Zomeravondwandeling Aekingerzand

Op donderdag 17 augustus neemt een natuurgids van Staatsbosbeheer je graag mee voor een zomeravondwandeling door een bijzonder gebied in het Drents-Friese Wold, het Aekingerzand.

Deze zandverstuiving, ook wel de Kale Duinen genoemd, is ooit ontstaan door overbeweiding, waardoor de heide verdween en het zand ging stuiven.

Dit zand dreigde dorpen uit de omgeving te overspoelen en daarom begon Staatsbosbeheer het gebied rond het jaar 1906 te beplanten met bos. Daardoor kon het zand beter worden vastgehouden en verdween dit gevaar.

Nu weet men dat in deze “woestijn”  een bijzondere verscheidenheid aan dieren en planten leeft, die zich kunnen handhaven onder de soms extreme omstandigheden van dit gebied. Om deze flora en fauna te beschermen, besloot men een deel van de bomen te kappen om het zand weer vrij spel te geven. Voor diverse broedvogels zijn de omstandigheden inmiddels zoveel verbeterd, dat er veel meer jongen succesvol worden grootgebracht.

De gids zal onderweg diverse boeiende feiten en wetenswaardigheden over het ontstaan van dit bijzondere gebied vertellen. Waarschijnlijk wordt ook de Grenspoel bezocht. Een prachtig ven waar aan de rand de zeldzame zonnedauw groeit, een vleesetende plant.

Er is voldoende gelegenheid om de weidsheid van het gebied op je in te laten werken en je te verwonderen over het de uitgestrekte zandduinen met de her en der verspreid staande vliegdennen en knoestige eiken. Wanneer wolken zich verzamelen boven het zand is het uitzicht zonder meer spectaculair te noemen en menig fotograaf heeft dit landschap op de gevoelige plaat vastgelegd. Vergeet dus ook je camera niet.

Informatie:

Datum: donderdag 17 augustus 2023

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Start: Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1, Elsloo.

kosten: € 8,50, kind t/m 12 jaar € 5,00  

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/avondaekingerzand

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken opwww.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...