseerde CD’s opgenomen. De Rus Alexander Borodin (1833 – 1887) was naast musicus ook chemicus en had als zodanig internationale bekendheid. Muziek was echter zijn tweede passie. Een veel uitgevoerd werk van Borodin is Strijkkwartet 2 uit 1881, opgedragen aan zijn echtgenote. De populariteit van dit strijkkwartet is voornamelijk te danken aan het derde deel, Nocturne (Nachtstuk). Het kan omschreven worden als een liefdesduet. Het klarinetkwintet in A van Mozart behoort tot de meest geliefde stukken kamermuziek. Hij schreef het voor Anton Stadler, die toen als een van de eersten het nieuwe instrument klarinet bespeelde.

Locatie: Bonifatiuskerk, Oldeberkoop

Datum: 26 juni 

Aanvang: 19.30 en 21.00 uur 

Entree: € 25.- (jongeren tot 21 jr. € 10.-)

Meer info: www.muziekopstapel.nl

* Bert Visscher met Hoor De Engelen Zingen in de Skans, Gorredijk 

26 juni, 19.30 en 21.15 uur 

Gorredijk - Bert Visscher zingt en vertelt een dik uur. Prachtnummers van Waits tot Aznavour. Klein gezelschap voor klein publiek. Geen cabaret in grote decors, maar lekker achterover luieren en luisteren. Bescheiden voorstelling in bescheiden tijden. Met een fantastische muzikale bezetting. Hoor de engelen zingen, maar luister eerst eens naar Visscher. Kon wel eens een vreemd uur worden. M.m.v: Hieke Dam – viool, Danna Paternotte viool, Renske Visser - altviool, Dionne Nijsten - cello Reinout Douma - piano & keys, Bert - zingende engel.

Locatie: De Skans, Gorredijk

Datum: 26 juni 

Aanvang: 19.30 en 21.15 uur

Entree: € 21.50 (incl. consumptie)

Meer info: www.skans.nl

* Theatergroep Winterberg met 'In de Kelder Staat een Huis' (2+) in het Posthuis Theater, Heerenveen

27 juni, 14.00 uur

Heerenveen - Theatergroep Winterberg won met de voorstelling ‘In de kelder staat een huis’ de Zilveren Krekel, de jeugdtheaterprijs 2019. In deze grappige, muzikale voorstelling droomt een avontuurlijke muis in haar kelder weg over wat er niet is, maar zou kunnen zijn. Want door je fantasie de vrije loop te laten, kan er een nieuwe wereld ontstaan. “Ontroering en een glimlach volgen elkaar naadloos op, ondersteund door de muziek en de licht-poëtische tekst”, schreef Theaterkrant over de voorstelling.

Locatie: Het Posthuis Theater, Heerenveen

Datum: 27 juni 

Aanvang: 14.00 uur 

Entree: € 12,50

Meer info: www.posthuistheater.nl

* Fietstocht Noordwolde e.o.

27 juni, start tussen 11.00 en 11.30

Noordwolde - t Buurthuus organiseert deze dag een gezellige fietstocht met onderweg diverse rustpunten waar u kunt genieten van consumpties. Tijdens deze tocht van ca. 35 kilometer komt u langs de mooiste plekjes in onze omgeving. Onderweg zijn er een aantal rustpunten waar u koffie/thee en een lekkere snack wordt aangeboden. 
OPGEVEN VERPLICHT
Opgave minimaal een week van te voren door te mailen naar: aanmelden@buurthuus-noordwolde.nl of te bellen met de activiteitencommissie via 0561-432659 (tussen 18.00 en 18.30 uur).

Locatie: 't Buurthuus, Noordwolde

Datum: 27 juni 

Aanvang: tussen 11.00 en 11.30 uur 

Deelname: € 12.50 (incl. alle consumpties)

Meer info: www.buurthuus-noordwolde.nl

* Opera Spanga speelt CARMEN

van 24 juli (première) t/m 7 augustus, 20.15 uur

Spanga - Van zaterdag 24 juli tot en met zaterdag 7 augustus 2021 brengt Opera Spanga de populairste opera aller tijden: Bizet’s Carmen. De voorstellingen vinden plaats in Spanga, gemeente Weststellingwerf, Friesland, op de grens van Overijssel. 

Locatie: Lindedijk 11, Spanga

Datum: 24 juli t/m 7 augustus

Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 55.00 ( t/m 32 jr € 22.50)

Meer info: www.operaspanga.nl

* Kaartverkoop negende editie Oranjewoud Festival van start

19 t/m 22 augustus

Oranjewoud - De kaartverkoop voor het Oranjewoud Festival is vrijdag 14 mei gestart. De negende editie van het evenement duurt van 19 tot en met 22 augustus. Het festival bestaat dit jaar uit drie zones met elk een eigen programmering en karakter, dat zijn de Play Zone, Expedition Zone en de Comfort Zone. Op het programma staan meer dan honderd concerten, familievoorstellingen, meedoe-activiteiten en kunstinstallaties. De Londense vocale groep The Swingles opent donderdagavond 19 augustus de nieuwe Comfort Zone, het Duitse jazzpianoduo Becker en Krajenski opent op diezelfde avond de Play Zone in de verlichte Overtuin. De Salon, een maxi huiskamerconcert en talkshow ineen, beleeft dit jaar zijn uitgestelde première. Coen Verbraak en Lex Bohlmeijer ontvangen dagelijks gasten zoals schrijver en journalist Natascha van Weezel, voormalig Denker des Vaderlands Marli Huijer, nobelprijswinnaar Ben Feringa en violist Christiaan Bor. Tussendoor klinkt muziek door onder anderen het Dudok Quartet, sopraan Elisabeth Hetherington en Het Reizend Muziekgezelschap. Ook staan locatiespecifieke producties op het programma, zoals de Nacht van het Park en het Zonsopkomstconcert. Het nieuwe podium de Comfort Zone bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein bestaat uit een overdekte huiskamer met banken en fauteuils. Er kan geluisterd worden naar klassieke muziek van internationale artiesten. De bossen, tuinen en locaties zoals de ecokathedraal vormen het fundament van de Expedition Zone en bestaat uit avontuurlijke concerten. De Overtuin, tegenover Landgoed Oranjewoud, is ook nu weer de plek van de Proeftuin en een Kinderproeftuin. Dit jaar worden deze twee samengevoegd tot de Play Zone met muziek van verschillende genres, een uitgebreid kinderprogramma en een gevarieerd aanbod van eten en drinken. Zondag 22 augustus eindigt het festival ook met twee concerten. Die dag besluit de Comfort Zone met een concert van Rembrandt Frerichs en musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Artvark Saxophone Quartet &enDrums United sluiten de Play Zone af. Voor de kaartverkoop zie oranjewoudfestival.nl.

* De werking van de Stoommachine

t/m 26 september, alle zondagen van 13.30 tot 17.00 uur 

Steggerda - Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar. Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nadat het veilinghuis gesloten was. Vanuit Dorpsbelang is een "Stoomcommissie" in het leven geroepen. In 2011 stond er een kleine replica van de fabriek aan de zijkant van het terrein. De stoommachine met ketel stond fier middenin het gebouw. Vrijwilligers uit het dorp hebben het gebouw met schoorsteen, onder leiding van de plaatselijke aannemer gerealiseerd en een andere groep heeft de machine een grondige opknapbeurt gegeven. Al heel snel kwamen er dorpsbewoners die nog spulletjes hadden uit de tijd dat de fabriek nog het middelpunt van het dorp was. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds voorwerpen, gerelateerd aan de zuivelindustrie van Steggerda gebracht. De machine loopt op stroom en dit wordt door "de machinist" ook gedemonstreerd. Dit seizoen hebben we als extra de kaaspers, een selectie van de bouwtekeningen vanaf 1913 zijn ingelijst en opgehangen en een vitrinekastje met glaswerk uit het laboratorium.

Locatie: Stoommuseum, Steggerda

Duurt: t/m 26 september, alleen zondag's

Geopend: van 13.30 tot 17.00 uur

Entree: Vrij

Meer info: www.steggerda.info

* Zomerfair Frederiksoord omarmt zomer van terugkerende vrijheden

3 en 4 juli

Frederiksoord - Lange dagen en korte nachten, lachende gezichten en lekker weer; de zomer wordt door velen omarmd als de mooiste periode van het jaar. In de zomer van 2021 breekt bovendien een tijd aan van terugkerende vrijheden. In het weekend van 3 en 4 juli zet de Dagblad van het Noorden deze zomer van nieuwe mogelijkheden in het zonnetje tijdens de Zomerfair in de Tuinen. Normaliter strijkt het evenement tijdens de lente in Frederiksoord neer. De door zowel toeristen als buurtgenoten zo geliefde fair wordt dit jaar eenmalig naar de zomer verplaatst.  

De fair combineert al jaren ruim honderd stands met een uitgebreide programmering, samengebracht in één van de grootste boomgaarden van Europa. Deze boomgaard in Frederiksoord is in de periode van mei tot en met juli op haar mooist. Onder de appelbomen zingen muzikanten weer voor een livepubliek, lanceert de Plantendokter haar Stekjesbibliotheek, wordt een zomerse picknick in festivalsferen georganiseerd en is volop aandacht voor de jongste bezoekers. Rondom de terrassen en pal door de boomgaard staat de bezoeker een wandeling langs allerlei thema’s te wachten. De deelnemers van de Zomerfair geven thema’s vorm als wonen, food, lifestyle en tuin. 

DIY

Meer dan ooit roept de fair haar bezoekers met een uitgebreid workshopprogramma op om zelf aan de slag te gaan. Bezoekers kunnen planten stekken, het knutselatelier in stappen en zelf ontdekken hoe makkelijk het is om verzorgingsproducten te maken. Voor de workshops en de zomerse picknick moet vooraf worden ingeschreven via de website van de Zomerfair.

Maatregelen

De Zomerfair wordt, in nauw overleg met betrokken overheidsinstanties en Stichting van Swietentuin, georganiseerd volgens de in juli geldende maatregelen. Dit betekent onder meer dat bezoekers wordt gevraagd om online kaarten te kopen en meteen een tijdsslot te reserveren. Ieder tijdslot kent een maximale capaciteit. Hiermee spreidt de Zomerfair haar bezoekersstromen. Mocht het landelijke beleid wijzigen, of dit nu een aanscherping of versoepeling betreft van de maatregelen, dan zal de Zomerfair hierop acteren en over communiceren.

Locatie: De Tuinen, Frederiksoord

Datum: 3 en 4 juli

Geopend: van 10.00 tot 17.00 uur

Entree: € 8.- (kinderen tot 12 jr gratis)

Meer info: ww.dvhnzomerfair.nl

* De werking van de Stoommachine

t/m 26 september, alle zondagen van 13.30 tot 17.00 uur 

Steggerda - Steggerda kreeg de oude stoommachine geschonken toen de fabriek haar deuren in 1979 sloot. De machine met ketel werd aan de voorkant geplaatst toen H.Dijkstra een veilinghuis begon in dit pand. Voor het publiek bleef de machine nog jarenlang zichtbaar. Het pand zou plaatmaken voor woningbouw, nadat het veilinghuis gesloten was. Vanuit Dorpsbelang is een "Stoomcommissie" in het leven geroepen. In 2011 stond er een kleine replica van de fabriek aan de zijkant van het terrein. De stoommachine met ketel stond fier middenin het gebouw. Vrijwilligers uit het dorp hebben het gebouw met schoorsteen, onder leiding van de plaatselijke aannemer gerealiseerd en een andere groep heeft de machine een grondige opknapbeurt gegeven. Al heel snel kwamen er dorpsbewoners die nog spulletjes hadden uit de tijd dat de fabriek nog het middelpunt van het dorp was. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds voorwerpen, gerelateerd aan de zuivelindustrie van Steggerda gebracht. De machine loopt op stroom en dit wordt door "de machinist" ook gedemonstreerd. Dit seizoen hebben we als extra de kaaspers, een selectie van de bouwtekeningen vanaf 1913 zijn ingelijst en opgehangen en een vitrinekastje met glaswerk uit het laboratorium.

Locatie: Stoommuseum, Steggerda

Duurt: t/m 26 september, alleen zondag's

Geopend: van 13.30 tot 17.00 uur

Entree: Vrij

Meer info: www.steggerda.info

* Open Tuin in de Maartjestuin in Eesveen

t/m 15 oktober

Eesveen - Aan de rand van landgoed De Eese en langs de route van het ‘Weldadig Rondje’ vindt u De Maartjestuin,  een bezoekerstuin in Engelse sfeer met diverse tuinkamers en borders met bijzondere vaste planten en tevens Theeschenkerij. Centraal in het prachtige en rustige landschap kunt u genieten van deze sfeervolle tuin met verrassende tuinkamers en mooie doorkijkjes. Van het vroege voorjaar tot laat in de herfst bloeien hier weelderig de bijzondere vaste planten, rozen, clematissen en siergrassen. Elk bezoek aan De Maartjestuin is anders. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen in de bezoekerstuin die met veel passie en zorg is aangelegd en wordt onderhouden. Eigenaresse Marjon van Berkel leidt u graag rond en met trots vertelt zij u over de verschillende planten en bijzonderheden van de tuin. Een aanrader!
Kom tot rust en geniet
Verschillende leuke zitjes zorgen ervoor dat u volop kunt genieten van de kleuren en geuren. Ondertussen wordt u verwend met een heerlijk kopje thee met lekkere home-made taart of een rijkelijk belegd broodje. De theeschenkerij en de hobbykwekerij zijn onderdeel van de tuin en maken dat uw bezoek een verrassend en compleet uitje is. Kom gerust langs.
Met elkaar op pad?
De Maartjestuin is heel geschikt om met een groep te bezoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gezellig en uitgebreid dagje uit. Wanneer u met een grotere groep wilt komen, is het verstandig om van tevoren te reserveren. Graag tot ziens!

Locatie: de Maartjestuin Eesveen

Duurt t/m: 15 oktober

Geopend: ma t/m za van 11.00 tot 17.00 uur 

Entree: vrij

Meer info: www.demaartjestuin.nl

Kijk voor meer online activiteiten op:   Vanplan.nl  of  Zuidoostfriesland.nl  

N.B. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Voor exacte informatie over openingstijden en/of toegansprijzen verwijzen wij naar de website van de betreffende locatie.