Zomeravondwandeling Bosberg

Op donderdag 10 augustus kun je onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer wandelen naar het hoogste punt op het Friese vasteland, de Bosberg. 

Bij Friesland denk je misschien eerder aan vlakke weilanden met koeien en uitgestrekte meren, maar in de buurt van Appelscha vind je een verrassend glooiend landschap met stuifduinen, bos, heide en vennen. 

Het gebied rond de Bosberg kent een rijke historie, waarover de gids zal vertellen. Zo werden hier de eerste bomen geplant, toen het dorp Appelscha aan het begin van de 20steeeuw dreigde te worden ondergestoven door stuifzand. Deze bomen zijn inmiddels uitgegroeid tot ware woudreuzen, waartussen het prachtig wandelen is. 

De rond het jaar 1900 aangeplante bomen zijn niet de oudste bomen die op en rond de Bosberg te vinden zijn. Bij de bouw van de nieuwe Bosbergtoren in 2015, werd er onderzoek gedaan naar een van de eiken die op de Bosberg staat. De ‘Legende van de Bosberg’ bleek te kloppen, de oude eik waarvan de stam verstopt zit in het stuifzand, bleek ruim 300 jaar oud te zijn!

Deze beroemde Bosberg-eik loopt nog steeds ieder jaar uit in het voorjaar, dus wie weet komt er nog wel 100 jaar bij. 

De uitkijktoren kun je op eigen gelegenheid bezoeken. Via trap of lift ga je naar een hoogte van 30 meter, waar je een weids uitzicht over de omgeving hebt. Tickets zijn verkrijgbaar aan de voet van de toren, die ook voor mindervaliden toegankelijk is.

Afwisselend aanbod

Staatsbosbeheer wil graag laten zien hoe gevarieerd het Drents-Friese Wold is. Daarom wordt in de zomervakantie elke donderdagavond een wandeling gehouden in 3 verschillende gebieden. Zo kun je onder begeleiding van een gids wandelen op de Bosberg in Appelscha, op het Aekingerzand in Elsloo en bij de Hoekenbrink in Wateren.

Elk gebied heeft zo zijn eigen karakter en verhaal, waar de enthousiaste natuurgidsen de bezoekers graag kennis mee willen laten maken.

Informatie

Datum: donderdag 10 augustus

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Start: TIP kantoor Appelscha, Boerestreek 23

Kosten: € 8,50, kind t/m 12 jaar € 5,–   

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/avondbosberg

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...