Zuidoost Friesland opent het nieuwe vaarseizoen van de Turfroute in Gorredijk

GORREDIJK – Na een paar jaar afwezigheid vindt er op zaterdag 13 mei weer een officiële opening van de Turfroute plaats in Gorredijk.

Tijdens het evenement zullen een aantal historische vaartuigen uit de Gemeente Opsterland Gorredijk binnenvaren met hierop shantykoren uit omliggende dorpen. Bij aankomst zal de route officieel geopend worden en is het nieuwe vaarseizoen begonnen.

Langs de wal zullen oude ambachten, oud Hollandse activiteiten, verkoop van historische producten en horecavoorzieningen te vinden zijn. Alles in het thema van de historische turfvaart die ooit in de regio Zuidoost Friesland heeft plaatsgevonden. Verder zullen er door de rest van het dorp ook activiteiten te vinden zijn op locaties bij het Museum Opsterlân, Multifunctioneel centrum De Skâns en het Albert Heijn Rinsma Modeplein. 

,,We willen door middel van dit evenement de regio Zuidoost Friesland op de kaart zetten en ook het dorp Gorredijk van haar mooiste kant laten zien”, vertelt Jaimy Bethlehem, centrummanager van Gorredijk. ,,De aanwezige turfhistorie, prachtige vaart, karakteristieke handelspanden en invulling van lokale ondernemers uit de regio zijn de ingrediënten voor een succesvol evenement.”

Turfroute in Het Andere Friesland

De Turfroute is een cultuurhistorische vaarroute die door Het Andere Friesland kronkelt langs bossen, natuurgebieden en heidevelden. In het zuidoosten van Friesland is in de zestiende eeuw begonnen met de aanleg van vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land konden vervoeren. Over díe vaarwegen voert de Turfroute door Zuidoost Friesland. Onderweg kom je verhalen tegen over de heren van stand, veenbazen en arme turfgravers in plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen. De Turfroute is ieder jaar toegankelijk van 15 mei tot 15 september.

Dit vind je misschien ook leuk...