Voorstelling De Emigrant in sporthal De Duker

Foto: Lenus van der Broek

De voorstelling De emigrant: een Fries die ruim 60 jaar geleden in allerijl de oceaan overstak naar Canada wordt op 3 februari om 20:00 uur gespeeld in sporthal De Duker in Noordwolde. De organisatie is in handen van de Culturele Stichting JAWIS in De Hoeve.

De voorstelling vertelt het verhaal van Sybolt de Haas, een Friese emigrant die ruim zestig jaar geleden allerijl de oceaan overstak naar Canada. Hij heeft het als emigrant niet makkelijk gehad. Maar het is hem gelukt om een redelijk groot en goedlopend boerenbedrijf op te bouwen.

De Haas is nooit weer teruggekeerd naar Friesland. Hij wilde niet, zag er tegenop, was er misschien wel bang voor. Nu hij gepensioneerd is, is er de gelegenheid om gehoor te geven aan de wens van zijn gestorven vrouw: hij maakt een reis naar zijn roots in de Greidhoeke in Friesland. Zijn zoon moet voor het eerst alleen het bedrijf draaiende houden. Twee avonturen tegelijk. De reis naar Friesland wordt voor de emigrant op alle vlakken confronterend.

Bij zijn terugkomst in Fryslân wordt hij opnieuw geconfronteerd met zijn verleden, het vertrek naar Canada, verloren liefde en gecompliceerde band met zijn broer. Een interview met de Marokkaans/Friese journalist Rachid Khadari zorgt voor een ingeving. Wat ben je eigenlijk als emigrant? Is de wereld van iedereen of heeft ieder zijn eigen stukje? De Haas en Khadari komen erachter dat ze eigenlijk niet zo verschillend zijn. Maar dan wacht er nog een groot geheim om onthuld te worden.

Kaarten te bestellen via www.pier21.nl

Dit vind je misschien ook leuk...